logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Iohannis la ONU: Răspunsul la problemele noastre va consta întotdeauna în mai multă cooperare şi mai multă solidaritate

Imagine din galeria Agerpres

New York- Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Oricât de nesigură este lumea astăzi, răspunsul la problemele ei va consta întotdeauna în mai multă cooperare şi mai multă solidaritate, a declarat miercuri, la New York, preşedintele României, Klaus Iohannis, în discursul său susţinut în faţa Adunării Generale a ONU.

 


"România va susţine întotdeauna ordinea mondială internaţională, cu ONU în centrul ei. Dacă vrem să găsim soluţii, trebuie să avem o viziune mai responsabilă asupra lumii. Să-i înţelegem provocările. Să ne amintim atunci ce ne-a adus aici împreună în primul rând. Pacea ca stare de spirit, ca scop, ca instrument", a pledat Iohannis în intervenţia naţională susţinută în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York.

El a spus că "în întreaga lume (...) insecuritatea, violenţa, conflictele şi chiar războiul au pus stăpânire pe lumea noastră".

"Principala noastră provocare este găsirea soluţiilor atât de necesare pentru restabilirea şi protejarea păcii. În caz contrar, ordinea internaţională şi dreptul internaţional sunt irosite. Atunci când diplomaţia este cel mai dificil instrument de folosit, exact atunci este momentul în care trebuie să o utilizăm cel mai mult", a spus şeful statului român.

El a vorbit în intervenţia sa despre necesitatea de a susţine oricât va fi necesar Ucraina în războiul său împotriva Rusiei şi despre sprijinul acordat de România ţării vecine. În acelaşi timp, el a făcut apel la încetarea ostilităţilor din Fâşia Gaza, "eliberarea în siguranţă a tuturor ostaticilor şi facilitarea transportului în siguranţă a ajutorului umanitar pentru civilii din Gaza".

"În general, în întreaga lume, există apeluri alarmante pentru a pune capăt încălcărilor flagrante ale drepturilor omului, sub multe forme şi având rădăcini în cauze diferite. Există un sentiment al urgenţei care rămâne fără răspuns. Prevenirea conflictelor şi menţinerea păcii sunt instrumente esenţiale în această privinţă. În acelaşi timp, trebuie să sprijinim cooperarea cu organizaţiile regionale, având în vedere rolul lor în prevenirea, menţinerea şi impunerea păcii", a spus Klaus Iohannis.

În acelaşi timp, preşedintele român a vorbit despre impactul schimbărilor climatice, despre care a spus că "reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare la adresa securităţii noastre, iar consecinţele sale sunt deja evidente".

"Pe măsură ce aceste evenimente negative se intensifică, ele afectează demografia, economia, energia, conectivitatea şi geopolitica. Este vital să consolidăm în continuare cooperarea internaţională şi să asigurăm mecanismele de protecţie civilă atât de necesare. România participă activ la nivel internaţional la exerciţii, proiecte şi acţiuni de intervenţie în situaţii de urgenţă, în special pentru limitarea impactului incendiilor de vegetaţie", a arătat Iohannis.

El a subliniat că sistemul ONU "este esenţial pentru a integra eforturile noastre şi pentru a crea sinergii" şi că trebuie accelerate demersurile pentru a menţine obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

"Şi, întrucât schimbările climatice sunt un multiplicator de ameninţări, România sprijină o abordare integrată a problematicilor legate de climă şi de securitate în cadrul sistemului ONU. Tranziţia verde include şi tranziţia energetică, asigurând în acelaşi timp securitatea energetică, ca un important reper de dezvoltare", a afirmat el.

Iohannis a afirmat că într-o epocă în care lumea s-ar putea bucura pe deplin de oportunităţile oferite de informaţii, de inovaţie şi de conexiuni "asistăm la o creştere a neîncrederii şi a urii; asistăm la polarizare şi la creşterea extremismului, în loc de coexistenţă şi toleranţă".

