Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legile justiţiei
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/8200046.jpg)
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele pentru promulgarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii privind organizarea judiciară şi a Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Pe 17 octombrie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, cele trei acte normative.
Din legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor au fost eliminate abaterile disciplinare ce vizează "nerespectarea în mod vădit şi nejustificat a hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, a deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept, în acord cu prevederile art. 20 şi art. 148 din Constituţia României, republicată".
Actul normativ menţionează că promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face numai prin concurs organizat ori de câte ori este necesar, în limita posturilor vacante, de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Concursul urmăreşte selecţia judecătorilor "care corespund celor mai înalte standarde de competenţă profesională", evaluate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi de "integritate, conduită şi deontologie", evaluate de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.
O altă prevedere se referă la concursul de promovare a magistraţilor. "La punctaje egale au prioritate candidaţii care au vechime mai mare în funcţia de judecător, respectiv procuror, iar în cazul în care egalitatea se păstrează după aplicarea acestui criteriu vor fi avute în vedere în următoarea ordine: vechimea în gradul profesional deţinut, nota obţinută la concursul de promovare pe loc. În circumscripţiile instanţelor şi Parchetelor unde o minoritate naţională are o pondere de cel puţin 50% din numărul locuitorilor, la medii egale au prioritate candidaţii cunoscători ai limbii acelei minorităţi", prevede actul normativ.
Legea privind organizarea judiciară arată că organizarea judiciară reprezintă ansamblul de principii şi reguli care guvernează funcţionarea instanţelor judecătoreşti şi parchetelor în activitatea judiciară, în scopul garantării respectării Constituţiei României şi realizării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei prin înfăptuirea justiţiei ca serviciu public. Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege. Conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se exercită de preşedinte, doi vicepreşedinţi şi Colegiul de conducere, se arată în textul legii.
De asemenea, se prevede că hotărârile judecătoreşti pot fi semnate şi cu semnătură electronică calificată.
Pentru a fi numiţi în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimi trei ani, cu excepţia cazurilor în care a intervenit radierea sancţiunii disciplinare. Aceştia sunt admişi prin concurs şi trebuie să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă şi o vechime de cel puţin 10 ani în funcţia de procuror sau judecător, se mai arată în actul normativ adoptat de Senat.
O altă prevedere stabileşte că personalul de instruire al Institutului Naţional al Magistraturii este asigurat, de regulă, din rândul judecătorilor şi procurorilor în funcţie, care pot fi detaşaţi în condiţiile legii, cu acordul lor, cu avizul Consiliului ştiinţific al INM. Statutul personalului de instruire se adoptă de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea directorului Institutului Naţional al Magistraturii, cu avizul Consiliului ştiinţific.
Dispoziţiile prezentei legi privind implementarea Dosarului Electronic Naţional la nivelul instanţelor judecătoreşti se aplică de la 1 ianuarie 2024.
Legea privind organizarea CSM prevede că membrii Consiliului se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de preşedintele României, cu o vechime de cel puţin şapte ani în funcţia de judecător sau procuror definitiv şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani, cu excepţia situaţiei în care a intervenit radierea sancţiunii.
"În vederea exercitării acţiunii disciplinare este obligatorie efectuarea cercetării disciplinare prealabile de către Inspecţia Judiciară. (...) Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători şi procurori se exercită de către Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar", se arată în lege.
Textul prevede că "funcţiile de conducere deţinute de judecătorii sau procurorii aleşi ca membrii ai CSM încetează de drept la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial".
"Inspecţia Judiciară se poate sesiza din oficiu sau poate fi sesizată în scris şi motivat de orice persoană interesată, inclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii, în legătură cu abaterile disciplinare săvârşite de judecători şi procurori. Dacă în urma efectuării verificărilor prealabile se constată că nu există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare, sesizarea se clasează, iar rezultatul se comunică direct persoanei care a formulat sesizarea şi persoanei vizate de sesizare. Rezoluţia de clasare este supusă confirmării inspectorului-şef. Rezoluţia poate fi infirmată, o singură dată, de inspectorul-şef, care poate dispune, prin rezoluţie scrisă şi motivată, completarea verificărilor", se arată în lege.
USR, AUR şi Avocatul Poporului au sesizat la CCR cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament, însă curtea a respins cererile. Pe 20 octombrie, şeful statului declara la Bruxelles că noile legi ale justiţiei sunt bune şi că le va promulga dacă vor trece de CCR. AGERPRES/(AS-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Președintele interimar Ilie Bolojan: Pacea justă nu se poate face fără participarea Ucrainei și a UE la negocieri
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că una dintre concluziile reuniunii de la Paris, privind situația din Ucraina și provocările de securitate din Europa, a fost aceea conform căreia cea mai bună formulă pentru rezolvarea crizei este colaborarea dintre țările europene și Statele Unite ale Americii, astfel încât să existe o înce
VIDEO Ilie Bolojan, după întâlnirea cu Emmanuel Macron: Prezența militară franceză va fi consolidată în perioada următoare
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că la întâlnirea cu președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost reconfirmat Parteneriatul strategic dintre cele două țări și a anunțat că prezența militară franceză în România va fi consolidată în perioada următoare.
