logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cristian Pîrvulescu: E foarte probabil ca la parlamentare să avem cea mai bună prezenţă din 2008 încoace

Imagine din galeria Agerpres

Analistul politic Cristian Pîrvulescu afirmă că e foarte probabil ca prezenţa la vot la alegerile legislative să fie destul de mare, datorită plasării scrutinului parlamentar între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, dar atenţionează că aceasta va induce un "efect pervers" şi va "premia" partidele ai căror lideri vor intra în turul al doilea.

"E foarte probabil ca prezenţa la vot la alegerile legislative să rămână destul de mare datorită plasării alegerilor parlamentare între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale. Acest tip de calendar electoral este neobişnuit, iar alegerea sa nu pare deloc întâmplătoare. În primul rând datorită contagiunii şi amplificării intenţiei de vot pentru anumiţi candidaţi şi partide de la primul tur al alegerilor prezidenţiale către celelalte două tururi. Căci, de fapt, vom avea alegeri în trei tururi de scrutin. În orice caz, prezenţa la urne anul acesta, ca şi în 2019, a fost bună şi la alegerile locale şi europene. De data aceasta, alegerile parlamentare vor avea probabil o prezenţă mai bună decât în orice alte alegeri din 2008 încoace. În 2020, prezenţa la scrutinul parlamentar din decembrie, în condiţiile unui al treilea val de COVID-19, a fost de 32%, acum ar putea fi între 50% şi 60%", a declarat profesorul Pîrvulescu pentru AGERPRES.

El atrage însă atenţia că intercalarea alegerilor parlamentare între cele două tururi de prezidenţiale ar putea "premia" partidele ai căror lideri vor intra în turul al doilea.

"Dar marea problemă este intercalarea alegerilor parlamentare între cele două tururi de prezidenţiale, care va induce un efect pervers şi va premia partidele ai căror lideri vor intra în turul al doilea. Iar după alegerea lui Donald Trump, un efect de contagiune populistă şi extremistă, foarte probabil luat şi el în calcul când s-a propus această formulă, se va resimţi, deşi e complicat să evaluăm amploarea fenomenului. Oricum, toţi candidaţii importanţi la alegerile prezidenţiale din România şi toate partidele politice importante, fie cele sistem - PSD şi PNL -, fie cele anti-sistem - USR, AUR şi SOS - sunt compatibile în diferite grade cu trumpismul. Liderii politici români au pariat pe Trump, nu pe Harris", a susţinut analistul.

El a explicat că, de obicei, se prezintă cu prioritate la vot categoriile sociale şi de vârstă care sunt cele mai dependente de sistemul de recompense pus în practică de partidele sistem, dar cum, anul acesta, oferta electorală a candidaţilor este "cam săracă", cauzele participării la urne ar trebui căutate pe reţele sociale, acolo unde teoriile conspiraţiei şi ştirile contrafăcute pot mobiliza sau demobiliza electoratul.

"În 2020, a fost un accident - PNL neputând să-şi mobilizeze electoratul, mult mai atent la restricţiile COVID-19 decât cel al PSD şi AUR. Acum, însă, alegerile prezidenţiale vor crea o oarecare emulaţie datorită contagiunii şi este foarte probabil ca prezenţa la vot să fie mai mare nu doar pentru pensionari şi populaţia din mediul rural şi oraşele mici şi mijlocii, ci şi pentru celelalte categorii sociale şi de vârstă. Deja campaniile negative, care au afectat cota candidaţilor şi partidelor în această perioadă, se succed una după alta, iar atacurile la persoană sunt devastatoare, ceea ce implică o creştere a emotivităţii electorale. Or, aceasta este un factor determinant în decizia de a participa sau nu la vot. 'Votul de protest' a fost de la început, din mai 1990, un factor important de participare electorală. Şi aşa va fi şi anul acesta. Dar motivaţia participării la vot diferă în funcţie de variabile, precum nivelul de educaţie, venitul, mediul de locuire sau gen. Şi cum oferta electorală a candidaţilor este cam săracă, cauzele participării electorale trebuie căutate în altă parte. De exemplu, pe reţele sociale, acolo unde teoriile conspiraţiei şi ştirile contrafăcute pot mobiliza sau demobiliza electoratul", a subliniat analistul.

