logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană: Niciodată în istoria agitată a României nu am avut securitatea garantată mai robust decât acum

Imagine din galeria Agerpres

Vilnius - Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Niciodată în istoria "agitată" a României securitatea naţională nu a fost garantată mai robust decât acum, a declarat, miercuri, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, într-un interviu acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES.

El a spus că Summitul NATO de la Vilnius este unul cu un puternic efect transformator, cea mai importantă transformare fiind cea în privinţa planurilor de apărare, care ar urma să fie operaţionale până la finalul acestui an.

"Niciodată în istoria agitată a ţării noastre nu am avut securitatea naţională garantată mai robust decât acum", a subliniat secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană a afirmat că decizia Alianţei Nord-Atlantice privind alocarea a minim 2% pentru Apărare poate fi o şansă de renaştere a industriei din acest domeniu pentru România şi regiunea din care face parte.

"Pentru România şi pentru regiunea noastră - o şansă poate de renaştere a industriei de Apărare, de investiţii mai multe în cercetare, dezvoltare, inovare pentru tehnologii cu dublă utilizare, tineri antreprenori, inovatori care pot să înceapă un business interesant, cu o piaţă care este, de asemenea, foarte interesantă", a explicat el.

Secretarul general adjunct al NATO a vorbit în interviu şi despre hub-ul regional de antrenament pentru piloţii de F-16 care va fi construit în România, alături de Olanda şi de alţi parteneri internaţionali, şi va fi deschis şi pentru piloţii ucraineni, dar şi despre relaţia Alianţei Nord-Atlantice cu Ucraina şi Republica Moldova.
 


AGERPRES: Domnule secretar general adjunct, suntem la capătul unui summit extrem de important. Care sunt, în opinia dumneavoastră, rezultatele pentru România?

Mircea Geoană: Este un summit cu un puternic efect transformator. Toate deciziile pe care le-am luat au în ele un profund element de transformare, ceea ce şi pentru România este o veste bună, pentru toată Alianţa este o veste foarte bună. În primul rând, transformarea planurilor noastre de apărare. Nu am mai făcut ceva atât de profund şi de complet de 40 de ani. Este cea mai importantă transformare în modul în care ne apărăm teritoriul, în care descurajăm eventuali adversari şi este o veste foarte, foarte bună, iar pentru România, care este pe Flancul Estic, care are şi o geografie foarte interesantă pe Marea Neagră, între Balcani, este aproape de Mediterană, este o veste foarte, foarte bună. Transformare în ceea ce înseamnă investiţii în Apărare şi industria de apărare. Iarăşi o transformare - minim 2% din PIB pentru Apărare. Pentru România şi pentru regiunea noastră - o şansă poate de renaştere a industriei de Apărare, de investiţii mai multe în cercetare, dezvoltare, inovare pentru tehnologii cu dublă utilizare, tineri antreprenori, inovatori care pot să înceapă un business interesant, cu o piaţă care este, de asemenea, foarte interesantă. Transformarea relaţiilor noastre cu Ucraina într-un Consiliu NATO - Ucraina şi cu o perspectivă de aderare mult mai clară pentru Ucraina. Transformarea relaţiei cu partenerii noştri, începând cu Republica Moldova, cu Georgia, cu Bosnia, dar şi cu cei din zona indo-pacifică. Aş spune că în două zile palpitante, cu multe negocieri, cu foarte multă substanţă, putem spune că plecăm de la Vilnius cu sentimentul de a fi participat şi de a fi contribuit la un summit transformator şi, aşa cum vorbeam şi cu preşedintele american şi cu alţi prieteni, deja ne gândim la Summitul de la Washington din iunie anul viitor.

 



AGERPRES: Vorbeaţi de acele planuri regionale de apărare. Concret ce înseamnă ele şi când ar putea deveni operaţionale?

Mircea Geoană: Evident, multe detalii sunt sensibile şi secrete, nu putem vorbi prea mult despre dânsele, dar în esenţă este vorba despre alocarea de mai multe forţe militare din NATO, toate ţările NATO vor contribui la aceste planuri cu mai multe echipamente, mai multe operaţiuni multi-domeniu, şi aerian, şi terestru, şi maritim, şi cibernetic, şi spaţial - foarte interesant -, prepoziţionare de mai multe echipamente, exerciţii în comun, într-o logică mult mai susţinută şi mult mai robustă. Ambiţia liderilor noştri militari, pentru că acum politicul a decis, a aprobat, este ca până la final de 2023 aceste planuri să înceapă să devină operaţionabile. Evident, este o perioadă în care trebuie să lucrăm, nu se va întâmpla totul într-o singură noapte, dar suntem optimişti că naţiunile vor începe să aloce resursele pe care planurile le solicită din partea fiecărui aliat şi fiecare aliat, de la aliatul american, cel mai robust, în continuare foarte prezent în Europa, până la un aliat mai recent, să spunem Finlanda sau/şi Suedia, fiecare va avea un plan foarte clar, ştiind exact ce are de făcut, în ce calendar, în ce condiţii, cu ce resurse, o veste extraordinar de bună pentru România. Niciodată în istoria agitată a ţării noastre nu am avut securitatea naţională garantată mai robust decât acum.

