logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Deputaţii au votat pentru modificarea Legii concurenţei

Imagine din galeria Agerpres

Deputaţii au dat, marţi, vot favorabil legii reexaminate pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, care propune, în principal, stabilirea unei noi modalităţi de organizare şi funcţionare a Consiliului Concurenţei, inclusiv din perspectiva numirii membrilor şi a personalului acestei autorităţi, precum şi măsuri care vizează modul de constituire şi utilizare a veniturilor aferente Consiliului Concurenţei.

S-au înregistrat 194 de voturi "pentru", 53 de voturi contra şi 7 abţineri.

Potrivit unui amendament al PSD şi PNL, plenul Consiliului Concurenţei este organul colegial format din 11 membri şi anume un preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi 8 consilieri de concurenţă, numiţi prin hotărâre a Parlamentului la propunerea: Senatului - 4 membri; Camerei Deputaţilor - 5 membri; preşedintelui României - 2 membri. Birourile permanente ale celor două Camere înaintează propunerile transmise şi, în urma verificării îndeplinirii condiţiilor de legalitate, comisiile permanente de specialitate întrunite în şedinţă comună întocmesc un aviz comun pe care îl prezintă în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Candidaturile se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului celor două Camere.

În prezent, plenul Consiliului Concurenţei este format din 7 membri - un preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi 4 consilieri de concurenţă, iar numirea membrilor acestuia se realiza de către preşedintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului şi după audierea candidaţilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Pentru a fi numit membru al Consiliului Concurenţei, o persoană trebuie să îndeplinească o nouă condiţie - să nu fie incapabilă ori să nu fi fost condamnată pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani sau mai mare, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei.

Mandatul de membru al Plenului Consiliului Concurenţei încetează şi prin revocare, în cazul în care nu mai îndeplineşte condiţiile cerute de lege pentru numirea în funcţie sau în caz de condamnare, prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru săvârşirea unei infracţiuni.

Potrivit unui amendament, se abrogă prevederea din forma legii trimisă la promulgare conform căreia "persoana propusă pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei trebuie să aibă o vechime de cel puţin 10 ani într-o funcţie de demnitate publică sau de conducere cu responsabilităţi ce implică o înaltă competenţă profesională şi managerială". Potrivit legii în vigoare, preşedintele trebuie să fi îndeplinit o funcţie de conducere cu largi responsabilităţi, în care a făcut dovada competenţei sale profesionale şi manageriale.

"Preşedintele, vicepreşedinţii şi consilierii de concurenţă trebuie să aibă o independenţă reală şi să se bucure de o înaltă reputaţie profesională şi probitate civică. Durata unui mandat este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii acestuia o singură dată", prevede un alt amendament.

În cazul în care funcţia de preşedinte sau/şi vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei este vacantă, până la numirea, în condiţiile legii, a unui nou preşedinte sau/şi vicepreşedinte, pentru durata rămasă din mandat interimatul va fi asigurat de unul dintre vicepreşedinţii Consiliului de Concurenţa pentru funcţia de preşedinte şi de un consilier de concurenţă pentru funcţia de vicepreşedinte, ales prin votul majorităţii membrilor Consiliului, potrivit unui alt amendament.

Consiliul Concurenţei poate fi reprezentat în faţa instanţelor de judecată de către funcţionarii publici de specialitate cu studii juridice, potrivit atribuţiilor stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare adoptat de Consiliul Concurenţei.

Potrivit unui alt amendament, se introduce funcţia de director general. Astfel, "funcţiile publice de specialitate de conducere ale Consiliului Concurenţei sunt: director general, director, director adjunct, şef serviciu şi şef birou".

Consiliul Concurenţei poate înfiinţa şi desfăşura o activitate finanţată integral din veniturile proprii şi în acest scop poate reţine şi utiliza veniturile din taxa de autorizare a concentrărilor economice.

Numai în cazul în care există indicii temeinice că pot fi găsite documente/informaţii necesare investigării unei încălcări a prezentei legi, în baza procedurii legale, inspectorii de concurenţă, cu excepţia inspectorilor debutanţi, sunt abilitaţi cu puteri de inspecţie. Contravenţiile prevăzute în prezenta lege se constată şi se sancţionează de către Plenul Consiliului Concurenţei.

