VIDEO David Muniz: România a ajuns foarte departe; mai sunt lucruri de făcut
David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, a declarat, miercuri, că evoluţia României în cei 25 de ani de la semnarea Parteneriatului strategic cu SUA este uimitoare şi că ţara noastră a ajuns foarte departe, dar mai sunt multe lucruri de făcut, ceea ce este valabil pentru toate ţările.
"Este chiar uimitor. Am avut privilegiul să lucrez în diferite ţări foste comuniste. Pot face o comparaţie. România chiar a ajuns foarte departe, mai departe ca multe ţări, desigur alăturându-se NATO şi UE - realizări foarte importante. Ştim cu toţii că mai sunt multe lucruri de făcut pe mai departe, acesta este adevărul pentru fiecare ţară şi pentru aici. Ne place să spunem 'nu rata pădurea pentru copaci', ceea ce înseamnă că, dacă vezi unde a ajuns România în cei 25 de ani (de la semnarea Parteneriatului strategic - n.r.), în cei 32 de ani de când s-a încheiat comunismul este uimitor. Este complet diferită. Chiar zilele trecute mă uitam la un material video din 1997, la Televiziunea Română, la cum arăta totul şi cum erau oamenii îmbrăcaţi şi cum se purtau, aceste lucruri s-au schimbat în timp şi se pot vedea schimbările sociale şi economice. Cred că este în beneficiul nostru să ne uităm la astfel de lucruri şi să ne reamintim şi să fim pozitivi în ceea ce priveşte viitorul", a subliniat David Muniz, cu ocazia deschiderii expoziţiei fotografice itinerante "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic".
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
El a descris relaţia dintre România şi SUA ca fiind foarte puternică.
"Lucrăm împreună în atâtea domenii, cel al securităţii, energie nucleară, petrol şi gaze şi alte domenii în care România este lider în zona Mării Negre - independenţă energetică şi securitate. Relaţia dintre popoarele noastre înfloreşte", a arătat Muniz.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Expoziţia, care marchează 25 de ani de Parteneriat strategic între România şi SUA, a fost deschisă, miercuri, în Piaţa Universităţii de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
"Aceste fotografii ilustrează emblematic relaţiile puternice dintre ţările noastre, relaţii care devin mai puternice în fiecare zi", a mai spus însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
El a mărturisit că una dintre fotografiile sale preferate este din 2021 de la un eveniment la care a participat - exerciţiul Defender 21 care s-a desfăşurat în România.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Curatorul expoziţiei, muzeograful Irina Hasnaş, a precizat că fotografiile se întind pe o perioadă de 25 de ani şi ilustrează legăturile dintre oameni.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
"Este vorba de legăturile dintre oameni, este vorba despre prietenie, relaţiile diplomatice, politice, de business, culturale, de la copii care se ţin în braţe până la veterani", a spus Irina Hasnaş.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Expoziţia fotografică itinerantă "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic" a fost deschisă în Piaţa Universităţii cu un moment muzical, la care au participat zeci de oameni, oferit de formaţia Diviziei Aeropurtată 101 (Asalt Aerian) a Forţelor Terestre ale SUA şi Muzica reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale. Finalul concertului i-a aparţinut unei fetiţe din public, care a fost invitată să dirijeze.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
"Este un lucru extraordinar de frumos pentru că ne-am reunit două muzici pe care lumea le place. (...) Muzica este un limbaj universal", a afirmat colonelul Aurel Gheorghiţă, şeful Muzicii reprezentative a MApN.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
"Când cântăm vorbim aceeaşi limbă. Nu am mai cântat împreună înainte de ziua de azi. Ziua de astăzi a fost singura în care ne-am pregătit şi cred că este o ilustrare uimitoare a ceea ce naţiunile noastre, armatele noastre, popoarele noastre pot realiza când sunt împreună", a subliniat comandantul James Landrum.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Printre cei care au participat la eveniment s-au numărat fostul preşedinte Emil Constantinescu, parlamentarii Robert Cazanciuc, Radu Oprea, Alexandru Muraru, primarul Capitalei, Nicuşor Dan.