 



AGERPRES: Există perspectiva unui hub care să vizeze antrenarea piloţilor de F-16 şi în România. Credeţi că este posibil să se întâmple acest lucru începând cu acest an?

Mircea Geoană: Este o iniţiativă pe care noi o încurajăm şi o aplaudăm. Aliaţii danezi şi olandezi au venit cu această iniţiativă şi la această iniţiativă au achiesat mai multe ţări, inclusiv România. România are şi avantajul geografiei, fiind o ţară apropiată şi vecină cu Ucraina, este mai simplu de făcut aceste antrenamente. Este o veste bună şi pentru piloţii români, pentru că noi nu avem F-16 atât de numeroase şi sunt de dată recentă. Pentru alţi aliaţi, pentru piloţii ucraineni este un lucru foarte bun. Evident, detaliile cu privire la calendarul şi logistica acestei operaţiuni olandezii şi cu românii vor lucra împreună cu alţi aliaţi. Nu aş da o dată precisă, dar cred că este o chestiune care se va derula într-un calendar foarte accelerat pentru că nevoile sunt aici şi avem nevoie să ne mişcăm cât mai repede cu putinţă.

 



AGERPRES: Vorbeaţi de o transformare a relaţiei cu Republica Moldova. Mai exact la ce vă referiţi?

Mircea Geoană: Mă refer că NATO recunoaşte că Federaţia Rusă are acest război brutal şi ilegal împotriva Ucrainei, dar exercită o presiune prin mijloace diversificate şi împotriva altor parteneri ai NATO - Georgia, Republica Moldova şi Bosnia şi Herţegovina. Am condus o întâlnire a miniştrilor de Externe NATO cu cele trei ţări partenere şi, dacă observaţi şi în comunicatul final de aici de la Vilnius, este în premieră un paragraf robust legat de Republica Moldova. Acest lucru mă bucură şi vom continua să susţinem Republica Moldova. E un partener de 30 de ani cu noi, cu NATO, este un partener comun NATO şi Uniunea Europeană. Noi am trimis la Chişinău o echipă de profesionişti de top pe probleme de rezilienţă, care vor furniza opinii şi recomandări pentru autorităţile de la Chişinău, pentru a avea o viziune mai integrată, mai modernă, mai robustă a rezilienţei sale. Evident, noi respectăm neutralitatea constituţională a Republicii Moldova, dar faptul că se apropie momentul în care negocierile de aderare ale Republicii Moldova la UE vor începe, ca şi ale Ucrainei, sperăm şi ale Georgiei, este un element pe care noi îl susţinem foarte, foarte mult. Este în mod clar o transformare care nu vine atât de mult sau exclusiv din partea noastră, vine din partea Chişinăului, care într-un fel de trezire strategică la o realitate mult mai brutală a realizat că a fi undeva între zona de influenţă rusească şi Occident nu este o situaţie confortabilă, este riscantă şi că neutralitatea nu înseamnă a fi slab din punct de vedere militar. De aceea, noi vom continua să sprijinim Republica Moldova. Repet: în deplin respect pentru neutralitatea sa constituţională. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 09-04-2025 23:51

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: Nu-mi doresc, dar nu exclud nominalizarea unui premier PSD

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri că nu își dorește, dar nici nu exclude nominalizarea unui premier PSD în cazul în care va ajunge la Cotroceni. El a fost întrebat, la Antena 3 CNN, ce va face dacă PSD va dori ca un social-democrat să dețină în continuare funcția de

Politic 09-04-2025 21:48

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: Gestul USR, absolut corect; pentru Elena Lasconi îmi închipui că e dificil

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri că decizia conducerii USR de a-l susține în campanie reprezintă un gest 'absolut corect'. El a menționat, pentru Antena 3, că nu a avut 'niciun fel de implicare' în ce privește decizia Uniunii Salvați România. &

Politic 09-04-2025 21:39

Ilie Bolojan: Nu ne mai putem pensiona magistrații la 47, la 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale

Președintele interimar Ilie Bolojan consideră că magistrații nu ar trebui să se mai pensioneze la 47 sau 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale. 'Eu, fără niciun fel de tentă populistă, am spus-o încă de anul trecut: nu ne mai putem pensiona magistrații la 47, la 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei pr

Politic 09-04-2025 21:23

Bolojan: Finanțarea partidelor parlamentare ar trebui să le permită să funcționeze în condiții relativ normale

