Ciolacu: Predarea în şcoli a cursului "Istoria Evreilor. Holocaustul" va contribui la consolidarea unei democraţii reziliente
Predarea în şcoli a cursului "Istoria Evreilor. Holocaustul" va contribui la o mai bună cunoaştere şi înţelegere a istoriei, culturii şi tradiţiilor evreilor din România şi a memoriei Holocaustului şi, prin acestea, la consolidarea unei democraţii reziliente, în deplină concordanţă cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, a afirmat, marţi, premierul Marcel Ciolacu, la ceremonia organizată la Palatul Victoria cu ocazia introducerii la nivel naţional a predării acestei discipline.
"Holocaustul, această tentativă fără precedent de exterminare a populaţiei evreieşti din Europa, a trecut dincolo de graniţele geografice şi a afectat toate segmentele societăţii. România nu a fost ferită de efectele tragice ale legăturilor dintre nazism şi fascismul românesc, fiind deopotrivă martora prăbuşirii valorilor şi a dezintegrării instituţiilor. Tocmai de aceea, avem datoria morală de a susţine şi de a promova educaţia privind istoria evreilor şi a Holocaustului", a transmis Ciolacu, la evenimentul organizat de Guvern în colaborare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic.
El a subliniat că introducerea, prin Legea nr. 276, a disciplinei "Istoria Evreilor. Holocaustul" în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional ca parte a trunchiului comun începând cu anul şcolar 2023 - 2024, reflectă, fără echivoc, voinţa politică "transpartinică" şi "civică" de promovare a educaţiei despre Holocaust, dar şi de consolidare a rezilienţei tinerilor şi a societăţii în ansamblu faţă de pericolele reprezentate de antisemitism, xenofobie, discriminare şi discurs instigator la ură.
"Totodată, studierea acestei discipline răspunde şi uneia dintre provocările majore ale eforturilor actuale de păstrare a memoriei Holocaustului, respectiv dispariţia treptată a generaţiei celor care au fost victimele Holocaustului, a celor care au fost martorii acestui eveniment tragic. (...) Am convingerea că predarea acestei discipline va contribui la o mai bună cunoaştere şi înţelegere a istoriei, culturii şi tradiţiilor evreilor din România şi a memoriei Holocaustului şi, prin acestea, la consolidarea unei democraţii reziliente, în deplină concordanţă cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului", a evidenţiat prim-ministrul.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Marcel Ciolacu a punctat şi importanţa educării tinerilor în spiritul patriotismului şi pentru "a nu ascunde părţile întunecate ale istoriei sau pe aceia care le-au generat".
"Trebuie să ne educăm tinerii în spiritul patriotismului, să le vorbim despre momentele care au clădit naţiunea şi statul român, despre marile figuri ale istoriei României. Patriotism înseamnă să marcăm aceste momente şi să cinstim corespunzător personalităţile istoriei noastre. Cred însă că, pentru o naţiune puternică, democratică, patriotism înseamnă, în egală măsură, a nu ascunde părţile întunecate ale istoriei sau pe aceia care le-au generat. Greşelile istoriei trebuie cunoscute pentru a nu fi repetate, iar predarea cursului "Istoria evreilor. Holocaustul" va face cunoscute aceste lucruri tinerilor de azi", a adăugat Ciolacu.
El a menţionat că, treptat, arhivele României pentru cercetarea Holocaustului se deschid, subliniind că următorii paşi care trebuie făcuţi includ şi accelerarea demersurilor de digitalizare a acestora.
"De asemenea, ne dorim ca inaugurarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România să se producă cât mai curând", a menţionat premierul.
Marcel Ciolacu a remarcat rolul deosebit de important al artei în educarea tinerei generaţii şi a dat ca exemplu Teatrul Evreiesc de Stat, primul teatru evreiesc profesionist din lume, cu o activitate neîntreruptă de 147 de ani, care a îmbogăţit constant peisajul cultural românesc.
Totodată, el a evidenţiat că multe dintre acţiunile întreprinse şi măsurile adoptate de România în scopul prevenirii şi combaterii antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură sunt rezultatul unei colaborări strânse cu partenerii europeni şi internaţionali.
Prim-ministrul a felicitat Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România pentru activitatea neobosită depusă în scopul restaurării şi promovării patrimoniului arhitectural, cultural şi uman al acestei comunităţi din ţara noastră.
"Sprijinind aceste eforturi, Guvernul României îşi face doar datoria de onoare - de exemplu, în cazul reinaugurării Sinagogii din Cetate din Timişoara", a completat Ciolacu.
Şeful Executivului a reiterat angajamentul "ferm" al Guvernului şi al său personal pentru păstrarea vie a memoriei Holocaustului şi a acelor milioane de victime nevinovate, a căror memorie trebuie preţuită şi onorată, precum şi pentru protejarea supravieţuitorilor, a memoriei şi experienţelor acestora.
El a salutat prezenţa la eveniment a domnului Israel Tanner, preşedintele Asociaţiei Evreilor din România, Victime ale Holocaustului.
