logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Cetăţenii români participanţi la ''Conferinţa privind viitorul Europei'' vor o UE mai puternică şi reducerea decalajelor Est-Vest

Image

Reducerea decalajelor economice dintre estul şi vestul Uniunii Europene şi creşterea rolului României în blocul comunitar se numără printre ideile principale susţinute de cetăţenii români participanţi la "Conferinţa privind viitorul Europei", care îşi doresc de asemenea o UE mai puternică.

Nouă români cu vârste şi niveluri de educaţie diferite şi proveniţi din medii sociale diverse au fost aleşi să facă parte din fiecare din cele patru grupuri de dezbatere create în cadrul "Conferinţei privind viitorul Europei", o iniţiativă a instituţiilor Uniunii Europene - Parlament, Consiliu şi Comisie - de a-i implica pe cetăţenii statelor membre într-o amplă dezbatere despre cum ar trebui reformată UE.

A treia şi ultima reuniune a unuia din cele patru grupuri de dezbateri, axat pe democraţie, valori şi drepturi, stat de drept şi securitate, are loc de vineri şi până duminică la Florenţa. Evenimentul se va încheia cu adoptarea unor propuneri care, alături de sugestiile celorlalte panel-uri, vor fi înaintate în cele din urmă instituţiilor UE.

"Sunt încântată să particip la un astfel de eveniment. E o mare oportunitate. E o experienţă inedită faptul că poţi să cunoşti oameni din toate zonele (Uniunii Europene - n.r.). Vezi că fiecare are problemele sale", declară pentru AGERPRES o pensionară din Piteşti, Tudoriţa Ogradă, unul dintre cetăţenii români din acest grup de discuţie reunit la Florenţa.

Femeia îşi exprimă speranţa că dezechilibrul economic dintre statele din estul UE şi cele din Vest va putea fi redus. "Aş vrea să văd că se face ceva şi pe partea asta. Şi poate că, prin anumite decizii luate, vor creşte şi statele mai mici, pentru a mai reduce din decalajul economic" faţă de ţările din vestul UE, adaugă Tudoriţa Ogradă.

"Văd cu optimism viitorul UE. Îmi pare bine că am văzut atât de mulţi tineri (la discuţii - n.r.). Ei trebuie să se implice mai mult, pentru că viitorul este în primul rând al lor", adaugă femeia.

Ea consideră că, atât timp cât are obligaţii ca celelalte ţări, România ar trebui să aibă şi aceleaşi drepturi în UE. În acelaşi timp, este de părerea că România poate avea un rol foarte important în luarea deciziilor.

Pentru Ilie Maga, un pensionar de 70 de ani dintr-o comună din judeţul Bacău, fost lăcătuş mecanic, participarea la dezbaterile grupului de cetăţeni europeni în care a fost selectat a însemnat şi primele sale ieşiri din ţară, mai întâi la Strasbourg, unde a avut loc prima reuniune, în septembrie, urmată de o discuţie online în noiembrie, iar acum la Florenţa, în Italia.

"A fost foarte interesant (...) S-a discutat despre fiecare ţară, despre Uniunea Europeană, despre tineret, despre sănătate, despre egalităţi, despre ce ar fi mai bine (pentru oameni - n.r.)", spune bărbatul.

El consideră că fiecare ţară membră a Uniunii Europene trebuie să îşi aibă propriul program şi propriile drepturi. "Fiecare ţară trebuie să îşi facă treaba ei", precizează Ilie Maga.

"Am şi nemulţumiri: nu trebuie sancţionate ţările care greşesc, pentru că şi la (nivelul) UE se alege politic, aşa cum e normal. Dar, atunci, fiecare îşi face politica lui. Contează cine e la putere: dacă e de-al lor, nu e sancţionat. Părerea mea e ca toate funcţiile europene, în afară de europarlamentari, să fie câştigate prin concurs, nu numite politic", mai explică bărbatul.

El îşi doreşte de asemenea ca românii să se apropie de nivelul de trai al celorlalţi europeni, care este mult mai ridicat. Pentru a-şi susţine pledoaria, bărbatul poartă cu el talonul de pensie, care arată că are un venit de doar 1.553 de lei. "Mi-e ruşine faţă de colegii mei", spune Ilie Maga, care, cu mândrie, explică faptul că a fost lăcătuş mecanic şi că a lucrat pentru toate combinatele din ţară.

