Barna către Congresul USR: Vă cer să aveţi încredere că vă pot reprezenta cu succes în calitate de candidat la preşedinţie

Preşedintele USR, Dan Barna, le-a cerut sâmbătă celor peste 500 de delegaţi al Congresul USR să aibă încredere în el că poate reprezenta cu succes formaţiunea în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an.
"Acum este momentul nostru! După toate lucrurile pe care am reuşit să le facem împreună în ultimii trei ani, sunt sigur că avem o şansă reală ca USR-PLUS să dea preşedintele. Şi ştiu că aveţi curajul să intrăm în această competiţie. Ştiu că avem voinţa să mergem până la capăt pe acest drum. Suntem Games of Thrones ca viziune, dar ca energie suntem Star Trek-ul României. Vă cer doar să aveţi încredere în mine că vă pot reprezenta cu succes şi în calitate de candidat la preşedinţia României", a spus Barna de la tribuna Congresului USR, care va stabili cine este candidatul Uniunii pentru alegerile prezidenţiale.
Barna a amintit că în urmă cu trei ani USR a început un drum ce are ca punct final schimbarea felului în care se face politică în România şi oricât de neverosimil părea acest obiectiv şi oricât de greu a fost şi este încă acest drum, după trei ani membrii Uniunii pot spune că au reuşit să facă ceea ce foarte puţini au crezut că ar putea fi posibil să se întâmple.
"Am arătat că oamenii obişnuiţi, care nu au mai făcut niciodată politică, pot crea un partid, pot intra în Parlament, pot deveni vocea relevantă a străzii într-o societate. Într-un fel, povestea noastră este aceeaşi cu povestea tuturor celor care au încercat să schimbe ceva în România în ultimii 30 de ani. Povestea noastră este de fapt povestea antreprenorilor care au pornit de la zero şi cărora cei din jur le-au spus n-ai să reuşeşti, n-ai relaţii, n-ai bani, nu ai cum. Este povestea voluntarilor din societatea civilă, cărora lumea le-a spus că nu vor putea să schimbe nimic, că aşa se fac lucrurile în România, că fără bani nu mişcă nimeni un deget. Este povestea tinerilor care s-au întors în ţară după ce şi-au terminat studiile în străinătate deşi li s-a spus la ce te întorci, îi întrebau ceilalţi. (...) Este povestea profesorilor care au continuat să facă performanţă deşi nimeni nu le-a dat vreo mână de ajutor, este povestea medicilor care au continuat să lucreze într-un sistem bolnav, este povestea funcţionarilor, da, a funcţionarilor oneşti şi competenţi care încearcă în fiecare zi să schimbe lucrurile în ciuda nepotismelor, a corupţiei şi imposturii din partea feudală a administraţiei româneşti. Este de fapt povestea oamenilor care au ieşit în stradă şi au rămas acolo să lupte împotriva abuzurilor şi care au rămas în stradă să înfrunte gazele lacrimogene şi bastoanele jandarmilor pe 10 august. Povestea noastră este povestea tuturor românilor care au ales să nu mai stea deoparte. Despre asta este USR", a spus Dan Barna.
Liderul USR a adăugat că şi povestea sa a început tot acum trei ani.
"Eram cu familia la socri, de Paşte. Am primit un telefon, era Dacian Cioloş care mă întreba dacă vreau să fac parte din echipa de la Ministerul Fondurilor Europene. Am zis 'da', şi vă mărturisesc că îmi este foarte greu să mă gândesc că în acel moment şi până la acest discurs au trecut doar trei ani. Nu am făcut niciodată politică înainte de USR, eram antreprenor. (...) Dar după jumătate de an în guvern, mi-am dat seama că nu mă mai pot întoarce la viaţa mea de dinainte. Cred că ştiţi cu toţii secvenţa din Matrix când Neo trebuie să aleagă între pastila roşie şi cea albastră. Cea roşie îl aducea înapoi la viaţa de dinainte, în vreme ce pastila albastră îi deschidea ochii şi vedea lumea din jurul lui cum era cu adevărat. Cam aşa a fost şi la mine. Am acceptat această provocare şi am intrat în USR. Am intrat în USR în 2016 şi am ajuns deputat de Sibiu în Camera Deputaţilor. La congresul din 2017 voi m-aţi ales preşedintele partidului. De atunci şi până astăzi partidul a crescut de la 1.700 la aproape 15.000 de membri, de la 40 la peste 450 de filiale", a adăugat deputatul Uniunii.
El a amintit, între altele, că USR a strâns peste un milion de semnături pentru iniţiativa "Fără Penali" şi, împreună cu aliaţii de la PLUS, a câştigat peste două milioane de voturi la alegerile pentru Parlamentul European.
