logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Luca Niculescu: Să menţinem un ritm susţinut al procesului de aderare, în aşa fel încât să intrăm în OCDE

Imagine din galeria Agerpres

Cele două volume dedicate procesului de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică reprezintă ocazia de a evidenţia valoarea adăugată a OCDE, "acest al treilea mare obiectiv strategic" al ţării noastre după aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană, a subliniat joi coordonatorul naţional pentru aderarea României la OCDE, Luca Niculescu.

Acesta a transmis un mesaj video cu prilejul lansării unei noi lucrări din Seria Caiete Documentare, intitulată "România în OCDE" şi dedicată procesului de aderare la organizaţia internaţională.

"Mă aflu la una dintre audierile OCDE, unul dintre multele examene pe care le avem de trecut în această toamnă, ca să menţinem un ritm susţinut al procesului, în aşa fel încât să intrăm în OCDE, aşa cum ne-am propus. Acest prim volum reprezintă cea mai completă documentare pe care am citit-o vreodată despre ce înseamnă OCDE. Cel de-al doilea volum, selecţia informaţiilor AGERPRES despre OCDE din ultimul sfert de secol, este o ocazie de a vedea public cum a fost reflectat procesul de aderare a noastră, chiar înainte de a fi depusă prima cerere de aderare, în urmă cu 20 de ani. Cele două volume sunt şi o ocazie de a scoate în evidenţă valoarea adăugată a OCDE, acest al treilea mare obiectiv strategic al României, după aderarea la NATO şi la UE. Sunt trecute în revistă complexitatea procesului de aderare, beneficiile acestuia, de la creşterea investiţiilor, îmbunătăţirea calităţii administraţiei, dialogul pe teme de interes comun cu state democratice dezvoltate din întreaga lume, posibilitatea de a participa la redactarea unor politici şi standarde cu impact global şi multe altele", a punctat Luca Niculescu.

Editura Club România a lansat joi, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", cel de-al nouălea volum al Seriei Caiete Documentare, intitulat "România în OCDE".

 


 

 

* Sursa foto: Editura Club România  


Potrivit lui Luca Niculescu, volumul cuprinde mărturii interesante, cum ar fi cea a secretarului general al organizaţiei, despre rolul OCDE astăzi, sau ale reprezentanţilor unor state care au aderat în ultimii ani la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

"Politici mai bune pentru vieţi mai bune - aceasta este deviza organizaţiei şi este exact ce explică aceşti autori în textele lor, vorbesc cum au aplicat recomandările OCDE pentru a se dezvolta, pentru a face mai bună viaţa cetăţenilor. Despre asta va fi vorba şi în România, despre cum să trăim mai bine. Asta ne va aduce aderarea la OCDE. Mai avem ceva drum de parcurs până la aderare, sperăm să fie cât mai scurt. Acest drum este bine jalonat şi dacă ne ţinem de calendarul de examene, dacă venim bine pregătiţi la ele, cum a fost cazul în examenele pe care le-am trecut până acum, avem toate şansele să aderăm la OCDE, aşa cum ne-am propus", a subliniat Luca Niculescu.

La eveniment au participat, printre alţii, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, academicianul Daniel Dăianu, fostul premier Adrian Năstase.

 

 

Sursa foto: Ligia Deca/Facebook 


Lucrarea "România în OCDE", coordonată de Marius Stoian, Ramona Jurubiţă şi Radu Puchiu, se adresează deopotrivă mediului public şi privat, fiind o resursă complexă de informaţii care urmăresc istoricul şi procesul de transformare a viziunii organizaţiei de-a lungul timpului.

"Autorii şi-au propus să ofere un amplu profil al acestei instituţii unice în spaţiul organismelor internaţionale al cărui rol este de a oferi celor 38 de state membre propuneri de politici optime de dezvoltare şi bune practici întemeiate pe date pentru a răspunde cât mai adaptat unui mediu internaţional extrem de dinamic şi cu multiple provocări", arată Editura Club România.

Mathias Cormann, secretarul general al organizaţiei, afirmă în cadrul contribuţiei sale la volum că "misiunea principală a OCDE este de a sprijini politici mai bune pentru vieţi mai bune". "Furnizăm dovezi, bune practici de politici şi standarde globale în aproape toate domeniile de elaborare a politicilor economice, pe baza angajamentului nostru faţă de libertatea individuală, valorile democratice, statul de drept, protecţia drepturilor omului şi principiile economice bazate pe piaţă", evidenţiază Mathias Cormann.

Din perspectivă naţională, aderarea României la OCDE reprezintă cel mai important obiectiv de politică externă, după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, iar procesul pentru dobândirea calităţii de membru este asumat la nivelul clasei politice şi administraţiei publice ca un proiect de ţară cu efect transformator la nivelul societăţii româneşti.

