Iohannis la ONU: Răspunsul la problemele noastre va consta întotdeauna în mai multă cooperare şi mai multă solidaritate

New York- Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Oricât de nesigură este lumea astăzi, răspunsul la problemele ei va consta întotdeauna în mai multă cooperare şi mai multă solidaritate, a declarat miercuri, la New York, preşedintele României, Klaus Iohannis, în discursul său susţinut în faţa Adunării Generale a ONU.
"România va susţine întotdeauna ordinea mondială internaţională, cu ONU în centrul ei. Dacă vrem să găsim soluţii, trebuie să avem o viziune mai responsabilă asupra lumii. Să-i înţelegem provocările. Să ne amintim atunci ce ne-a adus aici împreună în primul rând. Pacea ca stare de spirit, ca scop, ca instrument", a pledat Iohannis în intervenţia naţională susţinută în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York.
El a spus că "în întreaga lume (...) insecuritatea, violenţa, conflictele şi chiar războiul au pus stăpânire pe lumea noastră".
"Principala noastră provocare este găsirea soluţiilor atât de necesare pentru restabilirea şi protejarea păcii. În caz contrar, ordinea internaţională şi dreptul internaţional sunt irosite. Atunci când diplomaţia este cel mai dificil instrument de folosit, exact atunci este momentul în care trebuie să o utilizăm cel mai mult", a spus şeful statului român.
El a vorbit în intervenţia sa despre necesitatea de a susţine oricât va fi necesar Ucraina în războiul său împotriva Rusiei şi despre sprijinul acordat de România ţării vecine. În acelaşi timp, el a făcut apel la încetarea ostilităţilor din Fâşia Gaza, "eliberarea în siguranţă a tuturor ostaticilor şi facilitarea transportului în siguranţă a ajutorului umanitar pentru civilii din Gaza".
"În general, în întreaga lume, există apeluri alarmante pentru a pune capăt încălcărilor flagrante ale drepturilor omului, sub multe forme şi având rădăcini în cauze diferite. Există un sentiment al urgenţei care rămâne fără răspuns. Prevenirea conflictelor şi menţinerea păcii sunt instrumente esenţiale în această privinţă. În acelaşi timp, trebuie să sprijinim cooperarea cu organizaţiile regionale, având în vedere rolul lor în prevenirea, menţinerea şi impunerea păcii", a spus Klaus Iohannis.
În acelaşi timp, preşedintele român a vorbit despre impactul schimbărilor climatice, despre care a spus că "reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare la adresa securităţii noastre, iar consecinţele sale sunt deja evidente".
"Pe măsură ce aceste evenimente negative se intensifică, ele afectează demografia, economia, energia, conectivitatea şi geopolitica. Este vital să consolidăm în continuare cooperarea internaţională şi să asigurăm mecanismele de protecţie civilă atât de necesare. România participă activ la nivel internaţional la exerciţii, proiecte şi acţiuni de intervenţie în situaţii de urgenţă, în special pentru limitarea impactului incendiilor de vegetaţie", a arătat Iohannis.
El a subliniat că sistemul ONU "este esenţial pentru a integra eforturile noastre şi pentru a crea sinergii" şi că trebuie accelerate demersurile pentru a menţine obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.
"Şi, întrucât schimbările climatice sunt un multiplicator de ameninţări, România sprijină o abordare integrată a problematicilor legate de climă şi de securitate în cadrul sistemului ONU. Tranziţia verde include şi tranziţia energetică, asigurând în acelaşi timp securitatea energetică, ca un important reper de dezvoltare", a afirmat el.
Iohannis a afirmat că într-o epocă în care lumea s-ar putea bucura pe deplin de oportunităţile oferite de informaţii, de inovaţie şi de conexiuni "asistăm la o creştere a neîncrederii şi a urii; asistăm la polarizare şi la creşterea extremismului, în loc de coexistenţă şi toleranţă".
"Cu siguranţă, abuzurile tehnologice, dezinformarea şi alte instrumente hibride se află în centrul problemei, cu scopul de a ne submina securitatea.
În astfel de vremuri, a devenit mult mai uşor să distrugem decât să construim. Dar acum este momentul în care trebuie să identificăm forţa în instituţiile, principiile şi valorile globale. Toate acelea care servesc la protejarea demnităţii umane; iar demnitatea umană nu poate fi garantată fără drepturile omului. Acestea nu sunt niciodată opţionale şi continuă să fie unul dintre pilonii fundamentali ai sistemului ONU", a pledat Iohannis în Adunarea Generală a ONU.
În acest sens, a spus el, instrumentele juridice internaţionale au un rol crucial. "De exemplu, în tranziţia digitală. Constatăm că tehnologia este un amplificator global de tendinţe. Depinde de noi să decidem dacă aceasta va contribui la servicii publice mai eficiente şi mai accesibile. De asemenea, trebuie să recunoaştem rolul esenţial al societăţii civile, al apărătorilor drepturilor omului şi al implicării tinerilor în promovarea drepturilor omului", a subliniat Iohannis.
