Legea privind educaţia sanitară în şcoli, atacată la CCR de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra actului normativ care modifică şi completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Legea prevede că în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.
"Prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine dispoziţiilor art. 1 alin. (3) şi alin. (5) din Legea Fundamentală, precum şi prevederilor art. 61 coroborat cu art. 75 alin. (1), alin. (4) şi alin. (5) prin raportare la art. 73 alin. (3) din Constituţie", spune Iohannis în sesizare, arătând că actul normativ i-a fost trimis de către Parlament în vederea promulgării pe 5 iunie.
Preşedintele Iohannis arată că, în forma iniţiatorului, iniţiativa legislativă conţinea zece articole şi aducea Legii nr. 272/2004 un număr de 40 modificări şi completări, iar Camera Deputaţilor a amendat "substanţial" actul normativ, intervenind legislativ asupra a 63 de texte.
Şeful statului indică faptul că modificările efectuate de deputaţi au un obiect de reglementare complet diferit faţă de cel avut în vedere de iniţiator şi, implicit, de Senat, încălcându-se prevederile Constituţiei referitoare la competenţa Camerei decizionale în procedura legislativă.
În sesizare se mai arată că în cazul unor prevederi - referitoare la derularea în unităţile şcolare a programelor de educaţie sanitară, obligaţiile copiilor şi părinţilor, cadrelor didactice, personalului auxiliar şi cel administrativ în sensul menţinerii unui climat pozitiv şi inclusiv în orice unitate de învăţământ, care să permită tuturor copiilor să fie respectaţi şi acceptaţi şi în ceea ce priveşte modul de organizare a unităţilor de învăţământ, prin stabilirea obligaţiei pentru conducerea fiecărei unităţi de învăţământ de a include în regulamentul de ordine interioară mecanisme de prevenire a comportamentelor agresive, de excludere, de luare în derâdere, umilitoare, şi a oricărei forme de violenţă psihologică - bullying - competenţa decizională aparţine Senatului, şi nu Camerei Deputaţilor şi că acestea trebuiau întoarse pentru a fi dezbătute şi votate de senatori.
O altă prevedere care trebuia întoarsă la Senat era cea care instituie, potrivit şefului statului, "obligaţia respectării unui nou principiu care stabileşte un mod inedit de desfăşurare a actului educaţional, prin aplicarea de măsuri nepunitive bazate pe mediere şi dialog şi prin participarea copiilor şi părinţilor în acţiunile şi campaniile derulate în acest sens".
"Legea dedusă controlului de constituţionalitate a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la întoarcerea legii, întrucât Camera Deputaţilor a eludat competenţa decizională a Senatului, sustrăgându-i acesteia această calitate", se precizează în sesizarea la CCR.
Preşedintele Iohannis subliniază că nerespectarea acestui aspect de procedură atrage neconstituţionalitatea în ansamblu a legii.
Şeful statului arată în sesizarea la CCR că legea face referire la programe de "educaţie sanitară", înlocuind termenul folosit în prezent, respectiv acela de programe de "educaţie sexuală", subliniind că această terminologie nou introdusă impunea modificarea corespunzătoare a tuturor celorlalte prevederi din Legea nr. 272/2004.
În acest context, el atrage atenţia că legea introduce doar o modificare de formă, fără consecinţe în plan juridic. De asemenea, preşedintele Iohannis subliniază că, din redactare, nu reiese cu claritate dacă norma stabileşte că programele de educaţie pentru viaţă sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor sau că educaţia sanitară este cea în vederea prevenirii acestora. El indică şi faptul că prin eliminarea sintagmei "cel puţin o dată pe semestru", textul a devenit neclar.
"Nu reiese cu claritate dacă programa şcolară este modificată, în sensul introducerii acestei discipline pe tot parcursul anului şcolar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanţie, instituită iniţial, prin care legiuitorul a urmărit ca programele de educaţie pentru viaţă să fie efectiv puse în practică cel puţin o dată pe semestru, în beneficiul elevilor. Prin eliminarea acestei sintagme nu reiese cu certitudine dacă programele vor avea loc pe întregul parcurs al anului şcolar, o dată pe semestru, o dată pe an sau deloc. Apreciem că această intervenţie legislativă, în realitate, are un efect contrar scopului avut în vedere de legiuitor, cel al asigurării interesului superior al copilului prin participarea acestuia la programe educaţionale", se menţionează în sesizarea la CCR.