Este optimist în legătură cu viitorul Europei, dar nu şi în ceea ce priveşte viitorul României, despre care crede că "nu va fi salvată".

Un alt bărbat, din vestul ţării şi care a dorit să-şi păstreze însă anonimatul, consideră că această "Conferinţă privind viitorul Europei" este un lucru "extraordinar".

"După ce am reuşit, la un moment dat, să înţeleg ce se întâmplă în jur, trăiesc cu impresia că, într-adevăr, undeva la nivelul UE se încearcă un contact ceva mai direct cu cetăţenii. Nu este o circotecă, o vacanţă. Nu faptul că ne ţin aici 10 ore să ne dăm cu părerea contează, ci ideea în sine. Cred că ăsta ar fi un început. Trebuie găsite modalităţi interesante prin care Uniunea Europeană să se apropie de cetăţeni. Să încerce (....), mai ales în acele state unde democraţia nu funcţionează chiar aşa cum ar trebui, un contact direct cu cetăţenii, cu simplii cetăţeni, oameni care nu au pregătire", spune bărbatul.

Deşi recunoaşte că în acest moment este o idee absurdă, el şi-ar dori ca cetăţenii din UE să poată alege prin vot universal un preşedinte european, tocmai pentru a exista o relaţie directă.

El mai este de părere că Europa trebuie să se schimbe cât mai repede. "Avem nevoie de o altfel de Europă, nu ca cea de acum. O Europă care să aibă mai multe puteri, în detrimentul puterii statelor. Nu înţeleg noţiunea de unitate în diversitate. Eu înţeleg UE ca o organizaţie foarte puternică, unde hotărârile care se iau devin obligatorii şi imediate în state. O organizaţie care să nu poată da state afară, dar care să primească destul de uşor alte state. Aproape ca un stat federal", detaliază bărbatul.

El declară de asemenea că "decalajul imens" care există între vestul şi estul blocului comunitar nu permite existenţa unei Europe cu adevărat unite, dar că fondurile europene pe care le primeşte România ar putea ajuta la reducerea diferenţelor.

Claudiu Vatau, un tânăr economist şi proprietarul unei mici afaceri în domeniul hotelier din Timişoara, consideră că este "foarte important ca părerea cetăţeanului să fie luată în considerare şi transpusă în acţiune", cu ajutorul experţilor.

Bărbatul spune că una din ideile sale, transpusă în cele din urmă într-o propunere, se referă la securitatea Uniunii Europene. "Securitatea UE nu înseamnă doar securitate teritorială, ci şi securitate economică. Unul din aspectele importante de discutat este securitatea economică a Europei în faţa ameninţărilor Rusiei şi Chinei", explică Claudiu Vatau.

"Viitorul UE îl văd bine. Se vrea (să existe) UE în continuare. Cred că şi România vrea ca UE (să existe) în continuare. Şi UE are nevoie de România, dar şi de statele de pe lângă noi, cele balcanice. Cu siguranţă UE va exista. Dar nu ştiu cât de transparentă şi de benefică va deveni pentru fiecare stat membru. Eu sper să fie, în special pentru România", adaugă el.

Democraţia şi valorile europene sunt dezbătute de vineri până duminică, la Florenţa, de cetăţeni din toate statele membre ale Uniunii Europene, cu ocazia unei noi sesiuni de discuţii în cadrul amplului proiect numit "Conferinţa privind viitorul Europei", o încercare a instituţiilor UE de a se reconecta cu cetăţenii şi de a vedea direct care sunt opiniile lor legate de viitorul blocului comunitar.

Aproape 200 de cetăţeni din toate ţările membre ale Uniunii Europene, aproximativ 140 prezenţi fizic şi restul online, urmează să decidă, la finalul celor trei zile de întâlniri, o serie de propuneri care, la capătul întregului proces, vor fi transmise instituţiilor UE şi vor viza subiecte precum democraţia şi valorile europene.

