Şedinţă de guvern - joi; va fi aprobat Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale

Guvernul va aproba joi, prin ordonanţă de urgenţă, Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale.
"Beneficiarii programului sunt unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale. Autorităţile publice locale din România îşi vor îmbunătăţi calitatea serviciilor publice digitale locale oferite cetăţenilor şi întreprinderilor. Acţiunile prevăzute de Program la nivelul fiecărei autorităţi publice locale includ planificarea şi punerea în aplicare a platformelor digitale, a serviciilor de e-guvernare, aplicaţii si investiţii în infrastructura informatică şi echipamente relevante. Aceste acţiuni vor spori disponibilitatea online a serviciilor publice digitale, ceea ce va ajuta România să atingă obiectivul deceniului digital de 100 % disponibilitate online a serviciilor publice digitale", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Printr-o altă ordonanţă de urgenţă, Executivul va modifica şi completa Legea nr 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările şi completările ulterioare în vederea optimizării procesului de implementare a proiectelor de construire, modernizare, extindere şi reconversie a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională.
"Prin modificarea dispoziţiilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului în calitate de minister de resort, dobândeşte prerogativele necesare iniţierii şi desfăşurării procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică, exclusiv în scopul realizării de proiecte de construire, modernizare, extindere şi reconversie a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic la nivel naţional, de către operatori economici din industria naţională de apărare", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Guvernul va aproba şi un proiect de lege pentru aderarea României la Protocolul de modificare a Acordului din 3 aprilie 2001 privind înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, referitor la stabilirea sediului, adoptat la Dijon, la 21 mai 2022.
Un alt proiect de lege vizează modificarea Legii nr. 307/2013 pentru ratificarea Convenţiei cu privire la construirea şi exploatarea unui Centru de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa, semnată la Wiesbaden la 4 octombrie 2010.
Printr-o hotărâre, vor fi stabilite condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul asistentului maternal.
Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea HG nr.1103/2022 pentru aprobarea Programului Social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii.
Guvernul va aproba, printr-o altă hotărâre, suplimentarea bugetului Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse cu 150.000 mii lei, reprezentând credite de angajament şi 5.000 mii lei, reprezentând credite bugetare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, cu scopul continuării derulării Programului social de interes naţional FIV.
Va fi aprobată, tot prin hotărâre, metodologia de stabilire a preţurilor cu privire la despăgubirile acordate proprietarilor de animale pentru pagube suferite ca urmare a măsurilor impuse cu ocazia confirmării pestei porcine africane şi a compensaţiilor financiare pentru cheltuielile suplimentare generate de restricţiile de mişcare impuse cu ocazia confirmării acestei boli, precum şi condiţiile şi modalităţile de acordare a acestora.
Un alt proiect de hotărâre vizează alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
"Pentru eliminarea blocajului financiar prin imposibilitatea efectuării plăţilor către beneficiari, se impune alocarea sumei de 272.614 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru acoperirea deficitului de finanţare existent la nivelul autorităţilor de management pentru Programul Operaţional Regional şi pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
În analiza guvernului se va afla şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii.
Va fi analizat şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea finanţării din Fondul pentru mediu a Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate.
Executivul va adopta şi un memorandum având ca temă aprobarea organizării concursurilor în vederea ocupării posturilor vacante/temporar vacante din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii.
"Prin prezentul memorandum, solicităm aprobarea în vederea organizării concursurilor pentru 1841,5 posturi vacante / temporar vacante din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii (spitale, unităţi sanitare fără paturi, alte unităţi de specialitate, servicii de ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, direcţii de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti - fără Spitalul Universitar de Urgenţă) în vederea desfăşurării activităţii curente, a asigurării urgenţelor medicale, precum şi a celorlalte servicii medicale în concordanţă cu structurile organizatorice aprobate", se arată în document. AGERPRES/ (AS - autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Antonescu: Pot să angajez că în mandatul meu nu se va mai întâmpla să fie anulate alegeri
Candidatul Alianței ''România Înainte'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni că anularea alegerilor de anul trecut a fost un moment critic pentru democrația românească și a subliniat că, dacă va ajunge șef al statului, în mandatul său nu se va mai întâmpla așa ceva.
