Cristian Pîrvulescu: E foarte probabil ca la parlamentare să avem cea mai bună prezenţă din 2008 încoace

Analistul politic Cristian Pîrvulescu afirmă că e foarte probabil ca prezenţa la vot la alegerile legislative să fie destul de mare, datorită plasării scrutinului parlamentar între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, dar atenţionează că aceasta va induce un "efect pervers" şi va "premia" partidele ai căror lideri vor intra în turul al doilea.
"E foarte probabil ca prezenţa la vot la alegerile legislative să rămână destul de mare datorită plasării alegerilor parlamentare între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale. Acest tip de calendar electoral este neobişnuit, iar alegerea sa nu pare deloc întâmplătoare. În primul rând datorită contagiunii şi amplificării intenţiei de vot pentru anumiţi candidaţi şi partide de la primul tur al alegerilor prezidenţiale către celelalte două tururi. Căci, de fapt, vom avea alegeri în trei tururi de scrutin. În orice caz, prezenţa la urne anul acesta, ca şi în 2019, a fost bună şi la alegerile locale şi europene. De data aceasta, alegerile parlamentare vor avea probabil o prezenţă mai bună decât în orice alte alegeri din 2008 încoace. În 2020, prezenţa la scrutinul parlamentar din decembrie, în condiţiile unui al treilea val de COVID-19, a fost de 32%, acum ar putea fi între 50% şi 60%", a declarat profesorul Pîrvulescu pentru AGERPRES.
El atrage însă atenţia că intercalarea alegerilor parlamentare între cele două tururi de prezidenţiale ar putea "premia" partidele ai căror lideri vor intra în turul al doilea.
"Dar marea problemă este intercalarea alegerilor parlamentare între cele două tururi de prezidenţiale, care va induce un efect pervers şi va premia partidele ai căror lideri vor intra în turul al doilea. Iar după alegerea lui Donald Trump, un efect de contagiune populistă şi extremistă, foarte probabil luat şi el în calcul când s-a propus această formulă, se va resimţi, deşi e complicat să evaluăm amploarea fenomenului. Oricum, toţi candidaţii importanţi la alegerile prezidenţiale din România şi toate partidele politice importante, fie cele sistem - PSD şi PNL -, fie cele anti-sistem - USR, AUR şi SOS - sunt compatibile în diferite grade cu trumpismul. Liderii politici români au pariat pe Trump, nu pe Harris", a susţinut analistul.
El a explicat că, de obicei, se prezintă cu prioritate la vot categoriile sociale şi de vârstă care sunt cele mai dependente de sistemul de recompense pus în practică de partidele sistem, dar cum, anul acesta, oferta electorală a candidaţilor este "cam săracă", cauzele participării la urne ar trebui căutate pe reţele sociale, acolo unde teoriile conspiraţiei şi ştirile contrafăcute pot mobiliza sau demobiliza electoratul.
"În 2020, a fost un accident - PNL neputând să-şi mobilizeze electoratul, mult mai atent la restricţiile COVID-19 decât cel al PSD şi AUR. Acum, însă, alegerile prezidenţiale vor crea o oarecare emulaţie datorită contagiunii şi este foarte probabil ca prezenţa la vot să fie mai mare nu doar pentru pensionari şi populaţia din mediul rural şi oraşele mici şi mijlocii, ci şi pentru celelalte categorii sociale şi de vârstă. Deja campaniile negative, care au afectat cota candidaţilor şi partidelor în această perioadă, se succed una după alta, iar atacurile la persoană sunt devastatoare, ceea ce implică o creştere a emotivităţii electorale. Or, aceasta este un factor determinant în decizia de a participa sau nu la vot. 'Votul de protest' a fost de la început, din mai 1990, un factor important de participare electorală. Şi aşa va fi şi anul acesta. Dar motivaţia participării la vot diferă în funcţie de variabile, precum nivelul de educaţie, venitul, mediul de locuire sau gen. Şi cum oferta electorală a candidaţilor este cam săracă, cauzele participării electorale trebuie căutate în altă parte. De exemplu, pe reţele sociale, acolo unde teoriile conspiraţiei şi ştirile contrafăcute pot mobiliza sau demobiliza electoratul", a subliniat analistul.
Pîrvulescu este de părere că prezenţa mai mare la vot va favoriza, ca de fiecare dată, "votul de protest şi de opinie" care scapă controlului partidelor-sistem.
"După modificarea constituţională din 2003, partidele-sistem din România au mizat pe o prezenţă mai mică la vot, care le permitea să-şi mobilizeze electoratul captiv şi neutraliza electoratul de opinie şi votul de protest. Şi în aceste alegeri prezenţa mai mare la vot va favoriza, aşa s-a întâmplat de fiecare dată, votul de protest şi de opinie care scapă controlului partidelor politice sistem. Prezenţa candidaţilor şi a partidelor de extremă dreaptă modifică însă în mod categoric comportamentul electoral. Aşa că prezenţa mai mare la urne nu va fi un impediment pentru unele dintre partidele care participă la guvernare. Şi asta din cauza calendarului electoral şi a plasării alegerilor parlamentare între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale", a spus profesorul Pîrvulescu.
