Preşedintele Iohannis sesizează CCR în cazul legii referitoare la alegerile pentru Parlamentul European
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis joi Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, care vizează şi alegerile pentru Parlamentul European.
"Prin conţinutul normativ, unele dispoziţii sunt contrare prevederilor constituţionale şi jurisprudenţei instanţei de contencios constituţional", arată şeful statului în sesizare, menţionând că această lege a fost transmisă de Parlament pentru promulgare pe 29 decembrie 2018.
El susţine că articolul nou introdus privind desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, care prevede că "pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol în ziua de referinţă nu se pot organiza alte tipuri de alegeri şi nici referendumuri la nivel naţional sau local", încalcă mai multe prevederi din Constituţie.
"Autoritatea legiuitoare este liberă să opteze pentru orice soluţie legislativă în materie referendară, însă fără a interfera cu competenţele celorlalte autorităţi publice în acest domeniu, precum şi fără a le modifica statutul constituţional ori atribuţiile prevăzute în Legea fundamentală. Or, norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeaşi dată cu data desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European afectează norme şi principii constituţionale", spune şeful statului.
De asemenea, Iohannis precizează că CCR a statuat că referendumul se poate desfăşura oricând în cursul anului, dacă Parlamentul a fost consultat sau a aprobat propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui României.
"Potrivit Constituţiei, nu există nicio altă condiţie care să interzică organizarea şi desfăşurarea referendumului simultan cu alegerile prezidenţiale, parlamentare, locale sau alegerile pentru Parlamentul European ori într-un anumit interval de timp anterior sau posterior alegerilor menţionate. Ca atare, acolo unde legea nu distinge, nici interpretul nu poate să o facă (...). În consecinţă, condiţiile stabilite de legiuitor pentru desfăşurarea referendumului prin legea criticată adaugă la prevederile Constituţiei, ceea ce determină neconstituţionalitatea acestora", susţine el.
Şeful statului afirmă că aceste exigenţe extraconstituţionale cuprinse în lege împiedică organizarea oricărui referendum, în condiţiile în care practic, în România, s-ar putea să se desfăşoare alegeri în fiecare an, ceea ce contravine Constituţiei.
"În condiţiile în care legea se referă la alegerile locale, fără a preciza dacă este vorba de alegeri generale sau parţiale, este cunoscut faptul că acestea din urmă pot avea loc în fiecare lună a anului. În consecinţă, suprimarea referendumului prin obstacole stabilite de lege reprezintă un alt argument pe care se întemeiază constatarea că pct. 1 al articolului unic din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este neconstituţional. De asemenea, se constată că aceste dispoziţii din legea criticată pot genera blocaje constituţionale, data alegerilor devenind dependentă de data desfăşurării referendumului", subliniază Iohannis.
El susţine şi că prevederile referitoare la referendumul privind revizuirea Constituţiei încalcă Legea fundamentală.
Preşedintele arată că, potrivit Constituţiei, "revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire" şi că CCR a statuat că "pentru coerenţa procedurii este raţional ca aceeaşi autoritate care iniţiază organizarea referendumului să fie şi cea care stabileşte data şi obiectul referendumului". Totodată, adaugă el, "în virtutea rolului constituţional al fiecărei autorităţi în declanşarea diverselor tipuri de referendum, stabilirea datei la care acesta urmează să aibă loc se face în mod diferenţiat, prin acte specifice fiecărei autorităţi, respectiv prin decret al preşedintelui României, în ce priveşte referendumul asupra unor probleme de interes naţional, prin hotărâre a Parlamentului, în situaţia demiterii preşedintelui României, şi prin lege, în cazul revizuirii Legii fundamentale", iar "ceea ce este important, sub aspectul conformităţii procedurii organizării şi desfăşurării referendumului cu spiritul Constituţiei, este legitimitatea şi forţa juridică a actului prin care acesta este declanşat şi prin care se stabilesc aspecte definitorii, aşa cum este şi data la care urmează să aibă loc".
Potrivit preşedintelui Iohannis, în ceea ce priveşte referendumul local, competenţa stabilirii datei referendumului local nu poate aparţine decât autorităţii locale respective.
Şeful statului critică şi prevederile referitoare la modul de alcătuire a birourilor electorale în privinţa alegerilor prezidenţiale. El susţine că prin definiţiile date în cazul membrilor acestor birouri se creează un tratament diferenţiat între formaţiunile politice parlamentare. Astfel, Iohannis precizează că partidele politice parlamentare care nu au un grup propriu în ambele Camere ale Parlamentului sunt excluse de la posibilitatea de a propune un membru în fiecare birou electoral constituit la alegerile pentru preşedintele României.
