''Ziua internaţională a Iei româneşti'' şi expoziţia ''Istroromânii'' la Split
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/0_PHOTO-2022-06-23-15-58-50.jpg)
Un eveniment de promovare a cooperării culturale şi economice dintre România şi Republica Croaţia a avut loc joi, la Split, în celebra Vilă Dalmatia, sub genericul "Ziua internaţională a Iei româneşti la Split".
În intervenţia sa ambasadorul României în Republica Croaţia, Constantin-Mihail Grigorie, a prezentat semnificaţia Zilei internaţionale a Iei celebrată în România şi de comunităţile româneşti din întreaga lume la 24 iunie, evidenţiind importanţa iei şi valoarea sa simbolică pentru portul şi tradiţiile ancestrale ale poporului român.
Cu acest prilej el s-a referit la parteneriatul dinamic pe toate planurile dintre România şi Republica Croaţia, marcat de un dialog politic intens, cu vizite reciproce la cel mai înalt nivel, guvernamental şi parlamentar, dar şi de o intensificare a relaţiilor economice bilaterale. El a salutat prezenţa agenţilor economici români şi croaţi la acest eveniment care oferă oportunităţi pentru noi parteneriate de afaceri, informează ambasada într-un comunicat de presă.
Ambasadorul Republicii Croaţia în România, Marija Kapitanovic, a transmis un mesaj video, la fel ca Valentin Ilie Făgărăşian, membru al Camerei Deputaţilor a Parlamentului României.
Alţi responsabili care au luat cuvântul, precum Tonci Glavina, secretar de stat în cadrul Ministerului turismului şi sportului din Croaţia, Joze Tomas, preşedintele Camerei de Economie a judeţului Split Dalmatia, şi Hildegard Brandl, preşedintele Organizaţiei Antreprenorilor Bucureşti, au subliniat cursul pozitiv al relaţiilor dintre România şi Croaţia şi contribuţia evenimentului la promovarea dialogului între operatorii economici din cele două ţări.
Claudia Nicolae, Directorul General al Agerpres, Ambasadorul Constantin-Mihail Grigorie și Secretarul de Stat în Ministerul croat al Turismului Tonči Glavina
Prezentă la eveniment, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a vorbit despre semnificaţia Zilei Iei, amintind că, începând cu anul 2015, AGERPRES a realizat proiecte editoriale care au avut ca scop principal promovarea bluzei tradiţionale româneşti.
''Proiecte precum POVEŞTI CU IE, Ziua Iei, tradiţie etnografică, ambasadorul ROMANIA, IA - IERI ŞI AZI, au adus în atenţia cititorilor tot ceea ce înseamnă patrimoniu, dar şi moştenire care trebuie dusă mai departe în acelaşi timp. Am adunat poveşti emoţionante despre IE din toată România, dar şi poveşti despre cum întreaga lume a cunoscut, a valorificat şi a purtat frumosul port românesc'', a spus Claudia Nicolae.
''Toţi trăim în secolul globalizării, marcat şi de dorinţa acută de a ne păstra identitatea. Românii de pretutindeni văd în acest element al costumului popular un simbol al identităţii şi creativităţii populare româneşti. Bluza românească nu se va demoda niciodată. Motivele noastre tradiţionale sunt surse inepuizabile de idei'', a subliniat directorul AGERPRES.
„Ziua internațională a Iei românești” la Split
În cadrul manifestării, la care au participat numeroşi membri ai comunităţii româneşti din Croaţia, a fost organizată o paradă a Iei Româneşti, participanţii admirând mai multe modele ale celui mai reprezentativ articol vestimentar al costumului tradiţional românesc, ''La Blouse Roumaine" căreia pictorul francez Henri Matisse i-a dedicat un tablou celebru cu acelaşi nume, inspirând mulţi creatori de modă şi designeri din România şi străinătate.
Legea pentru instituirea zilei de 24 iunie ca Ziua Iei a fost promulgată marţi de preşedintele Klaus Iohannis. Conform acestei legi, de Ziua Iei pot fi organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează promovarea şi protejarea iei.
