AlegeriSUA2024/ Cinci elemente cheie în victoria istorică a lui Donald Trump

Puţin contrar aşteptărilor, republicanul Donald Trump a obţinut o victorie categorică în faţa vicepreşedintei democrate Kamala Harris şi are acum drum liber către un nou mandat la Casa Albă, de data aceasta rezultatul oferindu-i un mandat clar, notează miercuri AFP, ce remarcă cinci elemente de reţinut din experienţa acestui scrutin prezidenţial din SUA.
- Rezultatul incontestabil -
Scrutinul se anunţa foarte strâns. Dar în final, deşi numărarea voturilor continuă în mai multe state ale SUA, Donald Trump a reuşit nu doar o revenire triumfătoare la Casa Albă, ci şi un scor care nu lasă loc la dubii.
Aceasta este probabil adevărata surpriză a scrutinului desfăşurat marţi, pentru care sondajele şi experţii preconizau o cursă foarte strânsă, unii prezicând chiar că rezultatele nu vor fi cunoscute decât după mai multe zile.
Dar nu a fost aşa. Postul de televiziune conservator Fox News, apropiat de Trump, a fost primul care către ora locală 02:00 l-a proiectat pe acesta învingător, proiecţii confirmate câteva ore mai târziu de celelalte mass-media americane.
Magnatul în vârstă de 78 de ani nu doar că şi-a văzut repede confirmată victoria în statele unde era oricum favorit, dar a câştigat şi majoritatea celor şapte state "decisive", inclusiv Georgia, Pennsylvania, Carolina de Nord şi Wisconsin, depăşind numărul minim de 270 de electori care-i asigură revenirea la Casa Albă. Câştigarea de asemenea a votului popular, conform rezultatelor parţiale, îi confirmă victoria clară.
- Puteri depline -
Pe lângă Casa Albă, republicanii îi deposedează pe democraţi şi de controlul asupra Senatului, având de asemenea şanse să-şi păstreze majoritatea în Camera Reprezentanţilor, unde situaţia este încă indecisă.
"Controlul asupra Camerei Reprezentanţilor este de acum miza majoră şi va avea un impact considerabil asupra direcţiei următorilor patru ani", subliniază Julian Zelizer, profesor de istorie la Universitatea Princeton.
Beneficiind în plus de o majoritate conservatoare la Curtea Supremă, pe care el însuşi a modelat-o prin numirea a trei judecători conservatori în timpul primului său mandat (2017-2021), Donald Trump nu este departe de a avea puteri depline, stârnind temeri că va avea chiar prea multă putere, după cum scrie cotidianul New York Times, publicaţie apropiată democraţilor. Mulţi comentatori se tem că el va considera acum că are frâu liber în luarea deciziilor şi că se va înconjura mai degrabă de susţinători fideli decât de consilieri care i-ar putea stăpâni elanul.
Rămâne însă de văzut şi cât de unit va fi în jurul său Partidul Republican. În primul său mandat, pe lângă obstacolele de care s-a lovit în administraţie, Trump nu a beneficiat de sprijinul deplin al propriei sale formaţiuni şi nici al unora dintre colaboratorii apropiaţi, acuzând astfel piedici puse de ceea ce a numit "statul profund" (deep state).
- O bază electorală lărgită -
Trump a reuşit să-şi mobilizeze mai bine ca oricând baza electorală. Mai mult, el a extins-o. O realiniere în rândul alegătorilor latino-americani, dar şi în rândul celor de culoare, în general percepuţi ca votanţi ai democraţilor, a contribuit la victoria sa în statele cheie. Conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne prezentate de postul NBC, Trump a obţinut 12% din voturile alegătorilor de culoare şi 45% din cele ale latino-americanilor, faţă de 8% şi, respectiv, 32% în 2020.
Această evoluţie este încă şi mai evidentă în ce priveşte raportul bărbaţi-femei, majoritatea bărbaţilor latino-americani şi 20% a celor de culoare votând acum pentru Trump.
În mod simbolic, Trump a devenit chiar primul republican care a câştigat comitatul Miami-Dade din Florida după anul 1988 şi primul care a câştigat o circumscripţie puternic latino-americană, situată în Texas la graniţa cu Mexic.