Pîrvulescu este de părere că prezenţa mai mare la vot va favoriza, ca de fiecare dată, "votul de protest şi de opinie" care scapă controlului partidelor-sistem.

"După modificarea constituţională din 2003, partidele-sistem din România au mizat pe o prezenţă mai mică la vot, care le permitea să-şi mobilizeze electoratul captiv şi neutraliza electoratul de opinie şi votul de protest. Şi în aceste alegeri prezenţa mai mare la vot va favoriza, aşa s-a întâmplat de fiecare dată, votul de protest şi de opinie care scapă controlului partidelor politice sistem. Prezenţa candidaţilor şi a partidelor de extremă dreaptă modifică însă în mod categoric comportamentul electoral. Aşa că prezenţa mai mare la urne nu va fi un impediment pentru unele dintre partidele care participă la guvernare. Şi asta din cauza calendarului electoral şi a plasării alegerilor parlamentare între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale", a spus profesorul Pîrvulescu.

Întrebat despre motivul scăderii drastice în ultimii ani a interesului alegătorilor pentru scrutinul parlamentar, reflectat în prezenţă, Cristian Pîrvulescu a explicat că, de fapt, este vorba despre dublul efect al modificărilor constituţionale din 2003 şi al migraţiei românilor spre occident, fenomene care s-au desfăşurat în paralel.

"E un calcul aritmetic simplu, cu o populaţie cu drept de vot de 19 milioane de electori şi aproape 6 milioane de români plecaţi - cifre vehiculate de politicieni, de exemplu de primul-ministru, dar care par ceva mai mici pe baza analizelor INS - rămân cam 13 milioane de votanţi în ţară. Dacă ne raportăm la această cifră, prezenţa nu mai pare atât de mică. Faptul că un număr mare de români a părăsit ţara pentru a munci şi trăi în străinătate a dus la scăderea semnificativă a prezenţei la vot'', a arătat Pîrvulescu.

Pentru românii din diaspora prezenţa la vot este mult mai dificilă şi mai costisitoare decât pentru cei din ţară, iar mobilizarea acestora apare în special la alegerile prezidenţiale, consideră analistul.

''Dar cele două fenomene la care mă refeream - modificarea Constituţiei privind durata mandatului prezidenţial şi creşterea exponenţială a diasporei - au făcut ca din 2008 până în 2024 alegerile prezidenţiale să fie decalate de cele parlamentare. Iar, pe de altă parte, după 2000 (65,31% prezenţă la primul tur de scrutin prezidenţial şi 57,50% la cel de-al doilea tur), când am avut ultima prezenţă importantă la vot, şi 2004, ultimele alegeri prezidenţiale şi parlamentare simultane (58,5% în turul I şi 55,2% în turul al II-lea), curba prezenţei la vot la parlamentare se prăbuşeşte: 2008 - 39,20%, 2012 - 41,76%, 2016 - 39,79% şi 2020 - 31,95%. În schimb, la prezidenţiale prezenţa la scrutin a fost mult mai mare: în 2009, 54,37% la primul tur şi 58,02% la al doilea, în 2014, 53,17% la primul tur şi 64,11% la al doilea, iar în 2019, 51,19% la primul tur şi 54,86% la al doilea", a argumentat el.

Cristian Pîrvulescu a admis că "este posibil, dar nu absolut sigur" ca la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale prezenţa să fie ceva mai mică decât la celelalte două tururi anterioare.

"Să ne întoarcem deci la situaţia de la alegerile prezidenţiale din 2000 şi 2004. O ipoteză este aceea că partidele ai căror lideri se vor califica în turul al doilea vor primi un premiu - între 5 şi 10% voturi mai mult în raport cu ceea ce estimează sondajele înainte de primul tur. În orice caz, personalizarea alegerilor de la primul tur va fi un factor determinat de prezenţa la alegerile parlamentare, care vor fi astfel contaminate de efectul personalizării alegerilor prezidenţiale", a spus analistul.

