#Ucraina: Patru morţi în atacuri masive ruseşti asupra infrastructurii energetice
Atacuri "masive" cu rachete şi drone ruseşti au vizat luni infrastructura energetică a Ucrainei, omorând cel puţin patru persoane şi forţând autorităţile să introducă întreruperi de curent, potrivit AFP.
Kievul susţine că 15 regiuni din Ucraina au fost vizate de această campanie de bombardamente ruseşti, cea mai mare din ultimele săptămâni, cu "peste 100 de rachete de diferite tipuri şi circa 100 de (drone) Shahed", potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski.
"Am putea face mult mai mult pentru a proteja vieţi dacă forţele aeriene ale vecinilor noştri europeni ar lucra împreună cu avioanele noastre de luptă F-16 şi cu apărarea noastră antiaeriană", a reacţionat liderul de la Kiev pe Telegram.
La rândul său, Ministerul rus al Apărării a transmis că a efectuat o "lovitură masivă" împotriva unor situri energetice "care permit funcţionarea complexului militaro-industrial al Ucrainei". "Toate obiectivele au fost atinse", a precizat ministerul rus pe Telegram.
Aceste atacuri survin în timp ce Ucraina desfăşoară o vastă ofensivă transfrontalieră de la 6 august în regiunea rusă Kursk, unde, conform Kievului, trupele sale continuă să avanseze.
"Teroriştii ruşi au vizat din nou infrastructura energetică. Din păcate, există pagube în mai multe regiuni", a declarat premierul ucrainean Denis Şmîhal.
Distribuitorul naţional de energie Ukrenergo a efectuat întreruperi de curent de urgenţă pentru a stabiliza reţeaua, în timp ce legăturile feroviare au fost perturbate.
În capitala Kiev, locuitorii s-au refugiat în staţii de metrou subterane sau pe alei acoperite, au declarat jurnaliştii AFP.
"Este foarte, foarte greu", a spus Svitlana Kravcenko, în vârstă de 51 de ani, care a fost întâlnită într-o staţie de metrou din centrul oraşului printre alte aproximativ 100 de persoane.
"Nimeni nu se gândea că Rusia, care a fost cândva sora noastră, ne va provoca atât de multă tristeţe", s-a plâns ea, spunând că este îngrijorată că va ajunge să "se obişnuiască cu frica".
După doi ani şi jumătate de război, alarmele de raid aerian sună frecvent pe teritoriul ucrainean.
Ultimul atac mortal asupra capitalei datează din 8 iulie, când o rachetă rusească a lovit un centru pediatric, omorând aproximativ patruzeci de persoane.
Infrastructura energetică a fost lovită şi în regiunea vestică Lvov, au precizat autorităţile pe Telegram.
"Inamicul terorizează din nou întreaga Ucraină cu rachetele sale. Sectorul energetic este în vizorul său", a declarat ministrul Energiei, Gherman Galuşcenko.
Întreruperile de curent de urgenţă impuse de furnizorul de energie au oprit pentru scurt timp trenurile în ţară.
"Toate trenurile au fost oprite temporar din cauza întreruperilor de curent după un atac inamic pe scară largă", a precizat operatorul feroviar naţional.
În total, cel puţin patru decese au fost raportate luni în vestul şi sudul Ucrainei, potrivit oficialilor ucraineni.
Două persoane au fost ucise în regiunea Jitomir şi Volhinia din vest, o alta în regiunea Dnipropetrovsk din sud-est şi o a patra în regiunea sudică Zaporojie.
De asemenea, atacurile au rănit cel puţin 20 de persoane, conform autorităţilor.
O altă persoană a fost, de asemenea, ucisă luni dimineaţă de un proiectil rusesc în regiunea estică Harkov, potrivit oficialilor locali, dar nu se ştie în acest moment dacă decesul are legătură cu acest val de bombardamente asupra infrastructurii energetice ucrainene.
Ucraina şi-a mai îndemnat aliaţii europeni şi până acum să stabilească o zonă de interdicţie aeriană în vestul teritoriului său prin intermediul sistemelor de apărare desfăşurate în Polonia şi România vecine, pentru a crea un sanctuar în care industriile, infrastructura energetică şi populaţia civilă să fie protejate.
Luni, atât premierul ucrainean, cât şi şeful de cabinet al preşedintelui au reiterat, de asemenea, importanţa de a putea folosi armele occidentale cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei. Partenerii Kievului refuză pentru moment.
"Este necesar", a declarat Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui, pe Telegram, explicând că acest lucru ar "accelera sfârşitul terorii ruseşti".
Duminică, un atac pus pe seama armatei ruse a lovit şi o echipă a Reuters la hotelul său din Kramatorsk (estul Ucrainei), omorând un consilier de securitate şi rănind doi jurnalişti, potrivit agenţiei de ştiri.AGERPRES/(AS - editor: Ionuţ Mareş, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senatul american a validat numirea lui Scott Bessent în funcția de secretar al Trezoreriei
Senatul american a validat luni numirea lui Scott Bessent în funcția de secretar al Trezoreriei, responsabil cu implementarea priorităților economice ale președintelui Donald Trump, printre care reduceri de impozite și cheltuieli federale, relatează AFP. Cu 68 de voturi pentru și 29 împotrivă, senatorii i-au permis miliardarului să
Rusia a atacat masiv în noaptea de luni spre marți șapte regiuni din #Ucraina, în special cu drone
Rusia a întreprins un atac masiv cu drone asupra a șapte regiuni ucrainene în noaptea de luni spre marți, utilizând cel puțin o sută de aparate de luptă fără pilot, una dintre acestea provocând un incendiu după ce a lovit un obiectiv industrial din Harkov, au anunțat autoritățile locale și forțele aeriene ucrainene, citate de dpa și EFE.
