Audierile comisarilor europeni desemnaţi încep luni în Parlamentul European

Parlamentul European organizează începând de luni, în comisiile sale de specialitate, audierile comisarilor europeni desemnaţi, ocazie cu care eurodeputaţii vor cântări în ce măsură viitorii membri ai Colegiului comisarilor posedă competenţele, independenţa şi ataşamentul faţă de valorile europene, elemente necesare pentru a servi ca membri ai noii Comisii Europene conduse de Ursula von der Leyen.
Primii care vor intra, luni după-amiază, sub tirul întrebărilor eurodeputaţilor sunt slovacul Maros Sefcovic, comisar european desemnat pentru comerţ şi securitate economică, relaţii interinstituţionale şi transparenţă, şi maltezul Glenn Micaleff, comisar european desemnat pentru echitate între generaţii, tineret, cultură şi sport. În cursul serii aceleiaşi zile, vor răspunde întrebărilor eurodeputaţilor luxemburghezul Christophe Hansen, comisar european desemnat pentru agricultură şi sectorul alimentar, şi grecul Apostolos Tzitzikostas, comisar european desemnat pentru transport sustenabil şi turism.
Marţi şi miercuri vor fi audiaţi câte şase comisari desemnaţi, iar joi 7 noiembrie - patru comisari.
Potrivit calendarului anunţat de PE, audierile comisarilor desemnaţi se vor încheia pe 12 noiembrie, zi în care vor trebui să răspundă întrebărilor cei şase vicepreşedinţi executivi ai viitoarei Comisii, printre care şi românca Roxana Mînzatu, care se va ocupa de portofoliul 'Oameni, competenţe şi pregătire'.
Înaintea audierilor, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) a examinat declaraţiile de interese ale candidaţilor pentru a confirma că nu există niciun conflict de interese de natură financiară, aceasta fiind una dintre condiţiile care trebuie să fie îndeplinite înainte de a audia un candidat. Candidaţii vor trebui să răspundă şi unor întrebări scrise pregătite de comisiile europarlamentare.
Fiecare audiere durează trei ore. Comisarul desemnat va face o declaraţie introductivă de 15 minute, care va fi urmată de întrebări din partea eurodeputaţilor. Fiecărui grup politic îi va fi alocat un număr de minute, pe care îl va repartiza după cum consideră de cuviinţă membrilor săi care participă la audiere. Comisarul desemnat va avea la dispoziţie un număr dublu de minute pentru a răspunde faţă de minutele alocate întrebării. Înainte de încheierea audierii, comisarul desemnat poate să facă o scurtă declaraţie finală.
Preşedintele şi reprezentanţii grupurilor politice (coordonatorii) comisiilor implicate în audieri se vor întâlni fără întârziere după încheierea audierilor. Ei vor evalua dacă respectivul comisar desemnat deţine calificările necesare atât pentru a deveni membru al Comisiei Europene, cât şi pentru a-şi îndeplini sarcinile din portofoliul care i-a fost atribuit. În termen de 24 de ore de la finalizarea evaluării, coordonatorii vor trimite o scrisoare de recomandare confidenţială care va fi analizată de Conferinţa preşedinţilor de comisii şi trimisă, ulterior, Conferinţei preşedinţilor, formată din preşedintele PE şi liderii grupurilor politice europarlamentare.
Coordonatorii comisiilor pot ajunge la un consens privind aprobarea sau respingerea unui comisar desemnat. Dacă opiniile lor sunt divergente, este necesară aprobarea în rândul coordonatorilor care reprezintă cel puţin două treimi din membrii comisiei. În situaţia în care coordonatorii nu întrunesc o majoritate de două treimi pentru a aproba sau a respinge un candidat, ei pot cere informaţii suplimentare prin intermediul unor întrebări scrise. Ei pot de asemenea să reia audierea, caz în care este necesar acordul prealabil al Conferinţei preşedinţilor.
Audierea suplimentară are scopul de a clarifica aspectele rămase nesoluţionate şi nu poate dura mai mult de o oră şi jumătate. Dacă nu se întruneşte o majoritate simplă în rândul coordonatorilor pentru oricare dintre aceste etape, preşedintele convoacă o reuniune a comisiei parlamentare pentru a supune la vot aprobarea candidatului (vot secrete cu uşile închise, prin majoritate simplă).
