logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UPDATE Cîţu: Lotul cu probleme de la AstraZeneca nu a fost distribuit în România; campania de vaccinare va continua

Imagine din galeria Agerpres

Premierul Florin Cîţu a declarat joi că vaccinurile AstraZeneca distribuite în România nu fac parte din lotul "despre care vorbeşte EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului - n.r.), care a fost în 17 ţări", dar, pentru precauţie, s-a luat decizia, la nivel naţional, ca 3.000 de doze rămase din primul lot AstraZeneca intrat în România să fie puse "în carantină" până la luarea unei decizii.

Totodată, şeful Guvernului a afirmat că vaccinarea anti COVID va continua în acelaşi ritm şi programarea pentru etapa a III-a va începe de pe 15 martie.

"În România nu este acel lot despre care vorbeşte EMA, care a fost în 17 ţări. Deci, acolo nu avem nicio problemă. Există, un lot, primul lot, cred, din AstraZeneca unde mai avem 3.000 de doze cred, care vor fi puse o săptămână în carantină, să luăm o decizie. Nu este nicio decizie a EMA, luăm noi această decizie pentru că vrem să fim precauţi. Este o suspiciune, nu este un caz clar, este o suspiciune în Italia şi atunci ca să fim precauţi, să nu existe nicio problemă, decizia a fost luată ca aceste 3.000 de doze să fie puse în carantină, dar, repet, nu este o recomandare EMA, nu este nimic, noi vrem să fim precauţi. (...) Ca să fim precauţi am luat această decizie pentru cele 3.000 de doze", a declarat Cîţu, joi seară, într-un interviu la B1 TV.

Iniţial, întrebat despre faptul că în 9 ţări din UE a fost oprită vaccinarea cu serul imunizant produs de AstraZeneca şi în ce fel afectează şi România acest lucru, premierul a afirmat: "Din informaţiile pe care le avem până-n acest moment, lotul respectiv în care au apărut acele câteva probleme nu a fost distribuit în România, deci nu avem acest lot în România. Vom vedea ce decizie vom lua".

"Campania de vaccinare merge mai departe, am anunţat deja astăzi că primim suplimentar în luna martie 170.000 de doze de la Pfizer. După cum ştiţi, în ianuarie am fost de acord să suplimentăm dozele de Pfizer cu 8 milioane, care vor începe din aprilie, deci nu există nicio problemă pentru România să continue, în acelaşi ritm ca şi până acum, campania de vaccinare. Ştiţi foarte bine că a fost o campanie de succes şi este o campanie de succes în România", a afirmat Florin Cîţu.

Premierul a punctat că această campanie de vaccinare nu este făcută ca "un titlu de glorie".

"O facem pentru că obiectivul, cu cât vaccinăm mai repede oamenii, cu atât putem să ţinem economia deschisă, putem să ne permitem să revenim la normal mai repede, de aceea facem acest lucru", a spus şeful Guvernului.

Cîţu a confirmat că programarea pentru etapa a III-a de vaccinare va demara pe 15 martie.

"Este cert, programarea începe de luni încolo pentru toată lumea. Şi vedeţi, am ajuns mai repede, pentru că iniţial aveam până la finalul lui martie doar 2,4 milioane de doze de vaccin pe care ştiam că le primim. Acum, luna aceasta ar trebui să fie 2,6 milioane doar în luna martie şi, iniţial, începeam cu etapa III-a, pentru că nu ştiam câte doze vin. Vom începe cu etapa a III-a cu toată lumea, deci începem mai repede tocmai pentru a ne asigura că vom ieşi mai repede din această.. .şi revenim la normal mai repede", a explicat premierul.

Acesta a punctat faptul că, în ceea ce priveşte filosofia de vaccinare aplicată în România, cine a vrut să se vaccineze s-a vaccinat, având în vedere şi faptul că "vaccinarea este voluntară".

"Noi am deschis cu personalul medical şi am dat o perioadă pentru personalul medical. Au urmat apoi persoanele vârstnice, persoanele cu boli cronice, sistemul de educaţie. Până la urmă, este o vaccinare voluntară şi atunci cei care au vrut să se vaccineze din aceste etape s-au vaccinat. Cine nu a vrut să se vaccineze, nu s-a vaccinat. De aceea pare că nu am mers sută la sută, dar până la urmă cei care au vrut să se vaccineze s-au vaccinat în aceste etape", a declarat Cîţu.

Întrebat dacă orizontul de zece milioane şi ceva de persoane vaccinate până în toamnă e fezabil, premierul a răspuns că este posibil ca acest obiectiv să fie atins şi mai devreme. "Să ştiţi că am scenarii în care dacă nu se întâmplă nimic - şi acum avem şi Johnson & Johnson care vine, care este o singură doză - deci avem scenarii în care terminăm mai repede această campanie de vaccinare, dar rămân pe scenariul iniţial, 10,4 milioane de cetăţeni români să fie vaccinaţi pănâ la sfârşitul lui septembrie", a menţionat el.

