AlegeriSUA2024/ Ce se poate întâmpla dacă Donald Trump contestă rezultatele alegerilor din SUA?
Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, spune că, dacă nu câştigă alegerile din 5 noiembrie, va acuza că a fost vorba despre o fraudă şi nu va accepta rezultatele - aşa cum a făcut-o acum patru ani, când a pierdut în faţa preşedintelui democrat Joe Biden, aminteşte Reuters.
"Dacă pierd - şi vă spun că e posibil. Pentru că trişează. Este singurul mod în care voi pierde, pentru că ei trişează", a declarat Trump la un miting de campanie în statul Michigan, în septembrie.
După ce Trump a pierdut alegerile din 2020, el şi aliaţii săi au încercat să întoarcă rezultatul prin zeci de procese care în cele din urmă nu au reuşit să modifice sau să întârzie numărătoarea voturilor.
De asemenea, Trump a făcut presiuni asupra oficialităţilor din Georgia să găsească mai multe voturi în favoarea lui; iar susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul la 6 ianuarie 2021 într-un efort eşuat de a-l opri pe vicepreşedintele său, Mike Pence, să certifice victoria lui Biden.
Însă, de această dată, o diferenţă cheie constă în faptul că Trump nu mai are pârghiile prezidenţiale de putere pe care le avea în 2020. Şi în plus au fost adoptate noi legi statale şi federale pentru a face mai dificilă influenţarea rezultatelor alegerilor.
Totuşi, de luni de zile, Trump şi aliaţii săi pregătesc terenul pentru a striga fraudă dacă republicanul pierde pe 5 noiembrie. El ar putea contesta în justiţie o victorie a rivalei sale democrate Kamala Harris sau ar putea ridica îndoieli cu privire la validitatea victoriei ei în rândul susţinătorilor lui, fapt ce ar putea avea consecinţe neprevăzute.
Mistificare
Republicanii şi democraţii se aşteaptă ca numărarea voturilor să dureze câteva zile după 5 noiembrie, deoarece buletinele de vot prin poştă sunt mai întâi înregistrate şi alte voturi sunt numărate şi verificate.
Dacă va exista senzaţia că Trump pierde, întârzierea îi va oferi o oportunitate de a pretinde că a fost o fraudă şi de a încerca să submineze încrederea în oficialii electorali, plus că i-ar putea încuraja pe susţinătorii săi să protesteze. El i-a ameninţat deja cu închisoarea pe lucrătorii electorali şi alţi funcţionari publici pentru "comportament fără scrupule", deşi mai întâi ar trebui să câştige alegerile.
Trump îşi poate prezenta cazul direct poporului american fără a aştepta dovezi, folosind reţelele de socializare, conferinţe de presă şi interviuri.
"Preşedintele Trump a fost foarte clar (atunci când a spus) că trebuie să avem alegeri libere şi corecte", a declarat Karoline Leavitt, purtătoare de cuvânt a campaniei lui Trump.
Echipa de campanie a lui Harris nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
În statele-cheie
Republicanii au deschis deja preventiv peste 100 de procese în statele cheie care vor decide alegerile, pentru a pregăti terenul pentru provocări postelectorale, inclusiv susţinând, fără dovezi, că persoane care nu au statutul de cetăţeni americani vor vota în număr mare.
Ambele partide plănuiesc să trimită mii de voluntari instruiţi, numiţi supraveghetori ai votului, pentru a monitoriza scrutinul şi numărarea voturilor şi care au mandat de a raporta orice fel de nereguli.
Unii activişti pentru dreptul la vot sunt îngrijoraţi de faptul că observatorii electorali republicani ar putea avea o atitudine perturbatoare, dar Partidul Republican spune că voluntarii au fost instruiţi să respecte legea.
Aşa cum au făcut-o în 2020, aliaţii lui Trump din statele cheie - oficiali electorali locali, parlamentari locali şi poate judecători - ar putea încerca să întârzie certificarea, confirmarea numărătorii oficiale într-un stat, invocând existenţa unei fraude.
Aceste eforturi nu au avut succes data trecută, iar experţii în legislaţia electorală spun că legile din acele state sunt clare în a stipula că oficialii locali nu au puterea de a arunca buletine de vot sau de a deraia procesul.
Cinci dintre cele şapte state cheie au guvernatori democraţi, dar activiştii democraţi îşi fac griji în legătură cu statul Georgia, al cărui comitet electoral de stat a acordat recent autoritate fără precedent oficialilor locali de a efectua anchete, o mişcare despre care spun că ar putea oferi o oportunitate actorilor rău intenţionaţi care încearcă să conteste sau să întârzie numărarea voturilor.
