Centrul de Neuroştiinţe şi Spitalul "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iaşi, prezentate în Parlamentul European

Trimisul special al AGERPRES, Bogdan Găbăroi, transmite: Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru a fost joi gazda evenimentului "Neuroscience connecting Europe", o dezbatere publică organizată la sediul Parlamentului European din Bruxelles special pentru prezentarea Centrului de Neuroştiinţe şi a Spitalului Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iaşi. La conferinţă a participat o delegaţie formată din medici de diferite specialităţi, psihologi, cadre universitare, cercetători şi alţi specialişti, reprezentând Centrul de Neuroexcelenţă din cadrul Spitalului Nicolae Oblu.
În cadrul acestei întâlniri au fost prezentate proiectele realizate precum şi cele aflate în curs de derulare şi implementare în cadrul spitalului din Iaşi.
Sursa: Societatea de Neuroștiințe / Facebook.com
Neurochirurgul Lucian Eva, directorul general al spitalului Nicolae Oblu, a spus că această unitate medicală este unică ca structură şi concepţie în nord-estul României şi nu numai. Spitalul cuprinde ca specialităţi neurochirurgie, neurologie, oftalmologie, terapie intensivă, neuroanestezie, neuroimagistică, neuroanatomie patologică. ''Toate specialităţile sunt conexe într-un act medical de calitate şi corect pentru pacienţi", a dat asigurări directorul.
Acesta a adăugat că unitatea medicală pe care o conduce este centru de pregătire mondială, acreditat de AO Spine, o fundaţie privată care cuprinde peste 300.000 de membri, specialişti în domeniul chirurgiei spinale. "Noi suntem singurul spital din România care este girat de această asociaţie pentru a pregăti medici specialişti în această patologie", a spus neurochirurgul ieşean.
Centrul de neuroexcelenţă al spitalului "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iaşi beneficiază de un spaţiu de 3.000 metri pătraţi în care se concentrează cele mai bune şi mai performante tehnologii existente în lume pentru pacientul cu patologie neurologică sau neurochirurgicală.
"Eu cred că această întâlnire de astăzi este extrem de importantă pentru că neuroştiinţa va conecta Europa iar scopul nostru este să arătăm că se poate, că în Iaşi, România, un colectiv face ca lucrurile să se schimbe'', a declarat eurodeputatul Tudor Ciuhodaru, membru în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară a Parlamentului European, medic de profesie.
''Tratez în fiecare zi la unitatea de primiri urgenţe pacienţi cu accident vascular cerebral. Nu mai este o boală rară iar vârsta este din ce în ce mai scăzută la pacienţii din Romania. Este nevoie de noi tehnologii, de noi aplicaţii, de noi modele de tratament în aşa fel încât fiecare român să fie tratat la fel la Iaşi, la Bucureşti, în Timişoara, în Harghita, la fel ca la Bruxelles'', a declarat Tudor Ciuhodaru, adăugând că Iaşiul poate fi lider în acest domeniu şi în continuare eforturile se vor concentra şi pe partea de asigurare de fonduri suficiente pentru cercetarea românească.
''Noi vrem să facem o reţea europeană pentru cercetarea şi tratamentul afecţiunilor neurologice în aşa fel încât fiecare cetăţean european să beneficieze de cele mai bune tratamente. Este nevoie de ghiduri de bună-practica, de ghiduri de aplicare, de aceleaşi tehnologii dar mai ales de existenţa unui singur standard pentru că este o temă extrem de actuală - accesibilitatea la sănătate, şi vă invit pe toţi la congresul european de neuroştiinţă de la anul, la Iaşi, să veniţi să vedeţi ce am dezvoltat'', a declarat Ciuhodaru..
Nancy vanHoylandt, preşedinta European Federation of Neurological Associations (EFNA), a felicitat colectivul de specialişti ieşeni şi a promis sprijinul Federaţiei.
Şi eurodeputata Maria Grapini, prezentă la eveniment, a declarat că va pleda, din postura sa de vicepreşedintă a Comisiei pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor pentru bugetarea unor sume mai mari pentru cercetare în noul cadru financiar multianual, adăugând că deja a fost propusă o mărire cu 20% a fondurilor.
"Este important să arătăm că România are în toate domeniile specialişti extraordinari şi cetăţeanul român poate să se trateze acasă şi nu peste graniţe. Am susţinut întotdeauna că sănătatea şi educaţia sunt egal importante, sunt stâlpii de bază pentru a putea avea o societate dezvoltată", a spus eurodeputata Grapini.
''Astăzi am lansat punţi europene pentru că Iaşiul, oraş european, îşi doreşte să şi contribuie dar să şi beneficieze de ceea ce înseamnă resursele europene în cercetare, de specialişti europeni, de expertiză şi să arătăm că noi, cei care formăm specialişti la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu", putem deveni de asemenea un model de bune practici pentru întreaga Uniune Europeană", a declarat în încheiere eurodeputatul şi medicul Tudor Ciuhodaru.AGERPRES/(editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.