Evenimentul desfăşurat sub genericul "Ziua internaţională a Iei româneşti la Split" a fost organizat de Compania Lifestyle Check In în colaborare cu Ambasada României la Zagreb, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului din România, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Consulatul Onorific al României la Split, Camera de Economie a judeţului Split Dalmaţia şi Asociaţia Românilor din Republica Croaţia, cu susţinerea de Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României la Zegreb.
În aceeaşi zi, la Palatul Academiei de Ştiinţe şi Arte din Split a fost vernisată expoziţia de fotografii "Istroromânii", organizată de Ambasada României în Republica Croaţia, Consulatul Onorific al României la Split şi Asociaţia Românilor din Republica Croaţia. În acesta cadru, ambasadorul Constantin-Mihail Grigorie a salutat cooperarea excelentă dintre România şi Croaţia în protejarea dialectului istroromân şi a comunităţii istroromâne, bun cultural comun al celor două ţări, subliniind că vernisajul expoziţiei "Istroromânii" coincide cu organizarea manifestării dedicate Zilei Universale a Iei, parte a costumului popular românesc din cele mai vechi timpuri, purtată şi de strămoşii comunităţii istroromâne omagiată de expoziţie.
Expoziția "Istroromanii" la Split
Expoziţia a mai fost vernisată şi în alte locuri din Croaţia - la Galeriile Klovicevi Dvori din Zagreb, la 1 decembrie 2021, şi la Galeriile Principij din Rijeka, la 12 aprilie 2022.
Fotografiile au fost realizate de artiştii fotografi Constantin Demeter, Gheorghe Petrilă şi Ovidiu Gabor, în urma unei vizite de documentare efectuate cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, în localităţile din Istria unde locuiesc membrii comunităţii lingvistice istroromâne.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Sursa foto: Ambasada României la Zegreb
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Daniel Buda: Un război al tarifelor între Uniunea Europeană și SUA nu ar aduce beneficii niciunei părți
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Un război al tarifelor între Uniunea Europeană și SUA nu ar aduce beneficii niciunei părți și nu ar face altceva decât să creeze dificultăți pentru diverse sectoare economice, în afara problemelor deja generate de război, inflație și fenomene ca seceta și inundațiile, a afirmat m
Susținerea în continuare a Ucrainei este un element indispensabil pentru consolidarea blocului comunitar, afirmă Daniel Buda
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Susținerea în continuare a Ucrainei este un element indispensabil pentru consolidarea blocului comunitar și pentru menținerea păcii și a stabilității atât la nivel european, cât și la nivel global, a subliniat marți seară eurodeputatul Daniel Buda (PPE), într-o înt&ac
Președintele sârb Vucic: Căderea lui Ceaușescu, singura revoluție de culoare pură din Europa în ultimii 36 de ani
Președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat luni seară că va scrie o carte despre cum să lupți împotriva revoluțiilor colorate, precizând totodată că, în opinia sa, singura revoluție de culoare pură din Europa în ultimii 36 de ani a fost căderea lui Nicolae Ceaușescu în România, informează marți agenția de presă Tanjug.
O expoziție cu fotografii AGERPRES dedicată marcării a trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina va fi vernisată la Tunis
Expoziția fotografică 'Le printemps interdit' dedicată marcării a trei ani de la invazia ilegală și nejustificată a Rusiei în Ucraina va fi vernisată la 17 februarie la Institutul Francez din Tunis, anunță Ambasada României la Tunis. Organizată de ambasadele Franței, Poloniei, României și Ucrainei în Tunisia, sub patronajul Dele
O femeie din SUA îi dă în judecată pe frații Tate, pe care îi acuză că au obligat-o să se prostitueze
O femeie din SUA i-a acuzat pe frații Tristan și Andrew Tate că au conspirat pentru a o constrânge să se prostitueze, că au ademenit-o în România și că au defăimat-o după ce ea a depus mărturie în fața autorităților române, potrivit unui proces intentat luni, transmite Reuters. Despre plângerea civilă din Fl
Demisia președintelui Klaus Iohannis, analizată de agențiile internaționale de presă
Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, luni, demisia, în contextul în care în Parlament a fost demarată procedura de suspendare a sa din funcția de șef al statului, gestul său fiind calificat drept surprinzător d
Un tânăr român a murit după ce a fost împușcat în cap de un agent de securitate în timpul unui jaf la Roma
Un tânăr român de 24 de ani împușcat în cap de un agent de securitate în timp ce el și alți trei membri ai unei bande încercau să jefuiască un apartament din nordul Romei joi seara a murit din cauza rănilor grave într-un spital din capitala Italiei, au declarat vineri surse medicale, citate de agenția italiană de presă ANSA.
Comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa a vizitat România și Polonia
Comandantul Forțelor Aeriene Americane din Europa (COM USAFE) și șef al Comandamentului Aerian Aliat (COM AIRCOM), generalul James B. Hecker, a efectuat în perioada 4-5 februarie o vizită de lucru în Polonia și România, pentru a discuta diverse chestiuni de Apărare, inclusiv dinamica securității regionale și recentele incursiuni în spațiul aer
UPDATE/Participarea ambasadorului României Radu Gabriel Safta la ceremoniile de celebrare a Zilei Naționale din Noua Zeelandă
Ambasadorul României în Australia, Noua Zeelandă și Insulele Pacificului de Sud, Radu Gabriel Safta, a participat la ceremoniile dedicate Zilei Naționale a Noii Zeelande, Waitangi Day, desfășurate în perioada 3-6 februarie la Waitangi, în nordul Noii Zeelande, prilej cu care s-a întâlnit și cu o parte din liderii comunității rom&ac
Un român, printre suspecții vandalizării unor mașini în Germania pentru care autoritățile ar bănui Rusia
Un român se numără printre cei patru suspecți anchetați în Germania pentru vandalizarea a peste 270 de mașini, caz despre care publicația Der Spiegel a scris că este bănuit un sabotaj din partea Rusiei pentru a afecta partidul Verzilor înaintea alegerilor legislative, relatează miercuri agențiile AFP și DPA. Cei patru suspecț
Furtul artefactelor românești: Poliția olandeză spune că a primit sute de ponturi; un expert se teme că piesele ar fi putut fi topite
Poliția olandeză a primit sute de ponturi cu privire la furtul valoroaselor artefacte românești de la Muzeul Drents din Assen, a anunțat instituția marți seară la un post de televiziune, relatează publicația olandeză NL Times pe site-ul său, în timp ce un expert și-a exprimat temerea că piesele ar fi putut fi topite. Multe informații au fost despre
Alegerile anulate în România marchează un punct de referință în conștientizarea impactului manipulării informațiilor pe rețelele sociale (raport)
Alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2024, primele alegeri democratice majore din Europa ale căror rezultate au fost anulate din cauza suspiciunilor de ingerință străină, marchează un punct de referință în conștientizarea impactului manipulării informațiilor pe rețelele sociale, arată un raport realizat de Serviciul de supraveghere și protecț
BTA/Contingentul de poliție din Bulgaria, Austria, România și Ungaria își începe activitatea de pază a frontierei bulgaro-turce
Un contingent comun de poliție din Bulgaria, Austria, România și Ungaria a început activitatea de pază a frontierei bulgaro-turce. Acordul privind crearea unității formate din polițiști de frontieră din cele patru țări a fost semnat oficial luni, la Svilengrad, de către directorii Poliției de Frontieră din Bulgaria și România, Anton Zlatanov și Corn
Ministrul de interne bulgar i-a decorat pe omologii săi din România și Ungaria
Ministrul bulgar al afacerilor interne, Daniel Mitov, i-a decorat luni, într-o scurtă ceremonie la punctul de frontieră Kapitan Andreevo, pe omologii săi român și ungar, Cătălin Predoiu, respectiv Sandor Pinter, cu Insigna de Onoare 'Valoare și Merit' - gradul I. Distincțiile sunt un semn de apreciere pentru excelenta activ
Furtul artefactelor românești: Cei trei suspecți rămân în arest preventiv încă două săptămâni
Cei trei suspecți care au fost arestați în legătură cu furtul artefactelor românești de la muzeul Drents din orașul Assen (nordul Olandei - n.r.), vor rămâne în arest preventiv pentru încă două săptămâni, în conformitate cu decizia luată vineri de un judecător de instrucție, a anunțat Serviciul Procuraturii Publice (OM), cita