Deputata USR Cristina Prună a acuzat ipocrizia "coaliţiei toxice PSD-PNL", şi a precizat că legea nu este susţinută de colegii săi de grup.

"Era grabă mare să schimbaţi membrii din Consiliul Concurenţei. Dar poate cea mai importantă prevedere din această lege este ipocrizia voastră, pentru că acum un an, pe vremea aceasta, atunci când USR a spus că membrii comitetului de reglementare al ANRE nu pot să stea acolo fără să fie revocaţi şi că trebuie o regulă ca să poată fi revocaţi, ne-aţi spus că asta afectează autonomia şi independenţa instituţiei. La Consiliul Concurenţei nu este tot independenţă şi autonomie? De ce vreţi să-i scoateţi din joc pe actualii membrii ai Consiliului Concurenţei pe nepusă masă? (...) Să vă fie ruşine pentru ceea ce faceţi!", a susţinut Cristina Prună.

Deputatul independent Ludovic Orban a anunţat că şi deputaţii din Forţa Dreptei se opun proiectului de lege "băgat în dezbaterea Parlamentului când lumea se gândeşte la cu totul alte lucruri şi care de fapt urmăreşte să desăvârşească ocuparea instituţiilor statului român de către PSD".

"Nu vă mai ajunge, nu vă mai ajunge, tovarăşilor din PSD, că aţi pus mâna pe toate instituţiile statului, că l-aţi plasat pe Iordache la Consiliul Legislativ - Ciordache denumit - că aţi ocupat Curtea de Conturi cu personaje nedemne care, în loc sa păzească banul public, fură din banul public, gen Bădălău. (...) Acesta este unicul scop al acestei legi - ca PSD să pună mâna şi pe Consiliul Concurenţei, să controleze şi această instituţie care trebuie să vegheze la corectitudinea competiţiei economice între agenţii economici", a transmis Orban.

Deputatul AUR George Simion a declarat că instituţia Consiliului Concurenţei "trebuie să iasă de sub conducerea lui Klaus Werner Iohannis".

"Consiliul Concurenţei, aşa cum a funcţionat sub domnul Chiriţoiu, cu Raiffeisen printre cei aflaţi la conducerea instituţiei, nu lucrează în interesul românilor, lucrează în interesul companiilor care ar trebui să fie verificate. Consiliul Concurenţei trebuie să iasă de la conducerea acestui preşedinte care a distrus România şi a făcut politica Raiffeisen Bank şi a primit din partea Raiffeisen Bank 14 ani de zile chirie, bani. Consiliul Concurenţei trebuie eliberat de Klaus Iohannis, de domnul Chiriţoiu şi de cei care fac din această instituţie una inutilă", a susţinut Simion.

La finalul votului, liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a anunţat că ia în calcul atacarea legii la CCR, "aceasta fiind o lege de pe vremea lui Dragnea şi Nicolicea", care urmăreşte subordonarea politică a Consiliului Concurenţei.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege, Senatul fiind for decizional. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 23-04-2025 18:03

Prezidențiale2025/BEC: Partidul fără candidat poate să-și exprime public susținerea pentru unul prin mesaje

Biroul Electoral Central a precizat, miercuri, că partidul care nu are candidat propriu nu poate să realizeze materiale publicitare politice care să îndemne alegătorii să voteze sau să nu voteze unul sau mai mulți competitori electorali, dar își poate exprima public susținerea prin mesaje adresate membrilor și simpatizanților formațiunii. BEC a tra

Politic 23-04-2025 16:25

Prezidențiale2025/Nicușor Dan îl acuză pe Antonescu că a permis ca zone din Herăstrău și Ștrandul Tineretului să ajungă la dezvoltatori imobiliari

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a acuzat, miercuri, că prin acte 'ilegale' semnate de Crin Antonescu pe vremea când era ministru al Tineretului și Sportului terenuri din Parcul Herăstrău și din zona Arcul de Triumf au ajuns la dezvoltatori imobiliari. 'O să aduc aminte românil

Politic 23-04-2025 14:42

Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că nu se va retrage din cursa electorală și merge până la capăt

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că nu se va retrage cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. El a fost întrebat într-o conferință de presă dacă ia în considerare să se retragă din cursa prezidențială în cazul în care sondajele de opinie îl vor da pe Crin Antonescu cu mai mu

