Mihai Popşoi: România este principalul aliat şi primul avocat al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană

România este principalul aliat şi primul avocat al Republicii Moldova când vine vorba de procesul de integrare europeană, a declarat vineri viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi, la finalul unei întrevederi cu şefa diplomaţiei române, Luminiţa Odobescu.
"Suntem mereu sprijiniţi şi, în pofida dificultăţilor prin care trece Republica Moldova, având un un partener atât de apropiat cum este România, acest lucru ne dă încredere. (...) Colaborarea noastră este pe cât de dinamică, pe atât de eficientă pe toate palierele şi ne bucură inclusiv anunţul făcut ieri de premierul României - acel nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova de care are atât de mult nevoie cetăţeanul din cealaltă parte a Prutului, având în vedere în momentele complicate prin care trecem cu toţii în rezultatul agresiunii barbare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei", a afirmat Mihai Popşoi.
El a subliniat că este vorba despre un sprijin generos din partea României, fie în plan social, fie atunci când este vorba de "sprijinul enorm şi consistent când vine vorba de securitate energetică a Republicii Moldova", fie că e vorba de proiecte în domeniul aprovizionării cu apă sau construcţia podurilor care conectează cele două maluri ale Prutului.
"Toate aceste lucruri vorbesc despre apropierea noastră, despre gradul de sprijin enorm de care ne bucurăm din partea României. În acelaşi timp, România este principalul aliat şi primul avocat al Republicii Moldova când vine vorba de procesul de integrare europeană. Atât la Bruxelles, cât şi în toate capitalele ţărilor membre, România mereu este prima care promovează Republica Moldova şi acest lucru ne onorează, de altfel ca şi sprijinul pentru creşterea capacităţilor în contextul negocierilor. Un alt lucru care trebuie menţionat este numărul enorm de specialişti români care sunt gata să vină Republica Moldova şi unii dintre ei sunt deja acolo conducând instituţii importante", a adăugat Popşoi.
El a menţionat şi colaborarea foarte strânsă din domeniul economic, România fiind principalul partener comercial al Republicii Moldova, printre primii investitori.
"Ne dorim să consolidăm în continuare această colaborare, având în vedere Parteneriatul Strategic pe care îl avem, să pe consolidăm şi mai departe relaţiile economice. Am intensificat colaborarea bilaterală, inclusiv prin Comisia interguvernamentală, urmează pe linia MAE consultările politice, dar principalele realizări când vine vorba de colaborarea noastră de laterală ţin de securitate energetică, care este fundamentul securităţii unui stat, mai cu seamă un stat vulnerabil cum este Republica Moldova", a arătat oficialul moldovean.
Potrivit acestuia, "sprijinul României în interconectare, în construirea acelor linii de înaltă tensiune pentru a conecta R. Moldova la piaţa energetică românească, deci europeană, a contribuit la ruperea Republicii Moldova de această dependenţă pe care o avea de decenii de Federaţia Rusă".
"Republica Moldova nu mai depinde de gazele naturale din Federaţia Rusă, graţie inclusiv gazoductului Iaşi - Ungheni. Dar odată ce vom finaliza interconectarea cu liniile de înaltă tensiune, acest lucru nu doar va permite Republicii Moldova să stea ferm pe picioare şi să fie un stat cu adevărat independent din punct de vedere energetic, dar acest lucru va oferi posibilitatea Republicii Moldova să sprijine şi Ucraina când aceasta va avea nevoie fie să exporte, fie să importe resurse energetice. Acest lucru este meritul nostru comun şi apreciem enorm sprijinul României în acest sens", a subliniat ministrul de Externe al Republicii Moldova.
Progrese remarcabile au fost amintite şi în domeniul cooperării transfrontaliere, cu referire la proiectele de infrastructură, precum şi în domeniile turistic şi cultural.
"Apreciem enorm sprijinul României pentru Ucraina, de altfel şi sprijinul întregii comunităţii a lumii libere pentru statul vecin şi prietenul Ucraina. Fiecare ajutor oferit Ucrainei este şi un ajutor pentru Republica Moldova şi ajutorul oferit Republicii Moldova este prin extensiune şi ajutorul oferit Ucrainei. Noi în continuare sprijinim şi oferim deschidere maximă pentru refugiaţii ucraineni - am găzduit cel mai mare număr de refugiaţi per capita - oferim liniile de solidaritate pentru exportul grânelor din Ucraina şi contăm în continuare pe comunitatea internaţională să se asigure că dreptul internaţional va prevala şi agresiunea barbară a Federaţiei Ruse nu va avea sorţi de izbândă", a spus Mihai Popşoi.
El a menţionat că, în continuare, contează "pe sprijinul continuu pentru Republica Moldova", inclusiv în contextul Platformei de sprijin.