Premierul a precizat, întrebat în acest sens, că vor fi mai multe doze de vaccin decât necesarul pentru toată lumea.

"O să avem mai mult decât pentru toată lumea. Strategia mea este următoarea: în momentul acesta nu ştim dacă anul viitor trebuie sau nu să ne vaccinăm şi atunci o să avem mai multe vaccinuri. Aici este o strategie pe care o avem la nivel european, de a avea mai multe vaccinuri decât avem nevoie. În primul rând ne-a ajutat la preţ, asta a fost o strategie a Comisiei Europene, ne-a ajutat când am negociat preţul. În al doilea rând, am vrut să avem vaccinuri pentru a exporta, pentru că totuşi dacă noi ne vaccinăm în România, dar în jurul nostru, ţările din jurul nostru nu se vaccinează, nu scăpăm de pandemie, deci putem să exportăm şi în al treilea rând, să avem şi doze să începem anul viitor, dacă este nevoie să ne vaccinăm să începem iarăşi o campanie de vaccinare. Deci, lucrurile sunt totuşi gândite pe un termen puţin mai lung", a mai afirmat premierul Florin Cîţu. AGERPRES / (A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Marius Frăţilă, editori online: Irina Giurgiu, Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

Campania de vaccinare anti-COVID/ 49.911 persoane - imunizate în ultimele 24 de ore

 

CNCAV: Doze rămase dintr-un lot AstraZeneca, carantinate; continuă vaccinarea cu serul din celelalte loturi

 

VIDEO Cîţu: Reforma în sectorul public începe prin stoparea creşterii anvelopei salariale

 

Cîţu: Trebuie reformă din temelii în poliţie; în 30 de ani lucrurile s-au solidificat şi românii nu mai acceptă

 

Coronavirus/Cîţu: Ştim de ce cresc cazurile - oamenii au mers la schi, nu au respectat în totalitate regulile; problema nu e de la deschiderea şcolilor

 

Cîţu: O discuţie despre un paşaport vaccinal nu are sens acum, pentru că ar crea o discriminare

 

CNCAV: Doze rămase dintr-un lot AstraZeneca, carantinate; continuă vaccinarea cu serul din celelalte loturi

 

Cîţu: Voi aduce în discuţia coaliţiei de guvernare problema imunităţii parlamentarilor

 

Cîţu: Mă aştept la reforme puternice privind DSP-urile, exact după această pandemie

 

Cîţu: Candidez la o funcţie la vârful PNL; experienţa de senator, ministru al finanţelor şi premier poate să ajute partidul

 

Cîţu: De foarte multe ori merg pe jos la birou; mă opresc şi vorbesc cu bucureştenii

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 04-04-2025 11:27

Ciolacu: Am apelat la diaspora din SUA; Dragoș Sprânceană e una dintre persoanele cu care am discutat

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat vineri că în relația cu Statele Unite se încearcă 'o nouă abordare', precizând că pentru a prezenta noii Administrații Trump situația din România s-a apelat la români din diaspora implicați în politica americană în zona Partidului Republican, unul dintre aceștia fiind omu

Politic 04-04-2025 11:06

Prezidențiale2025/ AEP: Cheltuielile cu materialele electorale - suportate doar de beneficiari; contribuțiile și cheltuielile declarate - publicate săptămânal

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizează că, în perioada campaniei electorale, cheltuielile pentru realizarea materialelor de publicitate politică, electorală trebuie să fie suportate exclusiv de beneficiari - candidați independenți, partide politice și alianțe electorale, iar orice cheltuială făcută de către alte persoane pentru promovarea candidaților este

Politic 04-04-2025 09:51

Ciolacu: Statutul României de membru al Alianței Nord-Atlantice reprezintă cea mai puternică garanție de securitate

Statutul României de membru al Alianței Nord-Atlantice reprezintă cea mai puternică garanție de securitate, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu, vineri, într-un mesaj prilejuit de marcarea Zilei NATO și aniversarea a 21 de ani de la aderarea României la această organizație. 'Cea mai puternică alianță politico-militar

Politic 04-04-2025 08:09

Numiri în conducerea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate și Agenției Naționale pentru Sport

Raluca Giorgiana Dumitrescu (PSD) a fost numită în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate. Decizia semnată de premierul Marcel Ciolacu a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Totodată, funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate va

Politic 03-04-2025 22:21

Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o la Palatul Cotroceni pe soprana Angela Gheorghiu

Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, joi, la Palatul Cotroceni pe soprana Angela Gheorghiu, una dintre cele mai apreciate voci ale României pe plan internațional, a transmis Administrația Prezidențială. Potrivit unei postări pe Facebook a Administrației Prezidențiale, întâlnirea a fost un prilej de a recunoaște contribuția sa la pr

Politic 03-04-2025 20:37

Ambasadorul Israelului în România a subliniat importanța unei educații de calitate pentru o societate puternică

Ambasadorul Israelului în România, Lior Ben Dor, a atras atenția asupra importanței dezvoltării unei educații foarte bune, pentru ca oamenii să trăiască într-o societate puternică. El a declarat, joi, la cea de-a XVI-a ediție a Conferinței Internaționale de Diplomație și Afaceri Globale pentru elevi '2DAY AMBASSADOR',

Politic 03-04-2025 20:09

George Simion: Tarifele americane sunt un semnal de alarmă, nu o declarație de război

Decizia Statelor Unite de a impune tarife suplimentare produselor europene nu trebuie tratată 'cu aroganță sau replici pripite', tarifele americane sunt un 'semnal de alarmă', nu o declarație de război, afirmă președintele AUR, George Simion. 'Decizia Statelor Unite de a impune tarife suplimentare produselor europene nu tre

Politic 03-04-2025 20:00

Kelemen Hunor, despre tarifele impuse de SUA: Trebuie să tratăm situația cu calm, ar trebui discutat, negociat

Uniunea Europeană și România trebuie să trateze situația creată de impunerea tarifelor de către SUA cu calm, să discute și să negocieze, consideră președintele UDMR, Kelemen Hunor. Întrebat la Europa FM cum ar trebui să gestioneze România din punct de vedere politic și diplomatic 'acest război comercial pe care l-a declan

Politic 03-04-2025 18:13

Hurezeanu: O legătură transatlantică solidă - esențială pentru o Alianță puternică; Europa trebuie să își intensifice eforturile

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat, joi, că o legătură transatlantică solidă este esențială pentru o Alianță Nord-Atlantică puternică, iar Europa trebuie să își intensifice eforturile, întrucât pacea și securitatea nu vin niciodată de la sine. Oficialul român participă la reuniunea miniștrilor afacerilor e

Politic 03-04-2025 18:11

Ilie Bolojan - discuții cu reprezentanți ai industriei de apărare despre Planul UE pentru consolidarea capacitaților de apărare

Președintele interimar Ilie Bolojan a participat, joi, la o reuniune de lucru la Palatul Cotroceni, alături de reprezentanți ai industriei naționale de apărare și ai principalelor grupuri sindicale din domeniu. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile s-au axat pe Planul UE pentru consolidarea capacitaților de apărar

Politic 03-04-2025 16:48

Memorandumuri de înțelegere între Guvernul României și cel al Saint Vincent și Grenadine, semnate la Palatul Victoria

O serie de memorandumuri bilaterale au fost semnate joi, la Palatul Victoria, între Guvernul României și Executivul din Saint Vincent și Grenadine, cu prilejul vizitei la București a prim-ministrului acestei țări, Ralph E. Gonsalves. Ceremonia a avut loc la finalul unei întâlniri a celor două delegații oficiale conduse

Politic 03-04-2025 16:36

Guvern: Peste 37 hectare de teren - scoase din fondul forestier național pentru amenajarea hidroenergetică Răstolița

Guvernul a aprobat, joi, scoaterea definitivă din fondul forestier național a unui teren de 37,5263 hectare, de către Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale 'Hidroelectrica' S.A., pentru realizarea amenajării hidroenergetice Răstolița. Potrivit unui comunicat al Executivului, scoaterea definitivă din fondul

Politic 03-04-2025 15:25

Ciolacu: Jandarmeria Română, structură esențială în arhitectura de securitate a statului

Jandarmeria Română a obținut încrederea românilor prin curajul și seriozitatea cu care a intervenit prompt și eficient acolo unde a fost nevoie, a evidențiat premierul Marcel Ciolacu în mesajul transmis acestei instituții, care împlinește, joi, 175 de ani. 'Cu responsabilități în garantarea siguranței ce

Politic 03-04-2025 15:05

VIDEO Premierul din Saint Vincent și Grenadine, la Palatul Victoria

Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a primit, joi, la Palatul Victoria, pe premierul din Saint Vincent și Grenadine, Ralph E. Gonsalves, aflat într-o vizită în România.  

Politic 03-04-2025 15:03

VIDEO Guvern: Reducere de 15 posturi de secretari de stat și 5 de secretari generali adjuncți în 8 ministere

Guvernul a aprobat, joi, reducerea cu 15 a posturilor de secretari de stat și cu 5 a celor de secretari generali adjuncți în opt ministere, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. 'În perspectiva deciziilor asupra cărora Guvernul s-a angajat privind reducerea cheltuielilor publice și a aparatului