AlegeriSUA2024/ Când vom şti cine a câştigat ?
Americanii merg marţi la urne pentru a-şi alege viitorul preşedinte, într-un scrutin ale cărui rezultate sunt uneori cunoscute chiar şi la câteva ore după închiderea secţiilor de votare, dar anul acesta cursa strânsă între democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump ar putea prelungi aşteptarea, notează BBC într-o prezentare a următoarelor etape ale procesului electoral.
Primele secţii de votare se închid marţi seară la ora 18:00 EST (01:00 miercuri ora României), iar ultimele miercuri la 01:00 EST (08:00 ora României).
La unele alegeri câştigătorul a fost clar în noaptea sau în dimineaţa devreme după ziua alegerilor. De data aceasta însă, cursa pe muchie de cuţit în multe state ar putea determina instituţiile media să aştepte mai mult înainte de a publica proiecţiile asupra câştigătorului.
În plus, victoriile la diferenţe mici pot conduce la renumărarea voturilor. De pildă, în statul cheie Pennsylvania renumărarea va fi declanşată dacă diferenţa dintre câştigător şi al doilea clasat este de 0,5% sau mai puţin.
De asemenea, sunt posibile şi contestaţii legale. Deja peste 100 de procese pre-electorale au fost deschise de republicani, inclusiv contestaţii asupra procesului de votare. Alte scenarii ce pot întârzia aflarea câştigătorului includ incidente în desfăşurarea scrutinului.
Pe de altă parte, procesul de numărare a voturilor a fost oarecum accelerat, inclusiv în statul cheie Michigan, iar la scrutinul de anul acesta sunt mult mai puţine voturi prin corespondenţă faţă de cel din anul 2020, în timpul pandemiei COVID-19.
În acel an, reţelele americane de televiziune nu l-au declarat pe Joe Biden câştigător până în a patra zi după alegeri, când a devenit mai clar rezultatul din Pennsylvania.
La alte alegeri recente, timpul de aşteptare a fost mai scurt, cum s-a întâmplat în 2016, când Trump a fost declarat câştigător cu puţin timp înainte de ora 03:00 EST, la numai câteva ore după închiderea secţiilor de votare. Anterior, în 2012, victoria lui Barack Obama pentru al doilea mandat prezidenţial a fost indicată de proiecţii înainte de miezul nopţii în seara alegerilor.
În schimb, o excepţie notabilă a fost în anul 2000, când s-au confruntat George W. Bush şi Al Gore. A fost atunci nevoie de cinci săptămâni de aşteptare şi Bush a fost declarat câştigător după ce Curtea Supremă a oprit renumărarea voturilor în Florida.
Sistemul electoral american nu are la bază votul popular, ci votul majoritar dintr-un colegiu electoral alcătuit din electori proveniţi din fiecare stat, iar candidatul aflat pe primul loc într-un stat câştigă toţi electorii acelui stat (cu excepţia statelor Maine şi Nebraska). Acest sistem creşte incertitudinea asupra rezultatului şi a condus la apariţia aşa-numitelor state cheie, care pot tranşa scrutinul la o mică diferenţă de voturi.
Avem astfel anul acesta şapte state cheie, în care analiştii estimează că atât Harris cât şi Trump au şanse realiste de câştig, respectiv Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona şi Nevada.
Participarea la vot a fost ridicată în votul anticipat, atât la votul în persoană cât şi la cel prin corespondenţă, cu un record în Georgia.
În acest stat secţiile de votare se închid la ora 19:00 EST (02:00 ora României). În umătoarele două ore vor fi numărate circa 75% din voturi, estimează cel mai înalt responsabil cu procesul de votare din Georgia.
La 30 de minute după secţiile din acest stat se închid şi cele din Carolina de Nord, unde rezultatele sunt aşteptate dimineaţa devreme.
În Pennsylvania votarea se încheie la ora 20:00 EST (03:00 ora României), iar comentatorii cred că vor trece cel puţin 24 de ore înainte să fie numărate suficiente voturi care să contureze un câştigător.
În Michigan votarea se încheie la ora 21:00 EST (04:00 ora României), dar un rezultat nu este aşteptat până la sfârşitul zilei de miercuri.
În Wisconsin rezultatele din comitatele mai mici sunt aşteptate la scurt timp după închiderea urnelor la ora 21:00 EST (04:00 ora României), dar analiştii cred că un rezultat final va fi cunoscut cel mai devreme miercuri.
Primele rezultate din Arizona ar putea veni la ora 22:00 EST (05:00 ora României), dar cel mai mare comitat al statului afirmă că rezultatul nu va fi cunoscut mai devreme de miercuri dimineaţă. De asemenea, numărarea voturilor prin corespondenţă ar putea dura până la 13 zile.
