Iohannis, românilor din SUA: România merge bine şi economia creşte; războiul - o situaţie extrem de complicată
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/15869778.jpg)
Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, cu membri ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, context în care a afirmat că România este într-o situaţie complicată din cauza războiului din Ucraina, dar că ţara noastră merge bine şi economia este în creştere.
"România este într-o situaţie, pe de o parte, extrem de complicată, din motive legate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, (...) pe de altă parte, cred că este bine să se ştie că românii şi Guvernul României nu stau degeaba, se implică, muncesc şi în mod, pentru mulţi, surprinzător, pentru mine, natural, România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă. În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult, este criză, peste criză, peste criză şi totuşi ne descurcăm. (...) Am vrut să vă descriu aceste lucruri, pentru ca să înţelegeţi că avem o situaţie care, pe de o parte, este plină de dificultăţi, pe de altă parte, este plină de oportunităţi şi doar ingeniozitatea şi inventivitatea şi dărnicia românilor face ca în toate aceste crize să avem, totuşi, surprinzător, o creştere economică şi, în mod nesurprinzător, această inovativitate, ingeniozitate şi hărnicie face ca şi dumneavoastră să o duceţi bine aici", a spus Iohannis.
Şeful statului a arătat că România a primit aproape 2 milioane şi jumătate de refugiaţi ucraineni şi a contribuit la exportul de cereale din Ucraina.
"Până acum, 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România şi în continuare facem eforturi pentru a creşte acest aport", a declarat Iohannis.
El a vorbit şi despre criza energetică, apreciind că este îmbucurător că Guvernul a reuşit să menţină preţurile la un nivel rezonabil.
"Putem să garantăm românilor din ţară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situaţia este complicată", a mai spus preşedintele Iohannis.
Şeful statului a vorbit şi despre Parteneriatul Strategic cu SUA.
"Dacă vrem să vedem ce s-a întâmplat în Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA în 25 de ani, putem să vedem, sigur, în primul rând, zona de securitate. Şi la momentul acesta când vorbim, foarte mulţi militari americani, cu dotări dintre cele mai moderne, se află în bazele din România. Pe de altă parte, şi datorită sprijinului american, România este în NATO. Este cea mai puternică garanţie de securitate de care a beneficiat România vreodată, dar nu este singura zonă. Zona economică din Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme. Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activează în România. Sunt încă, din păcate, foarte puţine firme româneşti care activează în Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare", a mai afirmat Iohannis.
El a apreciat faptul că românii stabiliţi în Statele Unite reprezintă o punte extraordinar de importantă între România şi SUA.
Şeful statului a fost însoţit la eveniment de soţia sa, Carmen Iohannis. Cei doi au făcut fotografii cu participanţii la eveniment.
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a arătat că sunt mai bine de 17 ani de când un şef al statului român a ajuns la San Francisco, pe Coasta de Vest a SUA.
"Mă bucur că această întâlnire cu românii americani are loc într-un moment special, în anul în care aniversăm 25 de ani de Parteneriat Strategic între România şi Statele Unite. Aşa cum istoria celor 25 de ani a dovedit-o, avem, într-adevăr, ceva demn de sărbătorit: prietenie, securitate, prosperitate, iar în ultimul an, valoarea acestui parteneriat a devenit mai evidentă ca niciodată. Parteneriatul acesta este despre oameni, despre ce am realizat împreună. Când spun împreună, nu mă gândesc doar la instituţiile care au trudit la acest edificiu, ci şi la românii simpli, care au transformat Parteneriatul Strategic din idee în realitate: militari, antreprenori, profesori, studenţi, sportivi şi mulţi alţii, care au însemnat pentru prietenii noştri americani pur şi simplu România. Noi nu am aliat doar armate, ci am aliat şi suflete şi mă gândesc, totodată, la membrii comunităţii româno-americane, care contribuie cu talentul, cu munca, cu energia şi cu dedicaţia lor la ceea ce înseamnă visul american", a declarat Muraru.
La eveniment au luat parte aproximativ 300 de persoane, fiind invitaţi reprezentanţi ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a SUA, precum şi consulii generali şi cei onorifici ai României în SUA.
Comunitatea de români din SUA este a cincea ca număr după cea din Italia, Spania, Marea Britanie, Germania. În 2020, numărul românilor din SUA era estimat la peste 450.000.
Vineri, şeful statului urmează să se întâlnească cu antreprenori români din Silicon Valley.
Preşedintele Klaus Iohannis a condus, marţi şi miercuri, delegaţia României care a participat la Adunarea Generală a ONU. La New York, şeful statului a mai luat parte la Summitul Global Food Security şi a avut o întrevedere cu preşedintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass.
