VIDEO Emisiune numismatică cu tema 100 de ani de la adoptarea Constituţiei României Mari - lansată la BNR

Un eveniment consacrat lansării a două monede cu caracter jubiliar dedicate împlinirii a 100 de ani de la adoptarea Constituţiei României din anul 1923 s-a desfăşurat, miercuri, la Banca Naţională a României.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a evidenţiat, în deschiderea întâlnirii, importanţa Constituţiei de la 1923, "izvorâtă din nevoile reale ale noului stat român".
El a arătat că Legea fundamentală adoptată în 1923 a stat la baza dezvoltării politice, economice şi sociale a României timp de aproape două decenii şi a rămas până astăzi unul din cele mai importante repere ale istoriei naţionale contemporane.
În mesajul său, transmis de consilierul prezidenţial Cosmin Manolescu, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa respectării prevederilor constituţionale în perioada contemporană, marcată de războiul din Ucraina.
"Să nu uităm că litera şi spiritul legii au fost dintotdeauna menite a se susţine una pe cealaltă. De aceea, apreciez că actualul context, grevat de incertitudine şi provocări, trebuie să impună un plus de consecvenţă şi rigoare, dar şi conştientizarea importanţei instituţiilor şi principiilor constituţionale atât în ceea ce priveşte calitatea soluţiilor legislative, cât şi practica bunei guvernări. Alături de respectul pe care îl datorăm istoriei, avem împreună responsabilitatea construirii unui viitor mai bun pentru ţara noastră", a transmis şeful statului.
Constituţia din 1923 a fundamentat în spiritul timpului liberalismul economic cu cele două elemente fundamentale: garantarea proprietăţii private şi asigurarea libertăţii contractuale, a declarat, la rândul său, prim-ministrul Nicolae Ciucă.
El a accentuat că Legea Fundamentală a României Întregite "face parte din patrimoniul constituţional democratic al statului român şi a asigurat premisele modernizării şi democratizării naţiunii române".
"La 100 de ani de la adoptarea acestei Constituţii, moştenirea sa democratică ne îndatorează să ducem aceste valori mai departe, să le apărăm cu orice preţ şi să definitivăm marea operă politică a liberalismului românesc care a fost, este şi va fi dezvoltarea accelerată a României ca parte integrantă a societăţii democratice occidentale. Aceasta este promisiunea noastră pentru viitor", a mai transmis Nicolae Ciucă.
Mesaje adresate celor prezenţi au mai transmis, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Marian Enache, Vasile-Daniel Suciu, din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.
A fost prezentat un mesaj video înregistrat al academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici, care va împlini anul acesta 100 de ani.
O expoziţie dedicată marcării a 100 de ani de la adoptarea Constituţiei de la 1923 a fost organizată în spaţiile BNR.
La eveniment a fost prezentă Custodele Coroanei Române, MS Margareta, însoţită de Principele Consort Radu
***
Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, începând cu 24 martie, o monedă din aur şi o monedă din argint cu tema 100 de ani de la adoptarea Constituţiei României Mari, conform unui comunicat al băncii.
Aversul monedei din aur redă cupola Palatului Adunării Deputaţilor din Bucureşti, în perioada interbelică, inscripţia "ROMANIA" în arc de cerc, valoarea nominală "500 LEI", stema României şi anul de emisiune "2023". Aversul monedei din argint redă cupola palatului Adunării Deputaţilor din Bucureşti, în perioada interbelică, inscripţia "ROMANIA" în arc de cerc, valoarea nominală "10 LEI", stema României şi anul de emisiune "2023".
Reversul comun al monedelor din aur şi argint prezintă portretele şi numele Regelui Ferdinand I şi al lui Ion I.C. Brătianu şi inscripţiile "ADOPTAREA CONSTITUTIEI ROMANIEI MARI - 100 ANI" şi "1923".
Monedele din aur şi argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de broşuri de prezentare, precum şi de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.500,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din argint este de 460,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.
