AlegeriSUA2024 Statul Georgia în lumina reflectoarelor, marcat de un vot anticipat masiv şi istoric

Secţiile de votare s-au deschis marţi într-unul din statele cheie pentru alegerile prezidenţiale americane, Georgia, unde peste 50% dintre alegători au votat în avans şi unde democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump sunt practic la egalitate, informează EFE.
Ca urmare a afluxului mare de alegători care au ales să voteze timpuriu, Secretariatul de Stat al Georgiei estimează că, la închiderea secţiilor de vot, la ora 19:00, 70% din buletinele de vot vor fi pregătite pentru tabulare.
Un total de aproximativ 3,8 milioane de persoane au votat în avans, iar alte 265.000 au votat în absenţă, ceea ce reprezintă aproape 56% din totalul de 7,2 milioane de alegători activi ai statului Georgia, un număr record potrivit aceleiaşi entităţi.
În centrele de votare, care au fost deschise pe 7 mai, îşi vor putea exprima sufragiul alte trei milioane de alegători.
Nu se anticipează cozi în această zi de vot, despre care oficialii electorali au garantat că va fi sigură şi transparentă, lucru pe care îl reiterează în mod constant după ce Donald Trump a denunţat o presupusă fraudă electorală în 2020.
Cu 16 voturi în Colegiul Electoral, Georgia este unul dintre cele şapte state swing, alături de Nevada, Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania şi Carolina de Nord, care sunt considerate cruciale în alegerea preşedintelui SUA.
"Toate privirile sunt din nou îndreptate asupra Georgiei", a declarat reporterilor secretarul de stat Brad Raffensperger, care a subliniat, de asemenea, eforturile autorităţilor statului de a facilita dreptul de vot şi de a împiedica orice nereguli.
Până acum, votul a fost marcat de o participare istorică, care a depăşit aşteptările autorităţilor electorale ale statului, precum şi nivelul de 2,7 milioane de persoane care au votat în avans la alegerile prezidenţiale din 2020. Atunci Joe Biden a devenit primul candidat democrat care a câştigat în Georgia din 1992, când Bill Clinton s-a impus în faţa contracandidatului republican.
În 2020, Joe Biden a câştigat ceea ce până atunci era considerat un bastion republican, cu o diferenţă de 11.779 din cele peste cinci milioane de voturi exprimate, ceea ce i-a oferit victoria asupra lui Donald Trump.
Anul acesta, prezenţa la vot a fost de aşa natură încât în 92 din cele 159 de comitate ale statului Georgia, inclusiv cele mai populate (Fulton, Gwinnett, Cobb şi DeKalb), care fac parte din zona metropolitană a oraşului Atlanta, participarea a depăşit 50%, o situaţie din nou fără precedent în acest stat.
În ceea ce priveşte informaţiile de natură demografică, datele relevă o participare mai mare la votul timpuriu în rândul femeilor şi al grupelor de vârstă cuprinse între 50-70 şi 18-24 de ani.
Aşa cum s-a întâmplat în urmă cu patru ani, Georgia este considerat unul dintre cele mai mari "trofee" ale competiţiei electorale, iar în ultima parte a campaniei electorale, Kamala Harris şi Donald Trump au efectuat numeroase vizite în acest stat, însoţiţi de grei ai politicii sau vedete din lumea muzicii, precum Barack şi Michelle Obama sau Bruce Springsteen.
"Georgia este un stat cheie pentru ambele echipe de campanie. În majoritatea scenariilor pentru a obţine victoria necesară în Colegiul Electoral, echipa lui Trump trebuie neapărat să câştige Georgia", a declarat pentru EFE Jerry Gonzalez, directorul executiv al Impact Fund al Asociaţiei Funcţionarilor Hispanici Aleşi din Georgia (GALEO).
