LIVE UPDATE VIDEO Proiectul legii pensiilor - la vot în plenul Camerei Deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul legii pensiilor, elaborat de Guvern.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
UPDATE ORA 20.47 Ministrul Muncii: Noua Lege a pensiilor a fost adoptată; reforma este sustenabilă şi va aduce stabilitate sistemului de pensii
Noua Lege a pensiilor a fost adoptată, iar în 2024 pensiile românilor vor creşte, a anunţat luni seara ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
"Noua Lege a pensiilor a fost adoptată! Este o formă de respect pentru cei care au muncit şi muncesc în România. Legea corectează inechităţile dintre cei care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, dintre bărbaţi şi femei, între cei care încasează indemnizaţia minimă socială", a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook. Potrivit acesteia, adoptarea legii în calendarul stabilit va duce la eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care îngheţa pensiile românilor până în 2070.
UPDATE ORA 20.43 Drulă: Pensiile trebuie să fie la un nivel decent, dar trebuie redus în primul rând "jaful" de la stat
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni că pensiile trebuie să aibă un "nivel decent", iar pentru acest lucru sunt necesare, în primul rând, reducerea "jafului de la stat", a cheltuielilor "inutile" şi a pensiilor speciale. Totodată, USR transmite că nu a girat prin vot "minciuna pe care PSD şi PNL o aruncă în prag electoral" pensionarilor din România şi susţine creşterea pensiilor printr-un sistem echitabil.
UPDATE ORA 20.01 Camera Deputaţilor/ Simona Bucura-Oprescu: Ceea ce este important să ştie românii e că nicio pensie nu va scădea
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat luni că proiectul legii pensiilor este unul sustenabil, iar după ce acesta va fi aplicat nu va scădea nicio pensie. Ea a menţionat că impactul suplimentar pe anul viitor pe noua lege a pensiilor este 0,6%, iar acest impact este unul sustenabil.
UPDATE ORA 19.48 Ciolacu: Legea pensiilor este corectă, predictibilă, sustenabilă; va fi aplicată pentru o perioadă lungă
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că legea pensiilor, care a fost adoptată luni de Camera Deputaţilor, este "corectă, predictibilă, sustenabilă" şi va fi în aplicare pentru o perioadă "lungă".
El a adăugat că anul viitor pensiile urmează să se mărească de două ori.
"Am spus foarte clar: vor fi două creşteri. Este cu 13,8% pentru toată lumea. Ştiţi foarte bine la pensiile speciale că, de fapt, nu cresc, pentru că se merge doar pe contribuţie şi din partea specială va scădea în oglindă suma. Deci, chiar este o lege corectă, predictibilă, sustenabilă şi va fi în aplicare pe o perioadă lungă de timp. Pensiile anul viitor se vor mări de două ori: o dată de la 1 ianuarie cu 13,8 şi, prin recalculare, de la 1 septembrie", a menţionat prim-ministrul.
UPDATE ORA 19.19 Ciucă: PNL şi-a ţinut promisiunea de a susţine şi prin vot în Parlament creşterea pensiilor românilor
Preşedintele Senatului, liderul liberalilor Nicolae Ciucă, salută adoptarea de către Camera Deputaţilor a proiectului legii pensiilor. "PNL şi-a ţinut promisiunea de a susţine şi prin vot în Parlament creşterea pensiilor românilor. Salut votul pozitiv dat în plenul Camerei Deputaţilor - cu contribuţia parlamentarilor PNL. Traseul acestui act normativ s-a derulat în procedură de urgenţă, pentru ca pensiile mărite să ajungă la oameni cât mai repede posibil. Ca liberali, vrem ca seniorii României să aibă nivelul de trai pe care îl merită, după o viaţă de muncă. Întotdeauna am susţinut că orice majorare trebuie să se realizeze în perfectă aliniere cu bugetul consolidat al statului, aceasta fiind cheia sustenabilităţii oricărei creşteri a pensiilor. În ultimii patru ani, PNL a majorat punctul de pensie de trei ori - de la 1.265 lei la 1.785 lei", a scris Ciucă, luni, pe Facebook.
UPDATE ORA 18.54 Camera Deputaţilor/ Proiectul legii pensiilor - adoptat de plen
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul legii pensiilor, elaborat de Guvern. S-au înregistrat 199 de voturi "pentru", 39 de voturi "împotrivă" şi 17 abţineri. Proiectul legii pensiilor a primit, luni, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Săptămâna trecută, Senatul a adoptat acest proiect, care prevede că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.
UPDATE ORA 18.47 Camera Deputaţilor/ Violeta Alexandru: Proiectul legii pensiilor a ajuns să genereze haos şi teamă
Deputatul neafiliat Violeta Alexandru a declarat, luni, în plenul Camerei, la dezbaterea legii pensiilor, că proiectul a ajuns să genereze "haos şi teamă", deşi ar fi trebuit să fie cel mai clar dintre subiectele dezbătute de coaliţia de guvernare.