Monedele din aur şi argint cu tema 100 de ani de la adoptarea Constituţiei României Mari au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede s-a realizat prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ziua Jandarmeriei Române/ Președintele interimar Ilie Bolojan decorează drapelele de luptă
Ziua Jandarmeriei Române va fi marcată joi atât în București cât și în țară. Președintele interimar Ilie Bolojan va fi prezent la ceremonia de decorare a drapelelor de luptă ale unor structuri din Jandarmeria Română, care va avea loc la Ministerul Afacerilor Interne. Miercuri, în semn de
Ședință de guvern: schema de ajutor privind legumele cultivate în spații protejate pe perioada 2025-2027, pe agendă
Guvernul va aproba joi, prin hotărâre, schema de 'Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate' în perioada 2025-2027. 'Prezenta hotărâre stabilește o schemă transparentă de ajutor de minimis, potrivit prevederilor Regulamentului (UE) nr. 14
Prezidențiale2025/ Daniel Funeriu: Anularea alegerilor a fost un cataclism democratic pentru România
Anularea alegerilor prezidențiale a fost un cataclism democratic pentru România, a declarat miercuri seara Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidențiale. 'Trebuie să înțelegem un lucru esențial - anularea acestor alegeri a fost un cataclism democratic pentru România. Iar modul prin care ieșim din acest c
Victor-Paul Dobre - eliberat din funcția de secretar de stat în MAI, la cerere
Victor-Paul Dobre a fost eliberat, la cerere, din funcția de secretar de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului, ministrul Afacerilor Interne, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu. Decizia a fost publicată miercuri seara în Monitorul Oficial. 'La data intrării în
Maramureș/Cristian Brian (USR): Depozitul de deșeuri din comuna Fărcașa, investiție compromisă din cauza amplasării
Viitorul depozit de procesare a deșeurilor menajere, parte a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din comuna Fărcașa, pare o investiție compromisă, pentru că a fost amplasată pe un teren instabil, a declarat, miercuri seara, deputatul USR Cristian Brian. Acesta s-a aflat miercuri pe viitoarea platformă de preluare/ prelucrare
Prezidențiale2025/ BEC aduce clarificări privind materialele publicitare politice
Biroul Electoral Central a transmis o informare cu privire la ceea ce înseamnă materialul publicitar politic și informațiile pe care acesta trebuie să le conțină. ''Procesele electorale constituie un pilon fundamental al unei societăți democratice, iar desfășurarea corectă a acestora garantează legitimitatea lor. Un proces electo
Târziu: Am ratat trei campanii electorale anul trecut, pentru că a fost ocolită dezbaterea pe temele fundamentale
Anul trecut a fost irosit din punct de vedere politic, pentru că partidele și candidații au ocolit dezbaterea pe temele fundamentale ale momentului, însă candidații la președinția României au șansa ''de a pune pe masă adevărul fundamental, fără de care nu există nici viitor, nici demnitate, nici respect pentru români'', a declarat, m
Președinție: George-Vladimir Duhan va primi calitatea de consilier onorific; Mariana Costea - numită consilier prezidențial
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat, miercuri, decretul de eliberare din funcția de consilier prezidențial a lui George-Vladimir Duhan, la cerere, începând cu data de 7 aprilie, el urmând să primească de la aceeași dată calitatea de consilier onorific al șefului statului. Potrivit Administrației Prezidențiale, George
Ilie Bolojan - întâlnire cu reprezentanții societății civile; rolul în combaterea dezinformării și informarea privind alegerile, subliniat
Președintele interimar Ilie Bolojan s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu o delegație a reprezentanților societății civile, tema principală a discuțiilor fiind consolidarea cooperării și importanța dialogului acestora cu autoritățile statului și clasa politică. Potrivit Administrației Prezidențiale, organizațiile societă
Petrișor Peiu: AUR propune modificarea legislației pentru investițiile străine directe
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care vizează modificarea legislației privind investițiile străine directe în România, inițiativă ce urmărește reducerea birocrației și alinierea la standardele europene, astfel încât România să devină mai atractivă pentru investitori, ''fără a compromite'&
Prezidențiale 2025/ Moșteanu: Elena Lasconi este omul dialogului; dialogul și negocierea fac parte din politică
Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat miercuri că Elena Lasconi este ''omul dialogului'' și de fiecare dată când a fost nevoie a stat la masă și a evaluat propuneri pentru a ajunge la soluții bune pentru România. Moșteanu a fost întrebat cum vede USR propunerea lui Nicușor Dan de a se iniția nego
Prezidențiale2025/ Pricopie: Nicușor Dan caută o ieșire elegantă din cursa prezidențială
Candidatul la alegerile prezidențiale Nicușor Dan caută ''o ieșire elegantă'' din cursa prezidențială, de trei săptămâni fiind în scădere ''accelerată'' în sondaje, a afirmat miercuri rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, Remus Pricopie. ''Nicușor Dan caută o
Camera Deputaților/ Ministrul Muncii - chemat la ''Ora Guvernului'' pe 7 aprilie
Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, o solicitare a parlamentarilor USR privind chemarea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în vederea susținerii dezbaterii politice organizate la ''Ora Guvernului'' din data de 7 aprilie 2025, în legătură cu prezentarea în fața Parlamentului a unor teme de interes majo
Kelemen Hunor i-a cerut ministrului de Interne să sancționeze persoanele care au agresat tineri maghiari, la Cluj-Napoca
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să sancționeze persoanele care au agresat mai mulți tineri maghiari la Cluj-Napoca, după un meci de fotbal. Într-o
Moțiune simplă/ Silviu Vexler: Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România
Candidatul independent la președinția României Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România, a afirmat miercuri reprezentantul comunității evreiești din România în Parlament, deputatul Silviu Vexler, la dezbaterea moțiunii simple depusă de AUR împotriva ministrului de Interne.