logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Parlamentul se întruneşte pentru învestirea Guvernului Orban

Image

Plenul reunit al Parlamentului se reuneşte, luni, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban.

Şedinţa începe la ora 14,00.

Conform programului, premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.

Marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Astfel, Florin Cîţu - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan - propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru - propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au primit aviz negative.

Cei care au primit vot favorabil în comisiile parlamentare sunt: Marcel Vela - propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Ciucă - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Ioan Marcel Boloş - propus pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, Victor Costache - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, Bogdan Gheorghiu - propus pentru funcţia de ministru al Culturii, Monica Anisie - propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei, Bogdan Aurescu - propus la Ministerul Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu - propus pentru Ministerul Justiţiei, Lucian Bode - propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Virgil Popescu - propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Nechita Adrian Oros - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe - propus pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ionuţ Stroe - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului.

La finalul audierilor, social-democraţii i-au cerut premierului desemnat, Ludovic Orban, să îi înlocuiască de urgenţă pe miniştrii propuşi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că până acum candidaţii pentru funcţia de ministru care nu au primit aviz favorabil în comisiile parlamentare au fost schimbaţi de către premierul desemnat.

În replică, premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus că nu îi va retrage pe miniştrii propuşi care au primit aviz negativ.

"Sunt extrem de mulţumit de prestaţia candidaţilor PNL. S-au prezentat la înălţime. Trebuie să readuc aminte că nu a mai existat de mult un asemenea proces de audiere a candidaţilor pentru funcţia de ministru, audieri care să dureze trei ore, audieri pe parcursul cărora să se pună zeci de întrebări'', a arătat el.

* Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.

Vineri, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că va fi asigurat cvorumul la şedinţa Parlamentului de luni în care se va vota învestirea Guvernului.

"Pe lângă cei 225 de parlamentari care sunt în grupurile care susţin învestirea Guvernului, cu care am semnat acorduri sau am stabilit înţelegeri, sunt încă 11 parlamentari cu care am discutat personal şi mi-au confirmat într-un procent destul de mare faptul că vor fi prezenţi la votul de învestire a Guvernului", a afirmat Ludovic Orban.

Miercuri, el precizase că negocierile vor fi continuate până luni pentru a convinge cât mai mulţi parlamentari să voteze noul executiv şi pentru a preveni "eventuale absenţe sau dezertări".

"Cu siguranţă vom avea discuţii până luni, la ora 14,00, şi în timpul votului. Vom avea discuţii în primul rând cu partenerii noştri. (...) Vom continua discuţiile cu toţi ceilalţi parlamentari care nu au susţinut în comisii sau în activitate Guvernul, pentru a-i convinge că România are nevoie de un guvern competent, legitim, care să restabilească echilibrul şi să refacă capacitatea administrativă a guvernului şi a tuturor instituţiilor guvernamentale. (...) În momentul de faţă, nu ne lipsesc voturi. Sper să obţinem cât mai multe voturi până luni. (...) Eu am încredere că vom avea majoritate luni în plen. Avem peste 233 de voturi. Vrem să convingem în continuare ca să prevenim eventuale absenţe sau dezertări, cum am mai avut în alte situaţii", a spus miercuri Orban.

Săptămâna trecută, PNL a semnat acorduri politice de susţinere cu USR, ALDE, UDMR, iar, pe de altă parte, PSD şi Pro România au anunţat că parlamentarii acestor partide nu vor fi prezenţi la şedinţă şi nu susţin Guvernul Orban.

Luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a precizat că PSD îşi menţine decizia de a nu participa la şedinţa de plen la învestirea Guvernului Orban. "Luni (4 noiembrie - n.r.) parlamentarii PSD vor fi prezenţi în Parlament, nu vom participa la şedinţă pentru a asigura cvorumul, dar vom avea activităţi la grup, vor fi la serviciu", a mai spus Ciolacu.

De asemenea, preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a admis, sâmbătă, că ar putea fi şi "trădători" între parlamentarii PSD.

