logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Preşedintele Iohannis a sesizat la CCR legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis miercuri Curţii Constituţionale a României o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

În sesizare, şeful statului susţine că legea încalcă mai multe articole din Constituţie.

"Considerăm că legea menţionată încalcă prevederile art. 1 alin. (4) şi (5), art. 16 alin.(1), şi art. 61 alin. (1), 135 alin. (1) şi alin. (2) lit. a), b), d) şi g), ale art. 136 alin. (3) şi (4), art. 138 alin. (1) şi (2), ale art. 140 alin. (1) din Constituţie, precum şi ale art. 147 alin. (4) din Constituţie", se arată în sesizarea de neconstituţionalitate.

"Instituind prin lege înfiinţarea FSDI Parlamentul a nesocotit dispoziţiile art. 1 alin. (4) din Constituţie în componenţa sa referitoare la separaţia puterilor în stat, reglementând într-un domeniu ce ţine de competenţa de reglementare a autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, viciu de natură să antreneze - conform jurisprudenţei instanţei constituţionale - neconstituţionalitatea legii în ansamblul său", spune şeful statului.

El subliniază că referirea din titlul legii criticate şi la 'modificarea unor acte normative' nu schimbă această stare de lucruri, întrucât modificările aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 159/1999 privind înfiinţarea Companiei Naţionale 'Loteria Română' SA, respectiv Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 199/2000 privind înfiinţarea Companiei Naţionale 'Imprimeria Naţională' SA sunt simple modificări de corelare legislativă devenite necesare ca urmare a înfiinţării Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

"În jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a stabilit că exercitarea arbitrară de către Parlament a competenţei sale de legiferare, prin adoptarea de legi în domenii ce revin în exclusivitate în competenţa decizională a autorităţilor administrative concretizată în acte normative cu caracter infralegal (administrativ), încalcă şi dispoziţiile art. 61 alin. (1) din Constituţie, cu riscul de a transforma legiuitorul în autoritate publică executivă", adaugă şeful statului, amintind de decizia CCR nr. 777/2017.

Preşedintele Iohannis susţine că, prin obiect, scop, strategia investiţională, modul de selectare a conducerii şi modalitatea de înstrăinare a acţiunilor sau activelor din proprietatea FSDI, legea criticată încalcă prevederile art. 1 alin. (5) din Constituţie.

El susţine că norma ce reglementează organizarea şi funcţionarea FSDI prin raportare exclusivă la prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990 şi la cele ale legii criticate este lipsită de previzibilitate, fiind astfel încălcate dispoziţiile din Constituţie, întrucât exclude de la aplicare orice alte reglementări specifice pieţei de capital sau fondurilor de investiţii.

Şeful statului menţionează că astfel FSDI va funcţiona fără să se supună vreunei norme prudenţiale emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară sau de alt for statal care să-i controleze soliditatea, deşi patrimoniul său va include societăţi de interes strategic.

"Natura juridică imprecisă a FSDI, ce nu este calificat în mod expres ca reprezentând un fond guvernamental din administraţia publică, accentuează neclaritatea normei care nu numai că înlătură de la aplicare Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, ci şi orice alte dispoziţii în materie", subliniază el.

Preşedintele Iohannis arată că legea criticată este neclară şi sub aspectul lipsei oricăror menţiuni referitoare la monitorizarea FSDI de către orice altă autoritate, inclusiv de către Eurostat pe perioada existenţei acestuia. De asemenea, el arată că în conturarea regimului juridic al FSDI nu se regăsesc trimiteri referitoare la normele europene incidente şi obligatorii pentru desfăşurarea activităţii unui astfel de fond.

Şeful statului menţionează că lipsa de previzibilitate şi claritate a cadrului juridic aplicabil FSDI este întărită şi de prevederile art. 4 alin. (1) din legea criticată.

El spune că din prevederile legii rezultă că unele investiţii ale FSDI vor viza aspecte ce ţin de strategii sectoriale guvernamentale, activitate de natură să plaseze Fondul în sectorul public, ceea ce indică necorelarea dintre obiectivul FSDI şi strategia sa investiţională.

"Rezultă, pe de o parte, natura juridică incertă a FSDI, în raport cu obiectul, scopul şi strategia investiţională a acestuia. Pe de altă parte, cadrul normativ conturat prin legea criticată este incomplet şi lipsit de previzibilitate", mai spune Iohannis.

El arată că legea nu cuprinde cadrul general al criteriilor de investiţii în proiecte, de asociere cu alte fonduri de investiţii şi cu alţi parteneri, limitări ale acestor asocieri în sensul stabilirii unor praguri de investiţii în diverse instrumente, respectiv în asocierea cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, în vederea protejării patrimoniului Fondului, în special al societăţilor din portofoliul FSDI.

Iohannis consideră şi că în ceea ce priveşte stabilirea componenţei Consiliului de Supraveghere textul este neclar.

Şeful statului atrage atenţia că prin această lege s-a optat pentru renunţarea la orice limitare a operaţiunilor de înstrăinare a acţiunilor/activelor aflate în proprietatea FSDI.