"Cu siguranţă, abuzurile tehnologice, dezinformarea şi alte instrumente hibride se află în centrul problemei, cu scopul de a ne submina securitatea.
În astfel de vremuri, a devenit mult mai uşor să distrugem decât să construim. Dar acum este momentul în care trebuie să identificăm forţa în instituţiile, principiile şi valorile globale. Toate acelea care servesc la protejarea demnităţii umane; iar demnitatea umană nu poate fi garantată fără drepturile omului. Acestea nu sunt niciodată opţionale şi continuă să fie unul dintre pilonii fundamentali ai sistemului ONU", a pledat Iohannis în Adunarea Generală a ONU.

În acest sens, a spus el, instrumentele juridice internaţionale au un rol crucial. "De exemplu, în tranziţia digitală. Constatăm că tehnologia este un amplificator global de tendinţe. Depinde de noi să decidem dacă aceasta va contribui la servicii publice mai eficiente şi mai accesibile. De asemenea, trebuie să recunoaştem rolul esenţial al societăţii civile, al apărătorilor drepturilor omului şi al implicării tinerilor în promovarea drepturilor omului", a subliniat Iohannis.

El a mai transmis de la tribuna ONU că România urmăreşte situaţia egalităţii de gen şi a luptei împotriva violenţei de gen. "România este un susţinător ferm al egalităţii de gen, pe care o promovăm în calitate de membru al Consiliului Drepturilor Omului şi, mai recent, al Comisiei pentru Condiţia Femeilor", a dat el asigurări.AGERPRES/(A - editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

Iohannis la ONU: România a acordat un sprijin puternic Ucrainei şi ne-am angajat să îl menţinem atât timp cât va fi nevoie

 

Iohannis la ONU: România pledează pentru un Consiliu de Securitate extins, în care transparenţa şi responsabilitatea sunt norma, şi nu excepţia

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 01-02-2025 19:59

Anamaria Gavrilă: PSD, PNL și UDMR îl țin în funcție pe uzurpatorul Iohannis

Președintele POT, Anamaria Gavrilă, afirmă că PSD, PNL și UDMR au blocat, în Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, suspendarea lui Klaus Iohannis, de teama rezultatului pe care o asemenea inițiativă ar avea-o în plen și 'au preferat să o îngroape înainte să le scape de sub control'.

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:48

Parlamentul se reunește luni în ședință comună pentru constituirea nominală a comisiilor SRI, SIE și pentru revoluționari

Camera Deputaților și Senatul urmează să aibă luni o ședință de plen comună pentru alegerea membrilor comisiilor parlamentare comune pentru controlului SRI, SIE și pentru revoluționari. Birourile permanente ale Camerei și Senatului au decis în ședința de sâmbătă să dea termen grupurilor parlamentare până luni la ora 16:00 pen

Politic 01-02-2025 19:45

Simion: Parlamentarii puterii nu vor să pună la vot suspendarea lui Iohannis; vine ceasul lor în curând

Președintele AUR, George Simion, a reacționat, sâmbătă, după respingerea, de către conducerea Parlamentului, a propunerii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, declarând că '

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:18

Conducerea Parlamentului a respins propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au respins, sâmbătă, propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Membrii BPR au considerat că propunerea de suspendare a președintelui nu a respectat procedura de depunere așa cum este ea prevăzută în Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatulu

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:08

Parlament/Comisiile de specialitate au termen până miercuri să depună rapoartele pentru bugetul pe 2025

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit sâmbătă calendarul pentru dezbaterea legii bugetului de stat și a legii bugetului asigurărilor sociale în Parlament. Conducerea Parlamentului a decis ca termen depunere a amendamentelor luni, ora 16,00. Ședințele comisiilor avizatoare vor avea loc marți, între orele 8,00 și

Politic 01-02-2025 17:57

Eugen Tomac, reales președinte al Partidului Mișcarea Populară la Congresul Extraordinar

Eugen Tomac a fost reales președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), după ce a primit susținerea majorității delegaților partidului prezenți la Congresul Extraordinar al PMP desfășurat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului. De asemenea, au fost desemnați câștigătorii funcțiilor de conducere - Secretar General: Nicoleta-Cătălina