Ea a spus că "trădătorii" din PSD care vor participa, luni, la votul din Parlament pentru Guvernul Orban, "a doua zi să meargă în partidul 'foarfecă' şi să nu mai fie alături de social-democraţi". "Nu vom fi prezenţi în sală. Parlamentarii nu vor fi în sală (cei ai PSD - n.r.). Bineînţeles că sunt şi trădători, şi am văzut, dar cum vor merge la vot, a doua zi să meargă în partidul 'foarfecă' şi să nu mai fie alături de social-democraţi, pentru că este clar că nu au niciun ataşament pentru acest partid", a spus preşedintele PSD.

Potrivit configuraţiei parlamentare, grupurile care au anunţat că susţin Guvernul Orban au: PNL - 96 de membri, USR - 40 de membri, UDMR - 30 de membri, PMP - 13 membri şi ALDE - 15 membri. Acestora li se adaugă cea mai mare parte a deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale - 16 din cei 17. Pe de altă parte, grupurile PSD au 201 membri, iar grupul Pro România - 29 de membri.

În plus, la Senat mai sunt 18 parlamentarii neafiliaţi, dintre care 13 aparţin ALDE şi PMP, iar restul de la Pro România. De asemenea, la Camera Deputaţilor figurează 6 parlamentari neafiliaţi, dintre care 3 sunt excluşi din ALDE pentru că au rămas alături de Guvernul PSD, unul care a demisionat din PSD şi a susţinut moţiunea de cenzură, iar alţi doi sunt foşti deputaţi USR.

Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. În toate cazurile în care Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţe comune, adoptă legi, hotărâri sau moţiuni de cenzură, trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.

Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului. În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

Votul în parlament cu privire la noul guvern şi depunerea jurământului (procedură)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 15-01-2025 19:25

MAE: Evacuare medicală din Fâșia Gaza; cinci pacienți vor beneficia de tratament în București

Ministerul Afacerilor Externe, în strânsă colaborare cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, precum și cu alte instituții ale statului român și în coordonare cu structurile dedicate ale Comisiei Europene, a participat miercuri la operațiunea de evacuare medicală urgentă a 12 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza, grav a

Viata Parlamentara 15-01-2025 19:16

POT: Până în acest moment, 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea lui Klaus Iohannis

Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, miercuri, că, până în acest moment, 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Potrivit POT, toți parlamentarii partidului au semnat pentru această inițiativă a formațiunii, precum și 91 de parlamentari AUR, un parlamentar USR - Emanuel Ungureanu și doi parlamentari de l

Politic 15-01-2025 18:57

Ziua Culturii Naționale/ Ambasadele îi omagiază pe Eminescu, Brâncuși, dar și pe noii creatori români

Ambasadele de la București au marcat, miercuri, Ziua Culturii Naționale fie cu versuri ale lui Mihai Eminescu, fie cu omagii aduse artiștilor români, postate pe rețelele sociale. Pentru că Ziua Culturii Naționale este marcată pe 15 ianu

Politic 15-01-2025 17:57

MAE: Declarațiile lui Patrușev - agresive, de propagandă și dezinformare; UE continuă să sancționeze Rusia

Declarațiile lui Nikolai Patrușev, consilierul lui Vladimir Putin, abordează temele 'agresive' de propagandă și dezinformare, a transmis, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Potrivit MAE, declarațiile lui Nikolai Patrușev 'nu conțin nimic nou'. 'Sunt aceleași teme agresive de propagandă și dezinformare cu care Mosc

Politic 15-01-2025 14:43

Lasconi: Să ne amintim cuvintele lui Eminescu, pentru a ne păstra vii rădăcinile, valorile naționale, credința și tradițiile

Președinta USR, Elena Lasconi, pledează pentru respectarea și punerea în valoare a culturii, subliniind că aceasta reprezintă una dintre 'cele mai de preț moșteniri' pentru generațiile următoare. În contextul Zilei Culturii Na

Politic 15-01-2025 14:10

Ciolacu: Vom începe o reorganizare și o comasare a agențiilor din cadrul SGG și a aparatului propriu de funcționare al Guvernului

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că în cursul acestei luni va începe o reorganizare și o comasare a agențiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului și a aparatului propriu de funcționare al Guvernului.  