Şeful statului mai susţine că norma potrivit căreia "organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi în domeniul educaţiei sunt obligate să adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru derularea sistematică în unităţile şcolare, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor" este lipsită de claritate şi previzibilitate.
"Considerăm că textele legislative astfel prevăzute prin legea dedusă controlului Curţii Constituţionale sunt de natură să creeze confuzii în aplicarea normei pentru destinatarii săi, întrucât aceştia se află în imposibilitatea de a identifica norma în vigoare la care să se raporteze. Prin urmare, considerăm că dispoziţiile criticate, nefiind corelate cu celelalte norme aflate în vigoare, sunt lipsite de claritate şi pot da naştere unor situaţii de confuzie, incoerenţă şi instabilitate şi, deci, la imposibilitatea aplicării acestora în practică. Aşadar, legea supusă controlului de constituţionalitate nu respectă principiul supremaţiei legilor şi nici principiul securităţii raporturilor juridice", se precizează în sesizarea de neconstituţionalitate.
Totodată, preşedintele Iohannis menţionează că o prevedere a legii a făcut obiectul unor modificări recente, operate prin Legea nr. 45/2020, intrată în vigoare pe 9 aprilie. Astfel, el arată că adoptarea şi intrarea în vigoare la intervale scurte de timp a unor legi care au ca scop modificarea şi/sau completarea aceloraşi dispoziţii dintr-un act normativ sunt de natură să afecteze realizarea procesului de sistematizare, unificare şi coordonare a legislaţiei, ceea ce contravine principiului securităţii raporturilor juridice, negarantând astfel claritatea şi previzibilitatea legii.
Şeful statului conchide că legea eludează valorile statului de drept şi conţine dispoziţii ce afectează calitatea şi predictibilitatea sa, solicitând CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că actul normativ este neconstituţional, în ansamblu. AGERPRES/(AS-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citește și:
- USR salută decizia preşedintelui Iohannis de a ataca la CCR legea privind educaţia sanitară în şcoli
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Funeriu: Trebuie să trecem de la o politică axată pe 'ajutorarea' Republicii Moldova la o politică de 'dezvoltare comună' cu Republica Moldova
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Daniel Funeriu susține că România trebuie să treacă de la o politică axată pe 'ajutorarea' Republicii Moldova la o politică de 'dezvoltare comună' cu Republica Moldova.
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi o prioritate absolută a mandatului meu de președinte
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan a transmis, duminică, după discuții cu susținătorii din Chișinău, că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi o prioritate absolută a mandatului său de președinte al României. 'Astăzi, am discutat cu susținătorii din Chișinău despre importanța unei legături s
Prezidențiale2025/Lasconi despre Nicușor Dan: N-are nicio șansă să ajungă în turul doi
Președinta USR și candidată la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, a declarat duminică, la Focșani, că Nicușor Dan 'n-are nicio șansă să ajungă în turul doi' iar sondajele care o plasează pe locurile patru sau cinci îi confirmă, de fapt, șansele de a ajunge în finală. Întrebată dacă l-ar susține pe Nicușor D
Prezidențiale2025/Lasconi, despre suspendarea vizelor pentru SUA: Greșeala este a lui Ciolacu, nu a Statelor Unite
Președinta USR, Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, a declarat duminică, la Focșani, că suspendarea implementării programului Visa Waiver pentru România nu este o decizie îndreptată împotriva țării noastre, ci face parte dintr-o revizuire generală a politicii de migrație a Statelor Unite. Ea a susținut că pre
Iași: Liberalii vor ca Antonescu să obțină până la 30% din voturile ieșenilor în primul tur
Deputatul Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, a declarat, duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că la primul tur al alegerilor prezidențiale obiectivul este ca Antonescu să obțină între 25 și 30% din sufragiile celor care se prezintă la vot. 'Obiectivul este acela de a câștiga alegerile pe județul Iași, cu al
