logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

RETROSPECTIVĂ 2024/ Vremuri grele pentru democraţiile liberale după un an electoral record

Image

Criză de încredere, scene politice fragmentate, ascensiune a extremelor şi a populiştilor: democraţiile liberale ies mai fragilizate ca oricând din zecile de alegeri care au avut loc în lume în 2024, favorizând de facto derivele autoritare, notează un comentariu al agenţiei France Presse.

Cu mai mult de jumătate din populaţia mondială cu drept de vot chemată la urne, anul 2024 a fost bogat în procese electorale. Privirile au fost îndreptate în primul rând spre alegerile prezidenţiale din noiembrie din Statele Unite - gardianul autoproclamat al democraţiei în lume -, câştigate în final de Donald Trump.

Dacă votul popular a sancţionat tabăra democrată la putere pentru că nu a reuşit să stopeze creşterea preţurilor, în mod vizibil ameninţările repetate ale candidatului republican de a ataca statul de drept nu i-au speriat pe susţinătorii săi.

Dacă îşi va aplica programul, ''America va cunoaşte atacul cel mai violent asupra contra-puterilor şi libertăţilor civile din istoria sa pe timp de pace'', îşi arată îngrijorarea cercetătorul american Larry Diamond în revista Foreign Affairs, convins că Trump se va dovedi ''mai implacabil'' decât în primul mandat.

'Ne aflăm într-un moment periculos, şi nu doar în Statele Unite', a apreciat pentru AFP Max Bergmann, de la Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Modelul democratic construit după 1945 şi consolidat după prăbuşirea blocului sovietic la sfârşitul secolului al XX-lea, dar aflat deja în declin de aproximativ două decenii, este tot mai ameninţat, potrivit unui recent raport al organizaţiei americane Freedom House, care avertizează în ce priveşte înmulţirea violenţelor şi manipulările ce afectează un număr de scrutine.

Ţări neguvernabile

Anul 2024 a adus, nesurprinzător, realegerea unor autocraţi ''duri'', ca Vladimir Putin în Rusia (cu 87% din voturi) sau Ilham Aliev în Azerbaidjan (cu peste 90% din voturi), aminteşte AFP.

În anumite democraţii zise ''hibride'', politicienii forte îşi menţin puterea chiar dacă trebuie să facă concesii unei opoziţii organizate şi determinate, cum ar fi în India sau în Turcia, unde partidele lui Narendra Modi şi Recep Tayyip Erdogan au înregistrat un recul notabil la alegerile legislative şi locale.

Dar situaţia îngrijorează şi în democraţiile în interiorul cărora competiţia electorală este mai liberă: în Uniunea Europeană, mai ales, vedem '' scene politice din ce în ce mai polarizate şi fragmentate'', în care ''devine tot mai dificil de a face compromisuri şi a guverna, până în punctul de a arunca în aer coaliţiile de la putere', subliniază Max Bergmann de la CSIS.

În Germania, alianţa între social-democraţii cancelarului Olaf Scholz, liberali şi Verzi a explodat în noiembrie, deschizând o criză politică cu viitor incert şi alegeri legislative federale prevăzute în februarie.

În Ţările de Jos, o coaliţie fragilă de patru partide subminate de divizări încearcă să guverneze după destrămarea precedentei la sfârşitul lui 2023.

În Franţa, tradiţionalul joc de alternanţă între dreapta şi stânga a primit o lovitură de la sosirea la putere a centristului Emmanuel Macron în 2017. Iar legislativele convocate după o dizolvare controversată a Adunării Naţionale în iunie au avut drept rezultat formarea a trei blocuri ireconciliabile (stânga, extrema dreapta şi centru-dreapta) care se ciocnesc zilnic pe toate subiectele, împiedicând orice reformă.

Neîncredere şi retragere

Această volatilitate se explică îndeosebi printr-o ''criză de încredere fără precedent din 1945 în toate partidele politice şi în mass-media'', explică Bertrand Badie, specialist în relaţii internaţionale la Sciences Po (Ştiinţe Politice).