UPDATE ORA 18.44 Camera Deputaţilor/ Budăi: Principiile de la care a plecat legea pensiilor - echitate, solidaritate şi respectarea muncii
Deputatul PSD Marius Budăi a declarat, luni, în plen, că principiile de la care a plecat proiectul de lege privind pensiile sunt echitate, solidaritate şi respectarea muncii. "Principiile de la care a plecat această lege, şi anume echitate şi solidaritate şi respectarea muncii, sunt pe deplin respectate", a spus fostul ministru al Muncii, la dezbaterea proiectului elaborat de Guvern.
UPDATE ORA 18.41 Camera Deputaţilor/Polak (PNL) către USR şi AUR: Aţi ales să faceţi zgomot; legea pensiilor elimină inechităţile
Deputatul liberal Tudor Polak a afirmat, luni, în plenul Camerei, la dezbaterea proiectului legii pensiilor, că reprezentanţii USR şi AUR au ales să facă "zgomot" în contextul în care noua lege a pensiilor elimină inechităţile şi este bazată pe contributivitate.
UPDATE ORA 18.31 Camera Deputaţilor/ Eva Csep: Proiectul legii pensiilor trebuie modificat; amendamentele UDMR nu au fost acceptate
Deputatul UDMR Eva Csep a declarat, luni, în plenul Camerei, la dezbaterea legii pensiilor, că acest proiect trebuie să fie modificat pentru a face "o lege care funcţionează în viitor mult mai bine şi chiar ajută la problemele pensionarilor", menţionând că nu au fost acceptate amendamentele UDMR în acest sens.
UPDATE ORA 18.30 Camera Deputaţilor/ Andruşceac (AUR) critică proiectul legii pensiilor: Adânceşte inechităţile
Deputatul AUR Antonio Andruşceac a criticat, luni, în plen, proiectul legii pensiilor, susţinând că acesta "adânceşte" inechităţile existente şi nu prevede resursa bugetară.Andruşceac s-a arătat nemulţumit de lipsa unor "dezbateri reale" şi a unui "timp rezonabil" în care să fie depuse şi discutate amendamente.
UPDATE ORA 18.13 Camera Deputaţilor/ Seidler (USR): Legea pensiilor - o minciună cap-coadă; creează haos bugetar
Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, luni, în plenul Camerei, că proiectul legii pensiilor este "o minciună cap - coadă", susţinând că acesta va crea "haos bugetar". El a arătat că este o minciună faptul că sunt bani pentru aplicarea acestei legi.
UPDATE ORA 18.00 Camera Deputaţilor/ Bucura-Oprescu: Proiectul legii pensiilor îşi doreşte să aducă echitate românilor
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectului legii pensiilor, că prin acest act normativ se doreşte să se aducă "echitate românilor", menţionând că este bazat pe doi piloni: contributivitatea şi munca. Ea a spus că parlamentarii trebuie să arate că reprezintă o echipă în privinţa acestui proiect de lege.
UPDATE ORA ORA 17.46 A început dezbaterea proiectului legii pensiilor în plenul Camerei Deputaţilor
Plenul Camerei Deputaţilor a început dezbaterea proiectul legii pensiilor şi urmează să dea şi votul pe acest proiect de lege, în şedinţa de luni.
UPDATE ORA 15.30 Camera Deputaţilor: Legea pensiilor - raport de adoptare cu amendamente în Comisia de muncă
Proiectul legii pensiilor a primit, luni, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor.
UPDATE ORA 15.12 Stroe: Prioritatea zero a PNL - asigurarea funcţionalităţii guvernării, trecerea legii pensiilor prin Parlament
Partidul Naţional Liberal şi-a reafirmat prioritatea zero de a asigura funcţionalitatea acestei guvernări şi de trecere a legii pensiilor prin Parlament, a afirmat, luni, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, după şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului.
Potrivit acestuia, PNL susţine ferm creşterea pensiilor în 2024.
UPDATE ORA 14.05 Proiectul legii pensiilor - la vot în plenul Camerei Deputaţilor
ORA 06.15 Proiectul legii pensiilor - la vot în plenul Camerei Deputaţilor
Proiectul legii pensiilor va intra luni la votul final în plenul Camerei Deputaţilor.
Proiectul se află luni la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, care urmează să elaboreze un raport.
După ce comisia va vota pentru raport, proiectul legii pensiilor va intra în dezbatere şi va fi supus votului şi în plenul Camerei Deputaţilor. Şedinţa de plen începe la ora 16,00.
Senatul a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. AGERPRES/(AS - autor: Dana Piciu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)
* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.
Mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Ponta: Recâștigarea încrederii printr-un acord politic privind înghețarea taxelor
Recâștigarea încrederii în guvern prin instituirea unui acord politic privind înghețarea TVA și a celorlalte taxe, oprirea importului de produse agroalimentare din Ucraina, în scopul relansării agriculturii din România și acordarea din nou de facilități în IT, agricultură și construcții sunt principalele măsuri economice din Programu
Radu Miruță: În fața unui atac hibrid asupra democrației, autoritățile statului asistă nepăsătoare
Deputatul USR Radu Miruță este de părere că autoritățile statului asistă 'nepăsătoare' în fața unui atac hibrid asupra democrației, România fiind 'vulnerabilizată intenționat'. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, la patru luni de la anularea alegerilor din decembrie 2024, România rămâne fără măsuri conc
Prezidențiale2025/Ponta: E necesar un restart inclusiv pe zona guvernamentală; trebuie să ieșim din criza economică
Noul președinte ales trebuie să lucreze, până la 1 iunie, cu un nou guvern care să își asume măsuri concrete pentru a ieși din criza economică în care se află țara, guvern care va fi condus de un premier, 'un om competent și care are curaj să facă reforme', pe care partidele aflate la guvernare îl vor accepta, 'chiar dacă le va pica greu l
AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni pe viitor abuzurile electorale
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor 'abuzurile electorale' și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic, informează un comunicat transmis, duminic
Prezidențiale2025/ BEC va prezenta pe 3 și 4 mai datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real
Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă, 3 mai, și duminică, 4 mai, datele privind prezența cetățenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30
Prezidențiale2025/Președintele interimar, despre susținerea lui Antonescu în campanie: Omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune
Președintele interimar Ilie Bolojan nu consideră că a încălcat Constituția când s-a afișat în campania electorală alături de candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, acesta afirmând că ''omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune''. ''Nu am încălc
Funeralii Papa Francisc/Ciolacu, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și un lider
Papa Francisc a avut întotdeauna grijă de semenii săi și a găsit mereu alinare pentru cei suferinzi, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, care a participat, alături de președintele interimar, Ilie Bolojan, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif. ''Cu emoție și recunoștință, am participat astăz
Expoziție cu fotografii AGERPRES şi Moldpres, la Festivalul 'Podul de flori' de la Ungheni; Neacșu: M-au impresionat imaginile din mai 1990
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu s-a arătat impresionat de o expoziție vernisată, sâmbătă, la Ungheni, cu fotografii din perioada podurilor de flori din anul 1990 realizate de Agenția Națională de Presă AGERPRES şi Moldpres. Expoziția a fost deschisă publicului într-un cort din
Vălean, la Ungheni: Podul nu e doar o punte peste apă, e o oportunitate de dezvoltare economică și expresia libertății de mișcare
Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Eurodeputatul Adina Vălean a declarat, sâmbătă, în Piața Independenței din Ungheni, că 'Podul de flori' are o simbolistică sufletească aparte pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar reprezintă totodată și o oportunitate de dezvoltare economică.
Prezidențiale2025/ Antonescu: Vreau să fiu președintele României sub mandatul căruia vom serba intrarea Republicii Moldova în UE
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Ungheni, unde a participat la evenimentele prilejuite de lansarea în execuție a noului pod peste râul Prut, că își dorește să fie președintele României sub manda
VIDEO Prezidențiale2025/ Crin Antonescu: Noul pod între România și Republica Moldova - un început de drum
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că noul pod construit peste râul Prut între România și Republica Moldova reprezintă 'un început de drum'.
Marian Neacșu, la Ungheni: După podurile de flori din anii '90, e vremea podurilor construite trainic
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu a declarat, sâmbătă, la Ungheni, că a venit vremea podurilor construite trainic, după ce în anii '90 au fost podurile de flori. 'În anii '90 a fost vremea podurilor de flori. În anii 2000 și până acum a fost vremea podurilor
Ministrul Sorin Grindeanu: Noul pod de la Ungheni - primul construit după 60 de ani între România și Republica Moldova
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Podul peste Prut între Iași și Ungheni, care face parte integrantă din viitoarea autostradă A8, este primul dintre România și Republica Moldova construit în ultimii 60 de ani, a declarat, sâmbătă, la Zagarancea (Republica Moldova), ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Igor Grosu: Înaintașii noștri au construit Podul de flori; generația noastră trebuie să construiască poduri de piatră
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat, sâmbătă, cu prilejul demarării lucrărilor de construcție la noul pod peste r&acir
Prezidențiale2025/ INTERVIU Victor Ponta: Proiectul meu de țară - România să își stabilească propriile priorități
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că România este deja o țară matură, nu mai este o ''adolescentă'' în rândul statelor democratice, de aceea, ca și un om la 35 de ani, trebuie să-și decidă propriile priorități, ''să nu și le mai stabilească &ici