logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO INTERVIU/Ambasadorul SUA la Bucureşti: România a jucat un rol important în ceea ce priveşte asistenţa umanitară pentru Ucraina

Imagine din galeria Agerpres

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că România a jucat un rol important în asistenţa umanitară acordată Ucrainei, iar empatia şi generozitatea de care românii au dat dovadă faţă de vecinii lor au fost exemplare, lucru apreciat de refugiaţii ucraineni.

"Mulţi refugiaţi ucraineni mi-au spus cât de mult au apreciat sprijinul şi cum acest lucru a îmbunătăţit modul în care văd România. Cred că în viitor, îmi imaginez, România şi Ucraina vor deveni mai apropiate, datorită acestor legături umane şi acestor noi legături comerciale", spune diplomatul american.

Kathleen Kavalec îşi prezintă priorităţile mandatului de ambasador: securitatea, schimburile comerciale şi investiţiile, dar şi democraţia şi statul de drept.

"Companiile vin să investească atunci când văd un sistem transparent, unde văd responsabilitate, stat de drept", subliniază diplomatul.

 

 

AGERPRES: Doamnă ambasadoare, aţi preluat mandatul în România la începutul lunii februarie. Ambasada SUA a fost mereu un susţinător puternic al democraţiei în România, al democraţiei în general, al statului de drept şi al libertăţii presei. Puteţi vorbi de priorităţile mandatului dumneavoastră, legat de aceste teme?

Kathleen Kavalec: Sigur, permiteţi-mi doar să spun că sunt încântată că m-am întors în România după 15 ani şi sunt nerăbdătoare să lucrez în contextul unei relaţii bilaterale apropiate şi eficiente.

Am trei priorităţi-cheie pentru mandatul meu. Prima este legată de securitate - iar aceasta înseamnă contracararea agresiunii ruse din regiune, împotriva Ucrainei şi acest război îngrozitor pe care l-au pornit - cooperare militară, descurajare, susţinerea colaborării în cadrul NATO şi cooperarea bilaterală, care priveşte prezenţa noastră aici, în regiune. Ştiţi că am crescut numărul de militari SUA în zonă ca parte din cooperarea cu NATO.

Deci, în primul rând vorbim de securitate, apoi schimburi comerciale şi investiţii. Mă bucur să spun că, în ceea ce priveşte companiile americane, avem o prezenţă puternică aici. Schimburile noastre comerciale se ridică la 5 miliarde de dolari şi companiile şi investiţiile din Statele Unite ale Americii au creat peste 100.000 de locuri de muncă. În acest domeniu facem eforturi să ajutăm companii din Statele Unite ale Americii interesate să investească, să promoveze schimburile comerciale dintre ţările noastre. De asemenea, un aspect foarte important şi legat de ce spuneam anterior este îmbunătăţirea statului de drept, transparenţa, deoarece companiile vin să investească atunci când văd un sistem transparent, unde văd responsabilitate, stat de drept. Este un lucru foarte important. Şi legat de asta, vorbim de domeniul energiei, care va contribui la securitate şi independenţa şi diversificarea energetică în România, dar şi în regiune. Pentru că, sigur, România este lider în privinţa independenţei energetice. În al treilea rând vorbim de democraţie, care este baza tuturor eforturilor noastre. În cazul oricărei democraţii, există mereu eforturi pentru consolidarea acesteia, mai ales în ceea ce priveşte statul de drept, libertatea presei.

Ne întoarcem la acelaşi subiect, că este nevoie de stat de drept şi responsabilitate pentru ca afacerile să prospere, cetăţenii să simtă că au dreptate în propria ţară. Recent, am văzut că au fost comentarii legate de un caz care a fost prescris, în dosarul tragediei de la Colectiv. Puteţi observa că oamenii se aşteaptă şi vor să vadă un sistem al statului de drept care funcţionează eficient şi în care să fie împărţită dreptatea. Deci vorbim de securitate, schimburi comerciale şi investiţii şi democraţie.

 


 

 

AGERPRES: Pentru că vorbeaţi de componenta de securitate, în special în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, preşedintele SUA a anunţat, la începutul anului, consolidarea contingentului de trupe SUA în România. Există un orizont de timp legat de acest lucru, există un orizont de timp legat de mărirea numărului de militari americani în România?

Kathleen Kavalec: Cred că în prezent avem peste 3.000 de militari americani, iar acum avem Divizia 101. Vor pleca în curând, dar vor fi înlocuiţi de Divizia 10 de munte. Cred că, în mare, va fi acelaşi contingent. Cu siguranţă va fi un flux de trupe în această perioadă şi vom evalua în mod constant nevoia de trupe suplimentare. Ştiţi că suntem parte din NATO şi alte ţări, în special Franţa, şi-au mărit, de asemenea, prezenţa (militară - n.r.) aşa că vom colabora cu aliaţii pentru a afla unde putem consolida forţele de apărare şi descurajare.