Întrebat despre motivul scăderii drastice în ultimii ani a interesului alegătorilor pentru scrutinul parlamentar, reflectat în prezenţă, Cristian Pîrvulescu a explicat că, de fapt, este vorba despre dublul efect al modificărilor constituţionale din 2003 şi al migraţiei românilor spre occident, fenomene care s-au desfăşurat în paralel.
"E un calcul aritmetic simplu, cu o populaţie cu drept de vot de 19 milioane de electori şi aproape 6 milioane de români plecaţi - cifre vehiculate de politicieni, de exemplu de primul-ministru, dar care par ceva mai mici pe baza analizelor INS - rămân cam 13 milioane de votanţi în ţară. Dacă ne raportăm la această cifră, prezenţa nu mai pare atât de mică. Faptul că un număr mare de români a părăsit ţara pentru a munci şi trăi în străinătate a dus la scăderea semnificativă a prezenţei la vot'', a arătat Pîrvulescu.
Pentru românii din diaspora prezenţa la vot este mult mai dificilă şi mai costisitoare decât pentru cei din ţară, iar mobilizarea acestora apare în special la alegerile prezidenţiale, consideră analistul.
''Dar cele două fenomene la care mă refeream - modificarea Constituţiei privind durata mandatului prezidenţial şi creşterea exponenţială a diasporei - au făcut ca din 2008 până în 2024 alegerile prezidenţiale să fie decalate de cele parlamentare. Iar, pe de altă parte, după 2000 (65,31% prezenţă la primul tur de scrutin prezidenţial şi 57,50% la cel de-al doilea tur), când am avut ultima prezenţă importantă la vot, şi 2004, ultimele alegeri prezidenţiale şi parlamentare simultane (58,5% în turul I şi 55,2% în turul al II-lea), curba prezenţei la vot la parlamentare se prăbuşeşte: 2008 - 39,20%, 2012 - 41,76%, 2016 - 39,79% şi 2020 - 31,95%. În schimb, la prezidenţiale prezenţa la scrutin a fost mult mai mare: în 2009, 54,37% la primul tur şi 58,02% la al doilea, în 2014, 53,17% la primul tur şi 64,11% la al doilea, iar în 2019, 51,19% la primul tur şi 54,86% la al doilea", a argumentat el.
Cristian Pîrvulescu a admis că "este posibil, dar nu absolut sigur" ca la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale prezenţa să fie ceva mai mică decât la celelalte două tururi anterioare.
"Să ne întoarcem deci la situaţia de la alegerile prezidenţiale din 2000 şi 2004. O ipoteză este aceea că partidele ai căror lideri se vor califica în turul al doilea vor primi un premiu - între 5 şi 10% voturi mai mult în raport cu ceea ce estimează sondajele înainte de primul tur. În orice caz, personalizarea alegerilor de la primul tur va fi un factor determinat de prezenţa la alegerile parlamentare, care vor fi astfel contaminate de efectul personalizării alegerilor prezidenţiale", a spus analistul.
Prezenţa scăzută la vot favorizează, potrivit profesorului Pîrvulescu, "partidele-sistem" care dispun de infrastructură locală puternică formată, dar efectul de contagiune al alegerilor prezidenţiale asupra alegerilor parlamentare ar putea fi un factor care să stimuleze grupările şi discursul antisistem, aşa cum s-a întâmplat la alegerile din 2000 sau 2004.
Referindu-se la referendumul convocat în Bucureşti de primarul general Nicuşor Dan, Cristian Pîrvulescu a afirmat că o prezenţă bună la primul tur al alegerilor prezidenţiale, asemănătoare cu aceea de la localele şi europarlamentarele din vară, ar facilita validarea referendumului.
"La alegerile locale şi europarlamentare din iunie, prezenţa la vot în Bucureşti a fost foarte bună. Ar fi de aşteptat ca şi la primul tur al alegerilor prezidenţiale să fie asemănătoare, ceea ce ar facilita validarea referendumului. Iar referendumul va avea cu siguranţă un impact asupra alegerilor prezidenţiale, favorizând anumiţi candidaţi în raport cu alţii. Nu este deloc imposibil ca unele partide şi candidaţi la prezidenţiale să încerce, discret, să descurajeze prezenţa la referendum. Căci şi în acest caz vom vorbi despre o contagiune a alegerilor prezidenţiale asupra referendumului. Şi viceversa!", a subliniat analistul politic Cristian Pîrvulescu. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Lasconi: Vă promit că Ilie Bolojan va fi premier, dacă eu voi ajunge președintele României
Președintele USR, Elena Lasconi, a declarat marți că, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale, Ilie Bolojan va deveni premier. Ea a menționat că guvernul condus de Marcel Ciolacu ar urma să fie înlăturat prin moțiune de cenzură. 'Vom vedea atunci (ce partide vor susține moțiunea - n.r.) To
Mircea Abrudean: Educația profesională trebuie să devină o prioritate
Educația profesională trebuie să devină o prioritate, pentru că investind în formare sunt oferite șanse reale pentru viitorul tinerilor, a evidențiat, marți, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la o întâlnire avută la Ambasada României din Franța cu echipa țării noastre care a participat la World Butchers Challenge.