"Am devenit o forţă politică care se bate de la egal la egal cu partidele vechi, PSD şi PNL. Am devenit membri cu drepturi depline ai ALDE Europe şi suntem membri fondatori ai celui de-al treilea grup din Parlamentul European, Renew Europe şi suntem singura forţă politică din România care deţine preşedinţia unui grup parlamentar în Parlamentul European. (...) Dar este o funcţie în statul român care este mai importantă decât toate celelalte. Preşedinţia României. Şi dacă este o funcţie care are mai mare nevoie de o parte din ADN-ul USR, de curajul, puterea de acţiune şi elanul USR, aceasta este funcţia de Preşedinte al României. Singura forţa politică din România care are astăzi o viziune şi care a arătat că este dispusă să meargă mai departe decât oricare alta pentru a transforma această viziune în realitate este USR. Noi, USR PLUS am spus ceea ce vrem încă din primele zile de la crearea partidului: vrem o României în care legea este lege pentru toată lumea,în care banul public este cheltuit corect şi transparent, în care munca şi meritele chiar sunt preţuite mai mult decât banii şi relaţiile. (...) Vrem să trăim într-o ţară civilizată. Şi eu cred că fiecare dintre noi înţelege exact ce înseamnă acest lucru", a spus Dan Barna.
Potrivit acestuia, dacă trebuie să definim ce înseamnă o ţară civilizată, nu ar exista un indicator mai relevant decât dorinţa românilor de a trăi în propria lor ţară.
"Da, vrem o Românie din care tinerii să vrea să rămână. Astăzi mai mult de jumătate dintre tineri îşi văd viitorul în afară României. Este cea mai dureroasă cifră din istoria noastră recentă. Ca să vă daţi seama de dimensiunea acestei drame naţionale, gândiţi-vă că fiecare dintre noi are în familie sau în grupul de prieteni cel puţin o persoană care lucrează sau trăieşte în afara graniţelor ţării. Spun asta pentru a înţelege că emigraţia nu este doar o cifră îngrozitoare, este o realitate pe care o experimentăm cu toţii. (...) Ceilalţi, vechile partide şi toţi cei care au condus România vreme de 30 de ani, sunt responsabili pentru cifra asta aşa cum arată ea acum. Sunt responsabili pentru milioanele de români care au plecat din ţară. Nu ne putem aştepta ca cei care au provocat acest dezastru să reuşească, magic, acum să îl repare.
Noi suntem singurii care putem să schimbăm asta şi, dacă judecăm după numărul de voturi pe care l-am primit pe 26 mai din partea tinerilor şi din partea celor care au plecat din ţară, aş zice că şi ei cred acelaşi lucru, un sfert de Românie crede că noi putem schimba România. Iar celor care ne spun că nu avem şanse, că nu suntem pregătiţi, le aduc aminte de antreprenorii care au pornit de la zero, de voluntarii din societatea civilă, de tinerii care s-au întors, de profesorii, medicii, funcţionari şi toţi cei care au avut curajul să nu stea deoparte. Astăzi suntem mai puternici ca niciodată", a subliniat liderul USR. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: George Onea, imagine: Cătălin Soci, redactor video: Marilena Gheorghiță, grafician: Traian Arsenescu, editor online: Anda Badea)
Citiţi şi:
A început Congresul USR; peste 500 de delegaţi îşi aleg prezidenţiabilul
Roxana Wring: USR trebuie să guverneze din 2020; Dăncilă trebuie să plece
Dinulescu (USR): Dacă mă votaţi, mă votaţi pentru că reprezint altceva decât cutuma
Dacian Cioloş: Nu există niciun blocaj în negocierile cu USR
Barna (USR): Opţiunea pentru România e menţinerea axei Washington-Londra
Congresul USR: Dan Barna - validat candidat pentru alegerile prezidenţiale
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Mi se pare credibilă declarația lui Crin Antonescu; să ceară documentul și să îl prezinte
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, a apreciat ca fiind 'credibilă' explicația contracandidatului său Crin Antonescu privind declarația dată la fosta Securitate. El a precizat totodată că Antonescu ar trebui să ceară documentul și să îl prezinte public, pentru a lămuri 'orice fel de suspiciun
Administrația Prezidențială a publicat achizițiile publice pe primul trimestru al anului
Administrația Prezidențială a publicat achizițiile publice pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2025. Potrivit centralizatorului achizițiilor publice pentru primul trimestru al anului, printre comenzile sau contractele făcute de Administrația Prezidențială se numără: servicii de transport aerian extern Bruxelles (3 februarie) în valoar
Guvernul a aprobat metodologia pentru organizarea Programului Național de Reducere a Abandonului Universitar
Guvernul a aprobat, miercuri, metodologia privind organizarea și funcționarea Programului Național de Reducere a Abandonului Universitar. Potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES, Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar are ca obiectiv reducerea semnificativă a ratei abandonului universitar în instituțiile de
Executivul a aprobat Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar ca serviciu public 2025-2029