Cu sprijinul şi asistenţa unor experţi şi coordonatori, propunerile cetăţenilor europeni vor fi stabilite pe baza unor orientări care au fost decise la o reuniune precedentă şi care abordează teme cum ar fi garantarea drepturilor şi nediscriminarea, protejarea democraţiei şi a statului de drept, reformarea UE, construirea identităţii europene sau consolidarea participării cetăţenilor.

Cetăţenii UE prezenţi la evenimentul găzduit de European University Institute (EUI) din Florenţa constituie unul din cele patru mari grupuri de dezbatere create în cadrul "Conferinţei privind viitorul Europei", intitulat 'Democraţia europeană, valori şi drepturi, statul de drept, securitate'. Reuniunea de la sfârşitul acestei săptămâni este a treia şi ultima, după una care a avut loc la Strasbourg, între 24 şi 26 septembrie, şi o alta care s-a desfăşurat online, în perioada 12-14 noiembrie.

Celelalte trei panel-uri, fiecare de asemenea format din circa 200 de cetăţeni europeni şi cu propriile reuniuni finale, desfăşurate în alte oraşe, se intitulează 'O economie mai puternică, justiţie socială, locuri de muncă/educaţie, tineret, cultură, sport/transformarea digitală', 'Schimbări climatice şi mediu/sănătate' şi 'UE în lume/migraţie'.AGERPRES/(autor: Ionuţ Mareş, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

Conferinţa privind viitorul Europei: Democraţia şi valorile europene, dezbătute de cetăţeni din UE la Florenţa

Afisari: 40

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Romania in lume 29-05-2025 11:33

Ambasada României în SUA a atras fonduri private de aproape 2 milioane de dolari pentru promovarea intereselor românești

Ambasada României la Washington a atras fonduri private în valoare de aproape 2 milioane de dolari pentru promovarea intereselor românești în Statele Unite, pe lângă alocațiile MAE din fonduri publice. Astfel, în 2022, fondurile atrase din sponsorizări private au fost în valoare de 374.790 dolari, în 2023 au fost

Romania in lume 29-05-2025 10:55

ICR - la Târgul de la Madrid: Stand de carte și 17 evenimente în 17 zile

România va fi prezentă, în perioada 30 mai - 15 iunie, la Târgul de Carte de la Madrid, cu un stand național și 17 evenimente literare. Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, prezența României este organizată de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții și ICR Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și a

Romania in lume 28-05-2025 16:20

Guvernul ungar va oferi asistență pentru refacerea Salinei Praid, anunță Viktor Orban

Guvernul ungar va oferi asistență pentru refacerea Salinei Praid, a anunțat premierul țării vecine, Viktor Orban, miercuri, într-o postare pe Facebook, în urma unei convorbiri telefonice cu liderul UDMR, Kelemen Hunor. 'Am vorbit la telefon cu Hunor Kelemen despre situația dramatică din Praid. L-am asigurat că guvernul ungar va

Romania in lume 28-05-2025 11:29

Evenimente culturale și liturgice la Roma și Vatican, organizate cu ocazia Anului Omagial Cardinal Iuliu Hossu

În Anul Omagial Cardinal Iuliu Hossu și în contextul Jubileului Speranței, Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta organizează o serie de evenimente culturale și liturgice, în perioada 30 mai - 1 iunie 2025. Conform agendei comunicate de ambasadă într-un comunicat de presă, vineri la sediul

Romania in lume 27-05-2025 17:32

Împiedicat să călătorească la Oslo, Pavel Durov critică din nou Franța pentru ingerință în alegerile din România

Împiedicat de justiția franceză să se deplaseze la o reuniune la Oslo (Norvegia), fondatorul aplicației Telegram, Pavel Durov, și-a reluat marți criticile la adresa Franței, pe care a acuzat-o din nou de ingerință în alegerile prezidențiale din România, transmite AFP. Durov, pus sub acuzare în Franța pentru complicitate

Romania in lume 27-05-2025 16:48

Ambasadoarea României la Roma: Anul Cultural România - Italia 2026 va ''întări dialogul dintre două spații culturale apropiate''

