Preşedintele Iohannis cere reexaminarea Legii de respingere a OUG privind majorarea etapizată a alocaţiilor copiilor
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.
Şeful statului arată că prin această ordonanţă, Guvernul a stabilit o aplicare treptată a majorării alocaţiilor impuse de Parlament prin Legea 14/2020 privind aprobarea OUG 9/2019, identificând resursele necesare acordării de la 1 august 2020 a unei creşteri de 20% din mărirea preconizată, cuantum de natură să poată fi acoperit prin efortul financiar al statului în contextul actual.
El indică faptul că, potrivit expunerii de motive şi fundamentării realizate de Guvernul la emiterea OUG 123/2020, suma totală plătită pentru acoperirea alocaţiei de stat pentru copii a fost, în anul 2019, de 6.400.000.000 lei, iar pentru aplicarea Legii 214/2019, prin care cuantumul alocaţiei de stat s-a majorat cu 100%, s-a estimat un buget de 7.419.000.000 lei.
De asemenea, şeful statului precizează că prin aplicarea prevederilor Legii 14/2020, începând cu luna februarie 2020, suma estimată pentru plata acestor drepturi s-ar fi ridicat la aproximativ 14.060.359.000 lei, impactul bugetar fiind de peste 6,6 miliarde de lei.
"În faţa unei iminente intrări în vigoare a unui act normativ fără stabilirea unor surse de finanţare certe şi în contextul unor eforturi financiare neprevăzute ale statului român în combaterea răspândirii noului coronavirus, chiar persoanele vizate de măsurile de creştere a alocaţiilor s-ar putea afla în situaţia inevitabilă de a nu beneficia de realizarea drepturilor lor. Astfel, o cheltuială bugetară semnificativă pune în pericol nu doar buna funcţionare a întregului sistem de protecţie socială a copiilor, ci chiar capacitatea statului român şi a Guvernului de a-şi îndeplini rolul şi atribuţiile. În acest context, Guvernul a acţionat prompt, folosind instrumentul ordonanţei de urgenţă pentru a preveni o atingere adusă chiar beneficiarilor măsurilor în discuţie. În caz contrar, Guvernul s-ar fi aflat în situaţia de a decide căror categorii de beneficiari nu li se vor acorda anumite drepturi prevăzute de lege, contrar prevederilor legislaţiei din fondul activ, o conduită contrară principiilor statului de drept", arată Iohannis.
Acesta subliniază că, în spiritul cooperării loiale cu Parlamentul, Guvernul a menţinut, chiar prin textul OUG 123/2020, cuantumurile stabilite de Parlament şi a identificat o soluţie pentru creşterea graduală a alocaţiilor, cu câte 20% din diferenţa dintre cele două sume (cea anterioară şi cea preconizată prin efectul dispoziţiilor Legii nr. 14/2020).
"Aşadar, fără a reprezenta o măsură de contracarare a politicii legislative a Parlamentului, Guvernul a identificat modalitatea de punere în executare a legii, astfel încât buna funcţionare a statului să nu fie pusă în pericol, cu atât mai mult în contextul unei evoluţii incerte a pandemiei actuale", susţine Iohannis.
El arată că Guvernul a oferit o soluţie normativă care să permită executarea la timp a tuturor obligaţiilor băneşti ale statului faţă de cetăţeni.
"O respingere de către Parlament a acestei soluţii este de natură să îngreuneze eforturile Guvernului de a asigura disponibilităţile surselor bugetare. O estimare privind impactului bugetar al acestor majorări financiare privind alocaţiile pentru copii este în sensul unei afectări semnificative suplimentare asupra cheltuielilor bugetare până la sfârşitul anului 2020 şi pentru anul viitor", spune Iohannis.
Preşedintele precizează că, în contextul actual, priorităţile de cheltuire a banului public trebuie să vizeze protejarea cetăţenilor şi a economiei de efectele fără precedent ale actualei crize provocate de pandemie.
