Şedinţă de guvern - joi; va fi aprobat Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale

Guvernul va aproba joi, prin ordonanţă de urgenţă, Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale.
"Beneficiarii programului sunt unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale. Autorităţile publice locale din România îşi vor îmbunătăţi calitatea serviciilor publice digitale locale oferite cetăţenilor şi întreprinderilor. Acţiunile prevăzute de Program la nivelul fiecărei autorităţi publice locale includ planificarea şi punerea în aplicare a platformelor digitale, a serviciilor de e-guvernare, aplicaţii si investiţii în infrastructura informatică şi echipamente relevante. Aceste acţiuni vor spori disponibilitatea online a serviciilor publice digitale, ceea ce va ajuta România să atingă obiectivul deceniului digital de 100 % disponibilitate online a serviciilor publice digitale", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Printr-o altă ordonanţă de urgenţă, Executivul va modifica şi completa Legea nr 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările şi completările ulterioare în vederea optimizării procesului de implementare a proiectelor de construire, modernizare, extindere şi reconversie a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională.
"Prin modificarea dispoziţiilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului în calitate de minister de resort, dobândeşte prerogativele necesare iniţierii şi desfăşurării procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică, exclusiv în scopul realizării de proiecte de construire, modernizare, extindere şi reconversie a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic la nivel naţional, de către operatori economici din industria naţională de apărare", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Guvernul va aproba şi un proiect de lege pentru aderarea României la Protocolul de modificare a Acordului din 3 aprilie 2001 privind înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, referitor la stabilirea sediului, adoptat la Dijon, la 21 mai 2022.
Un alt proiect de lege vizează modificarea Legii nr. 307/2013 pentru ratificarea Convenţiei cu privire la construirea şi exploatarea unui Centru de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa, semnată la Wiesbaden la 4 octombrie 2010.
Printr-o hotărâre, vor fi stabilite condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul asistentului maternal.
Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea HG nr.1103/2022 pentru aprobarea Programului Social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii.
Guvernul va aproba, printr-o altă hotărâre, suplimentarea bugetului Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse cu 150.000 mii lei, reprezentând credite de angajament şi 5.000 mii lei, reprezentând credite bugetare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, cu scopul continuării derulării Programului social de interes naţional FIV.
Va fi aprobată, tot prin hotărâre, metodologia de stabilire a preţurilor cu privire la despăgubirile acordate proprietarilor de animale pentru pagube suferite ca urmare a măsurilor impuse cu ocazia confirmării pestei porcine africane şi a compensaţiilor financiare pentru cheltuielile suplimentare generate de restricţiile de mişcare impuse cu ocazia confirmării acestei boli, precum şi condiţiile şi modalităţile de acordare a acestora.
Un alt proiect de hotărâre vizează alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
"Pentru eliminarea blocajului financiar prin imposibilitatea efectuării plăţilor către beneficiari, se impune alocarea sumei de 272.614 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru acoperirea deficitului de finanţare existent la nivelul autorităţilor de management pentru Programul Operaţional Regional şi pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
În analiza guvernului se va afla şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii.
Va fi analizat şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea finanţării din Fondul pentru mediu a Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate.
Executivul va adopta şi un memorandum având ca temă aprobarea organizării concursurilor în vederea ocupării posturilor vacante/temporar vacante din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii.
"Prin prezentul memorandum, solicităm aprobarea în vederea organizării concursurilor pentru 1841,5 posturi vacante / temporar vacante din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii (spitale, unităţi sanitare fără paturi, alte unităţi de specialitate, servicii de ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, direcţii de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti - fără Spitalul Universitar de Urgenţă) în vederea desfăşurării activităţii curente, a asigurării urgenţelor medicale, precum şi a celorlalte servicii medicale în concordanţă cu structurile organizatorice aprobate", se arată în document. AGERPRES/ (AS - autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Principele Radu, în Republica Moldova: Nimeni nu are voie să dea lecții și nici sfaturi unei națiuni
Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Nimeni nu are voie să dea lecții și nici sfaturi unei națiuni, ea se duce într-acolo unde dorește, după propriile puteri, a declarat, luni, la Chișinău, Alteța Sa Regală, Principele Radu. Acesta și-a manifestat, în cadrul unei întrevederi cu guvernatorul Bă
Dragu: O economie stabilă și un sistem financiar modern - piloni pentru o țară care își dorește prosperitate
Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: O economie stabilă și un sistem financiar modern sunt piloni fundamentali pentru o țară care își dorește, prin integrare europeană, prosperitate pentru cetățenii săi, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu.
