Cazanciuc critică proiectul lui Nicolae Ciucă de a amplasa Cartierul Justiţiei lângă Parlament

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a criticat, luni, pe Facebook, proiectul pentru Bucureşti al candidatului PNL la alegerile prezidenţiale Nicolae Ciucă, prin care liderul PNL a anunţat că doreşte să mute mai multe instituţii, printre care şi Cartierul Justiţiei, în spaţiul dintre Parlament şi Casa Academiei.
"Unul dintre proiectele luate în colimator de buldozeristul Nicuşor este Cartierul Justiţiei, un concept de reabilitare urbană a unei răni deschise de 35 de ani în inima Bucureştiului. Pornind de la trama stradală a vechiului cartier evreiesc demolat în anii comunismului, cea mai mare firmă de arhitectură din SUA, Gensler, selectată în urma unei licitaţii internaţionale derulate de Banca Mondială în beneficiul Ministerului Justiţiei, propune realizarea unui ansamblu de 8 clădiri în care vor funcţiona 23 de instituţii judiciare răspândite acum în tot Bucureştiul. Îi explic astăzi domnului Ciucă ceea ce i-am explicat şi domnului primar în urmă cu 3 ani şi cu siguranţă i-ar fi putut explica cu multă competenţă, dacă probabil ar fi fost întrebaţi, miniştrii liberali ai justiţiei Cătălin Predoiu şi Alina Gorghiu, cei care au derulat acţiuni de realizare a proiectului, aşa cum au făcut toţi miniştrii justiţiei, indiferent de culoarea politică", a scris, luni, pe Facebook, Robert Cazanciuc.
Senatorul PSD detaliază că "realizarea Cartierului Justiţiei pe terenul delimitat de bulevardele Unirii, Octavian Goga şi Mircea Vodă, precum şi de strada Nerva Traian, cunoscut public cu denumirea de Esplanada, a fost stabilită în urma unui studiu de amplasament întocmit în anul 2013 de către Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, la solicitarea Ministerului Justiţiei".
"Studiul a luat în calcul şi alte două amplasamente pe care s-ar putea realiza Cartierul Justiţiei: Casa Radio din Splaiul Independeţei şi Casa Academiei din Calea 13 Septembrie. Cel mai mare punctaj, în urma analizei criteriilor urbanistice pentru realizarea unui proiect de asemenea amploare, a fost cumulat de amplasamentul Esplanada. Din perspectiva gradului de accesibilitate publică, amplasamentul selectat a fost notat cu un maxim de 5 puncte, din 5 posibile, iar locaţia Casa Academiei, invocată recent de Nicuşor Dan, a obţinut cel mai slab punctaj, respectiv 2 puncte. Primarul Capitalei le propune astfel bucureştenilor să mute un obiectiv de investiţii de pe un teren deservit de 3 bulevarde şi o stradă majoră cu numeroase mijloace de transport în comun de suprafaţă şi de metrou, într-un loc deservit de o singură linie de autobuz. Cu alte cuvinte, cei aproximativ 20.000 de cetăţeni care vor lucra sau vor avea nevoie de serviciile de justiţie ce vor funcţiona în Cartier sunt invitaţi să nu îşi mai caute dreptatea, pentru că poluează oraşul cu drepturile lor", a adăugat Cazanciuc.
Potrivit lui Cazanciuc, "în condiţiile unui oraş paralizat de trafic, solicitarea unui primar de a încerca să blocheze realizarea unui proiect care ar opri mii de maşini să mai circule inutil către şi între cele 23 de instituţii de justiţie reprezintă pur şi simplu o insultă şi o trădare a cetăţenilor Capitalei".
"Norocul oraşului este că actualul amplasament a fost asumat prin două legi votate de Parlament şi o Hotărâre de Guvern, iar singurul lucru pe care îl pot face domnii Dan şi Ciucă este să răspundă în solidar pentru orice încercare de blocare a proiectului care ar duce la pierderea celor câteva milioane de euro cheltuite până în prezent pentru documentaţiile juridice, de urbanism şi arhitectură la care au lucrat ca la carte câteva sute de oameni mai bine de 10 ani. Şi pentru că domnul Ciucă are capacitatea de a recunoaşte când greşeşte, i-aş reaminti câteva din deciziile domniei sale la care ar fi bine să reflecteze, ca om de stat cu onoare şi predictibil, mai ales în relaţia cu partenerii externi, înainte de a continua să se asocieze ca general, chiar şi în rezervă, cu un trădător", a mai scris Cazanciuc.
Cazanciuc enumeră documentele prin care Guvernul Ciucă şi Parlamentul României s-au angajat, în perioada 2021 -2024, să continue demersurile pentru realizarea Cartierului Justiţiei în amplasamentul Esplanada.
"Din păcate, Nicuşor Dan se foloseşte în mod ipocrit de o temă de interes pentru oamenii de bun simţ şi îi păcăleşte în mod deliberat că ar fi interesat de situaţia spaţiilor verzi din Capitală, dovada interesului fiind gradul de degradare a marilor parcuri din administrarea Primăriei Capitalei. Fără să fi făcut ceva pentru Cişmigiu sau Herăstrău, primarul propune însă un nou parc în locul în care anul viitor este programată demararea lucrărilor pentru construirea Cartierului Justiţiei, omiţând cu bună ştiinţă să spună că din anul 2019, prin HG nr. 592/2009, PMB a primit dreptul de a realiza proiecte de interes pentru Bucureşti pe jumătate din cele 10,71 ha ale amplasamentului Esplanada. Dacă Nicuşor Dan ar fi trăit în lumea reală, şi nu în cea virtuală, ar fi demarat deja procedurile pentru utilizarea acestui teren ca să construiască o sală de concerte atât de necesară Festivalului George Enescu, iar în jurul acesteia ar putea realiza un parc care să pună în valoare noile funcţiuni publice ale amplasamentului", a scris Cazanciuc.
