Lumea, în zorii unui ''deceniu decisiv'' pentru libertatea presei, potrivit RSF
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/13588825.jpg)
Următorii zece ani vor constitui, fără îndoială, "un deceniu decisiv" pentru libertatea presei, criza sanitară actuală amplificând numeroasele dificultăţi economice, politice, precum şi lipsa de încredere de care suferă acest sector, trage un semnal de alarmă "Reporteri fără frontiere" (Reporters sans frontieres, RSF), care a publicat marţi clasamentul mondial cu privire la libertatea presei în lume pentru anul 2020, potrivit AFP.
În acest clasament, România ocupă locul 48 dintr-un total de 180, situându-se între Senegal şi Guyana, în scădere cu un loc faţă de anul trecut când se clasase pe poziţia a 47-a.
"Epidemia este ocazia pentru statele cel mai jos clasate să aplice 'strategia de şoc', teoretizată de Naomie Klein: ele profită de stupoarea publică şi de slăbirea mobilizării pentru a impune măsuri imposibil de adoptat în vremuri normale", a declarat Christophe Deloire, secretar general al organizaţiei.
Acesta este cazul Chinei (locul 177 în clasament) şi al Iranului (173, în scădere cu 3 locuri faţă de anul precedent), "care au pus în aplicare mecanisme masive de cenzură" sau al Ungariei (89, - 2), unde premierul a făcut să fie votată o lege a "coronavirusului" care prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru difuzarea de informaţii false.
Infodemia, "pandemia de informaţii false în jurul maladiei", este pretextul legilor represive, relevă Christophe Deloire, subliniind că amestecul între propagandă, publicitate, zvonuri şi jurnalism "dezechilibrează garanţiile democratice pentru libertatea de opinie şi de expresie".
"Armate de trolli de stat, în Rusia, China, India, Filipine (locul 136, -2) şi Vietnam (175) utilizează arma dezinformării pe reţelele de socializare", notează RSF.
Epidemia accelerează de asemenea criza economică a presei: "în Liberia, ziarele tipărite au încetat să apară, în timp ce în SUA, peste 30.000 de persoane care lucrau în media şi-au pierdut locurile de muncă de la începutul crizei", detaliază Christophe Deloire.
"Ce vor fi libertatea, pluralismul şi fiabilitatea informaţiei până în 2030? Răspunsul la această întrebare se joacă astăzi", a apreciat Christophe Deloire.
Pentru a-şi detalia clasamentul, RSF va organiza marţi seara o conferinţă virtuală cu personalităţi "care reprezintă jurnalismul": ziarista de la Washington Post Rana Ayyub, "ţinta unor campanii de hărţuire electronică foarte violente în India", lansatorul de alertă Edward Snowden "într-un context în care suntem preocupaţi în special de supraveghere" şi laureatul premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, "specialist în asimetrii informaţionale", a precizat Christophe Deloire.
Clasamentul pentru 2020, care analizează 180 de ţări şi teritorii, prezintă o uşoară ameliorare a indicelui general anual, dar nu ţine cont de epidemie. Dacă procentul ţărilor situate în zona albă a clasamentului, care indică o "situaţie bună" a libertăţii presei rămâne neschimbat (8%), proporţia ţărilor în "situaţie critică" creşte faţă de 2019 (de la + 2 puncte procentuale la 13%).
În partea cea mai de jos a clasamentului se regăsesc Coreea de Nord (poziţia 180, -1), care ia astfel locul Turkmenistanului, în timp ce Eritreea (178) rămâne cel mai slab cotat reprezentant al continentului african.
Trioul din fruntea clasamentului grupează Norvegia, pe locul întâi pentru a patra oară, urmată de Finlanda şi Danemarca (locul 3, +2). Dar ameninţarea îi pândeşte chiar şi pe aceşti buni elevi odată cu creşterea atacurilor cibernetice.