Premierul a adresat un scurt mesaj şi tinerilor prezenţi şi tuturor elevilor din ţara noastră: "Investiţi în propria dezvoltare, cu încredere şi mândrie! Educaţia şi înţelegerea complexităţii lumii contemporane sunt esenţiale pentru construirea unei societăţi lipsite de orice fel de manifestări de extremism, rasism, antisemitism, violenţă, discriminare şi intoleranţă. Decizia de a investi sau nu în educaţia dumneavoastră astăzi se va reflecta în societatea de mâine, ai cărei membri şi lideri veţi deveni". AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)
Mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că demisionează din funcţie
Klaus Iohannis și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca din funcție pe data de 12 februarie. 'Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poim&aci
Parlamentul se reunește marți în ședință comună pentru a discuta cererea de suspendare a președintelui Iohannis
Parlamentul se reunește marți, de la ora 10.00, pentru a discuta solicitarea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, au decis Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Președintele Senatului, Ilie Bolojan, care a făcut acest anunț, a precizat să există două posibilități, documentul să fie trimis Curții Constituți
Antonescu consideră că o suspendare a lui Iohannis ar genera instabilitate
Candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni că o suspendare a președintelui Klaus Iohannis ar genera instabilitate în țară, nu și o demisie din partea șefului statului. Crin Antonescu a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă ar genera instabilitate o demisie acum a președinte
Lasconi spune că următorul președinte ar trebui să retragă decorațiile acordate de Iohannis judecătorilor CCR
Președinta USR, Elena Lasconi, apreciază că următorul președinte ar trebui să retragă decorațiile acordate de către Klaus Iohannis președintelui Curții Constituționale a României, Marian Enache, precum și judecătorilor CCR Livia Stanciu și Attila Varga. Decorarea judecătorilor CCR reprezintă un act de 'sfidare', scrie Lasconi, lu
Prezidențiale2025/AEP: 2.177 cereri pentru votul prin corespondență și 1.399 - la secții din străinătate
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că până luni, la ora 11:00, au fost primite 2.177 de cereri de vot prin corespondență și 1.399 de cereri pentru exercitarea votului la o secție de votare din afara țării pentru scrutinul prezidențial din 4 mai. Aceste cereri au fost înregistrate pe portalul www.votstrainatate.ro din
Parlament/ Ședința Birourilor permanente reunite - la ora 13,30
Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc luni, începând cu ora 13,30. Ședința Birourilor permanente reunite va avea loc la Camera Deputaților. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidu
Prezidențiale2025/ Partidul NOA își anunță susținerea pentru Nicușor Dan
Partidul pentru Natură, Oameni și Animale (NOA) a anunțat, luni, că îl susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din luna mai. 'Decizia de a-l susține pe Nicușor Dan vine ca o recunoaștere a eforturilor sale constante și substanțiale în domeniul protecției animalelor și a mediului. În calitate de activist și susți
POT solicită revocarea din funcție a președinților Senatului și Camerei Deputaților
Partidul Oamenilor Tineri solicită revocarea din funcție a președinților celor două Camere ale Parlamentului, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban, susținând că aceștia au blocat intenționat procedura de suspendare a șefului statului. 'De două ori consecutiv, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban s-au folosit de pretexte și artificii procedurale
Gorghiu: Nu voi vota suspendarea lui Iohannis; este doar o temă falsă
Deputatul PNL Alina Gorghiu susține că suspendarea președintelui Klaus Iohannis reprezintă 'doar o temă falsă, un mare val pe care se urcă niște candidați ca să speculeze electoral starea de nemulțumire a populației'. 'După mai bine de 20 de ani de politică, am învățat să nu evit să spun adevărul de teama unor invective, mai
Iohannis i-a decorat pe președintele CCR și pe alți doi membri ai Curții
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru decorarea președintelui Curții Constituționale a României, Marian Enache, precum și a judecătorilor CCR Livia Stanciu și Attila Varga. Potrivit Administrației Prezidențiale, 'în semn de înaltă apreciere pentru competența și înaltul profesionalism dovedite &ic
Președintele Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 și proiectul legii asigurărilor sociale de stat au fost aprobate săptămâna trecută de plenul reunit al Parlamentului.
Boloș: Urmează o săptămână de discuții esențiale cu reprezentanții Comisiei Europene pentru deblocarea PNRR
Reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și cei ai Comisiei Europene vor discuta, săptămâna viitoare, despre deblocarea PNRR, moment important pentru a obține o flexibilitate mai mare în implementarea proiectelor, a anunțat duminică ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș.
Nicușor Dan vede un partener în USR, indiferent de decizia pe care o va lua pentru prezidențiale
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la prezidențiale, a afirmat, sâmbătă, că vede în USR un partener, indiferent de decizia pe care o va lua pentru prezidențiale. 'Eu cred că, dincolo de persoane, trebuie să ne uităm la situația în care e România. Așa s-a justificat și candidatura mea du
Prezidențiale2025/ Peste 2.000 de români din străinătate, înscriși până în prezent pentru a vota prin corespondență
Peste 2.000 de români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate, s-au înregistrat până în prezent pe site-ul Autorității Electorale Permanente pentru a vota la alegerile prezidențiale din 4 mai prin corespondență. Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu
POT susține demersul de sprijinire a producătorilor români
Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat sâmbătă că se alătură demersului de susținere a producătorilor români și a îndemnat populația ca, în perioada 10 - 16 februarie, să își facă cumpărăturile din piețe și magazine locale. 'Partidul Oamenilor Tineri (POT) se alătură apelului lansat de Călin Georgescu și su