logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Leş despre şefia SMAp: Preşedintele a tratat situaţia exclusiv politic, în detrimentul normelor juridice elementare

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis a tratat situaţia conducerii Statului Major al Apărării "exclusiv politic, în detrimentul celor mai elementare norme juridice", susţinând că rolul CSAT în această procedură a fost "viciat", în condiţiile în care şeful statului a făcut informarea exclusiv la televizor şi nu în cadrul şedinţei Consiliului aşa cum o cer legea şi regulamentele de funcţionare.

El a adăugat că, odată cu preluarea funcţiei de ministru al Apărării în a doua jumătate a lunii noiembrie 2018, a luat act de faptul că mandatul actualei conduceri SMAp se apropie de final, astfel că trebuia identificată cea mai bună soluţie într-un interval de timp foarte scurt. În opinia sa, "prelungirea mandatului ar fi reprezentat un semnal negativ la adresa elitei militare, întrucât ar insinua existenţa unei crize de leadership".

"Resursa umană este cel mai important atu al Ministerului Apărării Naţionale, iar în calitate de ministru resping orice ingerinţă politică de natură să afecteze aceste valori ale Armatei", a susţinut Leş.

Ministrul a completat că se vede "nevoit" să facă o serie de precizări punctuale, "întrucât s-a încercat vehicularea unor argumente şi informaţii false în spaţiul public, chiar şi din partea unor jurnalişti cu prezumtivă reputaţie în domeniu".

"Din perspectivă legală, s-a speculat asupra faptului că ministrul Apărării nu a respectat condiţia ce prevede că propunerea trebuie să vină din rândul şefilor categoriilor de forţă sau de locţiitor SMAp. Doresc să clarific pe această cale, încă o dată, că eu nu am mers la Cotroceni cu o propunere în plic. În realitate, am solicitat CSAT avizul pentru a numi un general al Armatei române cu recunoaştere internaţională în poziţia de şef al Statului Major al Forţelor Terestre, urmând ulterior să emit ordinul de ministru aferent. Numai după aceste etape preliminare propunerea putea fi înaintată către preşedinte spre emiterea decretului de numire, aceasta fiind pasul procedural final. Preşedintele a respins în mod reflex, fără argumente, solicitarea iniţială (care este în fapt apanajul ministrului), anulând întregul eşafodaj pe care se întemeia procedura legală de numire. Teza conform căreia am mers la Cotroceni pentru a solicita emiterea unui decret de numire (sau a mai multora) pentru o persoană neeligibilă este profund neadevărată", a explicat Leş într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, "lipsa dialogului a fost cea de-a doua linie de argumentare prin care s-a încercat culpabilizarea celor implicaţi în procedură".

"Vă pot spune că am avut numeroase iniţiative de a dialoga pe această temă cu Palatul Cotroceni. Deşi este de notorietate tensiunea care există între Guvern şi Preşedinţie, am făcut tot posibilul pentru a evita o stare de ostilitate şi subsecvent un blocaj. Eu înţeleg rolul ministrului Apărării ca fiind un personaj discret, dar activ, care nu face din Armată o tribună de la care să-şi optimizeze scorul electoral. Concret, l-am contactat direct şi din timp pe preşedinte pentru a discuta deschis, spre a avea perspectiva domniei sale asupra problemei, însă reacţia a venit prompt: 'Preşedintele este ocupat!'. Privind retrospectiv este limpede că s-a încercat o ambuscadă, care să genereze profit în plan mediatic, electoral, însă din fericire am la dispoziţie căile legale pentru a readuce lucrurile în matca lor legală. Îmi asum totuşi vina de a fi mizat pe faptul că preşedintele nu-şi va permite să abordeze domeniul apărării şi securităţii în cheie pur electorală", a menţionat Gabriel Leş.

Conform ministrului, este fără echivoc situaţia din punct de vedere juridic a decretului de prelungire a mandatului de şef SMAp - pe perioada maximă de un an - emis de preşedinte.

