Simonis: Industria jocurilor de noroc a avut statul complice în ultimii 30 de ani; nu mai poate fi trecut cu vederea

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat, marţi, că industria jocurilor de noroc a avut "statul complice în ultimii 30 de ani", menţionând că sunt copii dependenţi, oameni care îşi destramă familiile şi îşi vând casele pentru a băga banii în această industrie, iar acest lucru nu mai poate fi trecut cu vederea, indiferent de impactul bugetar.
"Deşi e vorba de şase sau şapte iniţiative legislative, avem un singur elefant în cameră. Ăsta-i adevărul. Legea depusă de mine, în numele PSD, cea care este extrem de restrictivă la adresa industriei jocurilor de noroc. Toate celelalte, că sunt la 200 de metri, că sunt la 300 metri, că sunt la nu ştiu câţi, am spus-o şi o spun şi cu alte ocazii: Cine poate să meargă 300 metri la şcoală până la o sală de jocuri, poate să meargă şi 301 metri, adică în afara celor 300 de metri propuşi de o parte din colegi. Trebuie să recunoaştem şi nu vreau să critic pe nimeni, probabil că n-a fost uşor pentru niciunul dintre cei care au iniţiat legi în sensul acesta să o facă, pentru că n-a avut nimeni curajul până la această legislatură să o facă serios. Trebuie să recunoaştem cu toţii că această industrie a avut statul complice în ultimii 30 de ani. Şi ăsta e un adevăr", a afirmat Simonis, la Comisia pentru industrii a Camerei Deputaţilor, la dezbaterile generale asupra proiectelor care reglementează domeniul jocurilor de noroc.
El le-a transmis reprezentanţilor asociaţiilor din domeniul jocurilor de noroc că au avut parte de "legi cu dedicaţie" şi că este momentul pentru a opri acest lucru.
"Aţi avut legi cu dedicaţie, aţi avut legi prin care vă puteţi înfiinţa fără să aveţi autorizaţii de funcţionare. (...) Dacă vrei să faci o florărie sau un chioşc în care să-ţi faci copii după chei, trebuie să-ţi iei autorizaţie de funcţionare, dacă vrei să faci o sală de jocuri, nu. Aţi avut ordonanţe de urgenţă date cu dedicaţie pentru exonerarea unor plăţi la bugetul de stat, s-au întâmplat multe lucruri. E momentul în care această generaţie, această clasă politică în acest moment vă spune: stop. Nu vreau să fim patetici, nu vreau să vă explicăm noi cât de eroi vrem să fim", a adăugat Simonis.
Alfred Simonis a mai spus că statul nu trebuie să facă bani cu orice preţ.
"Noi n-avem nicio industrie de apărat şi îi avem pe oamenii care pierd bani, îi avem pe oamenii care îşi destramă familiile, îi avem pe părinţii care au copii dependenţi şi invers, avem pe oamenii care îşi vând casele pentru a băga banii în această industrie. Şi aşa ceva nu mai poate fi trecut cu vederea, indiferent de impactul bugetar, pentru că statul nu trebuie să facă bani cu orice preţ, oameni buni. Dacă ar fi aşa, de mâine am vinde arme, de mâine am legaliza consumul de droguri. Probabil că aduce bani, dar nu poţi să faci bani din orice", a mai spus Simonis.
El a mai spus că impactul bugetar al acestor proiecte nu există pe termen mediu.
"Banii pe care oamenii îi pierd la păcănele, nemaipierzându-i la păcănele, îi bagă în economie, îşi cumpără pâine, alimente şi altele necesare traiului de zi cu zi. Pe termen mediu probabil impactul este pozitiv", a apreciat Simonis.
Simonis a mai spus că dacă va fi interzisă publicitatea înainte de a închide sălile de joc efectul va fi invers şi anume "industria câştigă mai mulţi bani, pentru că nu mai cheltuie pe publicitate".
Potrivit lui Simonis, la nivelul UE nu mai există nicio ţară care să aibă atât de relaxată legislaţia în domeniu.
El a mai spus că "la fiecare colţ de stradă sunt 7-8 săli de jocuri" şi că trebuie reglementate şi jocurile de noroc online.
"În România este un adevărat flagel, o adevărată dramă, o adevărată tragedie din cauza acestei industrii. Cu siguranţă, legea va prevede că tot ce este sub 15.000 locuitori într-o localitate nu se va putea deschide o astfel de sală de jocuri nicăieri. Peste 90% din localităţile din România au sub 15.000 locuitori. Ce se întâmplă în oraşele, localităţile de peste 15.000 locuitori trebuie să aibă o reglementare foarte clară unde şi numărul lor, la marginea oraşelor sau în hoteluri. Sunt dispus să încercăm împreună să găsim formula în care să-i protejăm pe oameni", a mai spus Simonis.
