Bogdan Aurescu - la reuniunea CAE; a accentuat necesitatea unei viziuni strategice privind Parteneriatul Estic

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la reuniunea în sistem de videoconferinţă a omologilor din statele membre ale UE (Consiliul Afaceri Externe/CAE), context în care a accentuat, între altele, necesitatea unei viziuni strategice privind Parteneriatul Estic (PaE) şi a unei agende ambiţioase post-2020.
Potrivit unui comunicat al MAE, discuţiile au vizat situaţia din Georgia, Belarus, cazul Navalnîi, relaţiile UE-India, situaţia din Myanmar, stadiul Planului Comun de Acţiune Cuprinzător privind dosarul nuclear iranian, situaţia din Mozambic şi Acordul post-Cotonou.
Totodată, agenda tematică propriu-zisă a reuniunii a inclus discuţii referitoare la evoluţiile din Etiopia şi situaţia din Ucraina. De asemenea, miniştrii au avut un schimb de opinii informal cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.
De asemenea, oficialii au salutat adoptarea Concluziilor privind Vecinătatea Sudică, o Strategie UE pentru cooperare în regiunea Indo-Pacifică şi Strategia integrată a UE în regiunea Sahel.
Cu privire la Georgia, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a prezentat ultimele evoluţii privind eforturile UE de mediere între actorii politici şi a invitat la o reflecţie privind paşii viitori.
"Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat declaraţia comună a UE şi SUA din 18 aprilie 2021 privind sprijinul pentru propunerea avansată în aceeaşi zi de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în vederea facilitării încheierii unui acord între actorii politici georgieni implicaţi. A exprimat speranţa că, pe baza propunerii menţionate, aceştia vor găsi cea mai bună soluţie politică pentru soluţionarea crizei, evitând orice impact eventual asupra parcursului european. A reliefat importanţa vitală a sprijinului Uniunii pentru susţinerea în continuare a obiectivelor europene ale Georgiei, inclusiv în contextul mai larg al provocărilor cu care se confruntă statele din vecinătatea estică", se arată în comunicat.
Sursa citată precizează că referitor la Belarus, Bogdan Aurescu a sprijinit necesitatea "adoptării unor noi sancţiuni, în condiţiile degradării continue a situaţiei interne şi încălcărilor continue ale drepturilor omului". A reamintit importanţa accelerării demersurilor în vederea publicării de către Comisia Europeană a Planului Economic de Sprijin pentru un Belarus democratic, idee susţinută încă din septembrie 2020 prin scrisoarea comună semnată de preşedinţii României, Lituaniei şi Poloniei.
În ceea ce priveşte cazul Alexei Navalnîi, ministrul român a exprimat "îngrijorarea" faţă de înrăutăţirea stării de sănătate a opozantului rus şi "a susţinut propunerea implicării Crucii Roşii în acest caz". În plus, în contextul acţiunilor destabilizatoare continue ale Rusiei asupra statelor din Vecinătatea Estică, dar şi asupra statelor membre, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanţa unei "abordări strategice" a UE în relaţia cu Rusia.
În cadrul discuţiilor privind stadiul pregătirii Summitului UE-India care va avea loc la Porto, la 8 mai 2021, şeful diplomaţiei române a susţinut o agendă ambiţioasă şi cuprinzătoare.
"A evidenţiat că parteneriatul cu India privind conectivitatea şi acordurile referitoare la schimbările climatice şi investiţii au potenţialul de se materializa în beneficii concrete pentru ambele părţi. Totodată, oficialul român a apreciat că aprofundarea relaţiilor UE-India are vocaţia de a contribui la un angajament european sporit în regiunea indo-pacifică şi a salutat, în acest context, adoptarea Concluziilor Consiliului referitoare la o Strategie a UE pentru cooperare cu această regiune, în numeroase domenii, precum conectivitatea, securitatea cibernetică, domeniul maritim sau cel sanitar. Ministrul român a subliniat interesul României de a se profila mai activ în regiunea indo-pacifică şi de a contribui la implementarea viitoarei strategii ", conform comunicatului.