Pentru echipa de campanie a candidatei democrate,"ar fi bine să câştige Georgia pentru a-i oferi alte opţiuni de a ajunge la 270 de voturi în Colegiul Electoral şi a câştiga preşedinţia" SUA, a spus Gonzalez.
Potrivit CEO-ului GALEO Impact Fund, care citează site-ul de analiză GeorgiaVotes.com, peste 128.000 de alegători hispanici din aproximativ 400.000 înregistraţi, au votat deja în perioada de vot anticipat.
Alegătorii hispanici au făcut parte din coaliţia de alegători ai minorităţilor şi tinerilor din Georgia care i-a oferit lui Joe Biden victoria la alegerile din 2020.
În zilele dinaintea alegerilor, aşa-numitele voturi absente, care sunt trimise prin poştă, au făcut obiectul unor controverse şi al unui demers în justiţie al republicanilor, care au încercat să împiedice deschiderea urnelor în weekend pentru a permite ca buletinele de vot să fie înmânate personal.
Un judecător a respins însă acţiunea în justiţie întrucât, potrivit legii, alegătorii le pot preda până la închiderea urnelor în noaptea zilei alegerilor.
Într-o altă hotărâre, în urma unei acţiuni intentate de Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile şi Southern Poverty Law Center, Curtea Supremă din Georgia a stabilit că oficialii electorali pot număra doar voturile absente primite înaintea orei 19:00 în ziua alegerilor. Cele două organizaţii solicitaseră ca termenul limită de numărare a acestora să fie prelungit până pe 8 noiembrie din cauza întârzierilor poştei. AGERPRES/(AS - autor: Raluca-Elena Anghel, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rusia lovește în continuare infrastructurile energetice în #Ucraina, potrivit miniștrilor de externe francez și britanic
Rusia lovește în continuare infrastructurile energetice în Ucraina, au declarat vineri miniștrii de externe francez și britanic, acuzând Moscova de subminarea eforturilor de pace americane, relatează AFP. 'În cursul ultimelor trei săptămâni, Rusia și-a continuat atacurile asupra infrastructurilor energetice, ș
Primul summit UE-Asia Centrală începe la Samarkand în încercarea de a combate protecționismul comercial
Primul summit dintre Uniunea Europeană (UE) și Asia Centrală a început vineri în Uzbekistan, cu participarea a cinci lideri din regiune, a președintelui Consiliului European, Antonio Costa, și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează EFE. Orașul istoric uzbec Samarkand găzduiește acest eveniment care are lo
SUA: Trump afirmă că preferă să aibă 'negocieri directe' cu Iranul privind programul său nuclear
Președintele american Donald Trump a declarat joi că ar prefera să aibă 'negocieri directe' cu Iranul în vederea unui nou acord privind programul său nuclear, relatează AFP. 'Cred că ar fi mai bine dacă am avea negocieri directe', le-a spus Trump jurnaliștilor la bordul avionului prezidențial Air Force One.
NATO/ Miniștrii de externe continuă discuțiile consacrate sporirii capacității de apărare a Alianței
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Miniștrii de externe din țările membre ale NATO continuă vineri discuțiile referitoare la creșterea capacității de apărare a Alianței Nord-Atlantice, dar și la livrarea în continuare a sprijinului pentru Ucraina. Înaintea discuțiilor de vineri, secretarul ge
Armata israeliană anunță că a lansat o nouă ofensivă terestră în orașul Gaza
Israelul a anunțat vineri dimineață că a lansat o nouă ofensivă terestră în orașul Gaza, la mai puțin de 48 de ore după ce premierul Benjamin Netanyahu a promis că va crește presiunea militară asupra grupării Hamas până când va obține eliberarea ostaticilor încă reținuți în Fâșia Gaza, relatează AFP. '&I
Washingtonul a întrerupt difuzarea Radio Free Europe/Radio Liberty în Rusia
Directorul organizației media Radio Free Europe/Radio Liberty a anunțat joi că administrația americană a dezactivat un satelit ce transmitea programul său în limba rusă te teritoriul Rusiei, informează AFP. RFE/RL, fondată în timpul războiului rece pentru a contracara propaganda sovietică și finanțată de SUA, este în dezacord
Directorul Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) și adjuncta sa au fost concediați (media)
Directorul Agenției Naționale de Securitate ( National Security Agency/NSA), Timothy Haugh, și Wendy Noble, nr.2 în conducerea acestui puternic serviciu de interceptare și de spionaj cibernetic, au fost demiși joi, informează mai multe media americane, între care Washington Post, o decizie denunțată de aleși democrați, potrivit AFP.