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Oficialii au vizitat expoziţia, timp în care Emil Constantinescu le-a arătat locul în care a fost făcută una dintre fotografiile în care apare. Fotografia realizată în iulie 1997 în Piaţa Universităţii îl ilustrează pe Emil Constantinescu alături de fostul preşedinte american Bill Clinton.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Expoziţia organizată cu sprijinul Primăriei Capitalei - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cuprinde trei teme: security cooperation, mutual understending şi economic prosperity şi un panou selfie. Sunt prezentate 150 de fotografii care se axează pe tema "Noi, Poporul"/"We the People", care reprezintă preambulul Constituţiei Statelor Unite şi întruchiparea legăturilor umane care formează punţi de înţelegere şi cooperare între popoare.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a contribuit cu 20 de fotografii din fluxul de fotografie şi din arhivă.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a venit cu 13 fotografii.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Expoziţia a fost prezentată deja la Craiova şi Timişoara.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
La Bucureşti ea va putea fi văzută din 26 octombrie până pe 30 noiembrie. Ulterior, va fi prezentată la Sibiu (8 decembrie - 10 ianuarie 2023), Cluj-Napoca (11 ianuarie - 7 februarie 2023), Iaşi (8 februarie - 7 martie 2023) şi Constanţa (9 martie - 6 aprilie 2023). AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tîlvăr: Regiunea Mării Negre - rol crucial în asigurarea securității europene și transatlantice
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere, marți, cu James O'Brien, asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al secretarului de stat al SUA, în cadrul căreia a evidențiat rolul 'crucial' al regiunii Mării Negre în asigurarea securității europene și transatlantice, în contextul continuării războ
Burduja: Din 280 de posturi ocupate în minister, între 10% și 20% dintre colegi vor pleca acasă
Reorganizarea la nivelul Ministerului Energiei a fost demarată săptămâna trecută iar din cele 280 de posturi ocupate în instituție, între 10% și 20% dintre angajați vor pleca acasă, în urma concursurilor pe care le vor susține, a anunțat, marți, ministrul de resort, Sebastian Burduja. 'Durează cam două luni, inclusiv adoptarea &icir
AUR solicită convocarea de urgență a Parlamentului în sesiune extraordinară
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20 - 24 ianuarie, pentru 'a cere socoteală' Guvernului, care 's-a dovedit o simplă mascaradă a aceleiași guvernări nefaste PSD - PNL care a prăbușit România', dar și pentru a putea începe procedura de suspendare a pr
Hurezeanu - întrevedere cu un asistent al secretarului de stat al SUA: A apreciat contribuția americană la securitatea și apărarea Flancului estic
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, l-a primit, marți, pe James O'Brien, asistent pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al secretarului american de stat, prilej cu care a apreciat contribuția SUA la securitatea și apărarea Flancului estic al NATO, precum și la dezvoltarea abordării strategice privind regiunea Mării Negre. Potriv
George Simion, ales vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR)
Președintele AUR, George Simion, a fost ales, marți, la Bruxelles, cu unanimitate de voturi, vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), în cadrul unui congres organizat de această formațiune politică, informează AUR. 'Am fost ales azi în calitate de vicepreședinte al European Conservativ
USR solicită Guvernului controale în echipe mixte medical-social, în centrele pentru copii cu dizabilități
USR îi cere premierului Marcel Ciolacu să dispună de urgență ca Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii să efectueze controale comune în toate centrele destinate copiilor cu dizabilități. 'Drame precum cea din centrele rezidențiale din Târgu Mureș, unde 63 de copii cu dizabilități au fost găsiți în condiții inuman
Premierul - întrevedere cu secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia; discuțiile au vizat aprofundarea Parteneriatului strategic
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut marți, la Palatul Victoria, o întrevedere cu secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia, James O'Brien, discuțiile fiind axate pe progresele realizate în aprofundarea Parteneriatului strategic dintre România și SUA în domeniile securității, economiei și Visa Waiver.