Potrivit MAE, dezbaterea privind Ucraina a avut loc după vizita preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, la Kiev, la 3 martie, şi reuniunea Consiliului de Asociere UE-Ucraina din 11 februarie.
"Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul pentru parcursul european al ţării şi aprofundarea procesului de asociere politică, în baza Acordului semnat de UE şi Ucraina în 2014, şi de integrare economică, în baza Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA) din 2016. A reliefat importanţa sprijinului constant şi susţinut al UE pentru continuarea eforturilor Ucrainei în realizarea reformelor, ca o condiţie esenţială pentru consolidarea statului de drept, democraţiei şi rezilienţei acestei ţări", se spune în comunicat.
De asemenea, ministrul român a exprimat "preocupare" pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente ale Rusiei în Crimeea şi la frontiera estică a Ucrainei, reiterând poziţia principială a României privind "susţinerea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei".
"Şeful diplomaţiei române a accentuat necesitatea unei viziuni strategice privind Parteneriatul Estic (PaE) şi a unei agende ambiţioase post-2020, care să includă consolidarea cooperării în domeniul securităţii cu statele partenere. A reamintit că România susţine un rol mai activ al UE în abordarea conflictelor prelungite în regiunea Mării Negre, urmând ca o discuţie dedicată acestui subiect să aibă la reuniunea informală Gymnich din mai 2021", se arată în comunicat.
În cadrul schimbului informal de opinii cu şeful diplomaţiei ucrainene, Dmytro Kuleba, miniştrii de Externe au abordat aspecte legate de evoluţiile politice şi de securitate recente din Ucraina şi din regiune.
Ministrul Aurescu a exprimat apreciere pentru progresele înregistrate de Ucraina în implementarea procesului de reformă şi a subliniat necesitatea continuării eforturilor, în beneficiul tuturor cetăţenilor din această ţară, "mai ales în domeniul combaterii corupţiei şi reformei justiţiei".
"S-a alăturat miniştrilor de Externe europeni care au exprimat îngrijorare cu privire la încălcările repetate ale acordului de încetare a focului şi la intensificarea mobilizării de forţe militare ruse în estul Ucrainei şi în Crimeea anexată ilegal, respectiv pentru intenţia Rusiei de a închide accesul pentru navigaţie în anumite zone ale Mării Negre. A exprimat sprijinul pentru o agendă ambiţioasă a Summitului Parteneriatului Estic, planificat a se desfăşura în a doua jumătate a acestui an, care să transmită un mesaj politic puternic de sprijin al UE pentru parteneri", se mai spune în comunicat. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania / Facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Crin Antonescu de acord cu reducerea numărului de parlamentari la 300
Candidatul Alianței electorale ''România, Înainte!'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a afirmat luni că este de acord cu reducerea numărului de parlamentari la 300. Antonescu a avut de răspuns, în cadrul dez
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Lasconi: USR trebuie reformat; dacă nu cad niște capete, USR se duce în cap
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a declarat, luni, în prima dezbatere televizată organizată la Palatul Cotroceni, că partidul Uniunea Salvați România trebuie reformat, susținând că, 'dacă nu cad capete, USR se duce în cap'. 'Eu vă spun cum am spus și anul trecut și nu mă credea nimeni: o să aju
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Schimb de replici Antonescu - Nicușor Dan pe tema PNL și a terenurilor ajunse la dezvoltatori imobiliari
Un schimb de replici a avut loc luni seară între primarul Capitalei, candidatul independent Nicușor Dan, și contracandidatul său, Crin Antonescu (Alianța Electorală 'România, Înainte'), pe tema situației PNL, a deficitului bugetar, dar și a unor terenuri din Parcul Herăstrău și din zona Arcul de Triumf care au ajuns la dezvoltatori imobiliar
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Lasconi: Nicușor, viclean copil de casă, a vrut să mă scoată din joc că încurcam sistemul
Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, l-a acuzat luni seara, în prima dezbatere televizată organizată la Palatul Cotroceni, pe contracandidatul său Nicușor Dan (independent) că a intrat în cursa electorală doar pentru ca să o ''scoată din joc'', susținând că acesta ''a băgat bățul prin gard'' la
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Antonescu despre dosarele lui Dragnea: Suspecte de conținut politic
Candidatul Alianței ''România Înainte'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a afirmat luni că el nu a generat și nu va genera niciun dosar politic, iar dosare penale face justiția, nu președintele. Antonescu a fost întrebat dacă Liviu Dragnea, fost lider PSD, ar fi avut dosar, dacă el ar fi fost președ
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Lasconi către Nicușor Dan: Tu ai fi candidatul care ar trece de orice detector de minciuni și nu răspunde la întrebări
Candidații la prezidențiale Elena Lasconi și Nicușor Dan au avut, luni, la dezbaterea electorală, un schimb de replici, Lasconi afirmând că Nicușor Dan ar trece de orice detector de minciuni fără să răspundă la întrebări, iar primarul Capitalei i-a spus că nu este în locul cel mai potrivit ''pentru tipul acesta de telenovele''.
