logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prezidenţiale2024/ La secţii sau prin corespondenţă - diaspora votează în turul al doilea de scrutin

Image

Cetăţenii români cu drept de vot din diaspora pot să îşi exercite dreptul constituţional la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale în cele 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă.
 

 

Votarea în străinătate la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale se desfăşoară tot pe parcursul a trei zile, la fel ca la primul tur:
* vineri, 6 decembrie, între orele locale 12,00 şi 21,00;
* sâmbătă, 7 decembrie, şi duminică, 8 decembrie, între orele locale 7,00 şi 21,00.

Cetăţenii români cu drept de vot care se află în străinătate în ziua alegerilor, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reşedinţa în afara ţării, pot vota în cele 950 de secţii organizate în afară.

Românii care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare dintre secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La alegerile prezidenţiale, alegătorii români, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, pot vota prin corespondenţă sau la secţia de votare, în condiţiile legii.

Dacă un alegător român cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are aprobate atât cererea de a vota prin corespondenţă, cât şi cea privind exprimarea votului la o secţie, la alegerile prezidenţiale, acesta va fi înscris doar în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă, potrivit Biroului Electoral Central.

*** Vot prin corespondenţă

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi care deţine un document ce dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine, solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa sa de corespondenţă din străinătate.

Cele mai multe cereri pentru vot prin corespondenţă la prezidenţiale au venit de la românii din Marea Britanie - 1.609; Germania - 1.347; Elveţia - 555; Ţările de Jos - 421; Franţa - 410. Peste 300 de cereri au venit din Spania, Italia, SUA sau Belgia.

*** Vot la secţie

Românii au la dispoziţie 950 de secţii pentru a vota în străinătate.

Pentru votul la secţie s-au înregistrat cele mai multe cereri în Ţările de Jos - 1.653; Marea Britanie - 1.107; Germania - 732; Italia - 478; Franţa - 471; Belgia - 436; Spania - 409.

Dacă sunt alegători care nu s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, aceştia pot vota la orice secţie de votare, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare.

Votarea în străinătate începe vineri, între orele locale 12,00 şi 21,00, şi continuă sâmbătă şi duminică, între orele locale 7,00 şi 21,00. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediile secţiilor de votare din străinătate, precum şi cei care se află la rând în afara acestor secţii pentru a intra în localurile de vot vor putea să îşi exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23,59.

Toate secţiile de votare din străinătate vor fi monitorizate video permanent.

La secţia de votare, alegătorul îşi prezintă actele de identitate operatorului de calculator, care preia şi introduce datele personale ale acestuia în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

În secţiile de votare organizate în străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare, care sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în SIMPV.

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă. Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta.

În străinătate nu se foloseşte urna mobilă.

Românii au de ales între doi candidaţi rămaşi în competiţia electorală pentru fotoliul de la Cotroceni - Călin Georgescu (independent) şi Elena Lasconi (USR). În primul tur, pe buletinul de vot s-au aflat 14 candidaţi.

În primul tur de scrutin, desfăşurat pe 24 noiembrie, în diaspora au votat 821.703 persoane. AGERPRES/(AS - autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania/Facebook.com

 

Citiţi şi:

 

LIVE UPDATE Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale - Votul in diaspora

 

Prezidenţiale2024/AEP: Începe votarea pentru al doilea tur în străinătate; prima secţie - deschisă în Auckland, Noua Zeelandă

 

LIVE UPDATE Primul tur al alegerilor prezidenţiale

 

Prezidenţiale2024/ Vineri - ultima zi de campanie electorală în ţară; începe votul în diaspora

Afisari: 49

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 17-04-2025 09:00

Prezidențiale2025/INTERVIU George Simion: Suveranitatea înseamnă să decizi cu fruntea sus în orice alianță; nu izolare, ci respect

George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale din luna mai, speră într-o 'Românie în care să rămânem nu din obligație, ci din convingere', motiv pentru care proiectul lui de țară este 'România care își cheamă copiii acasă'. Într-un interviu ac

Politic 16-04-2025 22:02

Sorin Ștefan Decă - secretar general adjunct la MEC; Andrei Novac - director general adjunct la ORDA

Sorin Ștefan Decă a fost numit în funcția de secretar general adjunct al Ministerului Educației și Cercetării, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. Astfel, începând cu data de 26 aprilie, Sorin Ștefan Decă, director general al Direcției generale pentru implementarea PNRR, exercit

Politic 16-04-2025 19:50

Prezidențiale2025/Antonescu: Am depus solicitarea la CNSAS de a primi documentele din dosarul meu legat de fosta Securitate

Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, anunță că a depus, miercuri, solicitarea la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a primi toate documentele din dosarul său legat de fosta Securitate. 'În urma atacului de ieri, am depus astăzi (n.r. miercuri) solicitarea căt

