Ce spun europarlamentarii români despre declaraţia lui Manfred Weber privind aderarea Bulgariei la Schengen înaintea României

"Este clar că în momentul de faţă Croaţia şi Bulgaria sunt mai bine plasate să adere rapid la zona Schengen decât este România sub guvernul Dăncilă", ne-a declarat marţi, la Strasbourg, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), Siegfried Mureşan, referitor la declaraţia liderului grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, potrivit căruia Bulgaria şi Croaţia ar trebui primite în Schengen acum, iar guvernul României ar trebui să-şi rezolve mai întâi problemele care afectează procesul de luptă împotriva corupţiei. Pe de altă parte, eurodeputata Renate Weber, din grupul ALDE, denunţă o acţiune "profund nedreaptă" şi "o logică politicianistă de campanie".
Manfred Weber a cerut miercuri Consiliului să primească Bulgaria şi Croaţia în Schengen şi a solicitat guvernului român să stopeze riscurile care afectează procesul de luptă împotriva corupţiei pentru ca şi România să poată adera la zona de liberă circulaţie.
Intervenţia lui Manfred Weber a avut loc cu prilejul discursului privind starea uniunii a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
"Solicităm Consiliului să includă Bulgaria şi Croaţia în Schengen. Solicit guvernului român să oprească riscurile care afectează procesul de luptă împotriva corupţiei pentru că toate aceste trei ţări ar trebui să aibă posibilitatea de a se alătura Schengen. Europa este o Europă a democraţiei", a spus liderul grupului PPE în PE.
Din punctul de vedere al lui Siegfried Mureşan, purtător de cuvânt al PPE, poziţia lui Weber nu diferă de cea pe care a avut-o grupul politic întotdeauna.
"Liderul grupului PPE Manfred Weber a spus astăzi în PE următorul lucru: vreau ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere cât mai rapid la spaţiul Schengen. Aceasta a fost poziţia grupului nostru politic dintotdeauna. Domnia sa a spus în continuare următorul lucru: Croaţia şi Bulgaria acum, vedem că sunt guverne în care se poate avea încredere, cer guvernului României să îndepărteze suspiciunile care planează asupra acestui guvern cu privire la apărarea corupţilor, cu privire la tentativa de slăbire a instituţiilor statului, cu privire la tentativa de blocare a luptei împotriva corupţiei, pentru ca România să poată adera, de asemenea, cât mai repede, la spaţiul Schengen", ne-a declarat Mureşan la Strasbourg.
El a subliniat că România merită să fie în spaţiul Schengen, că îndeplineşte condiţiile tehnice şi că "aderarea la spaţiul Schengen aduce beneficii pentru noi ca cetăţeni, aduce beneficii pentru întreprinderi, să poată exporta şi importa mai rapid, cu costuri mai mici, cu eforturi mai mici, în orice colţ al UE".
Din păcate însă, a spus el, "guvernul este un obstacol în dorinţa grupului nostru politic şi a Comisiei Europene de a lărgi spaţiul Schengen cu România."
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
"Spaţiul Schengen înseamnă o zonă de încredere şi, din păcate, sunt state membre ale UE care în acest moment nu au încredere în guvernul României. Eu cred că este corect ca România să adere la spaţiul Schengen, m-am implicat întotdeauna pentru asta, îndeplinim condiţiile tehnice, dar trebuie să recunoaştem faptul că sunt actori în instituţiile europene care nu au încredere în actualul guvern şi obligaţia guvernului este să înlăture această suspiciune, să câştige încrederea partenerilor internaţionali pentru ca România să poată adera cât mai rapid la zona Schengen, este clar că în momentul de faţă Croaţia şi Bulgaria sunt mai bine plasate să adere rapid la zona Schengen decât este România sub guvernul Dăncilă", a mai spus Siegfried Mureşan.
Eurodeputatul român din grupul PPE crede totuşi că în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen lucrurile sunt ceva mai complicate din punctul de vedere al separării Bulgariei de România "deoarece întotdeauna s-a pornit de la premisa că Bulgaria şi România vor adera împreună la zona Schengen".
"Deci graniţa dintre Bulgaria şi România nu a fost securizată conform standardelor unei graniţe externe a spaţiului Schengen. Deci noi la momentul la care vom fi intrat în spaţiul Schengen va trebui să securizăm graniţa cu Ucraina în nord, graniţa cu Republica Moldova în est şi graniţa cu Serbia în sud-vest, ca graniţe externe ale spaţiului Schengen. Graniţa cu Bulgaria era menită a deveni o graniţă internă în spaţiul Schengen şi ca atare practic să nu mai existe. O separare pe chestiunea Schengen este tehnic dificilă, este costisitoare, fiindcă practic ar trebui securizată graniţa dintre România şi Bulgaria ca şi o graniţă externă a spaţiului Schengen", a declarat el.