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Lasconi: Marcel Ciolacu nu o să mai fie premierul României cu mine președinte
Candidata la alegerile prezidențiale Elena Lasconi a declarat, luni, că Marcel Ciolacu nu va mai fi premier dacă ea va fi aleasă președinte, adăugând că acesta ''a dus țara în gard''. ''Sigur că Marcel Ciolacu nu o să mai fie premierul României cu mine președinte. Categoric nu o să fie premier cu mine
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Nicușor Dan: Am 570.000 de urmăritori pe TikTok, dintre care 500.000 din Asia
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, spune că marea majoritate a urmăritorilor săi de pe TikTok și Instagram provin din Asia, deși acolo nu există interes pentru campania sa politică. El menționează că a sesizat instituțiile din țară și din străinătate în urmă cu două săptămâni asupra acestor aspecte,
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Antonescu: Pot să angajez că în mandatul meu nu se va mai întâmpla să fie anulate alegeri
Candidatul Alianței ''România Înainte'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni că anularea alegerilor de anul trecut a fost un moment critic pentru democrația românească și a subliniat că, dacă va ajunge șef al statului, în mandatul său nu se va mai întâmpla așa ceva.
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ George Simion a părăsit dezbaterea: În această săptămână voi fi în țară, printre români
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale din luna mai, s-a retras luni seara de la prima dezbatere televizată, organizată la Palatul Cotroceni de Digi 24. Simion și susținătorii săi au participat la momentele de început ale dezbaterii. Candidatul AUR a venit la momentul prezentării cu un buchet de flori, pe
Prezidențiale2025/ Materiale de informare privind atribuțiile și activitatea membrilor birourilor electorale, elaborate de AEP
Autoritatea Electorală Permanentă pune la dispoziția membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare o serie de materiale de informare privind atribuțiile și activitatea acestora la alegerile pentru președintele României din luna mai. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, AEP a elaborat Ghidul birourilor electorale ale
Cristina Trăilă: Cred într-o administrație publică europeană, modernă, integră, ce pune cetățeanul în centrul preocupărilor
Noul secretar general al Guvernului, Cristina Trăilă, își propune ca, prin munca sa, să contribuie la ''consolidarea unei administrații caracterizate prin transparență și predictibilitate, care să ofere stabilitate guvernamentală, astfel încât încrederea cetățenilor în instituțiile statului să fie întărită zi de zi''
Senat: 15 august - Ziua Maramureșului, proiect adoptat
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru instituirea zilei de 15 august ca Ziua Maramureșului pentru recunoașterea identității și valorilor acestui ținut. ''Cu prilejul Zilei Maramureșului, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și organizați
Cristina Trăilă - secretar general al Guvernului; decizia a fost publicată în Monitorul Oficial
Cristina Trăilă a fost numită în funcția de secretar general al Guvernului, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu. Decizia a fost publicată luni în Monitorul Oficial al României. ''Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Cristina Trăilă se numeșt
Stela Firu - secretar de stat la Ministerul Sănătății
Stela Firu a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu și publicată luni în Monitorul Oficial. De asemenea, tot printr-o decizie a prim-ministrului, Ilie Bălășan va exercita, temporar, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari pub