Dezbatere în PE: Revoluţia română din 1989, momentul începutului revenirii în familia europeană
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/13244147.jpg)
Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Revoluţia română din decembrie 1989 a fost primul pas spre reîntoarcerea românilor şi a României în Europa, a declarat luni, în plenul PE, Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, în timp ce eurodeputatul Traian Băsescu a spus că în decembrie 1989 românii au spus un "nu" hotărât comunismului cu sacrificiul vieţii lor şi au revenit în familia europeană.
"Sunt onorată să fiu aici când comemorăm acest eveniment atât de important pentru România şi toată Europa", a spus Vălean, care a reprezentat Comisia Europeană la această dezbatere.
"Pe 16 decembrie 1989 revoluţia română a început la Timişoara. Acesta a fost primul pas spre reîntoarcerea României şi a românilor în Europa. Revoluţia română a fost cel din urmă act al mişcărilor de revoltă din Europa de Est şi cel mai sângeros. În acea iarnă românii au luptat pentru libertate, drepturi fundamentale şi democraţie", a adăugat Adina Vălean.
Traian Băsescu, eurodeputat PMP, a spus că luni, 16 decembrie, se împlinesc 30 de ani de la momentul în care "Timişoara a răbufnit".
"Este un moment în care românii au spus un 'Nu' hotărât, cu sacrificiul vieţii lor, comunismului şi au revenit în familia europeană. UE nu este numai despre pace în Europa, ci şi despre interdicţia dictaturilor pe teritoriul UE", a subliniat Traian Băsescu în plenul PE.
Eurodeputatul PSD Cristian Terheş, care a vorbit din partea grupului S&D, a spus că revoluţia din 1989 a pus capăt unui "regim totalitar şi odios".
"Spre deosebire de alte ţări, în România trecerea de la comunism la democraţie a avut loc prin jertfe umane", a mai spus eurodeputatul PSD.
"Revoluţia din 1989 a fost apogeul luptei pentru reinstaurarea libertăţii şi democraţiei în România dusă de peste 40 de ani. Ne bucură faptul că toţi reprezentanţii României în acest Parlament îşi dau mâna pentru a duce aceste valori mai departe", a mai spus el.
Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe, a spus că pe 16 decembrie 1989, se aprindea la Timişoara scânteia revoluţiei române. 'Azi, în Parlamentul European omagiem curajul acestor oameni. Curajul lor este ceea ce a făcut posibilă revenirea României la valorile democraţiei, pluralismului, statului de drept, a libertăţii, este ceea ce ne-a readus pe harta Europei libere, democratice şi unite'', a subliniat el în plenul PE.
''În acele zile, oameni obişnuiţi au devenit eroi", a mai afirmat Cioloş
"Noi trebuie să luptăm pentru ca niciodată oamenii să nu iasă în stradă şi să moară pentru libertatea lor, nici acum şi nici în generaţiile viitoare'', a spus Cioloş în încheiere.
Reinhard Butikofer, din partea grupului Verzilor, a afirmat că "pentru cei care s-au jertfit în revoluţia română, pentru familiile victimelor, nu putem avea decât o plecăciune şi respect". El a criticat însă practica de a adopta rezoluţii pentru a se stabili adevărul despre anumite evenimente. "Nu este sarcina unui parlament ca prin majoritate să decidă adevărul despre fapte istorice", a spus Butikofer.
Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a afirmat că în urmă cu exact 30 de ani, mii de români au ieşit în stradă şi sute de mii i-au urmat în zilele următoare.
"România şi poporul român şi-au câştigat prin sacrificiile din zilele revoluţiei locul în Europa", a mai spus Mureşan, care este vicepreşedinte al grupului PPE din PE.
El a reamintit, ca şi Traian Băsescu, numărul morţilor în Revoluţie, 1142, şi a spus că cuvântul zilei trebuie să fie "comemorare".
"Tinerii au luptat pentru democraţie, libertatea de exprimare, libertate şi astăzi trebuie să ne gândim la ei", a mai spus el.
"Noi, toţi cei 715 membri ai PE din toate cele 28 de state membre ale UE, avem datoria să apărăm valorile pentru care românii şi-au pierdut viaţa în decembrie 1989: democraţie, libertate, libertate de exprimare, dreptate şi să facem toate eforturile pentru continuarea procesului de integrare europeană şi pentru convieţuirea paşnică a tuturor naţiunilor în interiorul UE", a afirmat Mureşan.