"Şi pe această cale ţin să mulţumesc enorm Guvernului României, doamnei ministru Odobescu pentru tot ajutorul privind Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, pentru că acest ajutor a fost unul cât se poate de crucial, care ne-a ajutat să depăşim acele crize enorme prin care Federaţia Rusă a încercat să ne îngenuncheze. Dar graţie sprijinului generos pe care l-am primit, am depăşit aceste momente complicate şi acum putem să avansăm în continuare spre năzuinţa noastră legitimă de a face parte din marea familie europeană", a concluzionat Mihai Popşoi, care s-a aflat într-o vizită oficială în România. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: Nu-mi doresc, dar nu exclud nominalizarea unui premier PSD
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri că nu își dorește, dar nici nu exclude nominalizarea unui premier PSD în cazul în care va ajunge la Cotroceni. El a fost întrebat, la Antena 3 CNN, ce va face dacă PSD va dori ca un social-democrat să dețină în continuare funcția de
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: Gestul USR, absolut corect; pentru Elena Lasconi îmi închipui că e dificil
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri că decizia conducerii USR de a-l susține în campanie reprezintă un gest 'absolut corect'. El a menționat, pentru Antena 3, că nu a avut 'niciun fel de implicare' în ce privește decizia Uniunii Salvați România. &
Ilie Bolojan: Nu ne mai putem pensiona magistrații la 47, la 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale
Președintele interimar Ilie Bolojan consideră că magistrații nu ar trebui să se mai pensioneze la 47 sau 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale. 'Eu, fără niciun fel de tentă populistă, am spus-o încă de anul trecut: nu ne mai putem pensiona magistrații la 47, la 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei pr
Bolojan: Finanțarea partidelor parlamentare ar trebui să le permită să funcționeze în condiții relativ normale
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că finanțarea partidelor parlamentare ar trebui să fie la un nivel care să le permită să funcționeze în condiții relativ normale între alegeri, afirmând că dacă aceste sume sunt folosite în cea mai mare parte pentru a genera promovări în media într-o formă mai mult sau mai puțin tra
Cristina Trăilă - propusă de PNL secretar general al Guvernului (surse)
Biroul Politic Național al PNL a decis, miercuri, să o propună pe Cristina Trăilă pentru funcția de secretar general al Guvernului, potrivit unor surse politice. Postul de secretar general al Guvernului a fost deținut de Mircea Abrudean, care în prezent este parlamentar și a preluat funcția de președinte interimar al Senatului. Cristina Trăilă a
Varianta ocolitoare a municipiului Baia Mare și Centura metropolitană a Clujului, investiții aprobate de Guvern
Guvernul a aprobat proiectele privind varianta ocolitoare a municipiului Baia Mare și centura ocolitoare a municipiului Cluj-Napoca, investiții în sumă totală de peste 12,5 miliarde de lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. 'Investițiile în infrastructură continuă atât la București, unde am văzut &ic
Prezidențiale2025/ AEP: 965 secții de votare în străinătate; hotărârea privind sediile acestora - adoptată
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat miercuri că a adoptat hotărârea privind sediile a 965 de secții de votare din străinătate organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an. Potrivit unui comunicat al AEP, hotărârea a fost adoptată ca urmare a propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, realizate pe baza informați
Claudiu Târziu: Mă despart definitiv de AUR; CNC al AUR a decis să mă suspende din funcție
Claudiu Târziu a anunțat, miercuri, că se desparte 'definitiv' de Alianța pentru Unirea Românilor, după ce Consiliul Național de Conducere (CNC) al partidului a decis să-l suspende din funcție și să-i interzică să mai candideze la vreo funcție în partid, subliniind că va construi o altă formațiune politică 'mai performantă și mai trainică'.
Prezidențiale2025/Predoiu: Cei de la USR înțeleg că au ceva treburi; noi ne-am propus să maximizăm efortul nostru de campanie
Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, că liberalii se concentrează pe campania pentru candidatul Alianței 'România Înainte' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, afirmând că cei de la USR au 'ceva treburi'. El a fost întrebat dacă liberalii iau în calcul o eventuală sus
Fechet: Prima de sechestrare forestieră a fost majorată la 640 de euro
Guvernul a aprobat miercuri majorarea primei de sechestrare forestieră a carbonului de la 456 de euro la 640 de euro, fapt care va conduce la o adevărată catalizare a proiectelor de împădurire, a anunțat, la Palatul Victoria, ministrul Mediului, Mircea Fechet. 'Am reușit astăzi să aprobăm o ordonanță de urgență prin care majorăm prima de sechestrare
Fechet: Conform studiilor, schimbările climatice sunt cel mai probabil cauzate de activitatea umană
Fenomenele meteo extreme și schimbările climatice din ultimii ani sunt cauzate cel mai probabil, potrivit cercetărilor, de activitatea umană, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria. 'Înțeleg substratul acestei întrebări. Sunt suficient de multe cercetări și
MAE: Declararea drept 'persona non grata' a atașatului militar la Moscova și a adjunctului său - neîntemeiată
Declararea drept 'persona non grata' a atașatului militar român la Moscova și a adjunctului său este una 'neîntemeiată', a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE). MAE a confirmat că, miercuri, însărcinatul cu afaceri ad-interim (a.i.) al României la Moscova a fost convocat la MAE rus. În cadrul întreved
Ciolacu: Alocăm 14,5 milioane de lei pentru ca, în toamnă, să nu mai existe școli cu toalete în curte
Guvernul va aloca, miercuri, 14,5 milioane de lei pentru ca, în toamnă, la începutul anului școlar, să nu mai existe școli cu toalete în curte, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Ciolacu: Un concern german va fabrica în România componente pentru aeronave de pasageri
Un concern german va deschide o nouă fabrică în România, anunță prim-ministrul Marcel Ciolacu. În cadrul acestei unități vor fi fabricate componente pentru aeronave de pasageri, a spus premierul, miercuri, în debutul ședinței de guvern.
Prezidențiale2025/ Victor Ponta: Sistemul s-a activat din nou; eu nu cedez
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri că 'sistemul s-a activat din nou', iar prin 'uneltele' lui din USR o scoate pe Elena Lasconi din competiție. 'Sistemul s-a activat din nou. Acum, prin uneltele lor din USR o scot pe Elena Lasconi. La fel vor face, bineînțeles, și cu Antonescu, ca să ara