Prezenţa scăzută la vot favorizează, potrivit profesorului Pîrvulescu, "partidele-sistem" care dispun de infrastructură locală puternică formată, dar efectul de contagiune al alegerilor prezidenţiale asupra alegerilor parlamentare ar putea fi un factor care să stimuleze grupările şi discursul antisistem, aşa cum s-a întâmplat la alegerile din 2000 sau 2004.

Referindu-se la referendumul convocat în Bucureşti de primarul general Nicuşor Dan, Cristian Pîrvulescu a afirmat că o prezenţă bună la primul tur al alegerilor prezidenţiale, asemănătoare cu aceea de la localele şi europarlamentarele din vară, ar facilita validarea referendumului.

"La alegerile locale şi europarlamentare din iunie, prezenţa la vot în Bucureşti a fost foarte bună. Ar fi de aşteptat ca şi la primul tur al alegerilor prezidenţiale să fie asemănătoare, ceea ce ar facilita validarea referendumului. Iar referendumul va avea cu siguranţă un impact asupra alegerilor prezidenţiale, favorizând anumiţi candidaţi în raport cu alţii. Nu este deloc imposibil ca unele partide şi candidaţi la prezidenţiale să încerce, discret, să descurajeze prezenţa la referendum. Căci şi în acest caz vom vorbi despre o contagiune a alegerilor prezidenţiale asupra referendumului. Şi viceversa!", a subliniat analistul politic Cristian Pîrvulescu. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 01-02-2025 19:59

Anamaria Gavrilă: PSD, PNL și UDMR îl țin în funcție pe uzurpatorul Iohannis

Președintele POT, Anamaria Gavrilă, afirmă că PSD, PNL și UDMR au blocat, în Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, suspendarea lui Klaus Iohannis, de teama rezultatului pe care o asemenea inițiativă ar avea-o în plen și 'au preferat să o îngroape înainte să le scape de sub control'.

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:48

Parlamentul se reunește luni în ședință comună pentru constituirea nominală a comisiilor SRI, SIE și pentru revoluționari

Camera Deputaților și Senatul urmează să aibă luni o ședință de plen comună pentru alegerea membrilor comisiilor parlamentare comune pentru controlului SRI, SIE și pentru revoluționari. Birourile permanente ale Camerei și Senatului au decis în ședința de sâmbătă să dea termen grupurilor parlamentare până luni la ora 16:00 pen

Politic 01-02-2025 19:45

Simion: Parlamentarii puterii nu vor să pună la vot suspendarea lui Iohannis; vine ceasul lor în curând

Președintele AUR, George Simion, a reacționat, sâmbătă, după respingerea, de către conducerea Parlamentului, a propunerii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, declarând că '

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:18

Conducerea Parlamentului a respins propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au respins, sâmbătă, propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Membrii BPR au considerat că propunerea de suspendare a președintelui nu a respectat procedura de depunere așa cum este ea prevăzută în Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatulu

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:08

Parlament/Comisiile de specialitate au termen până miercuri să depună rapoartele pentru bugetul pe 2025

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit sâmbătă calendarul pentru dezbaterea legii bugetului de stat și a legii bugetului asigurărilor sociale în Parlament. Conducerea Parlamentului a decis ca termen depunere a amendamentelor luni, ora 16,00. Ședințele comisiilor avizatoare vor avea loc marți, între orele 8,00 și

Politic 01-02-2025 17:57

Eugen Tomac, reales președinte al Partidului Mișcarea Populară la Congresul Extraordinar

Eugen Tomac a fost reales președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), după ce a primit susținerea majorității delegaților partidului prezenți la Congresul Extraordinar al PMP desfășurat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului. De asemenea, au fost desemnați câștigătorii funcțiilor de conducere - Secretar General: Nicoleta-Cătălina