Guvernul a adoptat, miercuri, prin hotărâre, Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar și a justiției ca serviciu public 2025-2029 și a planului de acțiune aferent acesteia. Potrivit unui comunicat al Executivului, creșterea calității și eficienței serviciilor judiciare, facilitarea accesului cetățenilor la justiție, consolidarea lup
Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Regiei Autonome 'Registrul Auto Român', aprobat în Guvern
Executivul a aprobat miercuri bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Regiei Autonome 'Registrul Auto Român', aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Potrivit unui comunicat al Guvernului, pentru anul 2025, comparativ cu datele preliminate din anul 2024, veniturile totale programate &icir
Guvern/Inițierea negocierilor privind instituirea unei comisii care să soluționeze cererile de despăgubiri pentru Ucraina - aprobată
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri inițierea negocierilor pentru încheierea unui tratat privind instituirea unei Comisii Internaționale care să soluționeze cererile de despăgubiri cauzate Ucrainei de agresiunea Federației Ruse. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de Guvern, printre documentele aprobate în ș
Implementarea recomandărilor OCDE privind liberalizarea serviciilor în domeniul pensiilor private, aprobată de Guvern
Guvernul a aprobat, miercuri, prin ordonanță de urgență, implementarea recomandărilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind liberalizarea serviciilor în domeniul pensiilor private, în concordanță cu Codurile de liberalizare ale OCDE. Potrivit unui comunicat al Executivului, aderarea României la
Convenția între România și Regatul Unit al Marii Britanii pentru eliminarea dublei impuneri, aprobată de Guvern
Executivul a aprobat miercuri un proiect de lege privind ratificarea Convenției între România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe câștiguri de capital și prevenirea evaziunii fiscale și a evitării plății impozitelor și a Protocolului anexă la convenție, semna
Acordul privind controlul coordonat în PTF Galați - Giurgiulești rutier, aprobat de Guvern
Executivul a aprobat miercuri un proiect de lege privind ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul țării noastre în punctul de trecere a frontierei de stat Galați - Giurgiulești rutier, pe sensul de intrare în România, semnat pe 20 noiembrie 2024 la București.
Elmar Brok - fost președinte al Comisiei de politică externă a PE, decorat de președintele interimar Ilie Bolojan
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat miercuri mai multe decrete de decorare, între care se numără cel referitor la decorarea fostului președinte al Comisiei de politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok. Potrivit Administrației Prezidențiale, în semn de 'înaltă apreciere pentru contribuția deosebită la
REPER: Actualul cadru legal creează confuzie, aplicare discriminatorie și riscuri majore pentru libera exprimare
Reprezentanții REPER își reafirmă angajamentul pentru respectarea legii, dar atrag atenția că în forma actuală cadrul legal creează confuzie, aplicare discriminatorie și riscuri majore pentru libera exprimare. REPER solicită astfel, din nou, în mod public, clarificarea de urgență a poziției AEP și BEC cu privire la dreptul ac
Prezidențiale2025/Bogdan Ivan, întrebat despre cenzura de pe rețelele de socializare: Nu face parte din atribuțiile mele
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării și Turismului, Bogdan Ivan, a declarat miercuri că nu are competențe cu privire la cenzurarea persoanelor fizice care exprimă opinii politice pe rețelele de socializare, iar pentru a gestiona aceste situații a fost creat un grup de lucru format din autorități relevante în acest domeniu.
Guvernul a aprobat Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României, un proiect în care țara noastră își stabilește ca țintă să ajungă până în 2030 cu un nivel al competențelor digitale la aproximativ 40% din populație. Ministrul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării și
Mihai Constantin: Reforma aparatului bugetar și a angajaților din domeniul public este în desfășurare
Reforma aparatului bugetar și a angajaților din domeniul public este o reformă în desfășurare, este într-o etapă premergătoare de evaluare și a suferit deja și pași de implementare încă de la Legea nr. 296, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. El a răspuns astfel, într-o co
Contractele de investiții pentru Stadioanele 'Corvinul Hunedoara' și Dinamo, semnate în prezența premierului și ministrului Dezvoltării
Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, au participat, miercuri, la ceremonia de semnare a contractelor de investiții 'Complex Sportiv Corvinul 1921 Hunedoara' și 'Noua Arenă multifuncțională C.S. Dinamo București'. 'Cele două proiecte reprezintă mai mult dec&ac