logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Senat/Liviu Brătescu (PNL): Proiect pentru salvarea anuală de la degradare a 100 de clădiri monument istoric

Imagine din galeria Agerpres

Senatorul PNL Liviu Brătescu, membru al Comisiei pentru cultură, propune un proiect legislativ care prevede punerea în siguranţă, anual, a 100 de clădiri monument istoric din cele 850 înregistrate la nivel naţional, aflate în stare de degradare, lucrări ce vor fi finanţate din alocarea a 3% din veniturile societăţilor din jocurile de noroc.

"Avem 850 de clădiri - monument istoric aflate în prag de prăbuşire la un cutremur ceva mai serios (...). Proiectul îşi propune salvarea a 100 de clădiri în fiecare an, la nivel naţional (...). Sursa de finanţare o avem din 2016. Există un text de lege care spune că 3% din veniturile societăţilor care îşi desfăşoară activităţile în zona jocurilor de noroc trebuie să meargă spre Ministerul Culturii. Niciodată acest proiect de lege nu a fost aplicat până în acest moment. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu meseriaşi în zona finanţelor, am rafinat prevederile acestui articol pentru ca legea aceasta din 2016 să poată fi cu adevărat aplicată. Astfel, aşa cum merge astăzi spre Comitetul Olimpic Român 1% din veniturile societăţilor din jocurile de noroc şi 0,5% către Comitetul Paralimpic, 3%, aplicând aceste prevederi existente deja să meargă spre Ministerul Culturii pentru intervenţia în regim de urgenţă", a transmis marţi Brătescu, la o dezbatere cu tema "Clădirile-monument: finanţare pentru restaurare, valorificare, protecţie prin legi coerente".

Senatorul liberal a precizat că proiectul vizează punerea în siguranţă, anual, a cel puţin două astfel de clădiri şi nu mai mult de patru, în fiecare judeţ.

"Este de datoria noastră să realizăm o împărţire a acestor 100 de poziţii din cadrul unui program naţional în mod echitabil pentru toate judeţele. Fiecare judeţ are cel puţin două poziţii în această listă, Bucureştiul am pornit din start cu patru, după care (...) o completare, astfel încât în această listă de 100 de monumente fiecare judeţ are cel puţin două, nu mai mult de patru. Esenţa acestui proiect de lege are ca principal principiu această idee a descentralizării, pentru că, din momentul în care vom şti exact sumele, mecanismul e simplu. Ministerul Culturii, odată ce are banii încasaţi prin fişa de buget, aceştia merg către Direcţia Judeţeană de Cultură care organizează finanţare şi Comisia zonală a Monumentelor Istorice organizează", a punctat Brătescu, menţionând că proiectul a primit deja aviz pozitiv de la Comisia pentru buget-finanţe şi raport de admitere la Comisia pentru cultură.

Un alt proiect la care s-a referit Brătescu se referă la crearea unui cadru legal prin care să se dea posibilitatea autorităţilor locale să poată interveni pentru a pune o astfel de clădire în siguranţă, în condiţiile în care aceasta intră într-o fază de degradare, iar proprietatea are un statut juridic neclar.

"În prea multe cazuri, autorităţile locale, neavând un cadru legal, stau şi observă, constată cum anumite clădiri - monument istoric intră într-o fază de degradare şi pentru că nu este cunoscut nici proprietarul sau se află în diferite faze procesuale de moşteniri de natură juridică, iar autorităţile locale declară că nu pot să intervină. Şi atunci e de datoria noastră ca pe viitor să creăm un cadru legal în care pentru aceleaşi lucrări de intervenţie pentru punere în siguranţă autorităţile locale să aibă posibilitatea să poată interveni pentru a putea pune clădirea în siguranţă, după care să poată vorbi cu proprietarii când se va defini clar cine este proprietar", a explicat senatorul.

Brătescu a vorbit, totodată, despre o a treia iniţiativă legislativă care vizează acordarea unor facilităţi proprietarilor de clădiri - monument istoric.

