logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Parlamentare2020/Şefa misiunii ODIHR: Lipsa unui cod electoral unificat şi prezenţa redusă a femeilor, principalele carenţe

Imagine din galeria Agerpres

Absenţa unui cod electoral unificat şi modificarea unor prevederi legislative în domeniul electoral prea aproape de alegeri, precum şi prezenţa redusă a femeilor sunt principalele carenţe ale procesului electoral din România constatate de şefa Misiunii Speciale ODIHR pentru Evaluarea Alegerilor din România, Marianne Mikko.

"În primul rând, absenţa unui cod electoral unificat, care să cuprindă toate legile electorale într-un document legislativ, în al doilea rând, prezenţa redusă a femeilor în procesul electoral şi în general în luarea deciziilor", a spus Marianne Mikko în cadrul unei conferinţe online de luni, răspunzând unei întrebări privind principalele probleme identificate de misiunea pe care o conduce în România.

"Este o mişcare destul de înceată de includere a femeilor într-o măsură mai mare în procesul de luare a deciziilor politice. Deci cuvintele cheie ar fi acestea: cod unic electoral şi prezenţa mai mare a femeilor în alegeri", a spus experta în alegeri din Estonia.

"Cred că este important să subliniez că femeile candidate au reprezentat mai puţin de 30% dintre candidaţii de pe listele partidelor, ceea ce reprezintă doar o creştere nesemnificativă faţă de alegerile din 2016 şi înseamnă un progres foarte limitat. Trebuie să subliniem că acesta este unul dintre cele mai mici procente din Europa (...)", a mai spus Marianne Mikko pe această temă.

Şefa Misiunii Speciale ODIHR pentru Evaluarea Alegerilor din România, Marianne Mikko, a precizat că deşi ODIHR nu a putut trimite observatori pe termen lung în întreaga ţară, aşa cum intenţiona iniţial, din cauza pandemiei, are deplină încredere în obiectivitatea concluziilor la care a ajuns echipa pe care a condus-o.

"Alegerile s-au derulat bine în aceste condiţii neprielnice. Administraţia electorală a gestionat eficient procesul alegerilor şi în general s-a bucurat de o încredere ridicată. Persoanele infectate cu COVID-19 şi membrii familiilor acestora precum şi persoanele aflate în autoizolare au putut să solicite o urnă mobilă, acelaşi tip de urnă care se utilizează pentru votanţii care nu se pot deplasa în afara domiciliului şi pentru cei spitalizaţi sau cei aflaţi în detenţie", a remarcat ea în prezentarea concluziilor iniţiale ale misiunii.

"Alegătorii care locuiesc în străinătate au putut să voteze fie prin corespondenţă, fie în persoană, pe parcursul a două zile, la secţiile de votare din peste 90 de ţări. Cu toate acestea, din cauza restricţiilor sanitare, numărul secţiilor din străinătate a fost redus cu aproape o sută faţă de alegerile prezidenţiale de anul trecut", a precizat Marianne Mikko.

Ea a mai afirmat că "pandemia a afectat în mod negativ pregătirile pentru alegeri, pe măsură ce rata de infectare cu virusul COVID-19 a crescut foarte mult în noiembrie, ceea ce a avut ca rezultat un număr mare de localităţi aflate în carantină şi a redus şi mai mult libertatea de mişcare atât pentru candidaţi, cât şi pentru alegători".

Atenţia experţilor internaţionali a fost atrasă şi de "numărul mare de modificări ale cadrului legislativ care guvernează derularea alegerilor împreună cu modificări legislative de ultim moment" care "au creat un climat de nesiguranţă cu un impact negativ asupra procesului electoral în general".

"Mai multe acte normative legate de alegeri au fost adoptate recent de Parlament, pe baza unei proceduri accelerate şi fără o consultare publică. Vreau să afirm clar că acest lucru nu respectă angajamentele şi bunele practici internaţionale. Multe dintre aceste modificări recente au reluat alte modificări introduse înainte de alegerile prezidenţiale din 2019, ceea ce a dus la şi mai multe neconcordanţe în legislaţie", a spus şefa Misiunii Speciale ODIHR pentru Evaluarea Alegerilor, menţionând că o serie de recomandări făcute anterior de ODIHR legate de această practică rămân să fie abordate în viitor.