Condamnarea Marinei Le Pen: Donald Trump și JD Vance se pronunță în sprijinul liderei extremei drepte franceze
Președintele american Donald Trump a lansat joi seara un apel la 'eliberarea' liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, calificând sentința de ineligibilitate - împreună cu patru ani de închisoare, între care doi cu suspendare, pronunțată de justiția franceză, pentru deturnare de fonduri europene - drept o 'vânătoare d
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon își cere scuze după demiterea sa de către Curtea Constituțională
Fostul președinte sud-coreean Yoon Suk Yeol și-a cerut scuze vineri după demiterea sa de către Curtea Constituțională pentru încercarea eșuată de a impune legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Îmi pare cu adevărat rău și am inima frântă că nu am putut să va satisfac așteptările', a scris Yoon într-u
Trump spune că China ar putea obține scutiri de tarife dacă aprobă acordul TikTok
Președintele american, Donald Trump, a declarat joi că ar fi dispus să acorde Chinei scutiri de tarife dacă Beijingul aprobă un acord pentru a deconecta compania chineză ByteDance de aplicația TikTok din Statele Unite, informează vineri EFE. Donald Trump a făcut aceste declarații presei la bordul avionului prezidențial Air Force One, înt
Trump spune că Elon Musk va părăsi guvernul în 'câteva luni'
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat joi că magnatul Elon Musk, mâna sa dreaptă și persoana responsabilă pentru reducerea cheltuielilor publice, va părăsi guvernul în 'câteva luni', transmite vineri EFE. Președintele american a fost întrebat de presă la bordul Air Force One despre Musk, a cărui
Coreea de Sud: Curtea Constituțională îl demite pe președintele Yoon
Curtea Constituțională din Coreea de Sud a confirmat vineri în unanimitate demiterea președintelui Yoon Suk Yeol, înlăturându-l definitiv de la putere pentru că a decretat legea marțială în noaptea de 3 spre 4 decembrie, notează AFP. Într-o hotărâre copleșitoare citită în 23 de minute de președintele s
#Ucraina: Trei morți și peste 30 de răniți în atacuri cu drone la Harkov
Trei persoane au fost ucise și alte peste 30 au fost rănite în atacuri rusești cu drone în regiunea Harkov, în estul Ucrainei, au anunțat responsabili ucraineni în cursul nopții de joi spre vineri, relatează AFP. Corpurile a trei persoane au fost găsite în dărâmăturile unor clădiri rezidențiale și de birouri
Turcia consideră 'motivată politic' decizia unui comisar european de a-și anula o vizită
Turcia a apreciat joi drept 'motivată politic' decizia comisarului european pentru extindere, Marta Kos, de a-și anula participarea la un forum diplomatic în Turcia din cauza reprimării protestului declanșat de arestarea primarului Istanbulului, notează AFP. 'Considerăm anunțul comisarului european pentru extindere, Marta Kos
Breșă de securitate: O anchetă internă va fi deschisă împotriva secretarului american al Apărării
Inspectorul general al Departamentului Apărării va ancheta asupra utilizării de către șeful său, Pete Hegseth, a aplicației de mesagerie criptată Signal, după încălcarea securității în ceea ce privește atacurile americane asupra rebelilor houthi din Yemen, potrivit unei note publicate joi, notează AFP. Afacerea, care a zguduit admi