Începe perioada electorală pentru alegerile locale parțiale din 4 mai; campania - din 19 aprilie
Perioada electorală pentru alegerile locale parțiale care vor fi organizate în 4 mai pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 19 localități din 14 județe începe duminică, candidaturile urmând să fie depuse până pe 14 aprilie, iar campania va începe pe 19 aprilie. Localitățile în c
VIDEO Prezidențiale2025/Predoiu: Avem datoria să apărăm democrația de anarhia pe care o pot aduce falșii profeți și liderii conjuncturali
Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a declarat sâmbătă, la un miting electoral de susținere a lui Crin Antonescu la prezidențiale, care a avut loc la Cluj, că trebuie apărată democrația de anarhia pe care o pot aduce 'falșii profeți și liderii conjuncturali și impostori', care vor să schimbe totul fără să explice cu ce, 'mulți dintre ei
Bolojan: 21 de ani de la aderarea României la NATO - un moment important, care a consolidat securitatea și stabilitatea țării noastre
România va continua să contribuie la promovarea securității globale și a valorilor democratice, a transmis sâmbătă președintele interimar, Ilie Bolojan, cu ocazia împlinirii a 21 de ani de la aderarea țării noastre la NATO. 'Astăzi se împlinesc 21 de ani de la aderarea României la NATO, un moment important car
Prezidențiale2025/ Crin Antonescu: Susținerea mea de către conducerea PSD a fost până în prezent impecabilă
Candidatul Alianței ''România Înainte'' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că, din punctul său de vedere, susținerea sa de către PSD a fost până în prezent impecabilă. 'Susținerea mea de către conducerea PSD, conducerea centrală și conducerile județene, a fost p&aci
Președintele interimar Ilie Bolojan, în vizită la Universitatea Politehnica Timișoara; a pledat pentru susținerea învățământului tehnic
Președintele interimar Ilie Bolojan a pledat, sâmbătă, la Timișoara, pentru susținerea învățământului tehnic, subliniind că acesta reprezintă o veritabilă necesitate pentru economia națională, ingineria fiind vitală într-o etapă în care România are nevoie de dezvoltare sustenabilă, bazată pe inovare, infrastructură și capacitate te
Prezidențiale2025/Antonescu, la un miting la Cluj-Napoca: Nu vorbesc despre dacă vom câștiga alegerile, ci despre ce vom face împreună
Aproximativ 20.000 de persoane, potrivit organizatorilor, venite din toate județele Transilvaniei, au participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la un miting de susținere a lui Crin Antonescu, candidatul Alianței ''România Înainte'' la prezidențiale. 'Nu am venit să vorbesc despre dacă vom câștiga alegeril
Cătălin Predoiu: NATO și Parteneriatul Strategic cu SUA sunt garanțiile noastre cele mai puternice de securitate
PNL susține dezvoltarea capacității de apărare a României prin creșterea înzestrării Armatei, dezvoltarea industriei de apărare și menținerea statutului de membru NATO, a declarat sâmbătă președintele interimar al partidului, Cătălin Predoiu. Acesta a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 21 de ani de când Rom&
Burduja: Apartenența la NATO înseamnă predictibilitate într-o lume imprevizibilă; înseamnă ca România să nu fie niciodată singură
Apartenența la NATO înseamnă mai mult decât baze militare și angajamente scrise în tratate, înseamnă predictibilitate într-o lume imprevizibilă, a scris, sâmbătă, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Apartenența la NATO înseamnă mai mult decât baze militare și angajamente scri
Nicușor Dan, despre acțiunile lui Piedone: Nu te duci să faci spectacol cu afacerile oamenilor
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat sâmbătă că președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, dă dovadă de ''un pic de exces'' în acțiunile de control și face 'spectacol' cu afacerile unor oameni.
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan spune că, în precampanie, cheltuielile sale sunt de aproximativ 900.000 de euro
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat sâmbătă că în precampania electorală cheltuielile sale sunt de aproximativ 900.000 de euro, bani pe care i-a strâns din donații. El și-a deschis, sâmbătă, sediul de campanie, aflat în apropiere de Parcul Cișmigiu, pe bulevardul Regina Elisabe