Cu toate acestea, un judecător din Georgia a decis recent că oficialii locali trebuie să certifice rezultatele şi nu au libertatea de a face altfel.
Toate statele trebuie să prezinte numărătoarea finală înainte ca Colegiul Electoral să se întrunească în decembrie şi electorii să-şi depună voturile. Acest vot este apoi transmis Congresului pentru certificarea finală din ianuarie.
Contestaţiile în instanţă inspirate de Trump şi întârzierile de certificare ar putea face ca un stat să rateze termenul limită de depunere. Asta ar putea da apă la moară obiecţiilor republicane în Congres.
Unii experţi în legislaţia electorală avertizează că este dificil de prezis cum ar putea fi soluţionate disputele legale noi privind certificarea, mai ales dacă sunt tratate de judecători care simpatizează cu afirmaţiile lui Trump.
Congresul are ultimul cuvânt
După alegerile din 2020, Congresul a adoptat o reformă legislativă care face mai dificilă pentru candidat să provoace tipul de probleme pe care Trump a încercat să le provoace.
Reforma legislativă stipulează în mod clar că vicepreşedintele, care în acest caz ar fi Harris, nu are nicio autoritate să întârzie certificarea naţională sau să nu ia în calcul rezultatele dintr-un stat, aşa cum l-a îndemnat Trump pe Pence să facă în 2020.
Noua normativă impune totodată ca o obiecţie la numărarea voturilor dintr-un stat să nu poată fi ridicată decât dacă o cincime dintre membrii fiecărei camere a Congresului - Camera Reprezentanţilor şi Senatul - sunt de acord cu aceasta. După aceea, este nevoie de un vot majoritar în fiecare cameră pentru ca o obiecţie să fie considerată validă.
În eventualitatea puţin probabilă în care sunt aruncate suficiente voturi electorale, astfel încât niciunul dintre candidaţi să nu atingă majoritatea necesară, nou-alesa Cameră a Reprezentanţilor a SUA ar alege următorul preşedinte.
Tulburări civile
Orice efort al lui Trump de a sugera că alegerile au fost trucate ar putea duce la tulburări civile, aşa cum s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021.
Experţi care monitorizează grupuri militante de dreapta, precum Peter Montgomery de la People For the American Way, un think tank liberal, spun că sunt mai puţin îngrijoraţi de un răspuns violent din partea acestor grupuri decât de ameninţările împotriva lucrătorilor electorali care numără voturile.
De asemenea, ar putea avea loc demonstraţii violente în capitalele statelor cheie, a avertizat Montgomery.
Totuşi, scrie Reuters, sute de oameni care au fost implicaţi în atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului au fost condamnaţi şi închişi pentru acţiunile lor, un factor de descurajare puternic pentru alţii care ar putea lua în considerare acţiuni similare. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Comisia Europeană respinge acuzațiile de cenzură formulate de Mark Zuckerberg
Comisia Europeană a respins miercuri acuzațiile de cenzură formulate de patronul Meta, Mark Zuckerberg, care a renunțat în SUA la programul de 'verificare a faptelor' (fact-checking), în timp ce Donald Trump se pregătește să revină la Casa Albă, relatează AFP. Rețeaua de socializare Meta a anunțat marți eliminarea programul
Iranul cere Israelului să se retragă din teritoriile siriene
Președintele iranian Masoud Pezeshkian a cerut miercuri Israelului să se retragă din teritoriile siriene de frontieră unde acesta a desfășurat trupe după căderea președintelui Bashar al-Assad, fost aliat de lungă durată al Teheranului, transmite AFP. Pezeshkian a făcut aceste declarații cu prilejul unei vizite la Teheran a prim-ministrului ira
Republica Cehă este pregătită să discute despre creșterea bugetului apărării, afirmă premierul Petr Fiala
Republica Cehă este pregătită să discute despre creșterea cheltuielilor pentru apărare și 3% din produsul intern brut (PIB) poate fi un nivel realist de atins în câțiva ani, a afirmat miercuri premierul ceh Petr Fiala, transmite Reuters. La începutul acestei săptămâni, executivul de la Praga a declarat că în 2024
Sfârșitul operațiunilor de fact-checking la Meta: ''O epocă extrem de periculoasă'' pentru jurnaliști (laureată a premiului Nobel)
Maria Ressa, jurnalistă filipineză și laureată a premiului Nobel pentru pace, a avertizat miercuri împotriva unei ''epoci extrem de periculoase'' pentru jurnalism după decizia Meta (Facebook, Instragram, WhatsApp) de a renunța la operațiunile sale de verificare a faptelor (fact-checking) în SUA, potrivit France Presse.