Sursa foto: Klaus Iohannis/Facebook
De asemenea, el a participat alături de soţia sa, Carmen Iohannis, la recepţia tradiţională oferită de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, şi Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, în onoarea şefilor de delegaţii participanţi la Adunarea Generală a ONU. AGERPRES/(editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO
Citeşte şi:
Muraru: Românii americani ar putea să sprijine includerea României în programul Visa Waiver
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ciolacu: Corpul de Control al Prim-Ministrului a finalizat verificările la MNIR și la Ministerul Culturii privitoare la expoziția din Olanda
Corpul de Control al Prim-Ministrului a finalizat verificările la Muzeul Național de Istorie a României și la Ministerul Culturii privind modul cum s-au desfășurat procedurile referitoare la organizarea în Olanda a expoziției privind tezaurul dacic, a precizat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Ciolacu: Guvernul adoptă mecanismul de actualizare a salariului minim, în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii
Premierul Marcel Cioacu anunță că Guvernul va adopta, în ședința de joi, mecanismul de actualizare a salariului minim, în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii. 'Adoptăm mecanismul de actualizare a salariului minim, în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii. Este un mecanism de calcul european, asumat prin
Tîlvăr: România va continua să asigure tot sprijinul necesar pentru Grupul de Luptă NATO din România
România va continua să asigure tot sprijinul necesar în calitatea sa de națiune gazdă pentru Grupul de Luptă NATO din România, i-a transmis, joi, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrului delegat pentru Afaceri Europene al Republicii Franceze, Benjamin Haddad. Potrivit unui
Guvernul se reunește în ședința săptămânală; procedura de aplicare a mecanismului de stabilire a salariului de bază minim, pe agendă
Guvernul se reunește joi, în ședința săptămânală, urmând să aprobe, prin hotărâre, procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. 'Prezentul proiect de act normativ reglementează procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și ac
Parlament - buget2025/ Bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale - aprobate de Legislativ (sinteză)
Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 și proiectul legii asigurărilor sociale de stat au fost aprobate miercuri seara de plenul reunit al Parlamentului. Pentru proiectul legii bugetului s-au înregistrat 254 de voturi pentru și 192 de voturi împotrivă, iar pentru cel al asigurărilor sociale de stat 255 de voturi pentru și 1
POT a redepus la Parlament solicitarea de suspendare a președintelui Iohannis
Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, miercuri, că a redepus din nou cererea și semnăturile pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis, la Camera Deputaților și la Senat. Cererea este semnată acum de 178 de parlamentari de la POT, AUR, S.O.S. România și USR, precizează formațiunea. Liderul POT, Anamaria Gavrilă, a afirmat,
Parlament - buget2025/ Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2025 a fost adoptat
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, miercuri seara, proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Au votat 'pentru' 255 de senatori și deputați, iar 192 au votat 'împotrivă'. Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost adoptat în forma elaborată de Guvern. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Pic
Parlament - buget2025/ Proiectul legii bugetului de stat - adoptat
Plenul Parlamentului a adoptat, miercuri seara, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2025. S-au înregistrat 254 de voturi pentru și 192 de voturi împotrivă.
Parlament - buget2025/ Senatorii și deputații au finalizat dezbaterile pe proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat
Plenul Parlamentului a finalizat, miercuri seara, dezbaterile asupra articolelor și anexelor proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, urmând să fie dat votul final. Potrivit raportului Comisiilor de buget, proiectul de lege prevede și autorizează pentru anul bugetar 2025 veniturile pe capitole și subcapitole
Parlament - buget2025/ Senatorii și deputații au finalizat dezbaterile pe proiectul legii bugetului de stat; urmează votul final
Plenul Parlamentului a finalizat, miercuri seara, dezbaterile asupra articolelor și anexelor proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2025, urmând să fie dat votul final. Dezbaterile din plenul reunit au durat aproximativ șapte ore, iar discuțiile din comisii mai mult de 20 de ore, în cursul zilei de marți și în noaptea de
Paul Stănescu (PSD): Cazul Nordis afectează campania electorală
Cazul Nordis afectează campania electorală a lui Crin Antonescu în cursa pentru funcția de președinte, a declarat, miercuri, secretarul general al PSD, Paul Stănescu. 'Trebuie să fim sinceri, cred că afectează campania, eu cred că afectează campania, dar probabil trebuie și argumente ... Numai așa, că domnul Ciolacu s-a urcat î
Bolojan nu crede că Iohannis se va întoarce în PNL: Epoca Iohannis s-a încheiat în partid
Liderul PNL Ilie Bolojan nu crede că președintele Klaus Iohannis se va întoarce în partid, după încheierea mandatului, el menționând că 'epoca Iohannis s-a încheiat în PNL'. 'Asta nu cred că se va întâmpla, dar nu am discutat această problemă cu dânsul', a afirmat Ilie Boloj
Ilie Bolojan: Cazul Nordis - derularea unui act normal de Justiție; nu văd de ce ar afecta funcționarea coaliției
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a declarat, miercuri, despre cazul Nordis, că este vorba despre 'aspecte care țin de derularea unui act normal de Justiție' și nu vede de ce ar afecta funcționarea coaliției de guvernare, menționând că nu a fost luată în calcul o demisie a lui Marcel Ciolacu. 'Din punctul meu de ved
Nicușor Dan: Parlamentarii PSD, PNL și UDMR ignoră votul bucureștenilor
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a criticat, miercuri, parlamentarii PSD, PNL și UDMR, pe motiv că aceștia au respins amendamentele la bugetul de stat care vizau o împărțire 'echitabilă' a fondurilor pentru București. El a scris, pe Facebook, că parlamentarii coaliției de guvernare ignoră 'complet' dorințele bu
Sorin Cîmpeanu: Nu mă așteptam la demisia lui Nicolae Ciucă
Senatorul PNL Sorin Cîmpeanu s-a declarat surprins de anunțul colegului său Nicolae Ciucă de a demisiona din Parlament. 'M-a surprins. Nu mă așteptam. Interpretez ca pe un gest de onoare, așa cum își dorește, având în vedere susținerea pe care a primit-o. M-a surprins. Sunt convins că nu sunt alte motive. Domnia sa