"Este necesar ca procesul de legiferare să fie marcat de echilibru şi responsabilitate în alocarea resurselor bugetare, susţinut de un dialog deschis şi eficient dintre executiv şi legislativ", afirmă şeful statului.
El aminteşte, de asemenea, că România, în calitate de membru al Uniunii Europene, trebuie să respecte regulile fiscale convenite.
"Cheltuieli precum cea generată de respingerea OUG nr. 123/2020 îndepărtează ţara noastră de la convergenţa reală pe termen mediu şi lung, reprezentând riscuri strategice şi de credibilitate pe pieţele financiare pentru România. Orice creştere cu impact pronunţat asupra cheltuielilor bugetare poate avea efectul unui derapaj din punct de vedere fiscal, cu importante consecinţe asupra ratingului de ţară, cu implicaţii economice negative şi o afectare directă a stabilităţii economiei României, aspecte care, în cele din urmă, se pot reflecta în nivelul de trai al fiecărui individ. Revitalizarea economiei ţării noastre, după efectele actualei pandemii, va putea fi realizată doar dacă realocarea resurselor bugetare se va face în mod echilibrat şi responsabil", arată Iohannis.
Pe 19 august, Camera Deputaţilor a respins, în calitate de for decizional, Ordonanţa 123/2020, care modifică şi completează articolul 3 din Legea 61/1993, în scopul majorării graduale a cuantumului alocaţiei pentru copii.
Potrivit actului normativ, majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii ar avea loc astfel: "majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr. 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 - 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale".
Guvernul a atacat la CCR acest act normativ, însă Curtea a respins sesizarea. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Pavilionul României la Expoziția mondială de la Osaka - construit în spiritul sustenabilității, inclusiv de muncitori români
Pavilionul României la Expoziția mondială Osaka 2025, eveniment care se va desfășura între 13 aprilie și 13 octombrie, a fost construit în spiritul sustenabilității, inclusiv de muncitori români, a declarat, miercuri, comisarul general al Secțiunii Române pentru Expo Osaka 2025, Ferdinand Nagy. Acesta a participat
Premierul salută eliberarea marinarului român răpit de pe nava 'Galaxy Leader'
Premierul Marcel Ciolacu a salutat faptul că marinarul român răpit de pe nava 'Galaxy Leader' a fost eliberat și va fi adus în țară și a transmis mulțumiri partenerilor externi care au sprijinit acest demers, precum și aprecieri pentru 'eforturile diplomatice și specifice' depuse de instituțiile românești în acest caz.
Kelemen Hunor: Reducerea de personal trebuie făcută după o analiză, discutând cu oamenii, pe niște criterii
Reducerea de personal în sectorul bugetar trebuie făcută după o analiză, discutând cu oamenii, după criterii, venind cu principii, consideră președintele UDMR, Kelemen Hunor. 'Sunt enorm de multe discuții în societate dacă 1.300.000 de bugetari sunt mulți sau sunt puțini pentru România, în comparație cu celela
MAE: Cetățeanul român răpit în Yemen a fost eliberat
Cetățeanul român care făcea parte din echipajul navei 'Galaxy Leader' și a fost răpit în Yemen a fost eliberat și se află în siguranță, a transmis, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). MAE precizează că acțiunea este rezultatul eforturilor susținute ale Serviciului de Informații Externe (SIE) și ale celorlal
MAE: Discuție telefonică între ministrul Hurezeanu și omologul turc despre situația din Marea Neagră
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut, miercuri, o discuție la telefon cu omologul său turc, Hakan Fidan. 'Am avut o discuție telefonică excelentă cu ministrul de Externe al Turciei, Hakan Fidan, cu accent pe consolidarea în continuare a parteneriatului strategic România-Turcia, alături de cooperarea constructivă
Președintele Camerei Deputaților: Planul de reorganizare va fi finalizat luni; o reducere de peste 200 de posturi