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ George Simion a părăsit dezbaterea: În această săptămână voi fi în țară, printre români
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale din luna mai, s-a retras luni seara de la prima dezbatere televizată, organizată la Palatul Cotroceni de Digi 24. Simion și susținătorii săi au participat la momentele de început ale dezbaterii. Candidatul AUR a venit la momentul prezentării cu un buchet de flori, pe
Prezidențiale2025/ Materiale de informare privind atribuțiile și activitatea membrilor birourilor electorale, elaborate de AEP
Autoritatea Electorală Permanentă pune la dispoziția membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare o serie de materiale de informare privind atribuțiile și activitatea acestora la alegerile pentru președintele României din luna mai. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, AEP a elaborat Ghidul birourilor electorale ale
Cristina Trăilă: Cred într-o administrație publică europeană, modernă, integră, ce pune cetățeanul în centrul preocupărilor
Noul secretar general al Guvernului, Cristina Trăilă, își propune ca, prin munca sa, să contribuie la ''consolidarea unei administrații caracterizate prin transparență și predictibilitate, care să ofere stabilitate guvernamentală, astfel încât încrederea cetățenilor în instituțiile statului să fie întărită zi de zi''
Senat: 15 august - Ziua Maramureșului, proiect adoptat
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru instituirea zilei de 15 august ca Ziua Maramureșului pentru recunoașterea identității și valorilor acestui ținut. ''Cu prilejul Zilei Maramureșului, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și organizați
Cristina Trăilă - secretar general al Guvernului; decizia a fost publicată în Monitorul Oficial
Cristina Trăilă a fost numită în funcția de secretar general al Guvernului, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu. Decizia a fost publicată luni în Monitorul Oficial al României. ''Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Cristina Trăilă se numeșt
Stela Firu - secretar de stat la Ministerul Sănătății
Stela Firu a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu și publicată luni în Monitorul Oficial. De asemenea, tot printr-o decizie a prim-ministrului, Ilie Bălășan va exercita, temporar, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari pub
Valeria Herdea - revocată din funcția de președinte CNAS; în locul ei - Horațiu-Remus Moldovan
Valeria Herdea a fost revocată din funcția de membru al consiliului de administrație și de președinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Revocarea s-a făcut printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu și publicată luni în Monitorul Oficial al României. ''La dat
Simona Cojocaru - eliberată din funcția de secretar de stat în MApN; în locul ei a fost numit Sorin-Dan Moldovan
Simona Cojocaru a fost eliberată din funcția de secretar de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Eliberarea din funcție a fost făcută printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu și publicată luni în Monitorul Oficial.
Senat: Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați - Giurgiulești, adoptat
Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.
Prezidențiale2025/ Magdin: Avem nevoie urgent să punem ordine în legislația electorală și să îi trimitem la lecții de democrație pe cei ce o aplică
Analistul politic Radu Magdin consideră necesară ''chestionarea stării democrației'' din țara noastră, subliniind că ''avem nevoie urgent să punem ceva ordine în legislația electorală și să îi trimitem urgent la lecții de democrație pe cei care o aplică''. ''Această campanie electorală s-a derulat sub spectru
Senat - moțiune/ Ministrul Bucura-Oprescu, după adoptarea moțiunii: Ceea ce se întâmplă astăzi cred că este o nedreptate
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat luni, după adoptarea în Senat a moțiunii simple privind sistemul de pensii, că ceea ce se întâmplă este ''o nedreptate'', pentru că a muncit ''în folosul românilor''. ''Este m
Prezidențiale2025/ BEJ Ilfov a admis mai multe plângeri privind scrisorile transmise de Simion cetățenilor; autoritățile sesizate
Biroul Electoral Județean Ilfov a sesizat Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Autoritatea Electorală Permanentă și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce a admis mai multe plângeri cu privire la încălcarea normelor legale referitoare la prelucrarea datelor cu caracter pe
Senat - moțiune/ Plenul a adoptat moțiunea simplă privind sistemul de pensii
Moțiunea simplă privind sistemul de pensii a fost aprobată, luni, de plenul Senatului, cu 61 de voturi ''pentru'' și 59 de voturi ''împotrivă''.
Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată
PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.