AGERPRES: De asemenea, în contextul relaţiilor România - SUA, putem vorbi despre achiziţiile militare. În general, achiziţiile militare majore ale României de la Statele Unite ale Americii au fost în formatul Guvern la Guvern (G2G). Care este estimarea privind acest tip de achiziţii, în viitor?

Kathleen Kavalec: Nu am un număr exact. Permiteţi-mi să spun că, în calitate de membru NATO, România s-a angajat să îşi modernizeze capabilităţile de apărare. Asta înseamnă achiziţii care vor face ca România să fie un membru al Alianţei mai puternic şi mai bine pregătit. Sigur, când putem oferi sisteme care să consolideze aceste abilităţi, suntem încântaţi să facem acest lucru. Există mai multe sisteme care au fost achiziţionate şi care vor fi livrate lunile următoare. Ideea principală este că sistemele îmbunătăţesc vigilenţa şi capabilităţile României în interiorul NATO şi acest lucru ne permite, ca organizaţie colectivă de apărare, să fim mai puternici şi mai credibili în ceea ce priveşte descurajarea şi apărarea în regiune.

AGERPRES: Când aţi spus sisteme care vor fi achiziţionate în lunile următoare, la ce v-aţi referit?

Kathleen Kavalec: Sunt mai multe sisteme (de apărare - n.r.) care au fost comandate, de exemplu F-16, alte sisteme de apărare antiaeriană. Nu am o listă.

AGERPRES: Pentru că în public sunt informaţii privind interesul României de a achiziţiona tancuri Abrams de la SUA.

 


 

 

Kathleen Kavalec: Da, repet, este parte din eforturile de a îmbunătăţi capabilităţile de apărare.

AGERPRES: Statele Unite ale Americii sunt primul susţinător al Ucrainei în ceea ce priveşte livrarea de arme către această ţară. Care este rolul României, legat de susţinerea Ucrainei în domeniul militar?

Kathleen Kavalec: Cred că ştiţi că recent am fost la Romexpo (centru pentru refugiaţi - n.r.), când a fost comemorat un an de la începerea acestui război îngrozitor. Acolo am întâlnit ucraineni care au fugit din calea războiului, m-am întâlnit cu reprezentanţi UNHCR şi cu alte organizaţii ONU şi ONG-uri care au ajutat refugiaţi. Cred că România a jucat un rol foarte important în asistenţa umanitară, iar empatia şi generozitatea de care românii au dat dovadă faţă de vecinii lor au fost exemplare. Am auzit asta de la mulţi dintre refugiaţii cu care am vorbit, am auzit că au fost primiţi foarte bine aici. În primul rând cred că România trebuie să fie lăudată pentru dorinţa de a ajuta refugiaţii. De asemenea, ţin să menţionez cooperarea extraordinară dintre societatea civilă şi guvernul român. Acesta este un exemplu ca la carte despre importanţa organizaţiilor din societatea civilă şi despre cum acestea pot colabora eficient cu Executivul, în special în momente de criză. România a avut un rol important şi în transportul de cereale din Ucraina, lucru important nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru lumea întreagă, datorită cantităţii de cereale din Ucraina destinate ţărilor din lumea a treia. Au existat îngrijorări legate de foamete. România a jucat un rol-cheie, asigurându-se că aceste transporturi vor fi efectuate, a acţionat foarte repede, din nou, un lucru foarte important.

De asemenea, domeniul energetic este un alt exemplu. Aşadar, cred că România a jucat un rol important în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina în aceste momente. Mulţi refugiaţi ucraineni mi-au spus cât de mult au apreciat sprijinul şi cum acest lucru a îmbunătăţit modul în care văd România. Cred că în viitor, îmi imaginez, România şi Ucraina vor deveni mai apropiate, datorită acestor legături umane şi acestor noi legături comerciale. Şi cred că, în parcursul Ucrainei către aderarea la UE, vor fi multe oportunităţi legate de reconstrucţie, cooperare, aprofundarea relaţiilor. Vreau să felicit guvernul român şi oamenii pentru modul în care au acţionat în timpul acestei tragedii îngrozitoare.

 


 

 

AGERPRES: Situaţia din Ucraina a pus în evidenţă nevoia unei strategii a Mării Negre, iar România contribuie la elaborarea acestei strategii de la Washington. Puteţi vorbi despre contribuţia României?