El a mai transmis de la tribuna ONU că România urmăreşte situaţia egalităţii de gen şi a luptei împotriva violenţei de gen. "România este un susţinător ferm al egalităţii de gen, pe care o promovăm în calitate de membru al Consiliului Drepturilor Omului şi, mai recent, al Comisiei pentru Condiţia Femeilor", a dat el asigurări.AGERPRES/(A - editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății
Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului
Prezidențiale2025/Antonescu: Ca președinte voi înființa un task force consultativ pe lângă Președinție pentru soluții la consumul de droguri
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat, joi, că în cazul în care va ajunge președinte va face din lupta împotriva traficanților de droguri o prioritate națională, precizând că propune înființarea unui task force consultativ pe lângă Administrația Prezidențială care să vină cu soluții p
Prezidențiale2025/Crin Antonescu a prezentat declarația sa dată la fosta Securitate din dosarul CNSAS
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a prezentat, joi, declarația dată la fosta Securitate despre prietenul său care a părăsit țara. Crin Antonescu a citit declarația sa dată în 1988 despre prietenul său la fosta Securitate
Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că e disponibil pentru un dialog cu Lasconi și că l-ar prefera pe Bolojan ca premier
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, spune că este 'disponibil' pentru un dialog cu contracandidata sa Elena Lasconi, dar că 'trebuie să existe o disponibilitate reciprocă'. Pe de altă parte, el admite că nu a încercat să inițieze un astfel de dialog cu președinta USR. '
Prezidențiale2025/USR face recurs la ÎCCJ cu privire la decizia Curții de Apel București
USR va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la decizia Curții de Apel București prin care 'unui partid i se interzice să ia propriile decizii electorale'. 'USR consideră periculoasă decizia Curții de Apel București prin care o instanță cenzurează deciziile forurilor politice ale unui partid și decide
Prezidențiale2025/Darău (USR Brașov): Putem să votăm și să facem campanie pentru cine vrem; e vorba de voluntariat
USR nu îi mai face campanie electorală Elenei Lasconi în județul Brașov, președintele filialei județene a partidului, Irineu Darău, anunțând joi, într-o conferință de presă, că va ieși personal, împreună cu un 'grup de oameni', să împartă flyere cu candidatul independent Nicușor Dan. Potrivit lui Dar
Prezidențiale2025/Lasconi, după decizia CAB: Am curaj să fac dreptate și s-a văzut în acest caz
Liderul USR Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, a transmis, joi, după decizia Curții de Apel București, că ea este președintele USR și unicul reprezentant legal în relația cu instituțiile publice, reafirmând angajamentul de a merge înainte în campania prezidențială.
Prezidențiale2025/CAB respinge contestația USR la decizia BEC privind interzicerea campaniei pentru Nicușor Dan
Curtea de Apel București a respins joi contestația depusă de USR împotriva deciziei Biroului Electoral Central prin care formațiunii i s-a interzis să facă campanie în favoarea lui Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. Motivul invocat de instanță este 'lipsa calității de reprezentant', deoarece cerer
Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la sediul CNSAS: Am primit copii după declarația dată
Candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, a mers, joi, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a consulta documentele din dosar său și a primit copii ale declarației pe care a dat-o în fața Securității în cazul plecării din țară a unui prieten al său.
Parlament/Ministerul Educației are obligația de a asigura suport didactic la clasa pregătitoare, indiferent de forma de învățământ (proiect)
Ministerul Educației are obligația de a asigura în mod gratuit, pentru clasa pregătitoare, manuale școlare și/sau materiale didactice alternative, prevede o propunere legislativă pentru completarea art.93 din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, depusă de grupul parlamentar al UDMR. 'Ministerul Educației are o
Prezidențiale2025/AEP: Sâmbătă - desemnarea președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că sâmbătă, la ora 12:00, va avea loc desemnarea, prin tragere la sorți computerizată, a președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din mai și a locțiitorului acestuia. Conform unui comunicat al AEP transmis joi, Biroului Electoral Central
Legea referitoare la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, la reexaminare
Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, joi, spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect
Prezidențiale2025/USR garantează că fondurile au fost cheltuite doar pentru Lasconi: 4,9 milioane lei în campanie și precampanie
Uniunea Salvați România a salutat, joi, demararea controlului Autorității Electorale Permanente (AEP), efectuat la solicitarea președintei partidului, Elena Lasconi, privind utilizarea fondurilor USR în perioada 1 ianuarie - 16 aprilie, exprimându-și convingerea că verificările vor demonstra cheltuirea lor 'cu respect față de lege și interesul p
Prezidențiale2025/INTERVIU George Simion: Suveranitatea înseamnă să decizi cu fruntea sus în orice alianță; nu izolare, ci respect
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale din luna mai, speră într-o 'Românie în care să rămânem nu din obligație, ci din convingere', motiv pentru care proiectul lui de țară este 'România care își cheamă copiii acasă'. Într-un interviu ac
Sorin Ștefan Decă - secretar general adjunct la MEC; Andrei Novac - director general adjunct la ORDA
Sorin Ștefan Decă a fost numit în funcția de secretar general adjunct al Ministerului Educației și Cercetării, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. Astfel, începând cu data de 26 aprilie, Sorin Ștefan Decă, director general al Direcției generale pentru implementarea PNRR, exercit