Dacian Cioloş deschide lista de candidaţi ai Partidului REPER pentru Parlamentul European

Europarlamentarul Dacian Cioloş deschide lista de candidaţi ai Partidului REPER pentru Parlamentul European.
Într-o conferinţă de presă susţinută, luni, la Parlament, partidul REPER a anunţat lista candidaţilor la alegerile europarlamentare din 9 iunie, prezentând o echipă din care fac parte actuali europarlamentari precum Dacian Cioloş, Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru, actualii deputaţi Andrei Lupu, Oana Cambera şi Simina Tulbure, precum şi cercetătorul fizician Cristian Presură ori profesorul universitar clujean Ciprian Mihali.
"Colegii au decis ca eu să deschid lista partidului REPER pentru aceste alegeri. (...) Suntem un partid care participă prima dată în alegeri, partidul REPER, dar avem pe listă oameni care au deja multă experienţă şi în politică şi în societate şi în mediul antreprenorial. Intrăm în aceste alegeri cu ambiţia de a răsturna toate calculele electorale pe care şi le fac unii, cu tot felul de liste comasate şi fuzionate, tot felul de carteluri politice care au impresia că pot manipula deciziile pe care cetăţenii le vor lua atunci când se vor duce la vot. Vorbesc aici de cartelul politic PNL-PSD, de extremiştii de la AUR, şi aşa mai departe, care până acum au intenţionat să obţină susţinere electorală prin manipulare şi tot felul de calcule politice care se fac în laboratoarele consultanţilor. Poate că nu suntem cotaţi, deocamdată, cu mari şanse, pentru că suntem un partid nou, dar suntem hotărâţi să muncim pentru România în Uniunea Europeană, mai ales că venim cu o experienţă deja din acest punct de vedere", a declarat Dacian Cioloş.
Potrivit acestuia, REPER are cea mai bună echipă de candidaţi pentru Uniunea Europeană, oameni care au dovedit deja că ştiu să reprezinte România cu demnitate şi cu eficienţă la nivel european, precum şi oameni care nu au mai făcut până acum politică, însă au decis să facă acest pas şi să aducă şi energie şi spirit proaspăt de pe teren.
Fostul premier a subliniat că doreşte, în primul rând, să contribuie la o influenţă a României în Uniunea Europenă, amintind că în 2019 a fondat şi condus grupul Renew Europe în Parlamentul European, "al treilea grup ca mărime şi primul grup ca influenţă în Parlamentul European".
"Împreună cu colegii europarlamentari în acest grup am adus bani şi fonduri europene pentru România. (...) Am avut un rol decisiv şi în combaterea corupţiei şi decizii privind combaterea corupţiei la nivel european, am avut o influenţă directă în activitatea eficientă a Parchetului European, cu numirea primului procuror şef european din România, dar şi pe alte proiecte legislative pe care colegii mei au lucrat - Directiva Europeană Anticorupţie, mecanismul de condiţionare a Fondurilor Europene de respectarea a statului de drept. Vrem în continuare să creştem influenţa României la nivel European şi să transformăm România într-un stat membru care să producă reguli şi să producă viziune la nivel european", a explicat Cioloş.
El a anunţat că unul din cele 10 puncte pe care REPER le propune în Parlamentul European este legat şi de dezvoltarea unor zone precum Roşia Montană, zonă aflată în patrimoniul mondial UNESCO.
"Din punctul nostru de vedere, a fi în Uniunea Europeană înseamnă a merge acolo cu anumite identitate, cu anumite valori pe care să le susţinem şi să le promovăm la nivel european şi credem că astfel de proiecte şi astfel de zone, cum e şi Roşia Montană, care sunt nu doar un patrimoniu valoros al României şi un element de identitate pentru România, dar sunt şi partea patrimoniului european, şi va trebui să găsim soluţii, pentru că astfel de zone să se poată dezvolta direct şi cu fonduri europene şi să nu mai depindem de decizii fluctuante ale unor partide care sunt sau nu sunt la guvernare pentru a putea dirija fonduri europene pentru astfel de zone cum e şi Roşia Montată", a adăugat europarlamentarul.
El a mai anunţat că al treilea mare obiectiv care poate să fie chiar un proiect de ţară pentru următorii 10 ani este "Moldova unită cu România în Uniunea Europeană". "Cred că până în 2030 Republica Moldova poate să fie pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană şi a fi astfel unită cu România în Uniune", a completat fostul premier.
Eurodeputata Ramona Strugariu, copreşedintă REPER, a susţinut că formaţiunea are astăzi, în Parlamentul European, "cea mai bună echipă politică pe care a dat-o vreodată România Europei".
"Este o realitate pe care o spun toate analizele independente. (...) Ce ne propunem astăzi este să continuăm această muncă şi să o ducem mai departe. (...) Un lucru pe care România l-a făcut poate pentru prima dată în istoria ei în această configuraţie a PE şi cu această delegaţie a fost să ridice fruntea foarte sus şi să fie pe harta verde a influenţei politice europene. Am decis împreună, pentru că nu Bruxelles-ul decide ceea ce face şi unde se află România astăzi. (...) Suntem oameni fermi, suntem oameni integri, suntem oameni muncitori", a arătat Ramona Strugariu.
Potrivit europarlamentarului Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER, este inadmisibil ca România să fie pe primul loc din Europa la sărăcia în rândul copiilor, pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte tinerii are se află în şomaj, realităţi care anihilează complet o perspectivă de dezvoltare.