În SUA (locul 45, +3) şi în Brazilia (107, -2), cei doi şefi de stat aleşi democratic, Donald Trump şi Jair Bolsonaro, continuă să denigreze presa şi să încurajeze ura faţă de jurnalişti, subliniază RSF.
Franţa (locul 32, -2) coboară în clasament din cauza faptelor de hărţuire cibernetică, dar şi pentru că unii jurnalişti au fost vizaţi clar de poliţie în cursul manifestaţiilor, în timp ce alţii care invocaseră confidenţialitatea surselor au fost convocaţi în repetate rânduri, dezvăluie Christophe Deloire, deplângând o "intimidare judiciară".
Veşti bune vin din Africa, unde căderea a numeroase dictaturi şi regimuri autoritare în ultimii ani, precum în Etiopia (99, +11), în Gambia (87, +5) şi în Sudan (159, +16), a permis o oarecare relaxare a strânsorii asupra jurnaliştilor, chiar dacă "schimbările profunde, singurele capabile să favorizeze un jurnalism de calitate, liber şi independent, sunt încă prea rare".
Malaezia (101, +22) şi Maldive (79, +19), după o alternanţă politică, afişează cele mai spectaculoase progrese în clasamentul pe 2020.
Pe regiuni, Europa este în situaţia cea mai bună cu şapte ţări în primele zece locuri, în timp ce regiunea Orientul Mijlociu şi Africa de Nord rămâne cea în care este cel mai periculos pentru jurnalişti să-şi exercite profesia. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Un tânăr român a murit după ce a fost împușcat în cap de un agent de securitate în timpul unui jaf la Roma
Un tânăr român de 24 de ani împușcat în cap de un agent de securitate în timp ce el și alți trei membri ai unei bande încercau să jefuiască un apartament din nordul Romei joi seara a murit din cauza rănilor grave într-un spital din capitala Italiei, au declarat vineri surse medicale, citate de agenția italiană de presă ANSA.
Comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa a vizitat România și Polonia
Comandantul Forțelor Aeriene Americane din Europa (COM USAFE) și șef al Comandamentului Aerian Aliat (COM AIRCOM), generalul James B. Hecker, a efectuat în perioada 4-5 februarie o vizită de lucru în Polonia și România, pentru a discuta diverse chestiuni de Apărare, inclusiv dinamica securității regionale și recentele incursiuni în spațiul aer
UPDATE/Participarea ambasadorului României Radu Gabriel Safta la ceremoniile de celebrare a Zilei Naționale din Noua Zeelandă
Ambasadorul României în Australia, Noua Zeelandă și Insulele Pacificului de Sud, Radu Gabriel Safta, a participat la ceremoniile dedicate Zilei Naționale a Noii Zeelande, Waitangi Day, desfășurate în perioada 3-6 februarie la Waitangi, în nordul Noii Zeelande, prilej cu care s-a întâlnit și cu o parte din liderii comunității rom&ac
Un român, printre suspecții vandalizării unor mașini în Germania pentru care autoritățile ar bănui Rusia
Un român se numără printre cei patru suspecți anchetați în Germania pentru vandalizarea a peste 270 de mașini, caz despre care publicația Der Spiegel a scris că este bănuit un sabotaj din partea Rusiei pentru a afecta partidul Verzilor înaintea alegerilor legislative, relatează miercuri agențiile AFP și DPA. Cei patru suspecț
Furtul artefactelor românești: Poliția olandeză spune că a primit sute de ponturi; un expert se teme că piesele ar fi putut fi topite
Poliția olandeză a primit sute de ponturi cu privire la furtul valoroaselor artefacte românești de la Muzeul Drents din Assen, a anunțat instituția marți seară la un post de televiziune, relatează publicația olandeză NL Times pe site-ul său, în timp ce un expert și-a exprimat temerea că piesele ar fi putut fi topite. Multe informații au fost despre
Alegerile anulate în România marchează un punct de referință în conștientizarea impactului manipulării informațiilor pe rețelele sociale (raport)
Alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2024, primele alegeri democratice majore din Europa ale căror rezultate au fost anulate din cauza suspiciunilor de ingerință străină, marchează un punct de referință în conștientizarea impactului manipulării informațiilor pe rețelele sociale, arată un raport realizat de Serviciul de supraveghere și protecț
BTA/Contingentul de poliție din Bulgaria, Austria, România și Ungaria își începe activitatea de pază a frontierei bulgaro-turce
Un contingent comun de poliție din Bulgaria, Austria, România și Ungaria a început activitatea de pază a frontierei bulgaro-turce. Acordul privind crearea unității formate din polițiști de frontieră din cele patru țări a fost semnat oficial luni, la Svilengrad, de către directorii Poliției de Frontieră din Bulgaria și România, Anton Zlatanov și Corn
Ministrul de interne bulgar i-a decorat pe omologii săi din România și Ungaria
Ministrul bulgar al afacerilor interne, Daniel Mitov, i-a decorat luni, într-o scurtă ceremonie la punctul de frontieră Kapitan Andreevo, pe omologii săi român și ungar, Cătălin Predoiu, respectiv Sandor Pinter, cu Insigna de Onoare 'Valoare și Merit' - gradul I. Distincțiile sunt un semn de apreciere pentru excelenta activ
Furtul artefactelor românești: Cei trei suspecți rămân în arest preventiv încă două săptămâni
Cei trei suspecți care au fost arestați în legătură cu furtul artefactelor românești de la muzeul Drents din orașul Assen (nordul Olandei - n.r.), vor rămâne în arest preventiv pentru încă două săptămâni, în conformitate cu decizia luată vineri de un judecător de instrucție, a anunțat Serviciul Procuraturii Publice (OM), cita
Germania: Platformele digitale, testate înaintea alegerilor legislative
Autoritatea de reglementare în domeniul digital din Germania și Comisia Europeană au anunțat că au efectuat vineri un exercițiu de simulare cu platforme importante precum X, TikTok și YouTube, pentru a le testa capacitatea de a contracara eventualele amenințări la adresa procesului electoral, relatează AFP. 'Testul de rezistență are ca scop evaluarea
Poliția olandeză dezvăluie identitatea a doi dintre suspecții arestați pentru furtul artefactelor românești
Poliția olandeză a dezvăluit identitatea și a publicat fotografiile a doi dintre cei trei suspecți arestați în legătură cu furtul din 25 ianuarie a patru piese arheologice din România, între care coiful de aur de la Coțofenești, expuse la Muzeul Drents din Assen (nord), transmite vineri EFE, care califică decizia poliției olandeze drept un demers ne
Furt artefacte/Eugen Tomac cere soluții mai ferme pentru prevenirea unor cazuri viitoare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Planul de acțiune al UE contra traficului ilicit de bunuri culturale este destul de cuprinzător, însă ce s-a întâmplat la Muzeul Drents este confirmarea că trebuie să identificăm soluții mai ferme și mai eficiente care să prevină cazuri viitoare, să înlesnească recuperarea a
Poliția din Olanda confirmă arestarea a trei persoane în cazul furtului artefactelor românești
Poliția olandeză confirmă miercuri seara pe site-ul său că a arestat trei persoane din provincia Olanda de Nord pentru implicarea lor în spargerea și furtul artefactelor românești de la Muzeul Drents la 25 ianuarie. Suspecții au fost arestați în ur
UPDATE Furt artefacte: Trei suspecți ar fi fost arestați în Olanda (presă)
Poliția olandeză a arestat trei suspecți pentru furtul de capodoperelor arheologice românești expuse la Assen, relatează miercuri site-ul ad.nl, care citează o purtătoare de cuvânt
Poliția olandeză a publicat fotografii ale individului suspectat de implicarea în furtul artefactelor dacice din aur
Poliția olandeză a dat publicității miercuri mai multe fotografii cu un bărbat pe care doresc să îl chestioneze în legătură cu furtul obiectelor din tezaurul dacic al României di