Politic 16-04-2025 18:55

Prezidențiale2025/Lasconi: Am solicitat AEP să verifice dacă banii USR au fost folosiți pentru alt candidat

Președintele USR, Elena Lasconi, anunță că a solicitat Autorității Electorale Permanente să verifice dacă resursele financiare alocate de USR acestei campanii au fost folosite direct sau indirect pentru un alt candidat. 'Am solicitat Autorității Electorale Permanente să clarifice felul în care o mână de oameni din USR se joacă,

Politic 16-04-2025 18:21

Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că membrii USR care îl susțin o fac la nivel de persoană fizică

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, declară că membrii USR care doresc să îl susțină o fac la nivel de persoană fizică. 'Am colaborat cu ei foarte bine în campania locală din 2024. Au fost practic echipe comune. În momentul acesta, ce fac ei fac la nivel de persoană fizică, așa cum fac și

Politic 16-04-2025 18:07

Prezidențiale2025/ Ponta spune că va semna Declarația de principii propusă candidaților de Universitatea din București

Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri că va semna cu toată convingerea și hotărârea, în data de 24 aprilie, Declarația de principii propusă de Universitatea din București tuturor candidaților. 'Salut inițiativa Universității din București și anunț oficial că voi semna, cu toată convi

Politic 16-04-2025 17:27

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan a sesizat instituțiile europene și platformele de socializare despre sute de mii de conturi false

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, anunță că a sesizat instituțiile românești și europene cu atribuții în domeniu, precum și platformele de socializare despre faptul că nu mai poate să utilizeze conturile sale de social media. Acestea au ajuns să fie 'invadate' în ultimele zile de su

Politic 16-04-2025 17:00

Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Mi se pare credibilă declarația lui Crin Antonescu; să ceară documentul și să îl prezinte

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, a apreciat ca fiind 'credibilă' explicația contracandidatului său Crin Antonescu privind declarația dată la fosta Securitate. El a precizat totodată că Antonescu ar trebui să ceară documentul și să îl prezinte public, pentru a lămuri 'orice fel de suspiciun

Politic 16-04-2025 16:52

Administrația Prezidențială a publicat achizițiile publice pe primul trimestru al anului

Administrația Prezidențială a publicat achizițiile publice pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2025. Potrivit centralizatorului achizițiilor publice pentru primul trimestru al anului, printre comenzile sau contractele făcute de Administrația Prezidențială se numără: servicii de transport aerian extern Bruxelles (3 februarie) în valoar

Politic 16-04-2025 16:42

Guvernul a aprobat metodologia pentru organizarea Programului Național de Reducere a Abandonului Universitar

Guvernul a aprobat, miercuri, metodologia privind organizarea și funcționarea Programului Național de Reducere a Abandonului Universitar. Potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES, Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar are ca obiectiv reducerea semnificativă a ratei abandonului universitar în instituțiile de

Politic 16-04-2025 16:10

Executivul a aprobat Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar ca serviciu public 2025-2029

Guvernul a adoptat, miercuri, prin hotărâre, Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar și a justiției ca serviciu public 2025-2029 și a planului de acțiune aferent acesteia. Potrivit unui comunicat al Executivului, creșterea calității și eficienței serviciilor judiciare, facilitarea accesului cetățenilor la justiție, consolidarea lup

Politic 16-04-2025 16:04

Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Regiei Autonome 'Registrul Auto Român', aprobat în Guvern

Executivul a aprobat miercuri bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Regiei Autonome 'Registrul Auto Român', aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Potrivit unui comunicat al Guvernului, pentru anul 2025, comparativ cu datele preliminate din anul 2024, veniturile totale programate &icir

Politic 16-04-2025 15:57

Guvern/Inițierea negocierilor privind instituirea unei comisii care să soluționeze cererile de despăgubiri pentru Ucraina - aprobată

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri inițierea negocierilor pentru încheierea unui tratat privind instituirea unei Comisii Internaționale care să soluționeze cererile de despăgubiri cauzate Ucrainei de agresiunea Federației Ruse. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de Guvern, printre documentele aprobate în ș

Politic 16-04-2025 15:54

Implementarea recomandărilor OCDE privind liberalizarea serviciilor în domeniul pensiilor private, aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat, miercuri, prin ordonanță de urgență, implementarea recomandărilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind liberalizarea serviciilor în domeniul pensiilor private, în concordanță cu Codurile de liberalizare ale OCDE. Potrivit unui comunicat al Executivului, aderarea României la

Politic 16-04-2025 15:50

Convenția între România și Regatul Unit al Marii Britanii pentru eliminarea dublei impuneri, aprobată de Guvern

Executivul a aprobat miercuri un proiect de lege privind ratificarea Convenției între România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe câștiguri de capital și prevenirea evaziunii fiscale și a evitării plății impozitelor și a Protocolului anexă la convenție, semna