Kathleen Kavalec: Cum aţi spus şi dumneavoastră, cred că războiul a evidenţiat importanţa regiunii Mării Negre. A fost mereu o regiune importantă, dar războiul a făcut să fie şi mai importantă şi a evidenţiat nevoia de cooperare în regiune. Congresul de la Washington este interesat să dezvolte o strategie în parteneriat cu ţările din regiune care să abordeze teme precum libertatea de navigaţie, apărarea şi descurajarea, schimbul de informaţii, dezvoltarea economică. Deci Guvernul SUA se concentrează pe aceste subiecte şi în coordonare cu Congresul, care este mai în temă pe acest subiect. Asta se întâmplă şi evident că ţinem legătura cu partenerii noştri pe această temă. Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit săptămâna aceasta cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu, iar aceasta a fost una dintre temele discutate de ei. Vom avea cea de-a opta ediţie a Dialogului Strategic cu România, va veni o delegaţie săptămâna viitoare la Bucureşti. Acest subiect este pe agendă şi este discutat la momentul actual.

AGERPRES: Această strategie va fi elaborată până la momentul în care România va găzdui Iniţiativa celor Trei Mări, în septembrie?

Kathleen Kavalec: Mi-e greu să mă pronunţ, dar mă gândesc că da.

 


 

 

AGERPRES: Pentru că preşedintele Joe Biden a spus acum doi ani că SUA sunt un partener puternic al acestui summit.

Kathleen Kavalec: Da, şi acesta este un alt domeniu unde România şi-a arătat calitatea de lider, susţinând şi dezvoltând această idee a Iniţiativei celui Trei Mări. SUA au fost un partener puternic. Sunt multe de făcut în domeniul conectării din regiune prin infrastructură, cooperare economică. Susţinem toate aceste lucruri şi aşteptăm acest summit care va fi găzduit de România.

AGERPRES: Având în vedere situaţia din prezent, credeţi că acest summit se va axa pe componenta de securitate mai mult decât pe cea economică?

Kathleen Kavalec: Presupun că acest aspect va fi un subiect important, dar, din punctul nostru de vedere, Strategia celor trei mări implică o perspectivă pe termen lung. Vorbim de teme precum transportul, comunicaţiile şi infrastructura - situaţia de securitate este, desigur, o componentă importantă - cred că este vorba de perspectiva conectării părţii de nord cu partea de sud şi asigurarea unui coridor de cooperare şi prosperitate economică.

AGERPRES: Revenind la chestiuni interne, în România, când este vorba de relaţia SUA - România, românii se gândesc mereu la Visa Waiver, vor să călătorească liber în Statele Unite ale Americii, dar, în final, este o chestiune legată de cifre. Aveţi un mesaj pentru români pe acest subiect, ca ambasadoare?

Kathleen Kavalec: Ca ambasadoare, permiteţi-mi să spun că aş vrea să văd cum acest lucru devine realitate şi mă angajez să colaborez cu guvernul român pe această temă. Va fi pe agenda dialogului nostru strategic. Mai mult, colaborăm, experţii noştri colaborează legat de aspecte tehnice ale acestui program, care implică paşapoarte, chestiuni legate de trecerea frontierei. Cum aţi spus şi dumneavoastră, vorbim de cifre, anume rata de refuz. Dar, analizând situaţia din alte ţări care au intrat în acest program şi parcursul lor, sunt încrezătoare că putem avansa, putem face progrese în aceste domenii. Sper că vom reuşi să obţinem ceva în timpul mandatului meu.

 


 

 

AGERPRES: Autorităţile române vorbeau despre o campanie specială privind programul Visa Waiver, o campanie de conştientizare.

Kathleen Kavalec: Da, cred că ajută să fie emise mai multe vize decât refuzuri, cred că sunt utile informaţiile despre cum să obţii viza pe care o doreşti, despre cum să eviţi să oferi informaţii insuficiente în acest sens, cred că este important să înţelegi ce poţi să faci atunci când primeşti diverse tipuri de vize. De exemplu, dacă aveţi viză turistică, nu puteţi lucra în SUA, aveţi nevoie de un alt tip de viză. Deci diseminarea acestor informaţii astfel încât cei care solicită o viză să o obţină va ajuta ca rata de refuz să scadă.

AGERPRES: Vorbeaţi de sesiunea de dialog strategic care va avea loc în curând la Bucureşti. Una dintre cele mai importante înţelegeri bilaterale România - SUA este legată de reactoarele modulare mici (Small Modular Reactors - SMR). Când vor deveni realitate?