În urma eventualelor întrebări scrise şi/sau după reluarea audierii de confirmare, coordonatorii aprobă comisarul desemnat cu o majoritate de cel puţin două treimi. Dacă acest lucru nu se întâmplă, preşedintele va convoca o reuniune a comisiei şi va organiza un vot secret privind capacitatea candidatului de a-şi îndeplini atribuţiile. Acest vot necesită doar o majoritate simplă pentru a recomanda aprobarea candidatului.
După finalizarea tuturor audierilor, Conferinţa preşedinţilor de comisii va evalua rezultatul acestora şi va transmite concluziile Conferinţei preşedinţilor. Conferinţa preşedinţilor va analiza scrisorile de evaluare primite de la comisiile competente şi recomandările Conferinţei preşedinţilor de comisii. Ea va face apoi o evaluare finală şi, pe 21 noiembrie, va declara audierile închise. Scrisorile de evaluare vor fi publicate după ce Conferinţa preşedinţilor declară toate audierile închise.
După încheierea audierilor, preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta Colegiul complet al comisarilor şi programul său în plenul Parlamentului European. Întreaga Comisie Europeană trebuie să primească aprobarea Parlamentului European, votul fiind prevăzut pentru sesiunea plenară din 25-28 noiembrie de la Strasbourg. După ce este confirmată de Parlament, Comisia Europeană trebuie numită oficial de Consiliul European, prin vot cu majoritate calificată (vot favorabil din partea a 55% dintre statele membre, reprezentând cel puţin 65% din populaţia UE).
În opinia directorului pentru afaceri europene din cadrul Institutului regal pentru relaţii internaţionale 'Egmont' din Bruxelles, Jean-Louis De Brouwer, în audierile din comisiile Parlamentului European unii comisari propuşi vor primi evaluări negative. Unul dintre aceştia ar putea fi Oliver Varhelyi - desemnat comisar pentru sănătate şi bunăstarea animalelor - ţinând cont de ''relaţia sa foarte proastă'' cu Parlamentul European în mandatul Comisiei Leyen I, când a deţinut portofoliul extinderii (în 2023 el i-a calificat drept ''idioţi'' pe eurodeputaţi).
Un alt exemplu de comisar desemnat care ar putea întâmpina probleme la audierile din comisiile europarlamentare este belgianca Hadja Lahbib (gestionarea crizelor şi egalitate), care ar putea ''cădea victimă'' tensiunilor între diferite grupuri politice. Atât Varhelyi, cât şi Lahbib urmează să fie audiaţi în 6 noiembrie în comisiile competente ale PE.
''Dacă la momentul audierilor va exista o luptă pentru putere între PPE, socialişti şi Renew, Hadja Lahbib ar putea cădea victimă şi ar putea fi luată ostatic în acest joc de tipul 'dinte pentru dinte, ochi pentru ochi' între diferite grupuri politice. Să spunem că aş fi foarte surprins dacă nimeni nu ar cădea victimă, Parlamentul European va dori să-şi arate puterea. De asemenea, înţeleg că există multă iritare din cauza faptului că Ursula von der Leyen nu a prezentat în Conferinţa preşedinţilor (liderii grupurilor politice din PE) structura noului Colegiu al comisarilor'', ci ea a făcut acest lucru ulterior în aceeaşi zi, într-o conferinţă de presă, declara pentru AGERPRES, la finalul lunii septembrie, Jean-Louis De Brouwer. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Trump Jr. estimează la Budapesta că centrul și estul Europei evoluează mai favorabil decât partea occidentală
Relația personală bună și bazată pe încredere între premierul ungar Viktor Orban și președintele american Donald Trump poate servi drept bază pentru consolidarea relațiilor economice dintre Ungaria și SUA, a afirmat sâmbătă la un forum de afaceri la Budapesta fiul cel mare al președintelui SUA, Donald Trump Jr., aflat într-un turneu est-europe
Israelul interceptează o rachetă lansată de rebelii Houthi din Yemen și o dronă
Armata israeliană a anunțat sâmbătă că a interceptat o rachetă trasă din Yemen, înainte ca proiectilul să pătrundă în spațiul aerian israelian, precum și o dronă care venea dinspre est, relatează AFP. Sirenele de raid aerian au fost declanșate în mai multe zone ale Israelului în urma reperării acestor ținte aerien
Iranul și SUA vor avea o nouă rundă de negocieri asupra programului nuclear, divergențele se mențin
