Valentin Naumescu: ICDE propune un program de consolidare a culturii democratice europene în toate statele membre
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/11572553.jpg)
Think tank-ul Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană propune elaborarea unui program de consolidare a culturii democratice europene, în toate statele membre UE, care să nu mai plece de la ideea "comodă" şi "greşită" că sentimentul pro-european este garantat, a anunţat, marţi, profesorul universitar Valentin Naumescu, de la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, la lansarea oficială a dezbaterii naţionale privind viitorul Europei.
"Ca preşedinte al think tank-ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană - ICDE - anunţ propunerea noastră de a fi luată în considerare de către autorităţi: elaborarea unui program susţinut de consolidare a culturii democratice europene, în toate statele membre, deci şi în România, care să nu mai plece de la ideea comodă şi greşită că sentimentul pro-european este garantat şi toată lumea ştie ce este şi cum funcţionează Uniunea Europeană, ce beneficii uriaşe ne aduce tuturor, de ce este bine să păstrăm valorile europene şi democraţiile liberale şi de ce trebuie să rămânem într-un parteneriat strategic stând cu Statele Unite ale Americii", a declarat Naumescu, la evenimentul găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a mai propus ca, în cadrul reflecţiei privind viitorul Europei, să fie reargumentată solid ideea alianţei transatlantice, în special pentru generaţiile tinere, explicându-se că toate marile realizări economice şi sociale ale Uniunii Europene, "care au transformat-o în cel mai prosper, cel mai dezvoltat şi cel mai generos spaţiu de viaţă din lume", au fost posibile după 1945 datorită alianţei cu Statele Unite şi garanţiilor de securitate pe care acestea le-au oferit Europei prin intermediul NATO.
În opinia sa, pentru a avea succes, conferinţa despre viitorul Europei ar trebui să pornească de la a identifica "limpede" şi "corect" cea mai mare ameninţare la adresa perspectivelor UE.
"Dintre toate ameninţările existente, (...) cea mai periculoasă este ascensiunea curentului populist naţionalist şi suveranist, care contestă însăşi esenţa procesului de integrare europeană şi de transfer al competenţelor de la nivelul statului naţional la nivelul instituţiilor supranaţionale. Într-un mediu informaţional viciat de dezinformare, cu niveluri de cultură generală şi educaţie ştiinţifică tot mai precare, cu atrofierea până la dispariţie a cunoştinţelor istorice despre tragediile trecute ale Europei provocate de naţionalism şi a informaţiilor corecte despre rolul Uniunii în asigurarea păcii şi dezvoltării pe continent, având în vedere şi interesele destabilizatoare şi anti-occidentale cunoscute ale Rusiei şi Chinei, tot mai active şi cu tot mai mulţi agenţi de influenţă în reţelele sociale, nu este de mirare că segmente în creştere de populaţie, la nivelul statelor membre ale UE, încep să pună la îndoială ideea europeană şi beneficiile ei", a explicat Valentin Naumescu.
Profesorul universitar Alina Bârgăoanu, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice - SNSPA, a susţinut că miza momentului privind pilonul rezilienţei UE este evitarea capcanei de a contrapune identitatea naţională cu cea europeană.
"Consider că pilonul rezilienţei îl reprezintă capacitatea de a crea cât mai multe puncte de intersecţie între ceea ce înseamnă identitatea naţională şi identitatea europeană, cât mai multe puncte de intersecţie între ceea ce înseamnă a fi bun european şi bun român. Eu consider că miza momentului, în România, dar şi în alte state membre, este de a evita capcana, oferta foarte generoasă, dacă îmi permiteţi, de a contrapune cele două identităţi, de a le transforma în blocuri ireconciliabile. Eu cred că acesta este terenul fertil al dezinformării, split-uirea societăţilor europene în tabere ireconciliabile care văd lumea în mod cu totul diferit. Cred că aceasta este prioritatea politică, prioritatea civică, prioritatea intelectuală a momentului, anume atenuarea stridenţelor de orice fel, conturarea unor opţiuni echilibrate la probleme reale şi evitarea acestei capcane, evitarea cântecului de sirenă de a crea noi falii, una fiind aceasta între naţional şi supranaţional, în cazul nostru naţional - european", a transmis Alina Bârgăoanu.
La rândul său, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice - SNSPA, Cristian Pîrvulescu, a afirmat că această conferinţă privind viitorul UE va genera la finalul său zeci de mii de idei, care, împreună, vor putea să dea "un sens" acestei dezbateri.