Politic 01-02-2025 15:37

Bolojan: Alegerile pentru șefia PNL vor avea loc, foarte probabil, în a doua jumătate a anului

Președintele PNL, Ilie Bolojan, apreciază că alegerile pentru șefia partidului vor avea loc în a doua jumătate a acestui an. 'Membrii PNL își vor alege președintele în momentul în care se termină (...) competițiile politice. În condiții normale, alegerile se fac întotdeauna după o rundă de alegeri, să sp

Politic 01-02-2025 15:14

Iohannis: Horst Koehler, un mare om de stat și un european convins

Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, condoleanțe, după anunțul decesului fostului președinte german Horst Koehler, arătând că acesta a fost 'un european convins'. 'Sincerele mele condoleanțe pentru decesul fostului președinte federal german Horst Koehler. A fost un mare om de stat și un european convins. &Ic

Politic 01-02-2025 15:00

Bolojan spune că a câștigat 90% dintre procesele cu foștii angajați: Se va constata că Senatul funcționează bine mersi

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, s-a declarat convins că, în urma reducerilor de personal, instituția pe care o conduce va funcționa 'bine mersi', dând ca exemplu situația Primăriei Oradea sau a Consiliului Județean Bihor. El a precizat sâmbătă, la Prima TV, că la nivelul tuturor autorităților centrale și al inst

Politic 01-02-2025 13:00

Tomac: Să demonstrăm că românii știu să-și aleagă un conducător care să se ridice la nivelul valorilor istoriei

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat, sâmbătă, că alegerile prezidențiale trebuie să demonstreze că românii știu să-și aleagă un conducător care să se ridice la nivelul valorilor istoriei, punctând că Nicușor Dan va fi 'următorul președinte al României'. 'Românii așt

Politic 01-02-2025 12:25

Nicușor Dan, la congresul PMP: Urmează o luptă pe care suntem obligați s-o câștigăm

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a declarat, sâmbătă, la Congresul Partidului Mișcarea Populară, că în perioada următoare urmează o luptă care trebuie câștigată și a mulțumit membrilor PMP că sunt 'de partea corectă a istoriei'. 'Urmează o luptă pe care suntem obligați s-o câșt

Politic 01-02-2025 10:28

Ciolacu: Adoptăm azi proiectul de buget fără modificări de taxe și impozite; este un buget de dezvoltare

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta proiectul de buget pe anul 2025, unul 'fără modificări de taxe și impozite'. Acesta a arătat că bugetul este unul 'de dezvoltare', în care investițiile ajung la un 'nou record', respectiv 150 de miliar

Politic 01-02-2025 04:55

Congres extraordinar al PMP; Nicușor Dan - susținut în cursa prezidențială

Partidul Mișcarea Populară urmează să valideze sâmbătă, în cadrul unui Congres extraordinar, susținerea candidaturii independente a lui Nicușor Dan la prezidențiale. Congresul va avea loc de la ora 11,00, la Palatul Parlamentului. În cadrul evenimentului, PMP va vota pentru validarea susținerii candidaturii lui

Politic 01-02-2025 04:45

Guvernul aprobă bugetul pe 2025

Guvernul urmează să aprobe sâmbătă, în ședință, bugetul de stat pe anul 2025 și pe cel al asigurărilor sociale de stat. Potrivit Biroului de presă al Guvernului, ședința Executivului este programată la ora 10,00. Vineri au fost finalizate toate procedurile prealabile pentru ca bugetul pe anul 2025 să fie adoptat.

Politic 31-01-2025 20:49

Hurezeanu: Criza energetică și influențarea alegerilor democratice au un numitor comun: acțiunile ostile din partea Rusiei

Criza energetică și influențarea alegerilor democratice au un 'numitor comun' - acțiunile ostile ale Federației Ruse, a declarat, vineri, în Republica Moldova, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Șeful diplomației române a fost în vizită de lucru la Chișinău, în contextul crizei energetice cu care se c