Eurodeputatul PSD, Tudor Ciuhodaru, a spus că în plenul PE că fiica sa are vârsta revoluţiei. "A crescut văzând cum am intrat în Europa şi în NATO şi avem datoria să facem să cadă şi celelalte ziduri", a declarat Ciuhodaru în cadrul dezbaterii.
"Onorată Comisie, vă reamintesc că îndeplinim toate condiţiile şi să vă cer să intrăm în spaţiul Schengen", a mai spus el, deşi Comisia Europeană a reiterat în mai multe rânduri că România îndeplineşte condiţiile de aderare la spaţiul Schengen.
Colega sa din acelaşi grup politic, Maria Grapini, a spus că vine de la Timişoara şi că acum 30 de ani se afla în stradă.
"Aveţi datoria să respectaţi poporul român, poporul român este proeuropean. Acum, la 30 de ani de la Revoluţie, vă cer să respectaţi drepturile românilor", a mai spus Grapini în plenul PE, părând că se referă la aderarea la spaţiul Schengen şi ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, două dintre solicitările adresate de mai multe ori de eurodeputaţii români Comisiei şi Consiliului.
Eurodeputatul UDMR Vincze Lorant a ţinut să spună în plenul PE că, indiferent de modul în care a evoluat cariera sa politică ulterior, Laszlo Tokes rămâne un simbol al revoluţiei române şi nu merita să-i fie retrasă decoraţia de către preşedintele României.
La rândul ei, eurodeputata britanică Julie Ward, din grupul S&D, a afirmat că este din Nord-Estul Angliei, unde există o comunitate foarte mare de români, dintre care pe mulţi îi poate numi prieteni.
Ea a afirmat că Brexitul reprezintă un viitor sumbru pentru diaspora română, dar şi pentru Marea Britanie.
"Mulţi români din ţara mea, care au trăit în dictatură nu se mai simt bine în casa lor adoptivă, au existat atacuri asupra lor, copiii nu se mai pot juca afară", a mai spus Julie Ward.
În urma dezbaterii de luni seară va fi adoptată o rezoluţie care va fi supusă la vot joi în Parlamentul European, la 13:00 ora României.
Dezbaterea şi rezoluţia privind comemorarea a 30 de ani de la revoluţia română din 1989 au fost introduse pe ordinea de zi a ultimei sesiuni PE din acest an la propunerea grupului Partidului Popular European (PPE). AGERPRES(editor: Mariana Ionescu, editori online: Simona Aruştei, Irina Giurgiu)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Un tânăr român a murit după ce a fost împușcat în cap de un agent de securitate în timpul unui jaf la Roma
Un tânăr român de 24 de ani împușcat în cap de un agent de securitate în timp ce el și alți trei membri ai unei bande încercau să jefuiască un apartament din nordul Romei joi seara a murit din cauza rănilor grave într-un spital din capitala Italiei, au declarat vineri surse medicale, citate de agenția italiană de presă ANSA.
Comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa a vizitat România și Polonia
Comandantul Forțelor Aeriene Americane din Europa (COM USAFE) și șef al Comandamentului Aerian Aliat (COM AIRCOM), generalul James B. Hecker, a efectuat în perioada 4-5 februarie o vizită de lucru în Polonia și România, pentru a discuta diverse chestiuni de Apărare, inclusiv dinamica securității regionale și recentele incursiuni în spațiul aer
UPDATE/Participarea ambasadorului României Radu Gabriel Safta la ceremoniile de celebrare a Zilei Naționale din Noua Zeelandă
Ambasadorul României în Australia, Noua Zeelandă și Insulele Pacificului de Sud, Radu Gabriel Safta, a participat la ceremoniile dedicate Zilei Naționale a Noii Zeelande, Waitangi Day, desfășurate în perioada 3-6 februarie la Waitangi, în nordul Noii Zeelande, prilej cu care s-a întâlnit și cu o parte din liderii comunității rom&ac
Un român, printre suspecții vandalizării unor mașini în Germania pentru care autoritățile ar bănui Rusia
Un român se numără printre cei patru suspecți anchetați în Germania pentru vandalizarea a peste 270 de mașini, caz despre care publicația Der Spiegel a scris că este bănuit un sabotaj din partea Rusiei pentru a afecta partidul Verzilor înaintea alegerilor legislative, relatează miercuri agențiile AFP și DPA. Cei patru suspecț
Furtul artefactelor românești: Poliția olandeză spune că a primit sute de ponturi; un expert se teme că piesele ar fi putut fi topite