Ea a remarcat şi faptul că modificările recente ale legislaţiei privind finanţarea campaniei electorale şi a partidelor au dus la o creştere substanţială a fondurilor publice anuale şi au extins dreptul partidelor de a folosi aceste subvenţii pentru campanie. "Cu toate acestea, partidele nou-formate şi candidaţii independenţi nu pot beneficia de subvenţiile de stat care sunt disponibile pentru partidele parlamentare şi nici nu au dreptul să le fie rambursate cheltuielile electorale dacă nu ating un prag de 3% în alegeri, lucru care poate afecta concurenţa echitabilă dintre candidaţi", a estimat Marianne Mikko.

Ea a mai spus în cadrul conferinţei de luni şi că, din câte a observat, această campanie electorală a rămas "destul de limitată".

"Cauzele pentru acest lucru nu au fost doar restricţiile legate de pandemie, ci şi o anumită oboseală în rândul alegătorilor cărora li s-a solicitat ieri să voteze pentru a patra oară în decurs de 18 luni", a afirmat experta din Estonia.

Ea a observat că această campanie a fost mai dinamică online, majoritatea candidaţilor recurgând la Facebook şi la Instagram pentru a se conecta cu alegătorii prin publicitate politică, pagini de internet, conturi de social media şi evenimente online.

"În acelaşi timp am auzit îngrijorări din partea unor partide politice în legătură cu încercări de a folosi conţinut online manipulat împotriva lor. Mă bucur să pot spune că nu am observat niciun fel de discurs xenofob sau instigator la ură în timpul campaniei", a subliniat ea.

Responsabila ODIHR (Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE), a menţionat în final şi sistemul de reclamaţii şi contestaţii, despre a spus că a funcţionat bine în timpul acestor alegeri. "Administraţia electorală a primit aproximativ 40 de reclamaţii, majoritatea legate de compoziţia birourilor electorale şi de materialele din campanie. Deciziile luate de administraţia electorală pentru soluţionarea acestor reclamaţii au fost în general bine argumentate şi au fost publicate foarte repede pe pagina sa de internet", a afirmat ea.

În ceea ce priveşte ziua votului, Marianne Mikko a afirmat că "în numărul redus de secţii de votare pe care le-am vizitat, procedurile au fost respectate, iar votul a decurs în general într-o atmosferă de calm şi de ordine".

Şefa Misiunii Speciale ODIHR pentru Evaluarea Alegerilor din România a mai menţionat că ea şi echipa ei de experţi vor mai rămâne în Bucureşti încă o săptămână, perioadă în care vor lucra la analiza finală şi la recomandări, care vor fi publicate aproximativ peste două luni, adică la începutul lui februarie.AGERPRES/(A - autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citește și:

 

Parlamentare2020/Poziţiile politice ale preşedintelui României, o încălcare a standardelor internaţionale şi angajamentelor ţării (şefa misiunii ODIHR)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Politic 09-04-2025 00:23

Prezidențiale2025/ Terheș: Sunt singurul suveranist conservator creștin-democrat în această competiție electorală

Candidatul Partidului Național Conservator Român la Președinție, Cristian Terheș, se consideră singurul 'suveranist conservator creștin-democrat' în această competiție electorală, susținând că fiecare trebuie să îți dovedească suveranismul. 'Considerând istoricul fiecăruia dintre noi, am dovedit că sun

Politic 08-04-2025 23:03

Helena-Omna Raicu - numită președinte al ANPDCA; Ionel Cristinel Obretin - vicepreședinte ANPC

Helena-Omna Raicu a fost numită în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. Aceasta a deținut funcția de vicepreședinte al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, fiind elib

Politic 08-04-2025 20:58

Ministrul Apărării: Regiunea Mării Negre a avut întotdeauna valoare strategică

Regiunea Mării Negre a avut întotdeauna valoare strategică, a declarat, marți, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care a participat la reuniunea ambasadorilor UE acreditați la București. Reuniunea ambasadorilor UE a avut loc la invitația ambasadorului Poloniei în România, Pawel Soloch, iar evenimentul a fost organizat în

Politic 08-04-2025 19:32

VIDEO Prezidențiale2025/ Bolojan: La Cotroceni se pot organiza niște dezbateri foarte corecte și foarte cinstite

La Palatul Cotroceni pot fi organizate dezbateri 'foarte corecte' și 'foarte cinstite' între candidații care aspiră la funcția de șef al statului, a declarat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan, în cadrul unei conferințe de presă. 'Suntem în această sală, e o ofertă pe care Administrația Prezidențială o face celor

Politic 08-04-2025 19:18

VIDEO Bolojan: Orice zi pierdută în ceea ce privește reformele poate să însemne o problemă în viitor

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că orice zi pierdută în ceea ce privește reformele poate să însemne o problemă în viitor, afirmând că este greu de presupus că în perioada preelectorală s-ar putea vedea cele mai dure reforme pe care le face un Guvern.  