Viata Parlamentara 23-04-2025 14:26

Camera Deputaților: Reglementări noi în privința cabinetelor medicale

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2025 care reglementează formele de organizare, înființare, funcționare și control ale cabinetelor medicale. S-au înregistrat 220 de voturi 'pentru', două 'împotrivă' și 75 de abțineri. Cabinetul medical este unitatea,

Politic 23-04-2025 14:10

Camera Deputaților/Ministrul Sănătății invitat la 'Ora Guvernului' pe 12 mai; tema - investițiile din domeniu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este invitat pe 12 mai la dezbaterea 'Ora Guvernului', în plenul Camerei Deputaților, pentru a da explicații cu privire la investițiile din domeniu și construirea de spitale prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Invitația a fost făcută de grupul parlamentar al USR, fiind aprobată miercuri de Birou

Politic 23-04-2025 13:56

CSAT - convocat pe 30 aprilie; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale - pe ordinea de zi

Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc miercuri, 30 aprilie, la ora 14,00, la Palatul Cotroceni, a informat Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea Rom&

Politic 23-04-2025 13:41

Parlament/Deputații lucrează săptămâna viitoare în comisii; nu va fi nicio ședință de plen până pe 6 mai

Deputații vor lucra săptămâna viitoare în comisii și nu vor avea nicio ședință de plen. Potrivit programului de lucru aprobat miercuri de Biroul permanent al Camerei deputaților, aleșii vor avea luni, marți și miercuri activitate în comisiile permanente. Joi este zi liberă, fiind 1 Mai, iar vineri și sâmbătă au activită

Politic 23-04-2025 13:37

Camera Deputaților: Ședință tehnică de testare a exercitării votului electronic la distanță - joi

Camera Deputaților va avea joi o ședință tehnică de testare a exercitării de către deputați a votului electronic la distanță cu echipamentele furnizate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale. 'La această dată, asigurarea suportului tehnic necesar exercitării votului electronic la distanță este asigurat de către STS în baza Me

Politic 23-04-2025 13:28

Camera Deputaților/Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - dezbătută în 6 mai; vot final - 7 mai

Moțiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, inițiată de AUR și POT, va fi dezbătută în 6 mai de plenul Camerei Deputaților, votul final urmând să fie în 7 mai, a stabilit miercuri Biroul permanent. Moțiunea simplă, intitulată 'Diplomația românească în era Hurezeanu: izolarea

Politic 23-04-2025 13:21

Cameră/Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați-Giurgiulești, adoptat

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.

Politic 23-04-2025 13:11

Ciolacu: Pentru România rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2 la sută din PIB pentru apărare

Pentru România rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2 la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare, sume direcționate mai ales către înzestrare și pentru modernizarea infrastructurii, pentru a face față riscurilor și provocărilor actuale, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului a participat mi

Politic 23-04-2025 12:48

Camera Deputaților/Procedura de evaluare profesională a angajaților - aprobată de plen

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, procedura de evaluare profesională a funcționarilor publici parlamentari și a personalului contractual din serviciile forului legislativ. S-au înregistrat 152 de voturi pentru, 39 contra și 84 abțineri. Procedura a fost adoptată în vederea punerii în aplicare a di

Politic 23-04-2025 12:41

Ilie Bolojan: Este nevoie să continuăm modernizarea Armatei române

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a declarat miercuri, la ceremonia organizată de Statul Major al Forțelor Terestre la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, că este nevoie să continuăm modernizarea Armatei române. La eveniment participă și premierul Marcel Ciolacu. 'Îi omagiem astăzi pe veteranii

Politic 23-04-2025 12:23

Camera Deputaților/Proiectul privind pensiile magistraților - adoptat de plen cu amendamente

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, cu 259 de voturi 'pentru', un vot 'contra' și 25 de abțineri. Proiectul a suferit modificări din partea Comisiei pentru muncă. Comisia a eliminat tabelele prin care se eșalona vârsta

Politic 23-04-2025 11:37

Senat: Moțiune simplă a AUR pe tema pensiilor, depusă în plen; dezbaterea - luni

Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, miercuri, în plenul Senatului, o moțiune simplă care vizează sistemul de pensii. 'Depun o moțiune simplă pe care am inițiat-o privind sistemul de pensii. Se depune la președintele de ședință împreună cu lista de semnături', a anunțat, miercuri, Petrișor Peiu, de la