"Prima noastră prioritate este să putem asigura un viitor pentru copii şi tineri. (...) Partidul REPER are, în acest moment, o privire unică asupra spectrului politic şi asupra realităţii din România. În acest moment România are o mare problemă - nu putem să ne imaginăm viitorul, suntem într-o permanentă criză, într-o permanentă încercare de a captura statul şi resursele pentru viaţa de zi cu zi a celor care în acest moment guvernează şi au pus mâna pe ţară. (...) Avem mult populism în acest moment şi multă suferinţă în România", a afirmat Pîslaru. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Gorghiu, după decizia ICCJ: Procesul electoral continuă conform calendarului
Procesul electoral continuă conform calendarului, în baza actelor normative care sunt în vigoare, a declarat vineri fostul ministru al Justiției Alina Gorghiu, după decizia Înaltei Curți care a admis recursul împotriva sentinței Curții de Apel Ploiești care suspendase hotărârea CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile
Ministrul Hurezeanu: România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE
România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său austriac, Beate Meinl-Reisinger. Șeful diplomației române s-a aflat joi și vineri în vizită de lucru în cap
USR solicită CSM calificativul judecătorului de la CA Ploiești: Sistemul de evaluare a magistraților trebuie reformat
Uniunea Salvați România (USR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să confirme public dacă judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, cel care a pronunțat sentința de anulare a deciziei Curții Constituționale privind alegerile prezidențiale de anul trecut, a obținut calificativul 'Foarte bine' la ultima sa evaluare profesională.
Ciolacu: Aderarea la UE, alături de cea la NATO - cel mai important obiectiv, după căderea comunismului
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat vineri, la aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, că aderarea la UE, alături de cea la NATO, reprezintă cel mai important obiectiv național al țării noastre după căderea comunismului, care a antrenat modernizarea societății românești. 'Ani
MAE: Cazul românului reținut de FSB este mai vechi; demersuri pentru a-i acorda protecție
Cazul românului reținut de Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) este din decembrie anul trecut, autoritățile române făcând eforturi pentru a-i asigura protecție și asistență consulară, a transmis, vineri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 'Are toate datele unui caz de manual FIMI RU de 'reî
Prezidențiale2025/Lasconi: Trăim cea mai prosperă perioadă din istoria noastră; să păstrăm drumul spre Vest
Președinta USR, Elena Lasconi, a declarat, vineri, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, că România este în 'cea mai prosperă' perioadă din istorie și se poate face 'mai mult și mai bine' prin menținerea 'drumului drept spre Vest'. 'Acum 20 de a
Bolojan - întâlnire cu delegația ODIHR care se află în România în cadrul unei misiuni de observare a procesului electoral
Președintele interimar Ilie Bolojan a primit vineri, la Palatul Cotroceni, o delegație a Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), condusă de Eoghan Murphy, șef al misiunii de observare a alegerilor în România. Potrivit Administrației P
Prezidențiale2025/Sebastian Popescu: Decizia CA Ploiești - un precedent periculos și o încălcare flagrantă a principiilor democratice
Sebastian Popescu, candidatul Partidului Noua Românie la alegerile prezidențiale, dezaprobă decizia Curții de Apel Ploiești de a suspenda Hotărârea CCR privind anularea scrutinului preziden
Prezidențiale2025/DREPT - plângere penală la DNA împotriva AEP; documentul - cu scopul de a afecta imaginea lui Nicușor Dan
Partidul DREPT anunță vineri că depune plângere penală la DNA împotriva Autorității Electorale Permanente pentru 'abuz în serviciu și divulgare de informații nedestinate publicării', menționând că plângerea vizează apariția în presă a unui 'document neverificat și neasumat oficial de către AEP', cu scopul de a afecta imagin
MAE: România contribuie activ la aprofundarea proiectului european
România contribuie activ la aprofundarea proiectului european, afirmă Ministerul Afacerilor Externe, într-un mesaj transmis vineri, pe platforma X, la celebrarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. 'Azi, ca stat membru angajat și responsabil, care se bucură de toate beneficiile apartenenței la
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Avem altă treabă în campania electorală decât să corespondăm cu AEP
Nicușor Dan, candidat independent la prezidențiale, a declarat vineri că nu a solicitat Autorității Electorale Permanente (AEP) lămuriri în privința documentului 'neasumat oficial' și apărut în presă, pentru că în campania electorală are alte preocupări decât să corespondeze cu AEP. 'Noi avem, totuși, în momentul acest
AUR: Pregătim o serie de acțiuni menite să restabilească democrația în România
Alianța pentru Unirea Românilor anunță că pregătește 'o serie de acțiuni menite să restabilească democrația în România', susținând că judecătorul Curții de Apel Ploiești, care a admis cererea de suspendare a hotărârii CCR prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, a acționat 'conform propriilor convingeri juridice și în
Legea referitoare la echivalarea funcțiilor publice specifice cu funcțiile publice generale, sesizată la CCR
Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis Curții Constituționale a României (CCR), vineri, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 73/2024, prin care au fost modificate dispozițiile Codului administrativ referitoare la echivalarea funcțiilor publice specifice cu funcțiile publice generale.
Bolojan: Marcăm 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare la UE; oportunitate să ne concentrăm pe consolidarea parcursului european
Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis, vineri, un mesaj la 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană. 'Astăzi marcăm 20 de ani de la semnarea, pe 25 aprilie 2005, a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, un moment-cheie care a deschis drumul integrării noastre, concretizate în
Prezidențiale2025/Funeriu: Nici după furtul votului din decembrie statul nu este capabil să organizeze alegeri juste
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Daniel Funeriu a acuzat vineri statul român că nu este capabil să organizeze 'alegeri juste' nici după 'furtul votului' din decembrie 2024. 'Acuz statul român că nici după furtul votului din decembrie 2024 nu este capabil să organizeze alegeri juste. Statul fondat pe furtul ideal