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a anunțat miercuri că săptămâna viitoare va fi finalizat un plan de reorganizare a Camerei, de reducere a posturilor de angajați, precum și măsuri de eficiență energetică. 'Avem în vedere și la Cameră (o reorganizare - n.r.). Avem în total 1.500 și ceva de angajați, din ca
Ministrul Cseke Attila: Statul nu este performant în relația cu cetățeanul; să se renunțe la sporurile de antenă
Statul nu este performant în relația cu cetățenii, consideră ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care spune că angajații și demnitarii 'ar trebui să scape' de sporul de antenă. 'Este un stat care nu este performant în relația cu cetățeanul, este un stat care în multe privințe - și evident sunt și excepții - nu li
Elena Lasconi: România condusă de PSD nu-i protejează pe cei vulnerabili, ci doar pe speciali
Președinta USR, Elena Lasconi, îi reproșează premierului Marcel Ciolacu faptul că nu sprijină persoanele vulnerabile și că îi protejează 'doar pe speciali'. Peste un milion de persoane cu pensii mici, între 1.281 de lei și 2.000 de lei, 'nu mai primesc niciun leu' în 2025 pentru alimente și mese calde, s
AUR a decis să-l susțină în continuare pe Călin Georgescu la prezidențiale
Consiliul Național de Conducere (CNC) al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a decis, miercuri, ca, în perspectiva organizării unei alte runde de alegeri prezidențiale, partidul să-l susțină în continuare pe Călin Georgescu. Potrivit unui comunicat al formațiunii, AUR s-a reunit miercuri în cadrul ședinței extraordin
Bolojan: Urmează reorganizarea Camerei Deputaților; următoarea etapă - instituțiile din coordonarea Parlamentului
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a declarat că va urma reorganizarea Camerei Deputaților, pe baza unei analize a activității angajaților, și a instituțiilor aflate sub control parlamentar, pentru care se va organiza un grup de lucru. 'Fiecare instituție, Senatul României, Camera Deputaților... aceste măsuri de reorganizare le-am
Ilie Bolojan: Reducerea numărului secretarilor de stat - în jur de 20%
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat miercuri că reducerea numărului secretarilor de stat va fi de aproximativ 20%, dar că datele exacte le va comunica Guvernul în zilele următoare. 'Aceste lucruri vor fi stabilite de Guvern. Dacă ar fi să avansez o cifră, mă gândesc că ar putea fi o reducere care să fie undeva în jur d
Bolojan: Cererea de suspendare a președintelui Iohannis - acțiune de imagine; este irațională
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri, că solicitarea de suspendare a șefului statului Klaus Iohannis este o acțiune de imagine și este ''irațională''. 'În această perioadă, ceea ce vedeți sunt de fapt acțiuni politice de precampanie care nu au decât un scop exclusiv politic și nu au nicio le
Camerele video funcționale, obligatorii în centrele de asistență socială; înregistrările, stocate minimum 30 de zile (proiect USR)
Instalarea și menținerea în stare de funcționare a unor camere de supraveghere video va fi obligatorie în centrele de asistență socială, conform unei inițiative legislative depuse de către deputatul USR Emanuel Ungureanu. Proiectul vizează o mai bună protecție și monitorizare a beneficiarilor și a angajaților, reiese dintr-un comunicat tran
Protest al angajaților Senatului
Zeci de angajați ai Senatului au protestat spontan miercuri în fața biroului președintelui Senatului, Ilie Bolojan, ca urmare a deciziei conducerii instituției de a reduce schema de personal cu 2
Prezidențiale2025/AEP: 525 cereri de vot prin corespondență și 182 - la secțiile din străinătate, în primele două zile
Autoritatea Electorală Permanentă anunță că 525 de cereri pentru votul pentru corespondență și 182 pentru votul la secțiile din străinătate au fost primite până miercuri, la ora 11,00, pe portalul www.votstrainatate.ro, în primele două zile de la declanșarea procedurii de înregistrare a aleg