"Dreptul formaţiunilor politice parlamentare de a propune membri în birourile electorale prevăzute de art. I pct. 11 din legea dedusă controlului de constituţionalitate nu poate fi realizat în mod diferenţiat, atât timp cât toate partidele politice parlamentare au obţinut mandate de deputaţi sau senatori, fără încălcarea principiilor prevăzute de art. 8 alin. (1) şi alin. (2) din Constituţie referitoare la pluralismul şi definirea şi exprimarea voinţei politice a cetăţenilor. Prezenţa reprezentanţilor din toate partidele parlamentare reprezintă o garanţie în plus pentru corecta desfăşurare a alegerilor, indiferent de tipul acestora", subliniază Iohannis.
Preşedintele critică şi prevederea conform căreia, la nivel central, comisia electorală ar trebui să cuprindă: ''delegaţii partidelor deja reprezentate în Parlament sau care au obţinut cel puţin un anumit procentaj de sufragii. Partidele politice trebuie să fie reprezentate în mod corespunzător şi în comisia electorală centrală", precizând că în această situaţie nu poate fi vorba nici de o egalitate "proporţională", întrucât în cazul acesteia partidele politice ar fi tratate în funcţie de numărul lor de voturi, ceea ce nu este cazul.
"O atare reglementare instituie o condiţie discriminatorie pentru partidele politice parlamentare care au un grup parlamentar propriu doar într-una dintre Camerele Parlamentului, faţă de partidele politice parlamentare care au un grup parlamentar propriu în ambele Camere ale Parlamentului, acest criteriu nefiind unul justificat obiectiv şi raţional pentru aplicarea unui tratament juridic diferenţiat. Astfel, această condiţie contravine art. 16 alin. (1) din Constituţie referitor la egalitatea în drepturi, dat fiind faptul că tratamentul diferenţiat aplicat partidelor politice, persoane juridice de drept public, se reflectă într-un tratament diferenţiat aplicat reprezentanţilor partidelor politice parlamentare, persoane fizice, fără o justificare obiectivă şi raţională", se arată în sesizare.
Şeful statului critică şi prevederile potrivit cărora "preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va încheia un proces-verbal, în 3 exemplare, care cuprinde: numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale, care s-au prezentat la urne (...), din care: (...) numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale speciale, care s-au prezentat la urne". De asemenea, el mai arată că legea omite în formula de calcul privind alegătorii numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale.
"Vă solicit să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că dispoziţiile prezentate din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală sunt neconstituţionale", solicită Iohannis.AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ciolacu: Există mobilizare a coaliției pentru votul din Parlament pe buget, nu-mi fac nicio problemă
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că există o mobilizare în rândul coaliției de guvernare astfel încât dezbaterile și votul în Parlament pentru bugetul pentru 2025 să decurgă conform calendarului anunțat pentru săptămâna viitoare. El a răspuns astfel, întrebat dacă are emoții cu pr
Ciolacu: Înțeleg că e de bonton să cerem demisia președintelui; nu o cer pentru că nici nu mă interesează
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 'este de bonton' să se ceară demisia președintelui Klaus Iohannis, dar că nu va face acest lucru, pentru că nu îl interesează. Ciolacu a fost întrebat într-o conferință de presă, la Palatul Parlamentului, dacă ar fi oportună acum demisia președintelui Klaus Iohannis, av&
Antonescu: România, țară în care drepturile normale ale modernității pot fi exercitate, dar cu respect pentru ce e majoritar
România trebuie să fie o țară liberă, în care 'oricare dintre drepturile normale ale modernității poate fi exercitat', dar în care trebuie să existe 'un respect pentru ceea ce este tradițional și majoritar', a declarat Crin Antonescu. Crin Antonescu a fost validat, duminică, la Palatul Parlamentului, la congre
Marcel Ciolacu: În acest moment eu nu cred în șansele candidatului Victor Ponta la prezidențiale
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în acest moment nu crede în șansele lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale, iar dacă acesta va candida, nu îl va vota. 'Marea majoritate (a PSD - n.r.) a decis ceva și vom respecta decizia majorității pentru că așa funcționează democrația. (...) Anunță domnul Ponta că i
Ponta: Sunt foarte hotărât să intru în luptă; românii să aibă mai mulți lideri care să propună o schimbare radicală
Deputatul PSD Victor Ponta a afirmat, duminică, că va intra în lupta pentru alegerile prezidențiale și va propune un proiect de schimbare totală, astfel încât românii să aibă mai mulți lideri curajoși care 'să propună o schimbare radicală, așa cum așteaptă ei, nu să lase să se perpetueze sistemul lui Iohannis încă 5 ani'.