Franța: Moartea lui Jean-Marie Le Pen, deplânsă de Marine Le Pen și sărbătorită de stânga
Șefa extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a adus miercuri un omagiu postum tatălui ei, Jean-Marie Le Pen, a cărui activitate politică o moștenește, într-un mesaj în care a subliniat că 'mulți oameni care îl iubesc îl așteaptă acolo, sus', iar 'mulți oameni care îl iubesc îl plâng aici, jos', transmite EFE.
Rusia: Numărul migranților expulzați s-a dublat în 2024
Autoritățile ruse au anunțat miercuri că au expulzat peste 80.000 de migranți în 2024, de două ori mai mulți decât în 2023, pe fondul unei politici mai dure privind migranții după atentatul de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova din martie anul trecut, relatează AFP. 'Peste 80.000 de migranți și ap
Jurnalista italiană deținută în Iran a fost eliberată și revine în Italia
Jurnalistă italiană Cecilia Sala, arestată la 19 decembrie în Iran pentru că ar fi 'încălcat legile' Republicii Islamice, a fost eliberată și este în curs de repatriere, a anunțat miercuri guvernul italian, citat de AFP. 'Compatrioata noastră a fost eliberată de autoritățile iraniene și se întoarce în Italia', au p
Austria: Ministrul de externe Alexander Schallenberg va prelua funcția de cancelar interimar după demisia lui Nehammer
Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, va prelua vineri funcția de cancelar interimar de la Karl Nehammer, care a demisionat după eșecul negocierilor privind formarea unei coaliții guvernamentale la sfârșitul săptămânii trecute, a anunțat miercuri biroul președintelui Alexander Van der Bellen, relatează Reuters. Luni, Van der Bellen
Parisul cere Comisiei Europene să acționeze împotriva lui Elon Musk
Șeful diplomației franceze, Jean-Noel Barrot, a cerut miercuri Comisiei Europene să acționeze 'cu cea mai mare fermitate' împotriva ingerințelor, în special ale lui Elon Musk, în dezbaterea publică europeană, în caz contrar Parisul fiind pregătit să ia singur măsuri, relatează AFP. În timp ce patronul X, Elon Musk, consili
Politicienii din Canada au criticat rapid amenințările de anexare a țării proferate de Donald Trump
Liderii politici canadieni au denunțat rapid marți amenințările președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a anexa forțat Canada și au asigurat că țara lor nu va face niciodată parte din SUA, informează miercuri EFE. Premierul canadian Justin Trudeau a declarat, într-un mesaj pe rețelele de socializare, că 'Canada nu va face niciodată, niciodată par
Italia: Sute de persoane au făcut salutul fascist în timpul unei manifestații la Roma
Poliția italiană va folosi imagini video pentru a identifica persoanele care au ridicat brațul drept, făcând salutul fascist, marți în timpul unei manifestații la Roma, relatează dpa. Potrivit poliției, circa 1.300 de persoane s-au adunat pentru a comemora așa-numitele crime Acca Larentia. Doi tineri neofasciști au fost împușca
Panama își apără dreptul asupra canalului după un nou atac din partea lui Trump
Canalul Panama 'face parte din lupta Panama' pentru suveranitatea sa deplină și este 'o cucerire ireversibilă', a declarat marți ministrul panamez de externe, Javier Martinez-Acha, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că nu exclude recurgerea la utilizarea forței militare pentru a recâștiga controlul asupra acestei căi navigabile,
Venezuela: Maduro activează un plan militaro-polițienesc la scară națională cu două zile înaintea învestirii sale
Președintele venezuelean Nicolas Maduro a 'activat' marți seara, cu două zile înainte învestirii sale, un plan militaro-polițienesc, în condițiile în care autoritățile au efectuat deja o desfășurare masivă de forțe de securitate în capitala Caracas, relatează AFP. 'Pentru prima oară, activez ODI (Organ de Apărare Integ
O jucărie cu explozibil, depistată într-un colet, pe aeroportul internaţional din Chişinău
O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat pentru Agora.md şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), Ruslan Găluşcă. Potrivit lui Găluşca, obiectul se afla într-un colet poştal care a fost supus controlului la 7 ianu
VIDEO Donald Trump spune că înţelege opoziţia Rusiei faţă de aderarea Ucrainei la NATO
Preşedintele ales american Donald Trump a declarat marţi că înţelege poziţia Rusiei conform căreia Ucraina nu ar trebui să facă parte din NATO, exprimându-şi totodată regretul că nu se va putea întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin înainte de învestirea sa, potrivit Reuters. Exprimându-se în