logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană: Niciodată în istoria agitată a României nu am avut securitatea garantată mai robust decât acum

Imagine din galeria Agerpres

Vilnius - Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Niciodată în istoria "agitată" a României securitatea naţională nu a fost garantată mai robust decât acum, a declarat, miercuri, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, într-un interviu acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES.

El a spus că Summitul NATO de la Vilnius este unul cu un puternic efect transformator, cea mai importantă transformare fiind cea în privinţa planurilor de apărare, care ar urma să fie operaţionale până la finalul acestui an.

"Niciodată în istoria agitată a ţării noastre nu am avut securitatea naţională garantată mai robust decât acum", a subliniat secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană a afirmat că decizia Alianţei Nord-Atlantice privind alocarea a minim 2% pentru Apărare poate fi o şansă de renaştere a industriei din acest domeniu pentru România şi regiunea din care face parte.

"Pentru România şi pentru regiunea noastră - o şansă poate de renaştere a industriei de Apărare, de investiţii mai multe în cercetare, dezvoltare, inovare pentru tehnologii cu dublă utilizare, tineri antreprenori, inovatori care pot să înceapă un business interesant, cu o piaţă care este, de asemenea, foarte interesantă", a explicat el.

Secretarul general adjunct al NATO a vorbit în interviu şi despre hub-ul regional de antrenament pentru piloţii de F-16 care va fi construit în România, alături de Olanda şi de alţi parteneri internaţionali, şi va fi deschis şi pentru piloţii ucraineni, dar şi despre relaţia Alianţei Nord-Atlantice cu Ucraina şi Republica Moldova.
 


AGERPRES: Domnule secretar general adjunct, suntem la capătul unui summit extrem de important. Care sunt, în opinia dumneavoastră, rezultatele pentru România?

Mircea Geoană: Este un summit cu un puternic efect transformator. Toate deciziile pe care le-am luat au în ele un profund element de transformare, ceea ce şi pentru România este o veste bună, pentru toată Alianţa este o veste foarte bună. În primul rând, transformarea planurilor noastre de apărare. Nu am mai făcut ceva atât de profund şi de complet de 40 de ani. Este cea mai importantă transformare în modul în care ne apărăm teritoriul, în care descurajăm eventuali adversari şi este o veste foarte, foarte bună, iar pentru România, care este pe Flancul Estic, care are şi o geografie foarte interesantă pe Marea Neagră, între Balcani, este aproape de Mediterană, este o veste foarte, foarte bună. Transformare în ceea ce înseamnă investiţii în Apărare şi industria de apărare. Iarăşi o transformare - minim 2% din PIB pentru Apărare. Pentru România şi pentru regiunea noastră - o şansă poate de renaştere a industriei de Apărare, de investiţii mai multe în cercetare, dezvoltare, inovare pentru tehnologii cu dublă utilizare, tineri antreprenori, inovatori care pot să înceapă un business interesant, cu o piaţă care este, de asemenea, foarte interesantă. Transformarea relaţiilor noastre cu Ucraina într-un Consiliu NATO - Ucraina şi cu o perspectivă de aderare mult mai clară pentru Ucraina. Transformarea relaţiei cu partenerii noştri, începând cu Republica Moldova, cu Georgia, cu Bosnia, dar şi cu cei din zona indo-pacifică. Aş spune că în două zile palpitante, cu multe negocieri, cu foarte multă substanţă, putem spune că plecăm de la Vilnius cu sentimentul de a fi participat şi de a fi contribuit la un summit transformator şi, aşa cum vorbeam şi cu preşedintele american şi cu alţi prieteni, deja ne gândim la Summitul de la Washington din iunie anul viitor.

 



AGERPRES: Vorbeaţi de acele planuri regionale de apărare. Concret ce înseamnă ele şi când ar putea deveni operaţionale?

Mircea Geoană: Evident, multe detalii sunt sensibile şi secrete, nu putem vorbi prea mult despre dânsele, dar în esenţă este vorba despre alocarea de mai multe forţe militare din NATO, toate ţările NATO vor contribui la aceste planuri cu mai multe echipamente, mai multe operaţiuni multi-domeniu, şi aerian, şi terestru, şi maritim, şi cibernetic, şi spaţial - foarte interesant -, prepoziţionare de mai multe echipamente, exerciţii în comun, într-o logică mult mai susţinută şi mult mai robustă. Ambiţia liderilor noştri militari, pentru că acum politicul a decis, a aprobat, este ca până la final de 2023 aceste planuri să înceapă să devină operaţionabile. Evident, este o perioadă în care trebuie să lucrăm, nu se va întâmpla totul într-o singură noapte, dar suntem optimişti că naţiunile vor începe să aloce resursele pe care planurile le solicită din partea fiecărui aliat şi fiecare aliat, de la aliatul american, cel mai robust, în continuare foarte prezent în Europa, până la un aliat mai recent, să spunem Finlanda sau/şi Suedia, fiecare va avea un plan foarte clar, ştiind exact ce are de făcut, în ce calendar, în ce condiţii, cu ce resurse, o veste extraordinar de bună pentru România. Niciodată în istoria agitată a ţării noastre nu am avut securitatea naţională garantată mai robust decât acum.