SUA și Iranul au avut sâmbătă în Oman a treia rundă de negocieri asupra programului nuclear iranian, discuții care conform Teheranului au fost serioase, dar nu au eliminat divergențele, o nouă rundă de tratative fiind convenită pentru săptămâna viitoare, relatează AFP. Aceste discuții, care se desfășoară indirect, urmăresc &i
UPDATE Trump crede că Putin îl 'duce cu vorba' în privința încheierii războiului în #Ucraina și îl amenință cu noi sancțiuni
Președintele rus Vladimir Putin 'probabil nu vrea să oprească războiul' în Ucraina și 'mă duce cu vorba', a scris sâmbătă președintele american Donald Trump pe rețeaua sa de socializare Truth Social, într-un mesaj în care a amenințat Rusia cu noi sancțiuni, relatează AFP. Mesajul lui Trump este critic ma
Președintele german temperează așteptările de la întâlnirile politice desfășurate în marja funeraliilor Papei Francisc
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a recomandat sâmbătă să nu fie exagerate așteptările cu privire la rezultate concrete în chestiunile divergente de politică internațională în urma întâlnirilor avute de diverși lideri la Roma în marja funeraliilor Papei Francisc, relatează agenția EFE. 'Cred că nu ar trebui să
VIDEO Funeralii Papa Francisc/ Suveranul pontif a fost înmormântat în bazilica Santa Maria Maggiore (Vatican)
Papa Francisc a fost înmormântat sâmbătă în bazilica Santa Maria Maggiore din centrul Romei, în prezența mai multor prelați și membri ai familiei sale, a anunțat Vaticanul, relatează AFP.
Trump și Von der Leyen au avut o scurtă discuție la Roma și au convenit o întâlnire ulterioară
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele SUA, Donald Trump, au avut sâmbătă o scurtă discuție la Roma, în marja funeraliilor Papei Francisc, și au convenit să se î
Trump, Macron, Zelenski și Starmer au avut o întâlnire 'pozitivă' la Roma, potrivit președinției franceze
Președinții Statelor Unite, Ucrainei și Franței și premierul Regatului Unit au avut o întâlnire 'pozitivă' în care au abordat războiul din Ucraina și care s-a desfășurat sâmbătă la Vatican în marja
Donald Trump a plecat spre SUA după terminarea funeraliilor Papei Francisc
Președintele american Donald Trump a părăsit Roma și a plecat înapoi spre SUA după ce a asistat la funeraliile Papei Francisc, unde a avut o întâlnire de 15 minute cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de asemenea discuții scurte cu alți lideri, transmite agenția EFE: Trump, care a asistat la funeralii însoțit de prima doamnă
#Ucraina: Zelenski speră în 'rezultate' după întâlnirea 'simbolică' avută cu Trump
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că se așteaptă la ''rezultate'' după întâlnirea ''simbolică'' avută cu omologul să
Funeralii Papa Francisc/ Vaticanul anunță că 250.000 de persoane au asistat la ceremonia funerară
Peste 250.000 de persoane au înfruntat căldura și s-au reunit sâmbătă în Piața Sfântul Petru din Roma pentru a asista la slujba de înmormântare a Papei Francisc, a anunțat biroul de presă al Sfântului Scaun, citat de DPA și AFP. Numeroși credincioși au umplut piața Sfântul Petru, precum și străzile din jur care d
Discuții privind #Ucraina: întâlnire în curs între Zelenski și Macron la Roma (ministru ucrainean)
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și președintele francez, Emmanuel Macron, discută în prezent la Roma, în marja funeraliilor Papei Francisc, despre 'continuarea eforturilor de pace&
VIDEO Funeralii Papa Francisc/ Sicriul Papei a ajuns la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma
Sicriul Papei Francisc a ajuns sâmbătă la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, locul de veci al defunctului Suveran Pontif.
VIDEO Funeralii Papa Francisc/Cortegiul funerar al papei se deplasează prin Roma în mijlocul a mii de oameni
Cortegiul funerar al Papei Francisc a părăsit sâmbătă Vaticanul pentru a traversa Roma la bordul unui papamobil, în mijlocul a mii de oameni, îndreptându-se spre Bazilica Santa Maria Maggiore, unde va fi înmormântat.
VIDEO Funeralii Papa Francisc/ Peste 250.000 de persoane la funeraliile Papei Francisc, anunță Vaticanul
Vaticanul a anunțat că peste 250.000 de persoane au participat la funeraliile Papei Francisc, conform informațiilor deținute de la autoritățile competente în momentul încheierii slujbei de sâmbătă, informează ANSA.