"În mod absolut simetric, propunerea de prelungire se supune aceleiaşi proceduri ca şi cea de numire. Avem un singur precedent în acest sens, respectiv Decretul 882 din septembrie 2010, unde veţi regăsi explicit sintagma în fundamentarea emiterii decretului: 'Având în vedere propunerea ministrului apărării naţionale şi avizul prim-ministrului'. Cred că este absolut evident că rolul CSAT în această procedură a fost la rându-i viciat, preşedintele făcând informarea exclusiv la televizor şi nu în cadrul şedinţei Consiliului aşa cum o cer legea şi regulamentele de funcţionare. Mai mult decât atât, am trimis toate documentele care intrau pe ordinea de zi cu 10 zile înainte, astfel că dacă ar fi existat un minimal deziderat pentru soluţionarea problemei, preşedintele sau consilierii domniei sale (cu care a existat dialog) ar fi putut emite obiecţii, ori cereri de clarificare, în timp util. Cu atât mai ambiguă este situaţia din perspectiva Ministerului Apărării cu cât instituţia noastră are un cadru militar cu grad de general delegat la Cotroceni, pe funcţia de secretar CSAT, care are explicit rolul de a verifica conformitatea procedurii şi documentelor ce intră pe ordinea de zi. Înţeleg că domnia sa nu şi-a făcut datoria, pentru că nu a semnalat niciuna dintre aşa-zisele probleme de legalitate invocate de preşedinte. Ori, aceste probleme în fapt nu există, iar preşedintele a tratat situaţia exclusiv politic, în detrimentul celor mai elementare norme juridice", a conchis Gabriel Leş.

Monitorul Oficial a publicat, pe 29 decembrie, decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis privind prelungirea, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării.

Anterior, şeful statului transmisese, printr-un comunicat de presă, că întârzierea publicării acestui decret "are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate".

La finalul şedinţei CSAT în care s-a discutat despre conducerea SMAp, preşedintele Iohannis anunţa că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă, precizând că propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, nu a fost aprobată.

"Această propunere făcută de ministrul Apărării nu respectă rigorile legii. În consecinţă, CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării, o situaţie foarte neplăcută, care arată o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării. În situaţia în care am ajuns, practic, nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcţia de şef al Statului Major al Armatei. Deci, nu există o propunere pentru şeful Armatei. Mandatul generalului Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără şef al Armatei. Această situaţie generată de incompetenţa PSD trebuie rezolvată. După şedinţa CSAT, am rezolvat-o. Am luat decizia şi am semnat şi trimis spre publicare decretul prin care se prelungeşte mandatul de şef al Armatei pentru generalul Ciucă", susţinea Iohannis.

Ministrul Apărării preciza atunci că propunerea sa pentru şefia Statului Major al Apărării a fost generalul Dumitru Scarlat, care reprezintă România la NATO şi Uniunea Europeană. Potrivit lui Leş, şeful statului i-ar fi spus în şedinţa CSAT că nu vrea "să mute oamenii de aici colo, că sunt buni pe unde sunt". AGERPRES/(AS - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 04-04-2025 13:08

Abrudean, la Forumul privind Viitorul Mediteranei: Investiția în oameni este pentru pace, sustenabilitate și dezvoltare

Investiția în oameni, printr-o educație accesibilă, incluzivă și de calitate, reprezintă o investiție pe termen lung în pace, sustenabilitate și dezvoltare, a evidențiat președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada. 'În fața multiplelor crize, trebuie să continuăm să susținem

Politic 04-04-2025 11:46

Ciolacu: România urmează să primească un model nou de sistem PATRIOT din SUA

România urmează să primească un model nou de sistem PATRIOT din SUA, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, acesta precizând că achiziția a fost contractată și a fost efectuată și plata în acest sens. Anunțul a fost făcut la finalul vizitei efectuate la șantierul Centrului de Mari Arși din cadrul Spitalului Clinic

Politic 04-04-2025 11:27

Ciolacu: Am apelat la diaspora din SUA; Dragoș Sprânceană e una dintre persoanele cu care am discutat

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat vineri că în relația cu Statele Unite se încearcă 'o nouă abordare', precizând că pentru a prezenta noii Administrații Trump situația din România s-a apelat la români din diaspora implicați în politica americană în zona Partidului Republican, unul dintre aceștia fiind omu

Politic 04-04-2025 11:06

Prezidențiale2025/ AEP: Cheltuielile cu materialele electorale - suportate doar de beneficiari; contribuțiile și cheltuielile declarate - publicate săptămânal

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizează că, în perioada campaniei electorale, cheltuielile pentru realizarea materialelor de publicitate politică, electorală trebuie să fie suportate exclusiv de beneficiari - candidați independenți, partide politice și alianțe electorale, iar orice cheltuială făcută de către alte persoane pentru promovarea candidaților este

Politic 04-04-2025 09:51

Ciolacu: Statutul României de membru al Alianței Nord-Atlantice reprezintă cea mai puternică garanție de securitate

Statutul României de membru al Alianței Nord-Atlantice reprezintă cea mai puternică garanție de securitate, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu, vineri, într-un mesaj prilejuit de marcarea Zilei NATO și aniversarea a 21 de ani de la aderarea României la această organizație. 'Cea mai puternică alianță politico-militar