Proiectul de lege iniţiat de PSD, adoptat de Senat în 5 septembrie, prevede că licenţa pentru jocurile de noroc se acordă în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, astfel încât să existe cel mult un punct de lucru la 20.000 de locuitori. Proiectul mai stipulează că "spaţiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a oraşului/municipiului ori comunei, inclusiv a municipiului Bucureşti". AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Terheș: Sunt singurul suveranist conservator creștin-democrat în această competiție electorală
Candidatul Partidului Național Conservator Român la Președinție, Cristian Terheș, se consideră singurul 'suveranist conservator creștin-democrat' în această competiție electorală, susținând că fiecare trebuie să îți dovedească suveranismul. 'Considerând istoricul fiecăruia dintre noi, am dovedit că sun
Helena-Omna Raicu - numită președinte al ANPDCA; Ionel Cristinel Obretin - vicepreședinte ANPC
Helena-Omna Raicu a fost numită în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. Aceasta a deținut funcția de vicepreședinte al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, fiind elib
Ministrul Apărării: Regiunea Mării Negre a avut întotdeauna valoare strategică
Regiunea Mării Negre a avut întotdeauna valoare strategică, a declarat, marți, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care a participat la reuniunea ambasadorilor UE acreditați la București. Reuniunea ambasadorilor UE a avut loc la invitația ambasadorului Poloniei în România, Pawel Soloch, iar evenimentul a fost organizat în
VIDEO Prezidențiale2025/ Bolojan: La Cotroceni se pot organiza niște dezbateri foarte corecte și foarte cinstite
La Palatul Cotroceni pot fi organizate dezbateri 'foarte corecte' și 'foarte cinstite' între candidații care aspiră la funcția de șef al statului, a declarat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan, în cadrul unei conferințe de presă. 'Suntem în această sală, e o ofertă pe care Administrația Prezidențială o face celor
VIDEO Bolojan: Orice zi pierdută în ceea ce privește reformele poate să însemne o problemă în viitor
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că orice zi pierdută în ceea ce privește reformele poate să însemne o problemă în viitor, afirmând că este greu de presupus că în perioada preelectorală s-ar putea vedea cele mai dure reforme pe care le face un Guvern.
MApN, privind o posibilă retragere a militarilor americani: România nu a primit o informare oficială din partea SUA
România nu a primit, până la acest moment, nicio informare oficială din partea Statelor Unite privind o posibilă retragere a militarilor americani de pe teritoriul țării noastre, a transmis, marți, Ministerul Apărării Naționale, care afirmă că parteneriatul cu SUA se bazează pe transparență, consultare și bună credință, iar orice decizie majoră privind postura mi
VIDEO Bolojan: Contractele privind înzestrarea Armatei nu sunt afectate de tarifele anunțate de SUA
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că tarifele comerciale impuse de Statele Unite ale Americii nu vor afecta contractele privind înzestrarea Armatei.
Prezidențiale2025/ MAE propune înființarea a 965 de secții de votare în străinătate; cele mai multe - în Italia și Spania
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a înaintat către Autoritatea Electorală Permanentă lista cu cele 965 de propuneri ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate privind sediile secțiilor de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile din luna mai. Cele mai multe secții de votare propuse s
VIDEO Prezidențiale2025/Bolojan: Lecția de anul trecut nu mai permite niciunei instituții să invoce că este nepregătită
Lecția de anul trecut nu mai permite niciunei instituții să invoce că este nepregătită în contextul alegerilor din luna mai, a declarat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan, în cadrul unei conferințe de presă.
VIDEO Bolojan: Ar fi o mare eroare ca în următorul an și jumătate să nu existe colaborare între Guvern și președinte
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că ar fi o mare eroare ca în următorul an și jumătate să nu existe o colaborare între Guvern și șeful statului, arătând că în caz contrar se va pierde o nouă oportunitate pentru ca România să se ridice din punct de vedere economic, iar acumulările negative să fie corectate.
VIDEO Bolojan: Politica țării se face de către persoanele care au mandate oficiale
Politica țării noastre, de la politica externă până la celelalte politici publice, se face de către persoanele care au mandate oficiale, a declarat, marți, într-o conferință de presă, președintele interimar Ilie Bolojan.
Marcel Ciolacu: România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR, de aceea a depus la Parlament, împreună cu ceilalți lideri ai coaliției de guvernare, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale. 'România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din P
Cameră: Proiectul referitor la pensionarea magistraților - dezbătut în procedură de urgență
Propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu va fi dezbătută în procedură de urgență, a decis, marți, Biroul permanent al Camerei Deputaților, la propunerea inițiatorilor. Termenul de depunere a amendamentelor este de 15 aprilie, iar termenul pentru raport - 23 aprilie. Camera Deputaților
Premierul, de Ziua Internațională a Romilor: Este esențial ca instituțiile cu responsabilități în domeniul incluziunii să își intensifice eforturile
Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat angajamentul Guvernului de a sprijini inițiativele care contribuie la creșterea gradului de incluziune și valorizare a diversității etnice din țara noastră, într-un mesaj transmis, marți, cu ocazia Zilei Internațio
Guvernul a aprobat noi reglementări privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice
Guvernul, reunit marți în ședință, a modificat OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, 'în acord cu cerințele Comisiei Europene și cu necesitatea implementării unui cadru clar și transparent pentru selecția și mandatul administratorilor acestor entități'. Potrivit unui comunicat al Guvernului, noile