Poliția olandeză a primit sute de ponturi cu privire la furtul valoroaselor artefacte românești de la Muzeul Drents din Assen, a anunțat instituția marți seară la un post de televiziune, relatează publicația olandeză NL Times pe site-ul său, în timp ce un expert și-a exprimat temerea că piesele ar fi putut fi topite. Multe informații au fost despre
Alegerile anulate în România marchează un punct de referință în conștientizarea impactului manipulării informațiilor pe rețelele sociale (raport)
Alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2024, primele alegeri democratice majore din Europa ale căror rezultate au fost anulate din cauza suspiciunilor de ingerință străină, marchează un punct de referință în conștientizarea impactului manipulării informațiilor pe rețelele sociale, arată un raport realizat de Serviciul de supraveghere și protecț
BTA/Contingentul de poliție din Bulgaria, Austria, România și Ungaria își începe activitatea de pază a frontierei bulgaro-turce
Un contingent comun de poliție din Bulgaria, Austria, România și Ungaria a început activitatea de pază a frontierei bulgaro-turce. Acordul privind crearea unității formate din polițiști de frontieră din cele patru țări a fost semnat oficial luni, la Svilengrad, de către directorii Poliției de Frontieră din Bulgaria și România, Anton Zlatanov și Corn
Ministrul de interne bulgar i-a decorat pe omologii săi din România și Ungaria
Ministrul bulgar al afacerilor interne, Daniel Mitov, i-a decorat luni, într-o scurtă ceremonie la punctul de frontieră Kapitan Andreevo, pe omologii săi român și ungar, Cătălin Predoiu, respectiv Sandor Pinter, cu Insigna de Onoare 'Valoare și Merit' - gradul I. Distincțiile sunt un semn de apreciere pentru excelenta activ
Furtul artefactelor românești: Cei trei suspecți rămân în arest preventiv încă două săptămâni
Cei trei suspecți care au fost arestați în legătură cu furtul artefactelor românești de la muzeul Drents din orașul Assen (nordul Olandei - n.r.), vor rămâne în arest preventiv pentru încă două săptămâni, în conformitate cu decizia luată vineri de un judecător de instrucție, a anunțat Serviciul Procuraturii Publice (OM), cita
Germania: Platformele digitale, testate înaintea alegerilor legislative
Autoritatea de reglementare în domeniul digital din Germania și Comisia Europeană au anunțat că au efectuat vineri un exercițiu de simulare cu platforme importante precum X, TikTok și YouTube, pentru a le testa capacitatea de a contracara eventualele amenințări la adresa procesului electoral, relatează AFP. 'Testul de rezistență are ca scop evaluarea
Poliția olandeză dezvăluie identitatea a doi dintre suspecții arestați pentru furtul artefactelor românești
Poliția olandeză a dezvăluit identitatea și a publicat fotografiile a doi dintre cei trei suspecți arestați în legătură cu furtul din 25 ianuarie a patru piese arheologice din România, între care coiful de aur de la Coțofenești, expuse la Muzeul Drents din Assen (nord), transmite vineri EFE, care califică decizia poliției olandeze drept un demers ne
Furt artefacte/Eugen Tomac cere soluții mai ferme pentru prevenirea unor cazuri viitoare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Planul de acțiune al UE contra traficului ilicit de bunuri culturale este destul de cuprinzător, însă ce s-a întâmplat la Muzeul Drents este confirmarea că trebuie să identificăm soluții mai ferme și mai eficiente care să prevină cazuri viitoare, să înlesnească recuperarea a
Poliția din Olanda confirmă arestarea a trei persoane în cazul furtului artefactelor românești
Poliția olandeză confirmă miercuri seara pe site-ul său că a arestat trei persoane din provincia Olanda de Nord pentru implicarea lor în spargerea și furtul artefactelor românești de la Muzeul Drents la 25 ianuarie. Suspecții au fost arestați în ur
UPDATE Furt artefacte: Trei suspecți ar fi fost arestați în Olanda (presă)
Poliția olandeză a arestat trei suspecți pentru furtul de capodoperelor arheologice românești expuse la Assen, relatează miercuri site-ul ad.nl, care citează o purtătoare de cuvânt
Poliția olandeză a publicat fotografii ale individului suspectat de implicarea în furtul artefactelor dacice din aur
Poliția olandeză a dat publicității miercuri mai multe fotografii cu un bărbat pe care doresc să îl chestioneze în legătură cu furtul obiectelor din tezaurul dacic al României di