Kathleen Kavalec: În 2020 am semnat un acord de cooperare pe tema tehnologiei nucleare de uz civil şi cred că este o evoluţie foarte bună a relaţiei noastre atât în ceea ce priveşte modernizarea şi extinderea (centralei de la - n.r.) Cernavodă, cât şi în ceea ce priveşte noua tehnologie a SMR. Apropo, această tehnologie face furori în lumea întreagă, în Europa, în Asia, este o nişă în domeniul energetic în care România poate fi un lider. Totuşi, este un proiect care va dura câţiva ani buni. Înţeleg că vorbim de 2028, 2029. Pe termen scurt, vom avea simulatoare SMR care vor fi operaţionale la Politehnica din Bucureşti pentru instruire, vor fi puse la dispoziţia studenţilor, cercetătorilor, inginerilor pentru ca aceştia să înveţe care este tehnologia, să înţeleagă modul în care funcţionează. De asemenea, acesta poate fi un centru şi pentru alţi oameni din regiune care sunt interesaţi de această tehnologie. Atrăgător la acest sistem este că e o manieră mai sigură, mai ecologică, mai cuantificabilă de a folosi energia nucleară, care, într-o lume care caută surse de energie fără emisii de carbon, poate aduce o schimbare uriaşă. Aşa că suntem fericiţi să colaborăm cu România, pentru a susţine interesul ţării dumneavoastră faţă de această tehnologie şi capacitatea de a crea, probabil, 8.000 de noi locuri de muncă în acest sector. Cred că va fi o contribuţie importantă.

AGERPRES: Criza energetică actuală va face ca procesul acesta legat de SMR să fie mai rapid?

Kathleen Kavalec: Vedem mult interes pentru sursele alternative de energie acum, deci cred că există o grabă de a obţine energie solară, eoliană, hidroenergie, există loc de investiţii în toate aceste domenii, dar cred cu adevărat că această criză energetică a crescut interesul şi atenţia şi asupra energiei nucleare.

AGERPRES: Vorbind legat de percepţia dumneavoastră personală, v-aţi întors în această regiune şi aş vrea să vă întreb următorul lucru şi dacă doriţi puteţi răspunde în română: Există discuţia că este o diferenţă între personalitatea, sufletul occidental şi sufletul estic. Care a fost cel mai mare şoc cultural pentru dumneavoastră când aţi ajuns în Europa de Est?

 


 

 

Kathleen Kavalec: O să încerc să vorbesc puţin în limba română, dar nu ştiu dacă pot să răspund 100% în limba română. O să încerc. Eu nu văd o diferenţă mare între cultura sau sufletul ... cred că peste tot, oamenii sunt la fel, avem, poate tradiţii diferite, dar cred că suntem foarte similari şi n-am simţit o diferenţă foarte mare aici când am venit, dar am simţit o ospitalitate foarte călduroasă aici. Copiii noştri s-au simţit foarte bine aici, fiica mea a mers la grădiniţă în limba română, am învăţat foarte multe despre cultura românească şi am călătorit foarte mult, ca ataşat cultural şi, de asemenea, cu familia, am voiajat peste tot şi ne-am bucurat foarte mult aici şi din acest motiv sunt foarte fericită să fiu din nou în România şi sper să am posibilitatea de a călători foarte mult, de a ne întâlni cu prietenii de atunci şi să ne facem prieteni noi în mandatul meu.

AGERPRES: Vorbeam, în cadrul interviului, de români care vor să meargă în Statele Unite ale Americii. Ce le-aţi spune americanilor, de ce ar trebui să vină ei în România?

Kathleen Kavalec: Cred că este o ţară foarte frumoasă, sunt atâtea de văzut, cred că oamenii sunt atât de calzi şi deschişi aici şi ştiu că mulţi dintre prietenii mei vor să vină, ştiind că eu sunt aici. Le-aş spune românilor că merită să vorbească despre ţara lor, merită să vă încurajaţi prietenii să vină aici şi să spuneţi oamenilor mai multe lucruri despre România, pentru că atunci când află lucruri, oamenii devin interesaţi. Este un serial foarte popular acum pe Netflix, numit "Wednesday" şi datorită lui oamenii sunt tot mai interesaţi de România, deoarece oamenii au aflat că a fost filmat aici. Mulţi dintre cunoscuţii mei, dintre care unii poate nu au ştiut nimic despre România, mă întreabă de România acum. Cred că există un mare potenţial pentru dezvoltarea turismului, aşa că aş încuraja românii să îşi primească aici prietenii din alte ţări. AGERPRES/(A - autor: Oana Ghiţă, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Anda Badea)