" Iar, în final, anul viitor în martie sunt convins că vom avea nu doar un text, nu doar o serie de idei, ci vom avea elementele unui nou început, în noul context politic, adică o nouă majoritate în Germania, sper pro-europeană, şi o nouă preşedinţie în Franţa, sper, de asemenea, pro-europeană. Cred că momentele dificile ale construcţiei europene sunt în trecut şi, de aceea, am învăţat din această criză pandemică şi vom putea în continuare construi, dar nu putem construi decât cu ajutorul celor care sunt bazele acestei construcţii, cetăţenii. Acesta este este mesajul pe care conferinţa privind viitorul Europei îl transmite", a spus Pîrvulescu. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/AEP: 2.177 cereri pentru votul prin corespondență și 1.399 - la secții din străinătate
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că până luni, la ora 11:00, au fost primite 2.177 de cereri de vot prin corespondență și 1.399 de cereri pentru exercitarea votului la o secție de votare din afara țării pentru scrutinul prezidențial din 4 mai. Aceste cereri au fost înregistrate pe portalul www.votstrainatate.ro din
Parlament/ Ședința Birourilor permanente reunite - la ora 13,30
Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc luni, începând cu ora 13,30. Ședința Birourilor permanente reunite va avea loc la Camera Deputaților. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidu
Prezidențiale2025/ Partidul NOA își anunță susținerea pentru Nicușor Dan
Partidul pentru Natură, Oameni și Animale (NOA) a anunțat, luni, că îl susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din luna mai. 'Decizia de a-l susține pe Nicușor Dan vine ca o recunoaștere a eforturilor sale constante și substanțiale în domeniul protecției animalelor și a mediului. În calitate de activist și susți
POT solicită revocarea din funcție a președinților Senatului și Camerei Deputaților
Partidul Oamenilor Tineri solicită revocarea din funcție a președinților celor două Camere ale Parlamentului, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban, susținând că aceștia au blocat intenționat procedura de suspendare a șefului statului. 'De două ori consecutiv, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban s-au folosit de pretexte și artificii procedurale
Gorghiu: Nu voi vota suspendarea lui Iohannis; este doar o temă falsă
Deputatul PNL Alina Gorghiu susține că suspendarea președintelui Klaus Iohannis reprezintă 'doar o temă falsă, un mare val pe care se urcă niște candidați ca să speculeze electoral starea de nemulțumire a populației'. 'După mai bine de 20 de ani de politică, am învățat să nu evit să spun adevărul de teama unor invective, mai
Iohannis i-a decorat pe președintele CCR și pe alți doi membri ai Curții
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru decorarea președintelui Curții Constituționale a României, Marian Enache, precum și a judecătorilor CCR Livia Stanciu și Attila Varga. Potrivit Administrației Prezidențiale, 'în semn de înaltă apreciere pentru competența și înaltul profesionalism dovedite &ic
Președintele Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 și proiectul legii asigurărilor sociale de stat au fost aprobate săptămâna trecută de plenul reunit al Parlamentului.
Boloș: Urmează o săptămână de discuții esențiale cu reprezentanții Comisiei Europene pentru deblocarea PNRR
Reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și cei ai Comisiei Europene vor discuta, săptămâna viitoare, despre deblocarea PNRR, moment important pentru a obține o flexibilitate mai mare în implementarea proiectelor, a anunțat duminică ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș.
Nicușor Dan vede un partener în USR, indiferent de decizia pe care o va lua pentru prezidențiale
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la prezidențiale, a afirmat, sâmbătă, că vede în USR un partener, indiferent de decizia pe care o va lua pentru prezidențiale. 'Eu cred că, dincolo de persoane, trebuie să ne uităm la situația în care e România. Așa s-a justificat și candidatura mea du
Prezidențiale2025/ Peste 2.000 de români din străinătate, înscriși până în prezent pentru a vota prin corespondență
Peste 2.000 de români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate, s-au înregistrat până în prezent pe site-ul Autorității Electorale Permanente pentru a vota la alegerile prezidențiale din 4 mai prin corespondență. Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu
POT susține demersul de sprijinire a producătorilor români
Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat sâmbătă că se alătură demersului de susținere a producătorilor români și a îndemnat populația ca, în perioada 10 - 16 februarie, să își facă cumpărăturile din piețe și magazine locale. 'Partidul Oamenilor Tineri (POT) se alătură apelului lansat de Călin Georgescu și su
Kelemen Hunor: Bugetul Capitalei nu a fost tăiat; s-a luat pentru fondul de solidaritate
Bugetul Bucureștiului nu a fost tăiat, ci s-a luat din el pentru fondul de solidaritate, prin care se echilibrează bugetele zonelor, localităților, județelor mai sărace, a precizat sâmbătă președintele UDMR, Kelemen Hunor. 'Nu am tăiat bugetul lui Nicușor Dan. Am făcut un lucru care nu s-a făcut niciodată în România. Am l
Prezidențiale2025/ Kelemen Hunor: Orice fel de schimbare în interiorul coaliției înseamnă că va câștiga Georgescu
Orice fel de schimbare în interiorul coaliției de guvernare, referitoare la candidatul la prezidențiale, înseamnă că va câștiga Călin Georgescu, a avertizat, sâmbătă, președintele UDMR, Kelemen Hunor. 'Eu am avut mai multe propuneri. Eu eram îngrijorat în acel moment când noi formam coaliția să nu
Kelemen Hunor, despre demisia lui Klaus Iohannis: Ar fi varianta corectă, ne-ar ajuta pe toți
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte ar fi fost o variantă corectă, adăugând că susține în continuare acest lucru. Întrebat la Prima TV de ce liderii coaliției nu au curajul să-i ceară demisia lui Klaus Iohannis, liderul UDMR a arătat că i-ar transmite acest mesaj
Klaus Iohannis: SIE a contribuit semnificativ la îndeplinirea obiectivelor naționale strategice și a angajamentelor asumate de țara noastră
Serviciul de Informații Externe a contribuit semnificativ la îndeplinirea obiectivelor naționale strategice și a angajamentelor asumate de România în format aliat și european, a declarat, sâmbătă, președintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis la împlinirea a 35 de ani de la înființarea SIE. 'Inf