''Cultura are puterea de a apropia societăți, de a crea punți de înțelegere între popoare și de a susține valorile europene comune'', a declarat marți, în exclusivitate pentru AGERPRES, ambasadoarea României în Italia, Gabriela Dancău, în contextul semnării, recent, a declarației comune de intenție privind organizar

Romania in lume 27-05-2025 11:58

'Pe temelia unei istorii comune,construim împreună viitorul',îi transmite Maia Sandu lui Nicușor Dan

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a adresat luni un mesaj de felicitare lui Nicușor Dan, cu ocazia învestirii în funcția de președinte al României, transmite MOLDPRES. 'Mult succes, Nicușor Dan. Pe temelia unei istorii comune, construim împreună viitorul: prin proiecte care aduc beneficii reale cetățenilor și printr-un an

Romania in lume 27-05-2025 11:37

Ursula von der Leyen l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru învestirea în funcția de președinte al României

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a felicitat marți pe Nicușor Dan pentru învestirea în funcția de președinte al României, spunând că 'împreună' trebuie să arate tuturor că 'o Europă puternică, având în centrul său o Românie puternică, oferă soluții'. 'L-am felicitat la tel

Romania in lume 26-05-2025 20:14

Regele Charles al III-lea: Relația dintre Regatul Unit și România va prospera în mandatul președintelui Nicușor Dan

Regele Charles al III-lea și-a exprimat convingerea că relația dintre Regatul Unit și România va prospera în timpul mandatului președintelui Nicușor Dan. Suveranul britanic i-a transmis lui Nicușor Dan un mesaj cu ocazia începerii mandatului de președinte al României. Mesajul i-a fost înmânat șefului statulu

Romania in lume 26-05-2025 13:27

Germania: Un bărbat originar din România, arestat de poliție după ce și-a furat propria mașină

Un bărbat în vârstă de 27 de ani din orașul Mannheim din sud-vestul Germaniei a fost reținut de poliție după ce și-a furat propria mașină, relatează dpa. 'În acest moment, pare foarte probabil să existe două victime', a declarat luni un purtător de cuvânt al poliției din orașul Dortmund din vestul Germaniei.

Romania in lume 24-05-2025 14:29

Liderul opoziției ungare a trecut granița în România

Liderul opoziției ungare, Peter Magyar, a trecut sâmbătă granița în România, după o călătorie de peste o săptămână, în încercarea de a câștiga sprijinul etnicilor maghiari din România și de a apela la votanții conservatori în perspectiva alegerilor din 2026, relatează Reuters. Partidul de c

Romania in lume 23-05-2025 22:22

Prezidențiale2025/Președintele CIO l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, l-a felicitat, joi, pe Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte ale României, potrivit unui document consultat de AGERPRES. ''Vă rog să acceptați felicitări din inimă pentru alegerea dumneavoastră ca președinte al României. Dați-mi voie să fă adresez cele mai

Romania in lume 23-05-2025 16:31

Prezidențiale2025/Președintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României

Președintele chinez Xi Jinping i-a transmis joi felicitări lui Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte al României, relatează vineri Xinhua. Xi Jinping a subliniat că România a fost a treia țară din lume care a stabilit în mod oficial relații diplomatice cu Republica Populară Chineză. China și Români

Romania in lume 22-05-2025 23:04

BTA: Ambasada Bulgariei în România va marca 24 mai cu un program festiv variat

Ambasada Bulgariei în România va sărbători pe 24 mai Ziua Sfinților Frați Chiril și Metodiu, Alfabetul Bulgar, Educația, Cultura și Literele Slave, cu un program festiv variat, a declarat ambasada pentru Agenția Bulgară de Știri (BTA). Ceremoniile vor începe pe 24 mai cu un eveniment care va avea loc pentru prima dată la Muze

Romania in lume 22-05-2025 22:07

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat sediile CCDCOE și eu-LISA și ambasadele României și Moldovei în Republica Estonia

Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat joi, în penultima zi a călătoriei lor în Republica Estonia, sediile Centrului de Excelență NATO pentru Cooperare în Domeniul Apărării Cibernetice (CCDCOE) și al Agenției UE pentru Gestionarea Oper