Politic 01-02-2025 15:37

Bolojan: Alegerile pentru șefia PNL vor avea loc, foarte probabil, în a doua jumătate a anului

Președintele PNL, Ilie Bolojan, apreciază că alegerile pentru șefia partidului vor avea loc în a doua jumătate a acestui an. 'Membrii PNL își vor alege președintele în momentul în care se termină (...) competițiile politice. În condiții normale, alegerile se fac întotdeauna după o rundă de alegeri, să sp

Politic 01-02-2025 15:14

Iohannis: Horst Koehler, un mare om de stat și un european convins

Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, condoleanțe, după anunțul decesului fostului președinte german Horst Koehler, arătând că acesta a fost 'un european convins'. 'Sincerele mele condoleanțe pentru decesul fostului președinte federal german Horst Koehler. A fost un mare om de stat și un european convins. &Ic

Politic 01-02-2025 15:00

Bolojan spune că a câștigat 90% dintre procesele cu foștii angajați: Se va constata că Senatul funcționează bine mersi

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, s-a declarat convins că, în urma reducerilor de personal, instituția pe care o conduce va funcționa 'bine mersi', dând ca exemplu situația Primăriei Oradea sau a Consiliului Județean Bihor. El a precizat sâmbătă, la Prima TV, că la nivelul tuturor autorităților centrale și al inst

Politic 01-02-2025 13:00

Tomac: Să demonstrăm că românii știu să-și aleagă un conducător care să se ridice la nivelul valorilor istoriei

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat, sâmbătă, că alegerile prezidențiale trebuie să demonstreze că românii știu să-și aleagă un conducător care să se ridice la nivelul valorilor istoriei, punctând că Nicușor Dan va fi 'următorul președinte al României'. 'Românii așt

Politic 01-02-2025 12:25

Nicușor Dan, la congresul PMP: Urmează o luptă pe care suntem obligați s-o câștigăm

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a declarat, sâmbătă, la Congresul Partidului Mișcarea Populară, că în perioada următoare urmează o luptă care trebuie câștigată și a mulțumit membrilor PMP că sunt 'de partea corectă a istoriei'. 'Urmează o luptă pe care suntem obligați s-o câșt

Politic 01-02-2025 10:28

Ciolacu: Adoptăm azi proiectul de buget fără modificări de taxe și impozite; este un buget de dezvoltare

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta proiectul de buget pe anul 2025, unul 'fără modificări de taxe și impozite'. Acesta a arătat că bugetul este unul 'de dezvoltare', în care investițiile ajung la un 'nou record', respectiv 150 de miliar

Politic 01-02-2025 04:55

Congres extraordinar al PMP; Nicușor Dan - susținut în cursa prezidențială

Partidul Mișcarea Populară urmează să valideze sâmbătă, în cadrul unui Congres extraordinar, susținerea candidaturii independente a lui Nicușor Dan la prezidențiale. Congresul va avea loc de la ora 11,00, la Palatul Parlamentului. În cadrul evenimentului, PMP va vota pentru validarea susținerii candidaturii lui

Politic 01-02-2025 04:45

Guvernul aprobă bugetul pe 2025

Guvernul urmează să aprobe sâmbătă, în ședință, bugetul de stat pe anul 2025 și pe cel al asigurărilor sociale de stat. Potrivit Biroului de presă al Guvernului, ședința Executivului este programată la ora 10,00. Vineri au fost finalizate toate procedurile prealabile pentru ca bugetul pe anul 2025 să fie adoptat.

Politic 31-01-2025 20:49

Hurezeanu: Criza energetică și influențarea alegerilor democratice au un numitor comun: acțiunile ostile din partea Rusiei

Criza energetică și influențarea alegerilor democratice au un 'numitor comun' - acțiunile ostile ale Federației Ruse, a declarat, vineri, în Republica Moldova, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Șeful diplomației române a fost în vizită de lucru la Chișinău, în contextul crizei energetice cu care se c