 



AGERPRES: Există perspectiva unui hub care să vizeze antrenarea piloţilor de F-16 şi în România. Credeţi că este posibil să se întâmple acest lucru începând cu acest an?

Mircea Geoană: Este o iniţiativă pe care noi o încurajăm şi o aplaudăm. Aliaţii danezi şi olandezi au venit cu această iniţiativă şi la această iniţiativă au achiesat mai multe ţări, inclusiv România. România are şi avantajul geografiei, fiind o ţară apropiată şi vecină cu Ucraina, este mai simplu de făcut aceste antrenamente. Este o veste bună şi pentru piloţii români, pentru că noi nu avem F-16 atât de numeroase şi sunt de dată recentă. Pentru alţi aliaţi, pentru piloţii ucraineni este un lucru foarte bun. Evident, detaliile cu privire la calendarul şi logistica acestei operaţiuni olandezii şi cu românii vor lucra împreună cu alţi aliaţi. Nu aş da o dată precisă, dar cred că este o chestiune care se va derula într-un calendar foarte accelerat pentru că nevoile sunt aici şi avem nevoie să ne mişcăm cât mai repede cu putinţă.

 



AGERPRES: Vorbeaţi de o transformare a relaţiei cu Republica Moldova. Mai exact la ce vă referiţi?

Mircea Geoană: Mă refer că NATO recunoaşte că Federaţia Rusă are acest război brutal şi ilegal împotriva Ucrainei, dar exercită o presiune prin mijloace diversificate şi împotriva altor parteneri ai NATO - Georgia, Republica Moldova şi Bosnia şi Herţegovina. Am condus o întâlnire a miniştrilor de Externe NATO cu cele trei ţări partenere şi, dacă observaţi şi în comunicatul final de aici de la Vilnius, este în premieră un paragraf robust legat de Republica Moldova. Acest lucru mă bucură şi vom continua să susţinem Republica Moldova. E un partener de 30 de ani cu noi, cu NATO, este un partener comun NATO şi Uniunea Europeană. Noi am trimis la Chişinău o echipă de profesionişti de top pe probleme de rezilienţă, care vor furniza opinii şi recomandări pentru autorităţile de la Chişinău, pentru a avea o viziune mai integrată, mai modernă, mai robustă a rezilienţei sale. Evident, noi respectăm neutralitatea constituţională a Republicii Moldova, dar faptul că se apropie momentul în care negocierile de aderare ale Republicii Moldova la UE vor începe, ca şi ale Ucrainei, sperăm şi ale Georgiei, este un element pe care noi îl susţinem foarte, foarte mult. Este în mod clar o transformare care nu vine atât de mult sau exclusiv din partea noastră, vine din partea Chişinăului, care într-un fel de trezire strategică la o realitate mult mai brutală a realizat că a fi undeva între zona de influenţă rusească şi Occident nu este o situaţie confortabilă, este riscantă şi că neutralitatea nu înseamnă a fi slab din punct de vedere militar. De aceea, noi vom continua să sprijinim Republica Moldova. Repet: în deplin respect pentru neutralitatea sa constituţională. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 30-04-2025 20:52

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Terheș: Vreau ca în statul român să lucreze cei mai buni români

Candidatul Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale, Cristian Terheș, a declarat miercuri că și-ar dori ca în statul român să lucreze cei mai buni români, să fie plătiți cum se cuvine, dar nu vrea ca rudele lor, până la gradul cinci, să fie angajate grație acelor funcții. ''Ca și co

Politic 30-04-2025 20:44

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Antonescu: În condiții economice grave, exclud creșterea taxelor; putem reduce salariile demnitarilor

Candidatul Alianței electorale ''România, Înainte!'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că, în condiții economice grave pentru țară, exclude creșterea de taxe și tăierea de pensii și salarii, pledând pentru reducerea salariilor demnitarilor, dar și a ''formelor de lux'' pentru aceș

Politic 30-04-2025 20:41

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Nicușor Dan ar reduce cheltuielile cu companiile de stat, pentru a diminua deficitul bugetar

Candidatul independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan a declarat miercuri seara că diminuarea cheltuielilor cu companiile de stat ar fi una dintre primele măsuri care trebuie luate pentru a reduce deficitul bugetar. Întrebat dacă ar susține și diminuarea indemnizațiilor pentru demnitari, el a replicat: ''Dacă e nevoie, da

Politic 30-04-2025 20:38

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Lavinia Șandru, în criză economică, ar tăia pensiile speciale și ar accepta reducerea propriului salariu

Lavinia Șandru, candidatul PUSL la alegerile prezidențiale, a afirmat, miercuri seară, că, în condiții de criză economică, nu ar proceda ca fostul președinte Traian Băsescu, ci ar tăia pensiile speciale și ar fi de acord cu reducerea propriului său salariu. ''Nu am să fac ceea ce a făcut Traian Băsescu pentru că, atunci cân