Şi în Nevada numărarea voturilor ar putea dura mai multe zile. În acest stat este permis votul prin corespondenţă cu condiţia să fie expediat cel târziu în ziua alegerilor şi să sosească nu mai târziu de 9 noiembrie.
Cât despre ordinea numărării voturilor, cele exprimate în ziua alegerilor sunt numărate primele, urmate de voturile anticipate şi cele prin corespondenţă, apoi cele care au fost contestate şi în final voturile din străinătate şi cele din bazele militare.
Responsabilii electorali locali - uneori numiţi, alteori aleşi - verifică, procesează şi numără voturile individuale, într-un proces cunoscut sub numele de "canvassing" (colportaj). Numărarea buletinelor de vot implică scanarea electronică a fiecăruia, iar în unele circumstanţe se recurge la numărări manuale sau la o verificare suplimentară.
Fiecare stat şi fiecare localitate au reguli riguroase cu privire la cine poate participa la acest proces, ordinea în care sunt procesate voturile şi ce părţi din proces sunt deschise publicului, inclusiv modul în care observatorii partidelor pot monitoriza şi interveni în numărarea voturilor.
Odată ce toate voturile valabil exprimate a fost incluse în rezultatele finale, intră în joc un proces cunoscut sub numele de colegiu electoral, alcătuit din electorii care se vor reuni pe 17 decembrie în fiecare stat pentru a vota preşedintele.
Fiecărui stat îi este atribuit un anumit număr de electori, iar partidul candidatului clasat pe primul loc câştigă toţi electorii. Un sistem diferit este aplicat doar în statele Maine şi Nebraska, unde câştigătorul votului popular pe ansamblul statului primeşte doi electori, plus câte un elector pentru câştigătorul votului popular în fiecare district al Congresului (2 în Maine şi 3 în Nebraska).
Sunt în total 538 de electori pe ansamblul statelor SUA, fiind aşadar nevoie de o majoritate de 270 pentru a cunoaşte viitorul preşedinte.
Noul Congres al SUA se va reuni apoi pe 6 ianuarie pentru a număra voturile colegiului electoral şi a confirma noul lider la Casa Albă.
Dacă cei doi candidaţi vor fi la egalitate cu acelaşi număr de voturi de colegiu electoral, 269 fiecare, atunci camera inferioară a Congresului SUA, Camera Reprezentanţilor, va vota preşedintele într-un proces cunoscut sub numele de "alegeri contingente", în timp ce Senatul va vota vice-preşedintele. O asemenea situaţie nu a survenit însă în ultimele două secole.
În final, inaugurarea noului preşedinte al SUA va avea loc pe 20 ianuarie 2025 în faţa Capitoliului. Preşedintele va depune jurământul de a respecta Constituţia şi apoi va susţine discursul inaugural.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Siria: 19 morți, printre care luptători pro-turci, în nordul țării (OSDO)
În total, zece luptători pro-turci și-au pierdut viața sâmbătă în lupte cu forțele dominate de kurzi în nordul Siriei, unde nouă persoane au murit, de asemenea, într-un atentat, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP. Aceste violențe au avut loc în sectorul Manbij, un or
VIDEO Iranul a dezvăluit a doua bază navală subterană
Forța maritimă a Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Iranului, a dezvăluit sâmbătă o nouă bază navală subterană, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat, la două săptămâni după prezentarea unei instalații similare, notează AFP. 'Sute de rachete de croazieră capabile să contracareze războiul electronic al di
Armistițiu cu Hamas: Israelul confirmă reluarea negocierilor luni, la Washington
Israelul a confirmat sâmbătă într-un comunicat că negocierile indirecte cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas, privind a doua fază a acordului lor de armistițiu, se vor relua, așa cum era prevăzut, luni, la Washington, scrie AFP. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, și trimisul special al președintelui Donald Trump &ici
Israel: Benjamin Netanyahu l-a numit pe Eyal Zamir șef al statului major al armatei
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a desemnat un nou șef de stat major după demisia generalului Herzi Halevi, care a evocat responsabilitatea care îi revine pentru că nu a împiedicat atacul fără precedent al Hamas împotriva Israelului de la 7 octombrie 2023, a anunțat sâmbătă biroul său, citat de AFP. 'Pr
Kievul acuză Moscova că a lovit o școală folosită ca adăpost în regiunea Kursk; zeci de persoane blocate sub dărâmături