Luminița Odobescu - consilier de stat în Cancelaria Prim-ministrului; Constantin-Bogdan Matei - președinte al Agenției Naționale pentru Sport
Luminița Odobescu, fost ministru al Afacerilor Externe și fost consilier pentru afaceri europene al președintelui Klaus Iohannis, a fost numită consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, potrivit unei decizii publicate luni în Monitorul Oficial. Tot la Cancelaria Prim-ministrului, au fost numiți în calitate de consilieri de sta
Lulea (AUR): Vom continua cu diverse forme de protest; în fiecare săptămână va exista o reacție la abuzurile guvernării
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va organiza săptămânal diverse forme de protest ca reacție la 'abuzurile' actualei guvernări, a declarat, luni, prim-vicepreședintele partidului, Marius Lulea, într-o conferință de presă. 'Vom continua cu diverse forme de protest, săptămâna viitoare vor fi organizate proteste la nivel de
Remus Pricopie: Transferul de voturi de la PSD, PNL și UDMR către 'candidatul comun' nu se va realiza cu ușurință
Transferul de voturi de la PSD, PNL și UDMR către 'candidatul comun' nu se va realiza cu ușurință, susține rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie. 'Transferul de voturi de la PSD, PNL și UDMR către 'candidatul comun' nu se va realiza cu ușurință, nu oricum și nu de la sine, așa cum s-a estima
Bolojan: Înainte de a crește orice fel de taxe, să facem tot ce ține de noi pentru a reduce cheltuielile
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni că înainte de a crește orice fel de taxe este nevoie să se facă o reducere a cheltuielilor de funcționare ale statului. El a fost întrebat despre propuneri privind o impozitare mai mare pe veniturile mai mari de 5.000 de euro și posibilitatea comasării impozitului pe venit cu CASS-ul.
USR cere demararea procedurilor de numire a unui nou Avocat al Poporului: Am devenit țara mandatelor expirate
USR cere conducerii Parlamentului să demareze de urgență procedura de numire a unui nou Avocat al Poporului, în condițiile în care mandatul Renatei Weber la conducerea instituției a expirat 'cu mai bine de jumătate de an în urmă'. USR o acuză pe Renate Weber că 'a încetat de mult' să fie Avocatul Poporului, devenind &ici
PNL: Partidele și societatea civilă să facă mecanisme de consultare și coordonare privind apărarea democrației de interferențe străine
PNL a făcut, luni, un apel către partidele politice și societatea civilă 'de a-și crea mecanisme de consultare și coordonare pe tema apărării democrației de interferențe străine, mecanisme care să gândească cele mai bune răspunsuri concertate în fața interferențelor și dezinformării permanente'. 'Spațiul online românesc este &icir
Bolojan despre reorganizarea administrativ-teritorială: Susținem orice formă care îmbunătățește lucrurile
Liberalii susțin orice proiect care face administrația mai eficientă, a declarat, luni, președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, cu privire la un proiect de reorganizare teritorial-administrativă a țării anunțat de PSD, precizând că este nevoie de un acord în coaliție. 'Orice proiect care face ca administrația din România să fie mai e
Lasconi: Iohannis, chiriaș ilegal la Cotroceni de 23 de zile
Președintele Senatului este cel care ar trebui să conducă interimar România, a transmis, luni, lidera USR, Elena Lasconi, potrivit căreia Klaus Iohannis poate fi considerat în acest moment un 'chiriaș ilegal' la Palatul Cotroceni. Cu fiecare zi în care Iohannis și 'tandemul' PSD-PNL 'continuă să fie la butoane', tensiu