Politic 04-04-2025 08:09

Numiri în conducerea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate și Agenției Naționale pentru Sport

Raluca Giorgiana Dumitrescu (PSD) a fost numită în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate. Decizia semnată de premierul Marcel Ciolacu a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Totodată, funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate va

Politic 03-04-2025 22:21

Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o la Palatul Cotroceni pe soprana Angela Gheorghiu

Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, joi, la Palatul Cotroceni pe soprana Angela Gheorghiu, una dintre cele mai apreciate voci ale României pe plan internațional, a transmis Administrația Prezidențială. Potrivit unei postări pe Facebook a Administrației Prezidențiale, întâlnirea a fost un prilej de a recunoaște contribuția sa la pr

Politic 03-04-2025 20:37

Ambasadorul Israelului în România a subliniat importanța unei educații de calitate pentru o societate puternică

Ambasadorul Israelului în România, Lior Ben Dor, a atras atenția asupra importanței dezvoltării unei educații foarte bune, pentru ca oamenii să trăiască într-o societate puternică. El a declarat, joi, la cea de-a XVI-a ediție a Conferinței Internaționale de Diplomație și Afaceri Globale pentru elevi '2DAY AMBASSADOR',

Politic 03-04-2025 20:09

George Simion: Tarifele americane sunt un semnal de alarmă, nu o declarație de război

Decizia Statelor Unite de a impune tarife suplimentare produselor europene nu trebuie tratată 'cu aroganță sau replici pripite', tarifele americane sunt un 'semnal de alarmă', nu o declarație de război, afirmă președintele AUR, George Simion. 'Decizia Statelor Unite de a impune tarife suplimentare produselor europene nu tre

Politic 03-04-2025 20:00

Kelemen Hunor, despre tarifele impuse de SUA: Trebuie să tratăm situația cu calm, ar trebui discutat, negociat

Uniunea Europeană și România trebuie să trateze situația creată de impunerea tarifelor de către SUA cu calm, să discute și să negocieze, consideră președintele UDMR, Kelemen Hunor. Întrebat la Europa FM cum ar trebui să gestioneze România din punct de vedere politic și diplomatic 'acest război comercial pe care l-a declan

Politic 03-04-2025 18:13

Hurezeanu: O legătură transatlantică solidă - esențială pentru o Alianță puternică; Europa trebuie să își intensifice eforturile

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat, joi, că o legătură transatlantică solidă este esențială pentru o Alianță Nord-Atlantică puternică, iar Europa trebuie să își intensifice eforturile, întrucât pacea și securitatea nu vin niciodată de la sine. Oficialul român participă la reuniunea miniștrilor afacerilor e

Politic 03-04-2025 18:11

Ilie Bolojan - discuții cu reprezentanți ai industriei de apărare despre Planul UE pentru consolidarea capacitaților de apărare

Președintele interimar Ilie Bolojan a participat, joi, la o reuniune de lucru la Palatul Cotroceni, alături de reprezentanți ai industriei naționale de apărare și ai principalelor grupuri sindicale din domeniu. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile s-au axat pe Planul UE pentru consolidarea capacitaților de apărar

Politic 03-04-2025 16:48

Memorandumuri de înțelegere între Guvernul României și cel al Saint Vincent și Grenadine, semnate la Palatul Victoria

O serie de memorandumuri bilaterale au fost semnate joi, la Palatul Victoria, între Guvernul României și Executivul din Saint Vincent și Grenadine, cu prilejul vizitei la București a prim-ministrului acestei țări, Ralph E. Gonsalves. Ceremonia a avut loc la finalul unei întâlniri a celor două delegații oficiale conduse

Politic 03-04-2025 16:36

Guvern: Peste 37 hectare de teren - scoase din fondul forestier național pentru amenajarea hidroenergetică Răstolița

Guvernul a aprobat, joi, scoaterea definitivă din fondul forestier național a unui teren de 37,5263 hectare, de către Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale 'Hidroelectrica' S.A., pentru realizarea amenajării hidroenergetice Răstolița. Potrivit unui comunicat al Executivului, scoaterea definitivă din fondul

Politic 03-04-2025 15:25

Ciolacu: Jandarmeria Română, structură esențială în arhitectura de securitate a statului

Jandarmeria Română a obținut încrederea românilor prin curajul și seriozitatea cu care a intervenit prompt și eficient acolo unde a fost nevoie, a evidențiat premierul Marcel Ciolacu în mesajul transmis acestei instituții, care împlinește, joi, 175 de ani. 'Cu responsabilități în garantarea siguranței ce