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Afisari: 82

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 12-05-2025 20:11

Prezidențiale2025/AEP: Informațiile privind operațiunile efectuate în secțiile de votare în țară și în străinătate - false; o dezinformare ce creează confuzie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, luni, că informațiile false lansate în mediul online cu privire la operațiunile efectuate în secțiile de votare organizate în țară și în străinătate la alegerile prezidențiale reprezintă o 'dezinformare menită să genereze confuzie în rândul alegătorilor și să le influențeze op

Politic 12-05-2025 19:10

Predoiu, la reuniunea PNRR: Indiferent de statutul guvernului, continuarea eforturilor pentru realizarea obiectivelor asumate este esențială

Prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu a subliniat importanța menținerii ritmului administrativ în implementarea proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență și a colaborării interinstituționale, în cadrul reuniunii de lucru a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență pe care a coordonat-o, l

Politic 12-05-2025 18:19

Parlamentari USR sesizează CNCD în legătură cu postarea lui George Simion

Parlamentari USR sesizează Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în legătură cu postarea liderului AUR, George Simion, în care acesta îi acuză pe criticii lui că par 'bezmetici, iraționali și total nedispuși' că accepte că lumea nu este doar așa cum o văd ei. Sesizarea este făcută de parlamentarii USR din

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Politic 12-05-2025 18:03

Prezidențiale2025/AUR: Cerem autorităților să prevină tentativele de intoxicare a spațiului online pentru un candidat sau altul

Alianța pentru Unirea Românilor a solicitat public, luni, să fie pusă în aplicare decizia nr. 64/12.05.2025 emisă de Biroul Electoral nr. 46, Sector 5 București, 'prin care se constată caracterul electoral ilegal al conținutului afișat pe site-ul dexonline.ro în favoarea candidatului Nicușor Dan'. 'Este inacceptab

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Politic 12-05-2025 15:45

Prezidențiale2025/Sorin Grindeanu: Traian Băsescu îi face un deserviciu lui Nicușor Dan prin anumite luări de poziție

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a susținut, luni, că unele declarații ale lui Traian Băsescu îi fac deservicii candidatului independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan și 'îi irită' pe social-democrați. Grindeanu a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, de ce consideră PSD că neutralitatea este mai

Politic 12-05-2025 14:57

Bolojan, despre declarația lui George Simion privind Visa Waiver: Nu a fost o declarație inspirată

Afirmația candidatului AUR la prezidențiale, George Simion, privind faptul că România nu face parte din programul Visa Waiver 'nu a fost o declarație inspirată', a declarat luni președintele interimar Ilie Bolojan. 'Am evitat în toată această campanie să fac aprecieri despre ce spun candidații, despre ei, într-o f

Politic 12-05-2025 14:30

Moșteanu: Orice discuție despre o reformă fiscală trebuie să vină la pachet cu reducerea cheltuielilor statului

Orice discuție despre o reformă fiscală trebuie să vină la pachet cu discuțiile despre reducerea cheltuielilor statului, a afirmat luni liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu. Întrebat la Parlament în legătură cu faptul că premierul interimar Cătălin Predoiu consideră că, în măsura în care reforma fiscală asumată prin

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Politic 12-05-2025 13:54

Prezidențiale2025/ Bolojan: Îl voi vota pentru funcția de președinte pe Nicușor Dan

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat luni că îl va vota pe candidatul independent Nicușor Dan pentru funcția de șef al statului în al doilea tur al prezidențialelor. 'Analizând candidații care au rămas în cursă, eu îl voi vota la funcția de președinte pe domnul Nicușor Dan, considerând că este

Politic 12-05-2025 12:23

Lege promulgată/ Control coordonat la punctul de trecere a frontierei Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova)

Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, luni, legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.

Politic 12-05-2025 10:16

Prezidențiale2025/ Simion cere demisia ambasadorului României în SUA: S-a transformat în agent electoral al sistemului

Candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la prezidențiale, George Simion, îi cere ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru, să-și dea demisia din funcție, după ce acesta l-a criticat pe liderul AUR pentru declarațiile privind excluderea țării noastre din Visa Waiver. George Simion spune că folosirea poziției ofic

Politic 12-05-2025 09:58

Prezidențiale2025/ Coaliția Vot Corect continuă înscrierile pentru observatori la turul al doilea; marți - ultimul termen

Coaliția Vot Corect continuă înscrierile pentru observatori la turul al doilea al alegerilor prezidențiale până marți, inclusiv, fiind validați aproape 1.000 de observatori până în prezent. Observatorul este un cetățean cu drept de vot, voluntar, care nu face parte din niciun partid politic. Rolul său este să urmărească