Congres PSD/Crin Antonescu: Voi fi un președinte puternic nu prin încălcarea Constituției, ci prin angajament și prin parteneriat
Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat că va fi un președinte puternic nu prin încălcarea Constituției, 'nu prin interpretarea ei abuzivă', ci va fi un președinte prin angajament, prin atitudine, prin dedicație și prin parteneriat. Crin Antonescu a fost validat, duminică, la Palatul Parlamentului, la cong
Adrian Câciu: Singurul partid matur din actuala coaliție este PSD, nu UDMR, care are 5%
Deputatul PSD Adrian Câciu, fost ministru al Fondurilor Europene, a declarat, duminică, la Craiova, la Conferința extraordinară a organizației PSD Dolj în cadrul căreia au avut loc dezbateri privind pregătirea pentru alegerile prezidențiale din 2025, că singurul partid matur din actuala coaliție este PSD, și nu UDMR, care are 5%. A
Congres PSD/Crin Antonescu - validat candidat la alegerile prezidențiale
Delegații congresului extraordinar al PSD au validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Crin Antonescu a fost validat, duminică, cu 5.484 de voturi pentru, 18 împotrivă și 14 abțineri candidatul la alegerile prezidențiale din partea PSD. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Piciu, editor: Mihai Simionescu, editor online:
Congres PSD/Ciolacu: 40% dintre cei care au pus ștampila pe un anumit candidat au spus că n-au știut cine e
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, la congresul extraordinar al partidului, că în luna noiembrie a anului trecut 40% dintre cei care au pus ștampila pe un anumit candidat la alegerile prezidențiale au spus că n-au știut cine este, iar acest lucru 'ar trebui să ne sperie'. 'În noiembrie anul trecut, 4
Congres PSD/Antonescu: Partidele nu sunt minunate, dar dispariția lor înseamnă dispariția democrației
Crin Antonescu a declarat că intră în cursa prezidențială pornind de la convingerea 'nu că partidele sunt minunate', ci de la părerea că dispariția partidelor, promovată în discursul și îndemnul 'falsei icoane purtătoare de false minuni', înseamnă direct dispariția democrației, a pluralismului, dispariția libertății. Cri
Congres PSD/Ciolacu: Agresivitatea progresistă a alimentat revolta în Europa; familia - între un bărbat și o femeie
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă, că românii 'sunt un popor tolerant și deschis către diversitate', dar atunci când se vorbește despre familie, aceasta nu poate fi formată decât între un bărbat și o femeie. 'Faptul că cineva vrea să dea foc la tot ce am construit vreme de 20 de ani nu înseamnă
Congres PSD/Marcel Ciolacu: România a suferit o adevărată traumă socială odată cu anularea alegerilor prezidențiale
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, la congresul extraordinar al partidului, că România a suferit o adevărată traumă socială odată cu anularea alegerilor prezidențiale, iar frustrarea acumulată în timp în toate straturile societății s-a transformat în ură și a izbucnit acum sub forma 'unei furii dezlănțuite anti-sistem
Congres PSD/Ciolacu: Producem de 8 ori mai mult ca pe vremea lui Ceaușescu; să te îndrepți către înțelepciunea rusească - erezie mizerabilă
Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, duminică, la Congresul partidului, că România produce, astăzi, de opt ori mai mult decât în timpul lui Ceaușescu și este 'o erezie mizerabilă' să contești aparteneța României la lumea occidentală și să te îndrepți către 'înțelepciunea rusească'.
Cosmin Vasile (PSD Dolj): Alegerile prezidențiale nu sunt doar despre candidat, ci despre viitorul României
Prim-vicepreședintele PSD Dolj, Cosmin Vasile, a declarat, duminică, la Conferința extraordinară a organizației în cadrul căreia au avut loc dezbateri privind pregătirea pentru alegerile prezidențiale din 2025, că alegerile prezidențiale din acest an nu sunt doar despre candidat, ci despre viitorul României. 'În actualul
Ciolacu: Suntem obligați să venim în fața românilor cu un om care are profilul prezidențial - Crin Antonescu
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că partidele din coaliția de guvernare sunt obligate să vină în fața românilor unite și cu un om care are cu adevărat profilul prezidențial, un om capabil, cu experiență, iar acest om este Crin Antonescu. 'Am venit la guvernare în cel mai greu moment, când era pandemie și