'Există o adevărată secătuire a ofertei politice. În Franţa sau în Statele Unite, ce propuneau Macron sau (Kamala) Harris, dacă nu împiedicarea rivalilor lor - Trump sau extrema dreaptă a Marinei Le Pen - să acceadă la putere? Aceasta pune o mare problemă de legitimitate'', adaugă el.

Este un climat de neîncredere care avantajează deseori partidele populiste şi de extremă dreapta, în evidentă ascensiune la alegerile din iunie pentru Parlamentul European, ca şi la scrutine naţionale din Germania, Franţa, Ţările de Jos sau anterior în Italia şi Ungaria.

Se constată astfel că mulţi alegători se agaţă de argumente precum lupta împotriva imigraţiei şi refacerea puterii lor de cumpărare. Ei favorizează din ce în ce mai mult personalităţile care întruchipează o anumită autoritate, precum premierul ungar Viktor Orban sau Donald Trump.

''Planeta şi societăţile trăiesc o mare transformare. Globalizarea liberală nu mai aduce răspunsuri pentru milioane de persoane îngrijorate de aceste schimbări uneori radicale în modul de a trăi cu ceilalţi, de a se deplasa sau de a produce', explică Gilles Gressani, directorul revistei de geopolitică Le Grand Continent.

''Consecinţa este că există o cerere din ce în ce mai puternică de a opri schimbarea şi, cum acest lucru pare tot mai improbabil, (există) tentaţia iluzorie a retragerii', adaugă expertul citat în comentariul France Presse.AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 26-01-2025 02:26

SUA: Trump invitat să se adreseze celor două camere ale Congresului pe 4 martie

Mike Johnson, președintele republican al Camerei Reprezentanților, l-a invitat sâmbătă pe Donald Trump să se adreseze ambelor Camere ale Congresului pe 4 martie, primul său discurs oficial în fața parlamentarilor de la revenirea sa la putere, notează AFP. Johnson i-a trimis o scrisoare președintelui Trump invitându-l să '

Politic Ex 26-01-2025 01:41

Coreea de Nord anunță că a testat mai multe rachete de croazieră strategice

Coreea de Nord a testat rachete de croazieră strategice lansate de pe mare, a anunțat agenția de oficială de presă KCNA, adăugând că rachetele și-au atins ținta 'cu precizie', transmite AFP. 'Mijloacele de descurajare ale forțelor armate ale Republicii Populare Democrate Coreene sunt mult mai perfecționate', a declarat li

Politic Ex 25-01-2025 23:18

Noua Caledonie: Parisul denunță noi ingerințe ale Azerbaidjanului

Ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, a deplâns sâmbătă că Azerbaidjanul a 'căutat din nou să destabilizeze politica națională' a Franței în Noua Caledonie și a cerut ca aceste ingerințe să înceteze 'imediat', notează AFP. '+Grupul de la Baku+ a căutat din nou să ne destabilizeze viața

Politic Ex 25-01-2025 22:31

Belarus: Lukașenko 'nu are nicio legitimitate', afirmă șefa diplomației UE

Aleksandr Lukașenko, care ar urma să obțină al șaptelea mandat consecutiv în alegerile prezidențiale organizate duminică în Belarus, 'nu are nicio legitimitate', a afirmat sâmbătă șefa diplomației europene, Kaja Kallas, notează AFP. 'Lukașenko se agață de putere de 30 de ani. Mâine se va renumi pe el î

Politic Ex 25-01-2025 22:01

Trei civili uciși într-un bombardament ucrainean în regiunea Herson (oficial rus)

Trei civili au fost uciși după ce forțele ucrainene au bombardat orașul controlat de ruși Oleșki, în regiunea Herson , a declarat sâmbătă Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de Rusia, relatează Reuters. 'Pericolul pentru civili rămâne - orașul este presărat cu mine și alte muniții neexplodate', a scris Saldo pe apli

Politic Ex 25-01-2025 20:14

Germania: Musk intervine prin videoconferință pentru a-și exprima sprijinul față de extrema dreaptă

Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting electoral în Germania, în plină controversă după salutul său, considerat nazist de unii, în ziua învestirii lui Donald Trump, relatează AFP.