Senat: Proiectul privind cooperarea polițienească internațională - adoptat
Senatul a adoptat, luni, în plen, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de lege al Guvernului care reglementează cooperarea polițienească internațională, fiind înregistrate 115 voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri. Actul normativ prevede crearea unui cadru legislativ și instituțional pentru p
2025 - 'Anul Rezervistului Militar'; proiect adoptat de Senat
Senatul a adoptat, luni, un proiect inițiat de senatorii AUR privind instituirea anului 2025 ca 'Anul Rezervistului Militar'. Proiectul a fost adoptat cu 94 de voturi 'pentru' și 25 de abțineri. Potrivit expunerii de motive, prin acest demers legislativ se urmărește 'finalizarea demersurilor legislative pentr
Tîlvăr: România și Bulgaria colaborează activ pentru întărirea Flancului estic al NATO
România și Bulgaria colaborează activ pentru întărirea Flancului estic al NATO, a evidențiat, luni, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care a efectuat o vizită oficială la Sofia, la invitația omologului său bulgar, Atanas Zaprianov, transmite MApN. Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au reafirmat o înțeleg
Prezidențiale2025/Antonescu: Coaliția va depune marți la Parlament un proiect de lege privind pensionarea la 65 de ani a magistraților
Reprezentanții coaliției de guvernare vor depune marți la Parlament un proiect de lege care prevede pensionarea la vârsta de 65 de ani a celor care urmează o carieră în magistratură, a anunțat candidatul la alegerile prezidențiale Crin Antonescu. El a precizat că proiectul de lege vine ca urmare a unei propuneri pe care a făcut-o,
Prezidențiale2025/ AEP: 18.979 de secții de votare - organizate pe teritoriul României
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat, luni, că la alegerile prezidențiale vor fi organizate, pe teritoriul României, 18.979 de secții de votare. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, AEP administrează Registrul secțiilor de votare din țară, o bază de date centralizată privind delimitarea, numerotarea, sediile și dotarea
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, despre PNRR: Riscul de pierdere a banilor există
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat luni, la Satu Mare, că riscul de pierdere a fondurilor din Programul Național Redresare și Reziliență (PNRR) există, fiind efectuate plăți de 5 miliarde din totalul alocării de 28 de miliarde de euro. 'Riscul de pierdere a banilor există, nimeni nu poate garanta că no
Raluca Giorgiana Dumitrescu este președinta nou-înființatei Agenții Naționale pentru Mediu și Arii Protejate
Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), noua instituție creată prin contopirea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) și Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANAMP), va fi condusă de către Raluca Giorgiana Dumitrescu, a anunțat instituția, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES. Conform De
Prezidențiale2025/ AUR: Sute de conturi ilegale pe rețelele de socializare promovează candidații sistemului; plângere la BEC și AEP
Reprezentanții AUR atrag atenția că sunt 'sute de conturi ilegale' pe rețelele de socializare, care promovează 'candidații sistemului' la prezidențiale, motiv pentru care au depus o plângere la Biroul Electoral Central (BEC) și la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). 'AUR a depus astăzi o plângere la Biroul
Peiu (AUR), despre reprezentarea în SUA: Nu poți să dai un mandat la telefon; o idee exotică cu un rezultat pe măsură
Liderul grupului senatorilor AUR, Petrișor Peiu, consideră că România trebuie reprezentată în exterior de ambasadori sau, pe anumite problematici, de emisari speciali cu statut și mandat oficial, care au primit 'instrucțiuni' ce să facă și ce să vorbească. 'Singurul reprezentant pe care ar trebui să-l aibă o țară, precu
Prezidențiale2025/Moșteanu: PSD și Ciolacu joacă la două capete, cu Antonescu și cu Ponta
Liderilor deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat, luni, că PSD și premierul Marcel Ciolacu 'joacă la două capete' la alegerile prezidențiale, atât cu Victor Ponta, cât și cu Crin Antonescu. Moșteanu a fost întrebat de jurnaliști, la Palatul Parlamentului, dacă Marcel Ciolacu are o înțelegere cu candidații d
Abrudean: Controlul privind prezența la muncă a angajaților Senatului are efecte foarte benefice
Sistemul de monitorizare a prezenței la muncă a angajaților Senatului are efecte 'foarte benefice', a declarat, luni, președintele interimar al forului legislativ, Mircea Abrudean, care a menționat că se constată o prezență mai bună la serviciu. 'Cred că astăzi o să primesc un raport din partea Secretariatului General cu privire la
Moșteanu: Aștept o declarație și mai fermă din partea premierului de delimitare clară față de Dragoș Sprînceană
Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a precizat luni că așteaptă de la premierul Marcel Ciolacu o declarație și mai fermă în legătură cu Dragoș Sprînceană și delimitarea șefului Guvernului de 'emisarul' în Statele Unite ale Americii. 'Praf în ochi acele clarificări ale premierului. Am citit și eu postare
Csoma Botond (UDMR): Ideea unui emisar este bună, dar nu trebuie să vorbească singur
Ideea unui emisar în SUA este una bună, dar acesta nu trebuie să acționeze fără mandat, a afirmat, luni, liderul deputaților UDMR, Csoma Botond. Premierul Marcel Ciolacu declara vinerea trecută că în relația cu Statele Unite se încearcă 'o nouă abordare', precizând că pentru a prezenta noii Administrații Trump situația din țara