Iohannis subliniază că legea încalcă prevederea din Constituţie privind protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară.

"În măsura în care unicul acţionar al FSDI este statul, iar FSDI exercită şi calitatea de acţionar în cadrul societăţilor de la care a preluat acţiunile deţinute de statul român, considerăm că acest caracter de simplă recomandare a strategiilor sectoriale guvernamentale contravine dispoziţiilor art. 135 alin. (2) lit. b) din Constituţie întrucât riscă să pună în pericol/afecteze protecţia intereselor publice naţionale în activitatea economică desfăşurată de societăţi comerciale în cadrul cărora statul este acţionar majoritar", menţionează Iohannis.

El spune că soluţia legislativă privind capitalul social al FSDI în valoare de 9.000.000.000 lei şi includerea în cadrul Fondului a unor companii ce în ultimii ani au înregistrat pierderi (de exemplu: CFR, Poşta Română, CE Oltenia) este de natură să afecteze interesul naţional în activitatea economică.

Şeful statului precizează că transferul unor bunuri aflate în proprietatea privată a statului către o societate pe acţiuni, prin lege, ca act de reglementare primară, încalcă principiul separaţiei puterilor în stat şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie.

"Soluţia aleasă de legiuitor cu privire la modalitatea de transfer a acţiunilor va conduce practic la afectarea dreptului acţionarilor minoritari de a-şi exprima poziţia în cadrul companiilor respective în legătură cu transferul dreptului de proprietate al acţiunilor majoritare la FSDI. (...) Lipsa de transparenţă în vânzarea acţiunilor aduse aport la capitalul social, prin derogarea de la prevederile Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, va avea un impact financiar puternic prin implicaţiile deciziilor FSDI asupra companiilor deja listate la Bursa de Valori Bucureşti", afirmă preşedintele Iohannis.

El indică faptul că actul normativ ridică reale probleme în ceea ce priveşte respectarea cerinţelor privind previzibilitatea şi stabilitatea legii.

Şeful statului mai spune că prin derogarea de la prevederile din Legea nr. 24/2017 statul riscă să piardă controlul asupra companiilor menţionate în lege.

Potrivit acestuia, unele prevederi contravin principiului ierarhiei actelor juridice.

El mai atrage atenţia că exceptarea din lege de la aplicarea dispoziţiilor art. 1 alin. (1) lit. f) din OG nr. 64/2001 reprezintă instituirea unei derogări de la obligaţia companiilor naţionale şi societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat de a repartiza profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit într-o proporţie de cel puţin 50% sub formă de dividende în cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat.

"Apreciem că reglementarea instituie un tratament preferenţial pentru FSDI faţă de celelalte societăţi comerciale cu capital de stat care nu se află pe lista Anexei nr. l, aspect ce distorsionează concurenţa dintre companii, aspect de natură să contravină atât art. 16 alin. (1), cât şi art. 135 alin. (2) lit. a) din Constituţie", adaugă şeful statului.

El indică faptul că legea supusă controlului de constituţionalitate exceptează remunerarea membrilor Consiliului de Supraveghere şi Directoratului de la aplicarea prevederilor OUG nr. 109/2011.

Preşedintele Iohannis spune că instituirea unei asemenea excepţii nu se justifică obiectiv şi raţional, aceasta fiind de natură să creeze un tratament juridic diferenţiat în cadrul aceleiaşi categorii (regimul juridic aplicabil membrilor din conducerea companiilor/societăţilor la care statul deţine capital integral sau majoritar).

Şeful statului solicită CCR să constate că Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii - SA, precum şi pentru modificarea unor acte normative este neconstituţională în ansamblul său. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 03-04-2025 16:36

Guvern: Peste 37 hectare de teren - scoase din fondul forestier național pentru amenajarea hidroenergetică Răstolița

Guvernul a aprobat, joi, scoaterea definitivă din fondul forestier național a unui teren de 37,5263 hectare, de către Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale 'Hidroelectrica' S.A., pentru realizarea amenajării hidroenergetice Răstolița. Potrivit unui comunicat al Executivului, scoaterea definitivă din fondul

Politic 03-04-2025 15:25

Ciolacu: Jandarmeria Română, structură esențială în arhitectura de securitate a statului

Jandarmeria Română a obținut încrederea românilor prin curajul și seriozitatea cu care a intervenit prompt și eficient acolo unde a fost nevoie, a evidențiat premierul Marcel Ciolacu în mesajul transmis acestei instituții, care împlinește, joi, 175 de ani. 'Cu responsabilități în garantarea siguranței ce

Politic 03-04-2025 15:05

VIDEO Premierul din Saint Vincent și Grenadine, la Palatul Victoria

Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a primit, joi, la Palatul Victoria, pe premierul din Saint Vincent și Grenadine, Ralph E. Gonsalves, aflat într-o vizită în România.  