În plus, Donald Trump a câştigat clar în cel mai mare oraş arab, Dearborn, din Michigan, unul dintre statele oscilante în care s-a jucat scrutinul prezidenţial şi unde comunitatea arabă a fost curtată în timpul campaniei de ambii candidaţi, într-un an de mare nemulţumire din cauza războiului din Gaza. În Dearborn, unde 55% dintre locuitori sunt de origine arabă, iar primarul său a fost primul arabo-american care a condus o administraţie municipală, Donald Trump a obţinut 42% din voturi, în timp ce Kamala Harris s-a situat la 36%, a scris Detroit Free Press miercuri, după ce toate voturile au fost numărate. Comparativ cu 2020, este o mare înfrângere pentru democraţi, deoarece la alegerile din 2020 Joe Biden a obţinut aici 68% din voturi, iar Trump doar 30%, dar atunci războiul din Gaza nu începuse, ceea ce a determinat o mare parte a comunităţii arabe din Michigan să întoarcă spatele Partidului Democrat.
- Eşecul lui Harris -
"Acest dezastru democrat poate fi atribuit în mare parte lui Joe Biden. Nu ar fi trebuit să încerce să mai candideze din nou la vârsta de 80 de ani, lăsându-o în cele din urmă pe Harris să gestioneze o scurtă campanie improvizată care s-a dovedit inadecvată", constată Larry Sabato, politolog la Universitatea Virginia.
Vicepreşedinta în vârstă de 60 de ani, care ar fi fost prima femeie ajunsă la Casa Albă, nu a reuşit să valorifice coaliţia care l-a adus la putere pe Barack Obama, apoi pe Joe Biden. Ea a fost propulsată rapid candidat în iulie, după retragerea lui Biden.
Kamala Harris şi-a descris adversarul republican drept un potenţial dictator "fascist" şi un pericol pentru drepturile femeilor, dar nu a reuşit să convingă asupra economiei.
- O campanie ţintită -
Inflaţia şi imigraţia. Discursul inflamat al lui Trump împotriva migraţiei ilegale a fost de mare ajutor pentru el, într-o ţară confruntată cu un val migrator masiv. Totuşi, potrivit sondajelor, economia a fost cea care i-a adus avantajul decisiv. Victoria sa este astfel motivată parţial de nemulţumirea provocată de creşterea preţurilor, ca urmare a inflaţiei post-pandemie.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Citiţi şi:
VIDEO LIVE UPDATE Republicanul Donald Trump revendică ''o victorie politică fără precedent''
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rusia și Ucraina sunt 'foarte aproape de un acord', a afirmat președintele Trump la sosirea la Roma (Truth Social)
Președintele american Donald Trump a declarat vineri că Rusia și Ucraina sunt 'foarte aproape de un acord' și a cerut celor două părți se întâlnească pentru a-l finaliza, relatează sâmbătă AFP. 'Sunt foarte aproape de un acord și cele două părți ar trebui să se întâlnească acum, la cel mai înalt
Funeralii Papa Francisc/ Trump, în avion spre Roma, prima călătorie în străinătate din mandatul său
Președintele american Donald Trump a decolat vineri spre Roma, unde el și soția sa Melania vor asista sâmbătă la funeraliile Papei Francisc, alături de lideri din lumea întreagă, relatează AFP. Președintele american este așteptat să sosească în capitala Italiei &i
#Ucraina/Crimeea 'aparține' Ucrainei, insistă Zelenski, a cărui 'poziție rămâne neschimbată'
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat vineri că el consideră Crimeea aparținând Ucrainei, chiar dacă peninsula a fost anexată de Rusia în 2014, subliniind că poziția Kievului pe acest subiect rămâne 'neschimbată' în pofida presiunilor americane, relatează AFP. 'Poziția noastră rămâne nes
Zelenski nu este sigur dacă se va putea duce la funeraliile Papei Francisc; Trump nu exclusese o întâlnire cu liderul ucrainean
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski că nu este sigur 'dacă va avea timp' pentru a se duce la funeraliile Papei Francisc, prevăzute să aibă loc sâmbătă la Roma, la care urmează să participe președintele american Donald Trump, relatează AFP. 'Dacă am timp, voi fi desigur prezent', a declarat Zelenski presei, evocând totodată reu
S-au găsit componente americane într-o rachetă nord-coreeană lansată de Rusia asupra Kievului, afirmă Zelenski
O rachetă balistică de fabricație nord-coreeană lansată de Rusia asupra capitalei ucrainene Kiev în atacul din noaptea de miercuri spre joi avea și componente fabricate de companii americane, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP. 'Racheta care a ucis civili la Kiev conținea cel puțin 116 componente proven