Politic 08-04-2025 19:16

MApN, privind o posibilă retragere a militarilor americani: România nu a primit o informare oficială din partea SUA

România nu a primit, până la acest moment, nicio informare oficială din partea Statelor Unite privind o posibilă retragere a militarilor americani de pe teritoriul țării noastre, a transmis, marți, Ministerul Apărării Naționale, care afirmă că parteneriatul cu SUA se bazează pe transparență, consultare și bună credință, iar orice decizie majoră privind postura mi

Politic 08-04-2025 19:08

VIDEO Bolojan: Contractele privind înzestrarea Armatei nu sunt afectate de tarifele anunțate de SUA

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că tarifele comerciale impuse de Statele Unite ale Americii nu vor afecta contractele privind înzestrarea Armatei.

Politic 08-04-2025 19:01

Prezidențiale2025/ MAE propune înființarea a 965 de secții de votare în străinătate; cele mai multe - în Italia și Spania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a înaintat către Autoritatea Electorală Permanentă lista cu cele 965 de propuneri ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate privind sediile secțiilor de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile din luna mai. Cele mai multe secții de votare propuse s

Politic 08-04-2025 18:33

VIDEO Prezidențiale2025/Bolojan: Lecția de anul trecut nu mai permite niciunei instituții să invoce că este nepregătită

Lecția de anul trecut nu mai permite niciunei instituții să invoce că este nepregătită în contextul alegerilor din luna mai, a declarat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan, în cadrul unei conferințe de presă.

Politic 08-04-2025 18:20

VIDEO Bolojan: Ar fi o mare eroare ca în următorul an și jumătate să nu existe colaborare între Guvern și președinte

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că ar fi o mare eroare ca în următorul an și jumătate să nu existe o colaborare între Guvern și șeful statului, arătând că în caz contrar se va pierde o nouă oportunitate pentru ca România să se ridice din punct de vedere economic, iar acumulările negative să fie corectate.

Politic 08-04-2025 17:47

VIDEO Bolojan: Politica țării se face de către persoanele care au mandate oficiale

Politica țării noastre, de la politica externă până la celelalte politici publice, se face de către persoanele care au mandate oficiale, a declarat, marți, într-o conferință de presă, președintele interimar Ilie Bolojan.  

Politic 08-04-2025 17:45

Marcel Ciolacu: România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR, de aceea a depus la Parlament, împreună cu ceilalți lideri ai coaliției de guvernare, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale. 'România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din P

Politic 08-04-2025 17:41

Cameră: Proiectul referitor la pensionarea magistraților - dezbătut în procedură de urgență

Propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu va fi dezbătută în procedură de urgență, a decis, marți, Biroul permanent al Camerei Deputaților, la propunerea inițiatorilor. Termenul de depunere a amendamentelor este de 15 aprilie, iar termenul pentru raport - 23 aprilie. Camera Deputaților

Politic 08-04-2025 17:38

Premierul, de Ziua Internațională a Romilor: Este esențial ca instituțiile cu responsabilități în domeniul incluziunii să își intensifice eforturile

Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat angajamentul Guvernului de a sprijini inițiativele care contribuie la creșterea gradului de incluziune și valorizare a diversității etnice din țara noastră, într-un mesaj transmis, marți, cu ocazia Zilei Internațio

Politic 08-04-2025 17:37

Guvernul a aprobat noi reglementări privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice

Guvernul, reunit marți în ședință, a modificat OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, 'în acord cu cerințele Comisiei Europene și cu necesitatea implementării unui cadru clar și transparent pentru selecția și mandatul administratorilor acestor entități'. Potrivit unui comunicat al Guvernului, noile