Guvernul britanic se opune includerii extremei stângi și a ecologiștilor violenți în definiția extremismului
Guvernul laburist britanic se opune includerii ecologiștilor violenți, extremei stângi și a bărbaților misogini în definiția extremismului, a relatat marți postul BBC, potrivit agenției EFE. Ministrul britanic de interne Yvette Cooper nu este de acord cu concluziile preliminare ale unui raport pe care l-a comandat anul trec
RD Congo: Protestarii au atacat ambasade la Kinshasa pe fondul conflictului din est, unde rebelii au capturat Goma
Poliția din Republica Democrată Congo (RDC) a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor în capitala Kinshasa, după ce au fost atacate ambasade pe fondul conflictului din estul țării, relatează marți Reuters. Demonstranții au vizat ambasade pe care le acuză de complicitate cu sprijinul dat de Rwanda rebelilor din M23, care au captur
Fâșia Gaza, 'patria palestinienilor', afirmă diplomația iraniană, propunând ca israelienii să fie mutați în Groenlanda
Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmaeil Baqaei, a denunțat marți ideea președintelui american Donald Trump de a-i reloca pe palestinieni în afara Fâșiei Gaza, subliniind că acest teritoriu este 'patria' lor, relatează AFP. Anterior, într-o reacție la această propunere, ministrul de externe irania
Slovacia: Coaliția premierului Fico a pierdut majoritatea în legislativ
Coaliția de guvernare tripartită a premierului slovac Robert Fico a pierdut majoritatea în parlament, după ce doi deputați ai formațiunii social-democrate Hlas (Vocea) au fost excluși din acest partid, relatează marți agenția EFE. Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin pozițiile sale
Conflictul din RDC: Situație disperată la Goma, unde cadavre zac pe străzi (organizații umanitare)
Sute de mii de oameni fug să-și salveze viețile în estul Republicii Democrate Congo, alungați din locuințele lor de focuri de armă și artilerie, au atenționat marți organizațiile umanitare, transmite dpa. După câteva zile de lupte intense, miliția M23 a intrat luni dimineața în capitala provincială Goma, situată în apro
Diplomația în era digitală: cazuri emblematice de conflicte pe rețelele sociale (EFE)
Rețelele sociale, care au devenit un instrument esențial pentru comunicarea politică, au fost și ele scena unor tensiuni diplomatice acute. De la tweeturile lui Donald Trump împotriva Mexicului care i-au marcat primul mandat de președinte al SUA, până la declarațiile controversate ale unor președinți foști și actuali, precum Jair Bolsonaro și Gustavo Petr
SUA: Trump anunță că se va întâlni cu Netanyahu la Washington ''foarte curând''
Președintele american Donald Trump a declarat luni că se va întâlni ''foarte curând'' la Washington cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și și-a reiterat ideea ca palestinienii din Fâșia Gaza să se mute în Egipt și Iordania, mergând chiar până acolo încât a sugerat că liderii acestor două țări
Premierul sârb Milos Vucevic și-a anunțat demisia, pe fondul protestelor studențești
Premierul sârb Milos Vucevic și-a anunțat marți demisia, după aproape trei luni de proteste studențești împotriva guvernului, declanșate după prăbușirea, anul trecut, a unei porțiuni din acoperișul gării din Novi Sad în care și-au pierdut viața 15 oameni, informează EFE și AFP. ''Decizia mea irevocabilă este de a demi
#Ucraina/ Armata rusă revendică cucerirea unui sat din regiunea Harkov, pe malul vestic al râului Oskil
Armata rusă a revendicat marți cucerirea satului Dvoricina, în regiunea Harkov (nord-est), o nouă înaintare a forțelor ruse pe malul vestic al râului Oskil și care ilustrează dificultățile Kievului în a contracara trupele inamice, informează AFP. ''Unități ale grupului de trupe 'Vest' au eliberat localit
SUA: Casa Albă prezintă portretul oficial al Melaniei Trump, lucrarea fotografei belgiene Regine Mahaux
Casa Albă a prezentat luni portretul oficial al Primei Doamne a SUA, Melania Trump, o imagine în alb și negru realizată de fotografa belgiană Regine Mahaux, informează EFE. Tot Regine Mahaux a fost cea care a imortalizat-o pe Melania Trump pentru portretul ei oficial și în timpul primului mandat al președintelui Donald Trump (2017-
Premierul Serbiei va demisiona (agenție)
Prim-ministrul sârb Milos Vucevic urmează să demisioneze marți, în cadrul unei reuniuni guvernamentale extraordinare, a informat agenția de presă sârbă Tanjug, citând surse, transmit HINA și Reuters. Marți dimineață, blocada de 24 de ore a unui nod rutier important din Belgrad, impusă luni de studenți nemulțumiți, s-a &
Frontex: UE urmează să semneze un acord de cooperare cu Bosnia
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni seară o decizie care îi permite UE să semneze un acord cu Bosnia referitor la activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), potrivit unui comunicat difuzat de Consiliul UE.
Groenlanda/ Frontierele nu pot fi modificate cu forța, declară cancelarul german Olaf Scholz, în prezența omologului danez la Berlin
Cancelarul federal german Olaf Scholz l-a primit marți la Berlin pe omologul său danez și a afirmat că frontierele nu pot fi modificate ''cu forța'', în timp ce Donald Trump vorbește despre anexarea Groenlandei, teritoriu autonom danez, informează AFP. În cadrul unei conferințe de presă, niciunul dintre cei doi lide