Coordonatorii lucrării au dedicat un capitol semnificativ cronologiei primelor interacţiuni ale administraţiei româneşti cu OCDE, publicând prima scrisoare oficială prin care România şi-a exprimat intenţia de a deveni membru cu drepturi depline, pe parcursul mandatului prim-ministrului Adrian Năstase. Acest demers este urmărit până în anul 2022, când procesul a fost reluat, iar o nouă scrisoare a fost înaintată sub mandatul premierului Nicolae Ciucă, moment în care România a fost invitată oficial să înceapă procesul de aderare.

"Emoţiile acelei zile de 25 ianuarie 2022 în care România aştepta votul celor 38 de state membre pentru a începe procesul de aderare cu noi membri sunt rememorate de ambasadorul Luca Niculescu în contribuţia sa. Sunt momente istorice pentru dezvoltarea României, iar invitaţia de aderare încununează munca de peste 15 ani a diplomaţiei, administraţiei şi clasei politice româneşti, care a construit consensul necesar în faţa acestui obiectiv naţional. Cu sprijinul partenerilor de la AGERPRES, am reuşit să aducem în prim-plan, în volumul 2, cronologia acestui consens naţional, reflectată în ştirile Agenţiei Naţionale de Presă, demonstrând fără echivoc că, indiferent de orientarea politică a guvernelor care s-au succedat, proiectul aderării României la OCDE a rămas o prioritate constantă", evidenţiază Marius Stoian, fondatorul Club România şi iniţiatorul Seriei Caiete Documentare.

El punctează că "fiecare administraţie a contribuit, într-un mod sau altul, la avansarea acestui dosar, care a rămas pe agenda oficialilor români, consolidând angajamentul nostru de a deveni parte din această comunitate globală de state, dedicată creşterii economice şi prosperităţii durabile".

"Această continuitate instituţională şi politică va reprezenta un pilon esenţial pentru succesul procesului de aderare în anii ce vor urma, întărind locul României în peisajul internaţional. Este de notat că, în 2023, şi premierul Marcel Ciolacu la preluarea mandatului a declarat explicit aderarea la OCDE ca "proiect de ţară"", menţionează Marius Stoian, într-un comunicat al editurii.

La rândul său, Radu Puchiu, cel care a coordonat procesul naţional al aderării României la OCDE în 2017, apreciază consensul politic creat în jurul acestui demers, însă avertizează că acesta "a fost doar primul pas al unui proces tehnic, nu politic, extrem de riguros şi exigent la capătul căruia România poate aspira la o dezvoltare internă echitabilă şi la o aliniere cu tendinţele globale de creştere".

"Aderarea la OCDE presupune alinierea la standardele şi reglementările organizaţiei, ceea ce poate accelera reformele interne necesare în diverse sectoare, inclusiv în justiţie, economie sau protecţia mediului. Fiind un proces extrem de tehnic, nu politic, este şansa României de a face acele reforme şi de a lua măsurile nepopulare acum. După mine, aceasta este desprinderea finală de trecut. Un ciclu istoric încheiat, un altul care începe sub coordonatele dezvoltării", afirmă Radu Puchiu.

Din perspectiva beneficiilor concrete pe care le oferă calitatea de membru al OCDE, Ramona Jurubiţă menţionează, la rândul său, oportunitatea atragerii de investiţii străine directe, însă atrage atenţia că "România trebuie să aibă o abordare mai coerentă şi strategică pentru dezvoltarea acestui sector, cu atât mai mult cu cât pentru unele companii, aderarea la OCDE este una dintre condiţiile necesare pentru a investi într-o anumită ţară, fiind ca o garanţie pentru standarde economice şi legislative ridicate". AGERPRES/(A, AS - autor: Sorinel Peneş, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 10-02-2025 14:54

Radu Magdin: Demisia președintelui - un gest necesar; Crin Antonescu nu mai are nicio piedică politică

Analistul politic Radu Magdin a calificat, luni, demisia președintelui Klaus Iohannis drept un gest 'necesar', care a venit însă cu întârziere, adăugând că, prin plecarea șefului statului de la Cotroce

Politic 10-02-2025 14:45

Lasconi: Demisia lui Iohannis vine foarte târziu și nu aduce răspunsuri la întrebările care macină țara

Președinta Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi, apreciază că demisia președintelui Klaus Iohannis vine foarte târziu și nu aduce răspunsuri la 'întrebările care macină țara' de două luni.

