Comunicat de presă - Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu
Măsuri și recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor la animale în perioada cu temperaturi scăzute
Temperaturile scăzute din perioada de iarnă, pot afecta starea fiziologică și de sănătate a efectivelor de animale care sunt crescute în exploatațiile comerciale sau în gospodăriile ale populației în situația în care nu sunt respectate normelor de protecție și bunăstare, prin care să se asigure toate condițiile impuse în această perioadă și care se referă la biosecuritate, adăpostire, hrănire, îngrijire, exploatare, transportul la alte locații.
În acest context trebuie cunoscut că. Sănătatea animalelor presupune protecția și bunăstarea acestora, elemente care reprezintă starea animalului la un moment dat în raport cu factorii tehnologici de exploatare, respectiv de asigurarea unui confort biologic, adecvat schimbărilor ce intervin în mediul de viață în decursul anului, factori oferiți de către proprietarii de animale, prin:
Asigurarea spațiului vital indispensabil, supravegherea zilnică a animalelor, respectarea normelor tehnologice de exploatare, a parametrilor de microclimat, a ventilației și a normelor de zooigienă,
Asigurarea consumului necesar de furaje și de apă, aplicarea programelor de profilaxie a bolilor transmisibile, sau a tehnopatiilor, asigurarea conceptului de securitate alimentară și trasabilitate.
Pentru a asigura o stare de sănătate normală animalelor și implicit obținerea de produse animaliere corespunzătoare, se recomandă proprietarilor de animale ca pentru perioada anotimpului rece să asigure:
Adăpostirea animalelor în spații corespunzătoare speciei și categoriei de vârstă, care să asigure temperatura, densitatea, volumul de aer, umiditatea, luminozitatea și zooigiena la parametrii normali, prin:
Remedierea, după caz, a elementelor de construcție exterioare și interioare deteriorate (alei de acces, padocuri, ziduri, geamuri, tâmplării, tavane, pardoseli, jgheaburi)
Etanșeitatea ușilor și a ferestrelor pentru a se asigura o temperatură optimă și constantă în adăposturi;
Asigurarea unor spații confortabile pentru perioada fătărilor la specia bovină, porcină și în special pentru ovine.
Verificarea și remedierea, elementelor tehnologice (de muls, de furajare, evacuare dejecții, adăpare, ventilație);
Asigurarea apei calde necesare pentru igienizarea ugerului, a ustensilelor și vaselor de muls;
Verificarea și protejarea surselor de apă și furaje pentru a nu fi supuse înghețului.
Inventarul stocului de furaje pe sortimente, asigurarea condițiilor optime de depozitare și păstrare, stabilirea și respectarea rațiilor zilnice de furaje în funcție de specie și categoria de animale.
Evitarea administrării de furaje (silozuri sau rădăcinoase) înghețate care pot provoca avorturi sau alte afecțiuni grave.
Evacuarea și depozitarea dejecțiilor, a gunoiului, în platforme sau stații de epurare, astfel încât să nu constituie surse de difuzare a bolilor.
Asigurarea de facilități pentru depozitarea cadavrelor și a altor deșeuri de origine animală destinate distrugerii la unitatea specializată.
Transportul animalelor să se efectueze numai dacă situația o impune și dacă sunt asigurate mijloace de transport echipate corespunzător care să le protejeze de intemperii.
Animalelor de companie (câini, pisici, iepuri, etc.) care sunt ținute afară, să li se asigure o sursă de apă potabilă, precum și un adăpost corespunzător, care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a frigului și a zăpezii.
Să comunice medicului veterinar intenția de introducere sau scoaterea de animale în/ din exploatație și a altor mișcări interne de animale.
Să anunțe urgent, medicul veterinar arondat despre apariția unor modificări în starea de sănătate a animalelor și păsărilor din exploatație.
Să colaboreze cu serviciile veterinare pentru efectuarea acțiunilor de prevenire a îmbolnăvirii animalelor, planificate pentru această perioadă.
Pentru perioada cu intemperii medicii veterinari verifică, evaluează și colaborează cu proprietarii de animale pentru respectarea normelor de biosecuritate, protecție și bunăstare pentru animalele crescute în exploatații, precum și respectarea legislației privind mișcarea acestora în județ pe teritoriul național, în spațiul intracomunitar și la export în țări terțe.
Dr. Pențea Ioan Viorel - Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].