Mureşan şi-a exprimat speranţa că atât Bulgaria, cât şi România, vor adera cât mai rapid la spaţiul Schengen. "(...) Vreau ca guvernul României să câştige încrederea partenerilor internaţionali şi să spună, da, îndeplinim criteriile tehnice, şi să dovedească că nu mai există motive de reţinere privind acceptarea României în spaţiul Schengen", a mai spus el.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
La rândul ei, eurodeputata Renate Weber, membră a grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) şi, de puţin timp, a formaţiunii din România cu acelaşi nume, a denunţat o "lovitură de campanie" a politicianului german care candidează pentru preşedinţia Comisiei Europene din partea PPE.
"El a vrut să mai dea o lovitură în campanie, tocmai pentru că e un guvern socialist la Bucureşti (...). El este în campanie, punct. Pe de altă parte, ceea ce face el acum este profund nedrept, pentru că România şi-a îndeplinit toate obligaţiile privitoare la intrarea în Schengen de ani de zile. Ca tu, Manfred Weber, să departajezi astăzi între Bulgaria şi România, în condiţiile în care pe toţi indicatorii Bulgaria este după România, dar numai pentru că în Bulgaria este un membru al PPE la guvernare, repet, este o logică politicianistă de campanie, profund nedreaptă", ne-a declarat miercuri Renate Weber.
Eurodeputata a adăugat că România a fost ţinută atât de mult timp în afara Schengen tocmai pentru că Bulgaria nu era pregătită. "A fost un moment în care România era într-adevăr pregătită şi, s-a pus problema, şi Bulgaria nu era, pe graniţa maritimă, şi problema a fost că le era frică (...) De fapt motivele ţinerii noastre în afară au fost întotdeauna foarte cinice, nu aveau de a face cu faptul că noi nu ne putem proteja frontiera. Erau tot felul de interese, nu aţi văzut, se jucau între ei, şi-o pasau de la Franţa la Olanda, şi invers, şamd. Repet, ceea ce face Manfred Wener este nedrept, dar el este politician PPE şi pentru asta vrea ca, dacă se poate, toţi socialiştii să dispară şi numai PPE-ul să conducă", a mai spus ea.
În acelaşi timp, eurodeputata Renate Weber şi-a exprimat îndoiala că s-ar fi discutat în colegiul comisarilor de la Bruxelles despre o separare a României de Bulgaria în dosarul aderării la Schengen, informaţie vehiculată în mediile politice de la Bucureşti. AGERPRES/(A - autor: Florin Ştefan, editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Funeralii Papa Francisc/ Medalia vizitei papei Francisc în România, depusă în sicriul său
Medalia vizitei papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său la ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsuflețit desfășurată vineri seara. Ceremonia a inclus ritul impresionant al acoperirii feței lui Francisc, primul papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguță cu monedele și meda
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a reținut un cetățean român pe care îl acuză de activități de spionaj în favoarea Ucrainei
Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) din Soci, regiunea Krasnodar, a reținut un cetățean român, născut în 2002, despre care susține că este implicat în activități de spionaj în favoarea serviciilor speciale din Ucraina. FSB afirmă în anunțul publicat vineri pe site-ul său că, în vara anul
România și R. Moldova lansează construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii
Republica Moldova și România marchează împreună, sâmbătă, lansarea construcției primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimele șase decenii - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. Podul va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni (R.
Furt artefacte românești/ Poliția olandeză arestează alți doi suspecți
Poliția olandeză a arestat miercuri alți doi suspecți în ancheta privind furtul de obiecte de artă de la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, conform politie.nl. Unul d
Piotr Serafin, comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, va vizita România
Comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, se va deplasa la București și Oradea, în perioada 24-25 aprilie, anunță Reprezentanța Comisiei Europene. Vizita înaltului oficial va fi axată pe îmbunătățirea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă și consolidarea comunităților
BTA/ Bulgaria și România îmbogățesc UE cu regiunea fertilă Dobrogea, spune directorul general al BTA
Odată cu aderarea Bulgariei și României la UE, Uniunea a câștigat una dintre cele mai fertile regiuni ale Europei - Dobrogea - a declarat directorul general al BTA, Kiril Vălcev, în cadrul unei conferințe locale desfășurate marți la Dobrici. Evenimentul a făcut parte din proiectul BTA 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'.
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.