Politic 15-01-2025 13:32

Ciolacu: Guvernul va aproba în ședința de joi calendarul alegerilor prezidențiale

Guvernul va aproba în ședința de joi calendarul alegerilor prezidențiale, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. El a făcut precizarea după întâlnirea de lucru pe care a avut-o miercuri la Ministerul Finanțelor cu ministrul de resort, Tanczos Barna, întrebat în acest sens. Premierul a fost î

Politic 15-01-2025 13:23

Ciolacu: Ziua Culturii Naționale este o responsabilitate de suflet, îndrumând tinerele generații spre cultură și educație

Ziua Culturii Naționale este nu doar despre patrimoniul cultural valoros de care ne bucurăm și cu care ne mândrim în toată lumea, este o responsabilitate de suflet să onorăm această moștenire îndrumând tinerele generații spre cultură și educație, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu, miercuri, în mesajul adresat cu prilejul Zilei Cult

Politic 15-01-2025 13:16

Ciolacu: Guvernul nu va mări TVA, o creștere a TVA cu un punct procentual aduce automat o creștere a inflației

Guvernul nu va lua măsura măririi cotei de TVA, o creștere a acesteia cu un punct procentual aduce automat o creștere a inflației cu 0,5 puncte procentuale, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. 'Noi avem o reformă fiscală de implementat pe care și-a asumat-o România, (...) ea a fost asumată în PNRR în cererea de plat

Politic 15-01-2025 13:13

Predoiu: Includerea în Programul Visa Waiver - al doilea succes al MAI, după aderarea la Schengen

Includerea în Programul Visa Waiver reprezintă al doilea mare obiectiv și succes al Ministerului Afacerilor Interne din ultimele luni, după aderarea la Schengen, ambele contribuind la îmbunătățirea vieții cetățenilor și generând efecte pozitive semnificative în economia noastră, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predo

Politic 15-01-2025 12:45

Ciolacu: Guvernul va lua măsuri ca zona de plafonare către consumatori și către economie să fie menținută

Guvernul va lua măsuri astfel încât zona de plafonare către consumatori și către economie să fie menținută, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. El a fost întrebat, după întâlnirea de lucru cu ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, dacă măsura plafonării prețurilor la energie și gaz s-ar putea extinde pentru o

Politic 15-01-2025 11:55

VIDEO Ciolacu: Am stabilit foarte clar ca până la sfârșitul lunii să trecem Legea bugetului prin Guvern

Proiectul legii bugetului pe anul 2025 va fi aprobat în Guvern până la sfârșitul lunii ianuarie, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu după întâlnirea de lucru pe care a avut-o, miercuri, la sediul Ministerului Finanțelor, cu viceprim-ministrul Tanczos Barna, ministrul Finanțelor. 'Am avut o întâ

Politic 15-01-2025 10:37

Ziua Culturii Naționale/Iohannis: Cultura este fundamentală pentru dezvoltarea unei națiuni

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naționale în care afirmă că această zi 'ne găsește într-un moment de răscruce pentru viitorul României' și își exprimă încrederea că în 'construcția acestui viitor, pe care ni-l dorim sub semnul echilibrului și al prosperității, cultur

Politic 14-01-2025 19:23

Tîlvăr: Regiunea Mării Negre - rol crucial în asigurarea securității europene și transatlantice

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere, marți, cu James O'Brien, asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al secretarului de stat al SUA, în cadrul căreia a evidențiat rolul 'crucial' al regiunii Mării Negre în asigurarea securității europene și transatlantice, în contextul continuării războ

Politic 14-01-2025 18:53

Burduja: Din 280 de posturi ocupate în minister, între 10% și 20% dintre colegi vor pleca acasă

Reorganizarea la nivelul Ministerului Energiei a fost demarată săptămâna trecută iar din cele 280 de posturi ocupate în instituție, între 10% și 20% dintre angajați vor pleca acasă, în urma concursurilor pe care le vor susține, a anunțat, marți, ministrul de resort, Sebastian Burduja. 'Durează cam două luni, inclusiv adoptarea &icir