Politic 30-04-2025 20:36

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Funeriu: Guvernul și toate instituțiile pot funcționa cu mai puțină lume

Candidatul independent la alegerile prezidențiale Daniel Funeriu a declarat miercuri seara că, în condiții economice grave pentru țară, aparatul guvernamental și alte instituții ale statului vor putea funcționa cu mai puțini angajați. ''Am condus Ministerul Educației cu doi secretari de stat. La un moment dat erau, nu mai știu, 6

Politic 30-04-2025 20:28

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ John-Ion Banu-Muscel afirmă că în condiții economice grave ar tăia bugetul pentru armament

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, John-Ion Banu-Muscel, a afirmat miercuri seara că, în condiții economice grave pentru țară, ar tăia bugetul pentru armament. ''Nu vrem armament suplimentar'', a afirmat acesta, la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN, la Palatul Parlamentului, ultima din această campanie

Politic 30-04-2025 20:02

LIVE UPDATE Prezidențiale2025/ Ultima dezbatere electorală înainte de primul tur de scrutin

Cea de a treia dezbatere electorală și ultima din campania pentru alegerile prezidențiale din data de 4 mai a început miercuri seara la Antena 3 CNN. Sunt prezenți la dezbatere următorii candidați: Crin Antonescu (Alianța Electorală ''România, Înainte!''), Elena Lasconi (Uniunea Salvați România),

Politic 30-04-2025 19:03

MAE: 3,6 milioane de buletine de vot au ajuns în secțiile din străinătate; este imposibil să se epuizeze

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că 3.600.000 de buletine de vot au ajuns deja la secțiile din străinătate și este 'statistic imposibil' ca acestea să fie epuizate. Ministerul susține că dacă în mod excepțional și fără precedent în ultimele scrutinuri o secție din străinătate ar risca să rămână fără bulet

Politic 30-04-2025 18:12

Ana Birchall - numită consilier prezidențial

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat, miercuri, decretul pentru numirea Anei Birchall în funcția de consilier prezidențial, începând cu data de 1 mai, a anunțat Administrația Prezidențială. Potrivit unui comunicat de presă, Ana Birchall va activa în cadrul Departamentului Politică Externă, Parteneriate Strategic

Politic 30-04-2025 18:09

Prezidențiale2025/Lasconi: Adevărul a ieșit la suprafață; ÎCCJ a decis că USR nu îi poate face campanie lui Nicușor Dan

Președintele USR, Elena Lasconi, consideră că adevărul și dreptatea au ieșit 'definitiv' la suprafață prin faptul că ÎCCJ a confirmat decizia BEC care interzice partidului să facă altui candidat campanie electorală. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES de Lasconi, Înalta Curte de Casație și Justiție a respin

Politic 30-04-2025 18:04

Bolojan: CSAT a aprobat ca finalizarea lucrărilor la hidrocentrale să fie considerat proiect de siguranță națională

București, 30 apr /Agerpres/ - CSAT și-a dat acordul de principiu ca finalizarea lucrărilor la hidrocentralele aflate în stadii avansate de construcție să fie considerat un proiect de siguranță națională, a anunțat miercuri președintele interimar Ilie Bolojan. CSAT a avut pe ordinea de zi de miercuri proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru

Politic 30-04-2025 17:45

Ilie Bolojan: Armata României să poată să își desfășoare pregătirile 'pentru o anumită situație'

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat miercuri, după ședința CSAT, că Legea apărării naționale ar trebui aprobată de Parlament până la sfârșitul lunii mai, astfel încât Armata României să fie pregătită 'pentru o anumită situație'. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat miercuri proiectul de

Politic 30-04-2025 17:44

Bolojan: Planul privind mobilitatea militară, aprobat de CSAT; noul pod peste Dunăre - proiect important

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat, miercuri, Planul național privind mobilitatea militară, a anunțat președintele interimar Ilie Bolojan, care a precizat că noul pod peste Dunăre este cuprins ca un proiect important în acest plan. 'Un al treilea subiect important (n.r. de pe agenda CSAT) a fost actualizarea Planulu

Politic 30-04-2025 17:33

AUR: Număr insuficient de buletine de vot pentru românii din diaspora; solicităm suplimentarea lor

AUR afirmă că numărul buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale în secțiile din diaspora este 'insuficient' față de fluxul mare de alegători și solicită Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Autorității Electorale Permanente (AEP) și Biroului Electoral Central (BEC) să ia măsuri pentru suplimentarea acestora. 'Confor

Politic 30-04-2025 17:26

Ilie Bolojan: Bugetul Apărării va crește etapizat

Președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat, miercuri, că ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a fost mandatat să-și asume în numele României creșterea etapizată a bugetului pentru Apărare până în anul 2030. 'Un proiect important este cel privind creșterea capacității de apărare a României p&aci