Politic 10-02-2025 14:42

Pîrvulescu: Criza se adâncește cu demisia președintelui Iohannis; principalii profitori sunt cei de la extrema dreaptă

Analistul politic Cristian Pîrvulescu afirmă că președintele Klaus Iohannis nu a mai avut altă alternativă decât să demisioneze, gestul șefului statului adâncind criza și făcând ca principalii profitori să fie cei de la extrema dreaptă. 'La presiunile imense care au fost făcute, președintele n-a mai avut altă alternativă dec

Politic 10-02-2025 14:13

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că demisionează din funcţie

Klaus Iohannis și-a anunțat, luni, demisia din funcția de președinte al României.  El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Klaus Iohannis a precizat că decizia vine în contextul în care în Parlamentul României s-a pus în mișcare, luni,

Viata Parlamentara 10-02-2025 13:50

Parlamentul se reunește marți în ședință comună pentru a discuta cererea de suspendare a președintelui Iohannis

Parlamentul se reunește marți, de la ora 10.00, pentru a discuta solicitarea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, au decis Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Președintele Senatului, Ilie Bolojan, care a făcut acest anunț, a precizat să există două posibilități, documentul să fie trimis Curții Constituți

Politic 10-02-2025 13:39

Antonescu consideră că o suspendare a lui Iohannis ar genera instabilitate

Candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni că o suspendare a președintelui Klaus Iohannis ar genera instabilitate în țară, nu și o demisie din partea șefului statului. Crin Antonescu a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă ar genera instabilitate o demisie acum a președinte

Politic 10-02-2025 13:06

Boc: Procedura de suspendare a lui Iohannis nu ar face decât să agraveze situația per ansamblu a României

Procedura de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis nu ar face decât 'să agraveze' situația per ansamblu a României, a declarat, luni, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. 'Su

Politic 10-02-2025 12:58

Lasconi spune că următorul președinte ar trebui să retragă decorațiile acordate de Iohannis judecătorilor CCR

Președinta USR, Elena Lasconi, apreciază că următorul președinte ar trebui să retragă decorațiile acordate de către Klaus Iohannis președintelui Curții Constituționale a României, Marian Enache, precum și judecătorilor CCR Livia Stanciu și Attila Varga. Decorarea judecătorilor CCR reprezintă un act de 'sfidare', scrie Lasconi, lu

Politic 10-02-2025 12:16

Prezidențiale2025/AEP: 2.177 cereri pentru votul prin corespondență și 1.399 - la secții din străinătate

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că până luni, la ora 11:00, au fost primite 2.177 de cereri de vot prin corespondență și 1.399 de cereri pentru exercitarea votului la o secție de votare din afara țării pentru scrutinul prezidențial din 4 mai. Aceste cereri au fost înregistrate pe portalul www.votstrainatate.ro din

Viata Parlamentara 10-02-2025 10:46

Parlament/ Ședința Birourilor permanente reunite - la ora 13,30

Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc luni, începând cu ora 13,30. Ședința Birourilor permanente reunite va avea loc la Camera Deputaților. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidu

Politic 10-02-2025 10:21

Prezidențiale2025/ Partidul NOA își anunță susținerea pentru Nicușor Dan

Partidul pentru Natură, Oameni și Animale (NOA) a anunțat, luni, că îl susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din luna mai. 'Decizia de a-l susține pe Nicușor Dan vine ca o recunoaștere a eforturilor sale constante și substanțiale în domeniul protecției animalelor și a mediului. În calitate de activist și susți

Viata Parlamentara 10-02-2025 10:19

POT solicită revocarea din funcție a președinților Senatului și Camerei Deputaților

Partidul Oamenilor Tineri solicită revocarea din funcție a președinților celor două Camere ale Parlamentului, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban, susținând că aceștia au blocat intenționat procedura de suspendare a șefului statului. 'De două ori consecutiv, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban s-au folosit de pretexte și artificii procedurale

Viata Parlamentara 10-02-2025 10:15

Gorghiu: Nu voi vota suspendarea lui Iohannis; este doar o temă falsă

Deputatul PNL Alina Gorghiu susține că suspendarea președintelui Klaus Iohannis reprezintă 'doar o temă falsă, un mare val pe care se urcă niște candidați ca să speculeze electoral starea de nemulțumire a populației'. 'După mai bine de 20 de ani de politică, am învățat să nu evit să spun adevărul de teama unor invective, mai

Politic 10-02-2025 09:36

Iohannis i-a decorat pe președintele CCR și pe alți doi membri ai Curții

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru decorarea președintelui Curții Constituționale a României, Marian Enache, precum și a judecătorilor CCR Livia Stanciu și Attila Varga. Potrivit Administrației Prezidențiale, 'în semn de înaltă apreciere pentru competența și înaltul profesionalism dovedite &ic

Politic 10-02-2025 09:29

Președintele Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 și proiectul legii asigurărilor sociale de stat au fost aprobate săptămâna trecută de plenul reunit al Parlamentului.