Politic 03-04-2025 15:03

VIDEO Guvern: Reducere de 15 posturi de secretari de stat și 5 de secretari generali adjuncți în 8 ministere

Guvernul a aprobat, joi, reducerea cu 15 a posturilor de secretari de stat și cu 5 a celor de secretari generali adjuncți în opt ministere, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. 'În perspectiva deciziilor asupra cărora Guvernul s-a angajat privind reducerea cheltuielilor publice și a aparatului

Politic 03-04-2025 14:45

VIDEO Mihai Constantin: Agenția Națională pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția pentru Arii Naturale Protejate

Agenția Națională pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, urmând ca noua entitate, Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate, să funcționeze cu 2.001 posturi, urmare a unei hotărâri aprobate de Guvern, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Politic 03-04-2025 14:42

VIDEO Guvern: Ajutor de 342 milioane lei pentru agricultori ca să poată cultiva legume în sere și solarii

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, un ajutor de 342 milioane lei pentru agricultorii și firmele din sectorul vegetal pentru cultivarea de legume în sere și solarii, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. 'A fost aprobată o hotărâre de Guvern prin care agricultorii și firmele din sector

Politic 03-04-2025 14:05

Bolojan: Jandarmeria - un pilon de bază al siguranței și ordinii publice; continuați să vă faceți datoria cu respectarea legii

Jandarmeria Română reprezintă 'un pilon de bază' al siguranței și ordinii publice, a declarat, joi, președintele interimar Ilie Bolojan, care le-a transmis reprezentanților acestei instituții să continue să-și facă datoria cu respectarea legii. 'Celebrăm astăzi 175 de ani de la

Politic 03-04-2025 13:58

Proiect depus la Parlament privind reintroducerea a două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor și președinților de CJ

Parlamentari de la S.O.S. România, POT și AUR doresc modificarea legislației pentru alegerea autorităților administrației publice locale, în sensul organizării a două tururi de scrutin ale alegerilor pentru primăriile locale și pentru consiliile județene, urmând ca în turul al doilea să se califice primii doi candidați care au obținut cel mai mare num

Politic 03-04-2025 13:03

Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Tarifele SUA vor afecta întreaga lume; România trebuie să fie o voce puternică în UE

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat, joi, că tarifele impuse de Statele Unite ale Americii vor afecta întreaga lume, iar România 'riscă să fie prinsă din nou pe picior greșit'. 'Tarifele impuse de Statele Unite vor afecta întreaga lume, iar țara noastră riscă să fie prinsă din nou pe picior greșit. Risipa guverna

Politic 03-04-2025 12:34

Proiect S.O.S. România depus la Parlament: Hotărârile CCR pot fi atacate cu recurs la Instanța supremă

Parlamentarii S.O.S. România au depus un proiect de lege care prevede mai multe modificări în ceea ce privește funcționarea Curții Constituționale, printre care introducerea posibilității de a ataca hotărârile CCR cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. 'Deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii și au puter

Politic 03-04-2025 12:04

Năstase: Trump a hotărât să arunce în aer comerțul mondial, declanșând un război comercial la scară internațională

Președintele nou ales al SUA a decis să repare toate problemele nerezolvate ale lumii în câteva zile, iar acum suntem la capitolul 'comerț mondial', afirmă fostul premier Adrian Năstse într-o postare pe blog intitulată 'Noua dezordine mondială'. 'În urmă cu zece ani, atunci când și-a anunțat intenția de a candi

Politic 03-04-2025 11:36

Ciolacu: Doi trimiși speciali vor discuta la Mar-a-Lago cu reprezentanți ai Administrației Trump, în principal despre vize

Doi trimiși speciali ai prim-ministrului, respectiv ai Guvernului, se află în Statele Unite ale Americii, unde urmează să poarte discuții cu reprezentanți ai Administrației Trump, a anunțat, joi, premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului a precizat înainte de ședința de guvern că unul dintre cei doi emisari a plecat din țară și, de miercuri, se

Politic 03-04-2025 11:22

Ciolacu: Vom proteja companiile românești de efectele războiului comercial al tarifelor vamale între America și Europa

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate de 'efectele noului război comercial al tarifelor vamale între America și Europa', menționând că există încredere în România din partea investitorilor. 'Vom proteja companiile românești cu toate resursele disponibile de e

Politic 03-04-2025 11:00

Prezidențiale2025/ 11 candidați pentru funcția supremă în stat; doar trei sunt la prima campanie de președinte

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe vineri, la ora 00:00, iar cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni au timp până pe data de 3 mai să îi convingă pe români să îi aleagă în cea mai înaltă funcție din statul român. Potrivit Constituției (art. 81), președintele Rom&acir

Politic 03-04-2025 10:30

Prezidențiale2025/ AEP avertizează asupra dezinformărilor: Alegătorii să adopte o atitudine de detectiv, cu o gândire critică

Mijloacele de dezinformare cu privire la modul de organizare și desfășurare a proceselor electorale utilizate sunt într-o permanentă evoluție, iar participanții la aceste procese apelează la mijloace tehnice și strategii de influențare a alegătorilor netradiționale, care duc la diseminarea rapidă a informațiilor cu caracter fals sau înșelător - se arată în