Politic Ex 25-01-2025 19:07

NATO monitorizează 'tot ceea ce se întâmplă în Marea Baltică' (comandant)

Baltic Sentry, misiunea NATO pentru a proteja infrastructurile subacvatice sensibile ale țărilor membre în Marea Baltică, 'monitorizează tot ceea ce se întâmplă' în regiune, a afirmat sâmbătă un comandant belgian, Erik Knockx, care participă la misiune, relatează AFP. 'Obiectivul nostru principal este

Politic Ex 25-01-2025 17:23

Ucraina se oferă să trimită cărbune 'gratuit' în Transnistria (Zelenski)

Ucraina a propus sâmbătă să trimită cărbune 'gratuit' către centralele termice din Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă afectată de întreruperi de curent și penuria de gaz rusesc de la începutul lunii ianuarie, relatează AFP. 'A

Politic Ex 25-01-2025 15:55

Zelenski dorește ca aliații săi să găsească un 'format' pentru discuții cu Rusia care să includă Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat vineri că discuțiile de pace cu Rusia nu pot avea 'rezultate reale' fără Ucraina și le-a cerut aliaților săi să găsească un format pentru convorbiri în acest sens, relatează vineri AFP. 'Este imposibil ca Ucraina să fie exclusă din orice platformă de negociere. Sau această platformă de nego

Politic Ex 25-01-2025 12:13

Conflictul din Yemen: Rebelii houthi eliberează 153 de prizonieri

Rebelii houthi au eliberat sâmbătă 153 de prizonieri 'legați de conflictul' care sfâșie această țară de un deceniu, la două zile după ce arestase alți membri ai personalului ONU, a anunțat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), informează AFP.

Politic Ex 25-01-2025 12:07

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit la Kiev pentru a discuta despre energie și securitate

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit sâmbătă la Kiev pentru a discuta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un context de tensiuni energetice în Transnistria, regiune separatistă prorusă situată între cele două țări, informează AFP și Reuters. Această fâșie de pământ cu circa o jumătate de milion d

Politic Ex 25-01-2025 11:37

Israel-Hamas/Cele patru femei-soldat israeliene au fost predate Comitetului Internațional al Crucii Roșii și urmează să ajungă în Israel

Cele patru femei-soldat israeliene ce fuseseră ținute ostatice de Hamas din 7 octombrie 2023 au fost predate sâmbătă, la puțin după orele locale 11:00 (09:00 GMT), Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), în cadrul acordului de armistițiu, informează agențiile

Politic Ex 25-01-2025 10:38

Israel-Hamas: Zeci de combatanți înarmați ai Hamas și Jihadului Islamic s-au adunat în Gaza înaintea unui schimb de prizonieri

Zeci de combatanți înarmați ai grupărilor Hamas și Jihadul Islamic s-au adunat sâmbătă pe o piață din orașul Gaza, unde ar urma să fie predați Crucii Roșii patru femei-soldat israelience, în cadrul unui nou schimb de prizonieri, informează AFP și Reuters. Combatanți ai Brigăzilor Ezzedin al-Qassam, ramura militară a Hamas, în uniforme d

Politic Ex 25-01-2025 09:39

Germania/Partidul lui Scholz și Verzii îi atenționează pe conservatori cu privire la o eventuală deschidere spre AfD în problema migrației

Partidul de centru-stânga al lui Olaf Scholz și Verzii i-au atenționat vineri pe conservatorii germani împotriva oricărei apropieri de extrema dreaptă pentru adoptarea rapidă a unei înăspriri a legislației privind dreptul de azil după atacul sângeros cu cuțitul din Aschaffenburg, în sudul Germaniei, informează AFP. Secretarul gene

Politic Ex 25-01-2025 05:51

VIDEO SUA: Pete Hegseth confirmat la limită ca șef al Pentagonului

Acuzații de agresiune sexuală, consum excesiv de alcool, lipsă de experiență: în ciuda criticilor, propunerea lui Donald Trump pentru Pentagon, Pete Hegseth, a fost aprobată la limită vineri de Senatul american, scrie AFP. În Statele Unite, Constituția cere ca numirile miniștrilor și altor înalți responsabili să fie confirmat