Boloș: Sunt discuții cu Comisia Europeană pentru ca 13 spitale să fie păstrate la finanțare din PNRR
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat marți că, în prezent, există discuții cu reprezentanții Comisiei Europene ca doar 13 spitale să fie realizate cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar alte șase dintre cele prevăzute să fie construite din împrumutul pe care țara noastră o să îl contrac
Prezidențiale2025/AEP a informat echipele de campanie în legătură cu regulile de etichetare a materialelor de publicitate politică
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a avut, marți, o întâlnire de lucru cu reprezentanții formațiunilor politice pe tema regulilor privind desfășurarea campaniei pentru alegerile prezidențiale. La întâlnire au luat parte mandatarii financiari desemnați și înregistrați, precum și echipele de campanie ale candid
Oana Țoiu (USR): Simona Bucura Oprescu, chemată să dea explicații la Parlament pe tema siguranței copiilor
Grupul parlamentar al USR o cheamă pe Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la 'Ora Guvernului', pe 7 aprilie, pentru a prezenta planul de măsuri pe care ministerul l-a luat pentru a asigura protecția și siguranța copiilor și adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale, a anunțat deputata Oana Țoiu. 'A fost semnalat rece
Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la Constanța: România poate deveni un jucător energetic semnificativ în UE numai cu ce se află în județ
Candidatul Alianței 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a subliniat marți, la Constanța, importanța faptului că în această zonă sunt 'trei lucruri extrem de prețioase' - energie, portul maritim, modelul de conviețuire interetnică, la care se adaugă Baza de la Mihail Kogălniceanu - 'punct esențial în sistemul
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Sunt curios câți bani publici au fost cheltuiți pentru pre-campania domnului Antonescu
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că PSD a cheltuit 'peste 50 de milioane de euro' din bani publici în ultimii cinci ani pentru propagandă electorală. El a precizat, marți, că ar vrea să știe câți bani publici au fost cheltuiți pentru pre-campania candidatului Alianței ''România Înainte
Prezidențiale 2025/ Victor Ponta: Nu voi răspunde niciunei jigniri din partea contracandidaților
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat marți că românii s-au săturat de 'gâlceava politicienilor', de zâmbetele și râsetele lor 'arogante', de aceea nu va răspunde niciunei jigniri din partea contracandidaților săi și nu va ataca personal pe niciunul dintre ei. Reacția
Referendumuri locale pe 4 mai în două comune din Mureș și Mehedinți
Locuitorii din două comune - Bâlvănești (Mehedinți) și Corunca (Mureș) - vor fi chemați pe 4 mai să își spună părerea pe probleme de interes local, odată cu primul tur al prezidențialelor fiind organizate și referendumuri în aceste comune. Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, referendumul din localitatea mehedi
Prezidențiale2025/Antonescu: Pentru mine adversari au fost Iliescu, Năstase, Băsescu; Ponta - trădător
Candidatul alianței 'România Înainte' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni că adversarii săi au fost Ion Iliescu, Adrian Năstase și Traian Băsescu și l-a catalogat pe Victor Ponta drept 'trădător'. El a fost întrebat la Antena 3 care este cel mai mare dușman politic, cel mai apropiat om
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la Paris: Aderarea României la OCDE rămâne un proiect strategic național
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care efectuează o vizită oficială la Paris, luni și marți, a afirmat că aderarea României la OCDE rămâne un proiect strategic național. Potrivit unui comunicat de presă al Senatului, transmis luni AGERPRES, oficialul român a avut întrevederi cu președintele Senatului
Deputatul Marius Budăi, la spital, după ce i s-a făcut rău la volan; starea sa este bună
Fostul ministru al Muncii, deputatul Marius Budăi, a fost spitalizat, luni, după ce ar fi suferit un atac ischemic tranzitoriu. Acestuia i s-a făcut rău în timp ce se afla la volan în drum spre București. A mers la spitalul din Hârlău, de unde a fost transferat la Clinica de Neurochirugie din Iași. 'Sunt ma
Senat/Moțiunea simplă/Pălărie: Dincolo de moțiune, domnul Burduja are niște probleme grave pe domeniul energiei
Liderul grupului senatorilor USR, Ștefan Pălărie, consideră că este atributul opoziției să semnalizeze și să depuncteze 'orice decizie greșită sau comportament greșit' al celor din Guvern și afirmă că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, are 'niște probleme grave' în modul în care a condus lucrurile pe acest domeniu.
Burduja: Nu ne deranjează să înlocuim dependența unor vecini față de Federația Rusă cu dependența față de resursele României
România este într-o poziție proprie de securitate sub umbrela NATO, ca parte a Uniunii Europene și cu cât vom investi mai mult în sectorul energetic cu atât vom avea o viață mai bună și o economie mai puternică, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România trebuie să fie pe picioarele
Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă de modificare a Legii AGERPRES
Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de prim for legislativ sesizat, propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care instituției i se dă dreptul să înființeze, administreze și finanțeze un muzeu al presei. S-au înregistrat 99 de votur