Ciolacu: Avem cel mai mare buget de investiții - peste 150 de miliarde de lei, în acest an
Premierul Marcel Ciolacu și mai mulți membri ai Guvernului au avut, miercuri, o întâlnire cu reprezentanții Asociației Orașelor din România, principalul subiect fiind derularea proiectelor de investiții la nivel local, cu un accent asupra celor finanțate din fonduri europene. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de
Președintele interimar Ilie Bolojan - primit de Emmanuel Macron la Palatul Elysee
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a fost primit miercuri după-amiază de președintele Franței, Emmanuel Macron, la Palatul Elysee. Foto: (c) YOAN VALAT / EPA Cei doi au avut programate convorbiri bilaterale.
Liderii coaliției au constituit alianța electorală ''România înainte'' în vederea susținerii candidaturii lui Crin Antonescu
Liderii partidelor din coaliția guvernamentală - PSD, PNL și UDMR - au semnat miercuri, în urma unei ședințe desfășurate la Palatul Victoria, protocolul pentru constituirea alianței electorale ''România înainte'' în vederea susținerii candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Alian
Eveniment la Parlament prilejuit de împlinirea a 169 de ani de la dezrobirea romilor; Păun: 75 % dintre romi o duc prost
Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale a Camerei Deputaților a organizat, miercuri, o masă rotundă prilejuită de împlinirea a 169 de ani de la dezrobirea romilor. Președintele Comisiei pentru drepturile omului, deputatul Nicolae Păun, reprezentantul minorității rome în Parlament, a vorbit desp
Liderii coaliției discută la Guvern despre constituirea alianței electorale pentru alegerile prezidențiale
Liderii coaliției de guvernare s-au reunit miercuri după-amiază, la Palatul Victoria, pentru a discuta și finaliza demersurile în vederea constituirii alianței electorale pentru alegerile prezidențiale. La reuniune sunt prezenți, între alții, președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu,
Petrișor Peiu: Avem 154 de semnături strânse pentru moțiunea de cenzură; așteptăm semnăturile parlamentarilor USR
Senatorul AUR Petrișor Peiu a declarat, miercuri, că au fost strânse 154 de semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, menționând că se așteaptă până miercurea viitoare semnăturile parlamentarilor USR. ''Textul moțiunii este scris, avem 154 de semnături strânse de la parti
Cătălin Predoiu: Ministerul Afacerilor Interne - ''vârf de lance'' al administrației centrale anul trecut
Ministerul Afacerilor Interne a fost un ''vârf de lance'' al administrației centrale anul trecut, obiectivele majore fiind îndeplinite, a susținut, miercuri, ministrul Cătălin Predoiu, în cadrul ședinței de evaluare a activității desfășurate de Poliția de Frontieră în 2024. ''Anul 2024 a fost un
Andronache: PNL, PSD, USR, UDMR, minorități - cu NATO, cu Europa, cu americanii; AUR, S.O.S., POT - cu rușii
Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a transmis, miercuri, că la Camera Deputaților ''s-au separat apele'', menționând că PNL, PSD, USR, UDMR și minoritățile sunt ''cu NATO, Europa și americanii'', în timp ce AUR, S.O.S., POT sunt ''cu rușii''. Reacția liberalului vine după ce
Nicolae Păun: Proiectul Muzeului Național al Romilor - doar pe hârtie, deși legea e aprobată de doi ani
Înființarea Muzeului Național de Istorie și Cultură a Romilor există doar pe hârtie, deși legea a fost aprobată din anul 2023, a declarat, miercuri, deputatul Nicolae Păun, reprezentantul minorității rome în Parlament. La finalul unui eveniment care a marcat împlinirea a 169 de ani de la dezrobirea romilor, Nicolae Păun
Camera Deputaților: USR a solicitat ca ministrul Apărării să vină la Ora Guvernului; Biroul permanent nu a aprobat
Grupul parlamentar al USR a solicitat, miercuri, ca ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, să fie invitat în Parlament, la Ora Guvernului, în data de 24 martie, însă Biroul permanent al Camerei Deputaților nu a aprobat cererea. Grupul USR solicitase ca ministrul Tîlvăr să prezinte situația în contextul internațio
Tanasă: Alegerile din decembrie au fost anulate fără nicio probă; Bolojan să nu continue această mascaradă
Purtătorul de cuvânt al AUR, Dan Tanasă, i-a criticat, miercuri, pe președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, și pe președintele interimar Ilie Bolojan pentru explicațiile pe care le-au dat în legătură cu alegerile prezidențiale, parlamentarul AUR afirmând că acestea au fost anulate, ''în numele democra
Tîlvăr: Înzestrarea Forțelor Navale Române cu nave moderne și cu echipamente de ultimă generație reprezintă o prioritate majoră
Înzestrarea Forțelor Navale Române cu nave moderne și cu echipamente de ultimă generație reprezintă o prioritate majoră pentru Ministerul Apărării Naționale pentru anul în curs și pentru perioada următoare, a afirmat, miercuri, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. Potrivit unui comunicat MApN, el a avut o întrevedere
Premierul - consultări cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini: Estimăm o creștere economică de 2,5% în acest an
Guvernul estimează o creștere economică de 2,5% în acest an, bazată pe investiții și atragerea de fonduri europene, a declarat, miercuri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, în cadrul consultărilor pe care le-a avut, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini, pe tema asigurării stabilității economice în actualul context in