Funeralii Papa Francisc/ Șefi de stat și capete încoronate, la ceremonia de sâmbătă
Zeci de șefi de stat și de guvern și-au confirmat prezența, sâmbătă, la Roma, la funeraliile Papei Francisc, decedat luni. Vaticanul a anunțat joi prezența a 50 de șefi de stat și a zece suverani în exercițiu, iar 'în acest stadiu, 130 de delegații (străine, n.r.) sunt confirmate pentru funeraliile Papei Francisc', care vor av
FBI arestează o judecătoare pentru că a 'obstrucționat' arestarea unui migrant
Biroul Federal de Investigații (FBI) a arestat o judecătoare pentru 'obstrucționarea' unei operațiuni de reținere a unui migrant, anunțat vineri directorul FBI, ceea ce marchează o escaladare a luptei administrației Donald Trump cu aparatul judiciar, relatează France Presse. 'Chiar acum, FBI a arestat-o pe judecătoarea Hannah Dugan din Milwaukee, &
#Ucraina: Întâlnirea Putin-Witkoff a fost 'constructivă' și a abordat inclusiv reluarea negocierilor directe ruso-ucrainene, potrivit Kremlinului
Președintele rus Vladimir Putin și emisarul american Steve Witkoff au discutat vineri circa trei ore la Kremlin, o întâlnire 'constructivă' ce a abordat planul de pace pro
Danemarca acuză Rusia de desfășurarea unei campanii de dezinformare legată de Groenlanda
Serviciile de informații daneze au acuzat vineri Moscova de orchestrarea unei campanii de dezinformare prin acreditarea ideii că un deputat danez ar căuta ajutorul Rusiei pentru a împiedica SUA să anexeze Groenlanda, relatează AFP. Postări pe rețelele de socializare în ianuarie susțineau că Karsten Honge, membru al parlamentului danez reprezent&aci
Trump i-a sugerat lui Orban ca Ungaria să iasă din UE, afirmă premierul ungar
Premierul ungar Viktor Orban a asigurat vineri că nu are nicio intenție să-și scoată țara din UE, ci dorește să o transforme pe aceasta din urmă împreună cu alți politicieni conservatori pentru a fi 'din nou ce a fost' odinioară, declarație venită după ce premierul liberal polonez Donald Tusk a susținut că șeful guvernului de la Budapesta ar dori ieșirea Ungari
Crimeea va rămâne a Rusiei, declară Donald Trump într-un interviu pentru Time
Președintele american Donald Trump a declarat vineri că peninsula Crimeea ocupată 'va rămâne a Rusiei', afirmând că până și președintele ucrainean Volodimir Zelenski este conștient de acest lucru, potrivit EFE. 'Crimeea va rămâne a Rusiei. Zelenski înțelege asta și toată lumea înțelege că aceasta [Crimeea] a fost
Funeralii Papa Francisc/ Biden participă la funeralii, dar nu va călători împreună cu Trump
Fostul președinte democrat al SUA, Joe Biden, și soția sa, Jill Biden, vor participa sâmbătă la Vatican la funeraliile Papei Francisc, cu care fostul lider de la Casa Albă a avut o relație foarte strânsă, a declarat vineri biroul său pentru AFP. Joe Biden și Jill Biden vor efectua călătoria în mod independent și nu se vor afla în avionu
'Coaliția voluntarilor' pentru #Ucraina: Toate opțiunile rămân pe masă, declară un ministru britanic
Un ministru al cabinetului britanic a declarat vineri că 'toate opțiunile rămân pe masă' în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina în cazul unui acord de pace, dar a refuzat să spună dacă vor fi trimise cu siguranță trupe în această țară, potrivit DPA. Ministrul britanic al Mediului, Steve Reed, a afirmat că este nevoie de o
#Ucraina: Discuții în desfășurare la Moscova între Putin și emisarul lui Trump asupra planului de pace propus de acesta
Emisarul special al președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, a fost primit vineri la Moscova de președintele rus Vladimir Putin, pentru discuții asupra planului de pace propus de Trump pentru încheierea războiului din Ucraina, care însă a respins deja împreună cu aliații săi europeni o serie de prevederi ale acestuia, relatează Reuters.
#Ucraina și aliații săi europeni au transmis SUA un document cu contrapropuneri referitoare la planul de pace avansat de Trump
Oficialii ucraineni și europeni au respins săptămâna aceasta unele propuneri din planul de pace elaborat de președintele american Donald Trump pentru încheierea războiului din Ucraina și au formulat contrapropuneri asupra mai multor puncte din acest plan, pe teme care merg de la chestiunile teritoriale până la sancțiunile impuse Rusiei, conform textelor con