Armata ucraineană a acuzat sâmbătă Rusia că a lovit o clădire școlară care servea de adăpost pentru persoanele în vârstă în orașul Sudja, aflat în partea din regiunea rusă Kursk ocupată de Ucraina, afirmând că zeci de civili sunt prinși sub dărâmături, relatează AFP. Potrivit purtătorului de cuvâ
Trump anunță că a ordonat lovituri aeriene în Somalia asupra unor membri ai grupării Statul Islamic
Președintele american Donald Trump a anunțat sâmbătă că a ordonat lovituri aeriene în Somalia, asupra unui strateg al grupării islamiste Statul Islamic și ai altor membri ai organizației, relatează Reuters și AFP. 'Acești ucigași, pe care i-am găsit ascunzându-se în peșteri, amenințau SUA și pe aliații lor', a m
Donald Trump dă asigurări că Venezuela a acceptat să-i primească pe cetățenii săi expulzați de SUA
Președintele american Donald Trump a dat asigurări sâmbătă că Venezuela îi va primi pe cetățenii săi expulzați de SUA, o nouă etapă în ampla sa ofensivă anti-imigrație cu importante repercusiuni pentru țările din America latină, relatează AFP. 'Venezuela a acceptat să-i primească pe toți străinii ilegali venezueleni care
Președintele Egiptului i-a spus lui Trump că lumea 'contează pe el' pentru pacea în Orientul Mijlociu
Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, l-a asigurat sâmbătă pe omologul său american, Donald Trump, că lumea contează pe el pentru a ajunge la un acord de pace 'permanent' între israelieni și palestinieni, potrivit unui comunicat al serviciilor sale, relatează AFP. Este prima conversație telefonică între cei do
SUA vor ca #Ucraina să organizeze alegeri după o încetare a focului cu Rusia, susține trimisul special al lui Trump
SUA vor ca Ucraina să organizeze alegeri, poate chiar până la sfârșitul anului, în special dacă Kievul va ajunge la un acord de armistițiu cu Rusia în următoarele luni, a declarat pentru Reuters trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, relatează Reuters. Keith Kellogg a declarat într-un interv
#Ucraina respinge acuzațiile premierului slovac Robert Fico de implicare în protestele antiguvernamentale din țara sa
Serviciul ucrainean de informații militare ucrainean HUR a respins sâmbătă acuzațiile de implicare în protestele în masă din Slovacia împotriva guvernului prim-ministrului Robert Fico, relatează dpa. HUR a postat pe Telegram că acuzațiile autorităților slovace sunt false. Acesta a avertizat împotriva unei 'pro
BTA: Prim-ministrul bulgar, de Ziua omagierii victimelor comunismului - Istoria trebuie rememorată, uitarea naște tiranii
Din 2011, pe 1 februarie este marcată în Bulgaria Ziua de recunoștință și omagiere a victimelor regimului comunist, comemorând victimele celui mai mare număr de execuții din istoria Bulgariei care a avut loc în această zi în urmă cu 80 de ani. Sâmbătă, pagina de Facebook a Consiliului de Miniștri l-a citat pe prim-ministrul Rosen Jeliazk
Echipajul elicopterului militar prăbușit miercuri era într-o unitate pentru misiuni de evacuare a liderilor americani
Elicopterul Black Hawk care s-a ciocnit cu un avion de pasageri miercuri la Washington se afla într-un zbor de antrenament pe o rută esențială pentru misiunea rar discutată de a evacua oficiali de rang înalt în eventualitatea unui atac asupra SUA, au declarat oficiali citați de Reuters. Misiunea militară, cunoscută sub numele
#Ucraina anunță că a utilizat drone cu o încărcătură de 250 de kilograme pentru a lovi în interiorul Rusiei
Forțele sistemelor de zbor fără pilot din Ucraina au confirmat că au efectuat atacuri la distanță lungă împotriva Rusiei cu drone unice în categoria lor capabile să transporte o bombă aeriană de 250 de kilograme, informează sâmbătă EFE. 'Comandamentul Forțelor Sistemelor fără pilot confirmă utilizarea dronelor cu rază lun
Principalul candidat la funcția de premier al Canadei avertizează că țara sa nu va ceda în fața lui Trump
Canada nu va ceda presiunii făcute de președintele american Donald Trump, a declarat principalul candidat pentru înlocuirea lui Justin Trudeau în funcția de prim-ministru al Canadei, Mark Carney, liderul Partidului Liberal din Canada (PLC), informează EFE. Carney, fost guvernator al Băncii Canadei și al Băncii Angliei, a declarat l
Punctul de trecere a frontierei Rafah se redeschide pentru a permite pacienților palestinieni să intre în Egipt
Punctul de trecere a frontierei de la Rafah, principalul punct de intrare și ieșire pentru teritoriul palestinian, a fost redeschis sâmbătă pentru prima dată din mai 2024 pentru a permite pacienților palestinieni să treacă din Gaza în Egipt pentru a primi tratament medical, informează agențiile internaționale de presă. Dr. Mohamed