Potrivit senatorului PSD, "susţinerea" lui Nicolae Ciucă de către Nicuşor Dan la prezidenţiale "nu poate fi răsplătită oricum, călcând cu bocancii pe acte oficiale emise de Guvern sau de către Parlament".
"Vreau să mutăm toate ministerele aici, cu Guvernul. Astăzi sunt împrăştiate peste tot în oraş, inclusiv cartierul Justiţiei, pentru că vom avea Legislativ, Executiv şi Justiţie - toate în acelaşi loc. Vom face între Parlament şi Guvern o piaţă mare a oamenilor, aşa, o piaţă a democraţiei în care oamenii pot să se plimbe, pot să se adune, pot să dezbată, pot să protesteze. Chiar cred că este momentul să dispară zidurile dintre popor şi aleşi", a spus, sâmbătă, la Parlament, candidatul PNL la Preşedinţia României, Nicolae Ciucă, în cadrul unui eveniment la care a participat şi primarul Capitalei, Nicuşor Dan.
Ciucă a prezentat programul pentru Capitală - Marile proiecte publice dedicate Bucureştiului pentru următorii 10 ani. AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Stela Firu - secretar de stat la Ministerul Sănătății
Stela Firu a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu și publicată luni în Monitorul Oficial. De asemenea, tot printr-o decizie a prim-ministrului, Ilie Bălășan va exercita, temporar, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari pub
Valeria Herdea - revocată din funcția de președinte CNAS; în locul ei - Horațiu-Remus Moldovan
Valeria Herdea a fost revocată din funcția de membru al consiliului de administrație și de președinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Revocarea s-a făcut printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu și publicată luni în Monitorul Oficial al României. ''La dat
Simona Cojocaru - eliberată din funcția de secretar de stat în MApN; în locul ei a fost numit Sorin-Dan Moldovan
Simona Cojocaru a fost eliberată din funcția de secretar de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Eliberarea din funcție a fost făcută printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu și publicată luni în Monitorul Oficial.
Senat: Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați - Giurgiulești, adoptat
Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.
Prezidențiale2025/ Magdin: Avem nevoie urgent să punem ordine în legislația electorală și să îi trimitem la lecții de democrație pe cei ce o aplică
Analistul politic Radu Magdin consideră necesară ''chestionarea stării democrației'' din țara noastră, subliniind că ''avem nevoie urgent să punem ceva ordine în legislația electorală și să îi trimitem urgent la lecții de democrație pe cei care o aplică''. ''Această campanie electorală s-a derulat sub spectru
Senat - moțiune/ Ministrul Bucura-Oprescu, după adoptarea moțiunii: Ceea ce se întâmplă astăzi cred că este o nedreptate
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat luni, după adoptarea în Senat a moțiunii simple privind sistemul de pensii, că ceea ce se întâmplă este ''o nedreptate'', pentru că a muncit ''în folosul românilor''. ''Este m
Prezidențiale2025/ BEJ Ilfov a admis mai multe plângeri privind scrisorile transmise de Simion cetățenilor; autoritățile sesizate
Biroul Electoral Județean Ilfov a sesizat Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Autoritatea Electorală Permanentă și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce a admis mai multe plângeri cu privire la încălcarea normelor legale referitoare la prelucrarea datelor cu caracter pe
Senat - moțiune/ Plenul a adoptat moțiunea simplă privind sistemul de pensii
Moțiunea simplă privind sistemul de pensii a fost aprobată, luni, de plenul Senatului, cu 61 de voturi ''pentru'' și 59 de voturi ''împotrivă''.
Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată
PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.
Senat - moțiune/ Cerva (S.O.S. România), critici la adresa ministrului Muncii
Senatoarea S.O.S. România Nadia-Cosmina Cerva a susținut luni că ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ''batjocorește pensionarii români'', nevoiți să meargă la ''sute de kilometri'' de casă pentru a obține adeverințe de recalculare a pensiilor, care conțin informații existente deja la dosare. Lun
Senat - moțiune/ Kondor Agota (UDMR): Respingem caracterizarea tendențioasă a guvernării de dispreț față de pensionari
Senatoarea UDMR Kondor Agota a declarat, luni, la dezbaterea asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că măsurile adoptate de Guvern au obiectivul de a garanta predictibilitatea pensiilor, echitatea între generații, respectarea angajamentelor internaționale, menționând că Uniunea respinge ''caracterizarea t
Senat - moțiune/ Votul împotriva ministrului Muncii - secret cu bile
Plenul Senatului a decis, luni, ca votul asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii să fie secret cu bile. Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentâ
Senat - moțiune/ Stelea: Cei ce au condus destinele României doresc probabil să fim un copac fără rădăcini
Senatoarea AUR Niculina Stelea a declarat luni că pensionarii sunt buni pentru guvernanți atunci când votează, dar sunt și mai buni între ciclurile electorale, 'dacă nu încasează pensia prea mult timp'.
Senat - moțiune/ Vela (POT): Pensii mărite, praf aruncat în ochi
Pensiile nu s-au majorat pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar pensionarii au sărăcit, a afirmat luni liderul grupului senatorilor POT, Gheorghe Vela, în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple p
Senat - moțiune/ Păun (USR): Puterea refuză să desființeze pensiile speciale și să facă dreptate
Senatoarea USR Ana-Cynthia-Ioana Păun a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, că în Parlament s-au dat legi timp de 35 de ani pentru privilegierea unor pensionari