"Un alt proiect de lege care a plecat de la Biroul permanent al Senatului spre CES şi spre Consiliul Legislativ. Sunt în faza de discuţie pe un text de lege, pentru că trebuie să ne schimbăm filosofia de raportare faţă de cei care au clădiri monument istoric. Rolul acesta pe care statul român îl joacă astăzi, doar poliţistul rău, care vine şi îi amendează pe oameni fără să ofere un sprijin financiar, acces la credit, scutiri de taxe. Cred că trebuie să înceteze şi să ne schimbăm filosofia şi modul în care ne raportăm la cei care au clădiri monument - istoric", a detaliat Brătescu.

În context, Ştefan Bâlici, şeful Ordinului Arhitecţilor din România, a sugerat elaborarea unui regulament pentru clarificarea termenilor, ce se înţelege prin punere în siguranţă a clădirii şi să se detalieze procedural aspectele referitoare la evaluarea acestor clădiri.

"E vorba de calitatea intervenţiei asupra clădirii, trebuie să existe nişte criterii de calitate încorporate în acordarea finanţării, în ceea ce priveşte obiectivele şi metodele de lucru. Trebuie un regulament de desfăşurare a acestui program. Aş mai menţiona capacitatea profesională a celor care intervin, care este foarte slabă (...). E greu să atragi specialişti buni în sistem", a susţinut Bâlici.

Răzvan Munteanu, director executiv al Administraţiei principale pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din Primăria Capitalei, a arătat disponibilitatea instituţiei pe care o conduce, în care există arhitecţi şi structurişti, de a se alătura unui grup de lucru, a evidenţiat rolul autorităţilor locale în a intrerveni în cazul clădirilor - monument proprietate privată şi a propus ca în lege să existe posibilitatea ca la nivel local să existe fonduri pentru punerea în siguranţă a clădirilor.

"Aş propune să existe posibilitatea ca la nivel local, în funcţie de alocările bugetare locale şi primăriile de sector, de municipii, să poată aloca fonduri pentru punerea în siguranţă a clădirilor. De asemenea, ar trebui să avem la nivel local un instrument prin care să putem interveni în 24 - 48 de ore, asupra unor clădiri - monumente istorice, care sunt în pericol de degradare iminentă, în baza unor documente emise de specialişti. De asemenea, odată cu punerea în siguranţă, ar trebui clar definit un termen de intervenţie pentru consolidare şi restaurare", a spus Munteanu. AGERPRES /(A-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 19-04-2025 16:49

Ciolacu - mesaj de Paște: În fața provocărilor contemporane, să ne gândim la viitor cu speranță

Premierul Marcel Ciolacu a transmis sâmbătă un mesaj de Paște, în care menționează că, în acest an, toți creștinii din România, indiferent de confesiune, se bucură de Sărbătorile Pascale 'într-o comuniune spirituală de care poporul român este puternic atașat'. 'Întâmpinăm cea mai mare sărbătoare a cre

Politic 18-04-2025 10:00

Începe campania pentru alegerile locale parțiale; scrutin pe 4 mai pentru desemnarea a 19 primari și a președintelui CJ Bihor

Campania electorală pentru alegerile locale parțiale care vor fi organizate în data de 4 mai pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 19 localități din țară începe sâmbătă, urmând să se încheie pe 3 mai, la ora 7:00. Locuitorii județului Bihor sunt chemați pe 4 mai la urne, odată cu desfășurarea scrutin

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Politic 17-04-2025 18:29

Prezidențiale2025/Antonescu: Ca președinte voi înființa un task force consultativ pe lângă Președinție pentru soluții la consumul de droguri

Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat, joi, că în cazul în care va ajunge președinte va face din lupta împotriva traficanților de droguri o prioritate națională, precizând că propune înființarea unui task force consultativ pe lângă Administrația Prezidențială care să vină cu soluții p

Politic 17-04-2025 18:18

Prezidențiale2025/Crin Antonescu a prezentat declarația sa dată la fosta Securitate din dosarul CNSAS

Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a prezentat, joi, declarația dată la fosta Securitate despre prietenul său care a părăsit țara. Crin Antonescu a citit declarația sa dată în 1988 despre prietenul său la fosta Securitate

Politic 17-04-2025 18:11

Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că e disponibil pentru un dialog cu Lasconi și că l-ar prefera pe Bolojan ca premier

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, spune că este 'disponibil' pentru un dialog cu contracandidata sa Elena Lasconi, dar că 'trebuie să existe o disponibilitate reciprocă'. Pe de altă parte, el admite că nu a încercat să inițieze un astfel de dialog cu președinta USR. '

Politic 17-04-2025 17:54

Prezidențiale2025/USR face recurs la ÎCCJ cu privire la decizia Curții de Apel București

USR va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la decizia Curții de Apel București prin care 'unui partid i se interzice să ia propriile decizii electorale'. 'USR consideră periculoasă decizia Curții de Apel București prin care o instanță cenzurează deciziile forurilor politice ale unui partid și decide

Politic 17-04-2025 17:44

Prezidențiale2025/Darău (USR Brașov): Putem să votăm și să facem campanie pentru cine vrem; e vorba de voluntariat

USR nu îi mai face campanie electorală Elenei Lasconi în județul Brașov, președintele filialei județene a partidului, Irineu Darău, anunțând joi, într-o conferință de presă, că va ieși personal, împreună cu un 'grup de oameni', să împartă flyere cu candidatul independent Nicușor Dan. Potrivit lui Dar

Politic 17-04-2025 17:37

Prezidențiale2025/Lasconi, după decizia CAB: Am curaj să fac dreptate și s-a văzut în acest caz

Liderul USR Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, a transmis, joi, după decizia Curții de Apel București, că ea este președintele USR și unicul reprezentant legal în relația cu instituțiile publice, reafirmând angajamentul de a merge înainte în campania prezidențială.

Politic 17-04-2025 17:06

Prezidențiale2025/CAB respinge contestația USR la decizia BEC privind interzicerea campaniei pentru Nicușor Dan

Curtea de Apel București a respins joi contestația depusă de USR împotriva deciziei Biroului Electoral Central prin care formațiunii i s-a interzis să facă campanie în favoarea lui Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. Motivul invocat de instanță este 'lipsa calității de reprezentant', deoarece cerer

Politic 17-04-2025 13:02

Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la sediul CNSAS: Am primit copii după declarația dată

Candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, a mers, joi, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a consulta documentele din dosar său și a primit copii ale declarației pe care a dat-o în fața Securității în cazul plecării din țară a unui prieten al său. &#

Politic 17-04-2025 12:28

Parlament/Ministerul Educației are obligația de a asigura suport didactic la clasa pregătitoare, indiferent de forma de învățământ (proiect)

Ministerul Educației are obligația de a asigura în mod gratuit, pentru clasa pregătitoare, manuale școlare și/sau materiale didactice alternative, prevede o propunere legislativă pentru completarea art.93 din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, depusă de grupul parlamentar al UDMR. 'Ministerul Educației are o

Politic 17-04-2025 12:22

Prezidențiale2025/AEP: Sâmbătă - desemnarea președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că sâmbătă, la ora 12:00, va avea loc desemnarea, prin tragere la sorți computerizată, a președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din mai și a locțiitorului acestuia. Conform unui comunicat al AEP transmis joi, Biroului Electoral Central

Politic 17-04-2025 10:43

Legea referitoare la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, la reexaminare

Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, joi, spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect

Politic 17-04-2025 09:50

Prezidențiale2025/USR garantează că fondurile au fost cheltuite doar pentru Lasconi: 4,9 milioane lei în campanie și precampanie

Uniunea Salvați România a salutat, joi, demararea controlului Autorității Electorale Permanente (AEP), efectuat la solicitarea președintei partidului, Elena Lasconi, privind utilizarea fondurilor USR în perioada 1 ianuarie - 16 aprilie, exprimându-și convingerea că verificările vor demonstra cheltuirea lor 'cu respect față de lege și interesul p