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că finanțarea partidelor parlamentare ar trebui să fie la un nivel care să le permită să funcționeze în condiții relativ normale între alegeri, afirmând că dacă aceste sume sunt folosite în cea mai mare parte pentru a genera promovări în media într-o formă mai mult sau mai puțin tra

Politic 09-04-2025 19:45

Cristina Trăilă - propusă de PNL secretar general al Guvernului (surse)

Biroul Politic Național al PNL a decis, miercuri, să o propună pe Cristina Trăilă pentru funcția de secretar general al Guvernului, potrivit unor surse politice. Postul de secretar general al Guvernului a fost deținut de Mircea Abrudean, care în prezent este parlamentar și a preluat funcția de președinte interimar al Senatului. Cristina Trăilă a

Politic 09-04-2025 19:17

Varianta ocolitoare a municipiului Baia Mare și Centura metropolitană a Clujului, investiții aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat proiectele privind varianta ocolitoare a municipiului Baia Mare și centura ocolitoare a municipiului Cluj-Napoca, investiții în sumă totală de peste 12,5 miliarde de lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. 'Investițiile în infrastructură continuă atât la București, unde am văzut &ic

Politic 09-04-2025 19:10

Prezidențiale2025/ AEP: 965 secții de votare în străinătate; hotărârea privind sediile acestora - adoptată

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat miercuri că a adoptat hotărârea privind sediile a 965 de secții de votare din străinătate organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an. Potrivit unui comunicat al AEP, hotărârea a fost adoptată ca urmare a propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, realizate pe baza informați

Politic 09-04-2025 19:04

Claudiu Târziu: Mă despart definitiv de AUR; CNC al AUR a decis să mă suspende din funcție

Claudiu Târziu a anunțat, miercuri, că se desparte 'definitiv' de Alianța pentru Unirea Românilor, după ce Consiliul Național de Conducere (CNC) al partidului a decis să-l suspende din funcție și să-i interzică să mai candideze la vreo funcție în partid, subliniind că va construi o altă formațiune politică 'mai performantă și mai trainică'.

Politic 09-04-2025 18:33

Prezidențiale2025/Predoiu: Cei de la USR înțeleg că au ceva treburi; noi ne-am propus să maximizăm efortul nostru de campanie

Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, că liberalii se concentrează pe campania pentru candidatul Alianței 'România Înainte' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, afirmând că cei de la USR au 'ceva treburi'. El a fost întrebat dacă liberalii iau în calcul o eventuală sus

Politic 09-04-2025 18:33

Fechet: Prima de sechestrare forestieră a fost majorată la 640 de euro

Guvernul a aprobat miercuri majorarea primei de sechestrare forestieră a carbonului de la 456 de euro la 640 de euro, fapt care va conduce la o adevărată catalizare a proiectelor de împădurire, a anunțat, la Palatul Victoria, ministrul Mediului, Mircea Fechet. 'Am reușit astăzi să aprobăm o ordonanță de urgență prin care majorăm prima de sechestrare

Politic 09-04-2025 18:21

Fechet: Conform studiilor, schimbările climatice sunt cel mai probabil cauzate de activitatea umană

Fenomenele meteo extreme și schimbările climatice din ultimii ani sunt cauzate cel mai probabil, potrivit cercetărilor, de activitatea umană, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria. 'Înțeleg substratul acestei întrebări. Sunt suficient de multe cercetări și

Politic 09-04-2025 18:15

MAE: Declararea drept 'persona non grata' a atașatului militar la Moscova și a adjunctului său - neîntemeiată

Declararea drept 'persona non grata' a atașatului militar român la Moscova și a adjunctului său este una 'neîntemeiată', a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE). MAE a confirmat că, miercuri, însărcinatul cu afaceri ad-interim (a.i.) al României la Moscova a fost convocat la MAE rus. În cadrul întreved

Politic 09-04-2025 16:38

Ciolacu: Alocăm 14,5 milioane de lei pentru ca, în toamnă, să nu mai existe școli cu toalete în curte

Guvernul va aloca, miercuri, 14,5 milioane de lei pentru ca, în toamnă, la începutul anului școlar, să nu mai existe școli cu toalete în curte, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.  

Politic 09-04-2025 16:15

Ciolacu: Un concern german va fabrica în România componente pentru aeronave de pasageri

Un concern german va deschide o nouă fabrică în România, anunță prim-ministrul Marcel Ciolacu. În cadrul acestei unități vor fi fabricate componente pentru aeronave de pasageri, a spus premierul, miercuri, în debutul ședinței de guvern.  

Politic 09-04-2025 15:55

Prezidențiale2025/ Victor Ponta: Sistemul s-a activat din nou; eu nu cedez

Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri că 'sistemul s-a activat din nou', iar prin 'uneltele' lui din USR o scoate pe Elena Lasconi din competiție. 'Sistemul s-a activat din nou. Acum, prin uneltele lor din USR o scot pe Elena Lasconi. La fel vor face, bineînțeles, și cu Antonescu, ca să ara