logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Europarlamentare2024 Generaţia Z merge la vot

Image

A început numărătoarea inversă până la alegerile europarlamentare, ce vor avea loc în perioada 6 - 9 iunie în toate cele 27 de state membre ale Uniunii europene. Milioane de tineri cetăţeni ai UE vor fi eligibili pentru a vota. Noi date arată probabilitatea ca ei să meargă efectiv la vot şi chestiunile de care le pasă cel mai mult, notează European Newsroom.

Date publicate la începutul lunii aprilie de Biroul de statistică al Uniunii Europene (Eurostat) arată că milioane de tineri cetăţeni ai UE vor putea vota pentru prima dată la alegerile europarlamentare din 6-9 iunie. În întreaga Uniune, peste 400 de milioane de oameni sunt eligibili să voteze la cel de-al 10-lea scrutin pentru desemnarea membrilor Parlamentului European de la primele alegeri europene directe, desfăşurate în 1979. În primele alegeri europarlamentare post-Brexit, numărul membrilor aleşi ai Parlamentului European va creşte de la 705 la 720.


Potrivit datelor statistice disponibile, cel mai mare număr de votanţi pentru prima dată sunt aşteptaţi în Germania (5,1 milioane), Franţa (4 milioane) şi Italia (2,8 milioane). Cele mai mici cifre sunt aşteptate în Malta (20.000) şi Cipru (3.000).

 


În 17 aprilie, Parlamentul European a publicat Eurobarometrul de primăvară, ultimul astfel de sondaj înaintea alegerilor europarlamentare din iunie. Printre altele, studiul a analizat cât de interesaţi sunt cetăţenii UE de alegeri, care este probabilitatea ca ei să meargă la vot şi care sunt temele pe care ei le consideră importante în perspectiva alegerilor. În total au fost intervievaţi 26.411 de cetăţeni UE cu vârste de peste 15 ani, din cele 27 de ţări membre. Referitor la tineri, datele pentru categoria de vârstă 15-24 de ani arată cum văd apropiatele alegeri alegătorii din generaţia Z.

Potrivit sondajului, 51% dintre respondenţii cu vârste între 15 şi 24 de ani au spus că sunt interesaţi de aceste alegeri, comparativ cu nivelul mediu de 60% din toţi cetăţenii UE. 48% dintre respondenţii din această categorie de vârstă au afirmat că ei consideră extrem de important să voteze la alegerile europene, un rezultat în uşoară scădere comparativ cu nivelul mediu de 53% din toţi cetăţenii UE.

La data realizării studiului, atunci când au fost întrebaţi care este probabilitatea ca ei să voteze la alegerile europene, 63% din respondenţii din categoria de vârstă 15-24 de ani au afirmat că probabil vor vota dacă alegerile ar avea loc săptămână următoare, proporţia fiind de 71% în cazul tuturor cetăţenilor UE. Spre comparaţie, prezenţa la vot la alegerile europene din 2019 a fost de 50,66%.

Acelaşi Eurobarometru a evidenţiat priorităţile cetăţenilor UE înaintea scrutinului europarlamentar. Pentru alegătorii tineri din categoria 15-24 de ani, cele mai importante trei subiecte care ar trebui să fie discutate cu prioritate în timpul campaniei electorale au fost măsurile privind schimbările climatice (33%), lupta contra sărăciei şi excluziunii sociale (31%) şi sprijinul pentru economie şi pentru crearea de locuri de muncă (29%).

Întrebaţi ce valori ar trebui să apere Parlamentul European în următorii cinci ani, respondenţii din categoria de vârstă 15-24 de ani eu răspuns pacea (42%), protecţia drepturilor omului în UE şi în lume (28%) şi democraţia (27%).

Nu mai puţin de 86% din respondenţii tineri au afirmat că votul este important pentru a asigura un viitor mai bun generaţiilor viitoare, comparativ cu 84% din toţi cetăţenii UE.

În ansamblul Uniunii Europene, alegătorii sub 18 ani vor putea vota în iunie în cinci ţări: în Austria, Belgia, Germania şi Malta de la vârsta de 16 ani şi în Grecia de la vârsta de 17 ani.

Extinderea drepturilor de vot la persoanele care au împlinit 16 şi 17 ani este în concordanţă cu solicitarea de mult timp făcută de organizaţii ale tinerilor. În campania sa în contextul apropiatelor alegeri europene, European Youth Forum - o platformă a organizaţiilor de tineret din Europa - a cerut o scădere generală a vârstei minime de vot la 16 ani pentru toate alegerile locale, regionale, naţionale şi europene.

Organizaţia susţine că tinerii sunt deja subreprezentaţi în Parlamentul European. Potrivit European Youth Forum, vârsta medie a membrilor Parlamentului European este 50 de ani, însă doar şase dintre cei 705 de europarlamentari au vârste sub 30 de ani.

La alegerile europene din 2019, 42% din alegătorii cu vârste sub 25 de ani au votat în ansamblul UE. Deşi aceasta a fost o creştere semnificativă a prezenţei la vot pentru această categorie de vârstă comparativ cu 2014, cifra a fost inferioară prezenţei generale la vot la scrutinul european de acum cinci ani (50,66%).

Marea provocare: mobilizarea tinerilor la alegerile europene

Într-un interviu acordat agenţiei de presă spaniole EFE în februarie, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch Guillot, director general pentru comunicare al PE, a vorbit despre importanţa participării tinerilor la alegerile europene din 2024 şi despre provocările întâmpinate pentru a-i determina să meargă la vot.

În alegerile din iunie, tinerii au 'o mare responsabilitate şi sunt singurii care ar trebui să fie cei mai interesaţi'' de rezultat pentru că 'ceea ce se va întâmpla în următorii cinci sau zece ani îi va afecta masiv, mai mult decât pe oricine altcineva'', a spus Jaume Duch Guillot în acel interviu.

''Ei se simt europeni, sunt europeni, trăiesc într-un mediu european, dar asta nu înseamnă că ei au realizat acest lucru pentru totdeauna şi că lucrurile nu pot regresa dacă ei nu au grijă'', a spus Duch.

Mobilizarea tinerilor pentru a merge la vot în 6-9 iunie este crucială, într-o perioadă când se suprapun fenomenul interferenţei ruse şi mişcările euroxenofobe. 'Practic, în fiecare zi vedem campanii, uneori mai mult sau mai puţin organizate, mai ample sau mai mici, de dezinformare în legătură cu alegerile europene'', a remarcat purtătorul de cuvânt al PE.

El a adăugat că ''Rusia promovează şi în unele cazuri finanţează mişcări antieuropene de mulţi ani, în mod evident nu doar mişcări eurosceptice, dar chiar mişcări euroxenofobe''.

În opinia sa, acest fenomen este extrem de dăunător, iar combaterea sa este o sarcină foarte complicată, întrucât este nevoie de ''multă coordonare şi mari eforturi pentru a mobiliza forţele politice şi întreaga societate''.

Social media, o modalitate tot mai explorată pentru a ajunge la alegătorii tineri din UE

Social media reprezintă unul dintre locurile cele mai populare pentru tineri pentru a fi activi din punct de vedere social şi politic, iar politicienii explorează tot mai mult modalităţile de a discuta cu tinerii alegători online înaintea alegerilor europene.

Aplicaţia chineză de social media TikTok creşte în popularitate în rândul tinerei generaţii şi devine un element în apropiatele alegeri europene, sunt de părere politicieni şi experţi.

Alegătorii tineri sunt mai probabil decât populaţia medie să găsească informaţii în social media, au explicat experţii Ingrid Brodnig şi Markus Zimmer, de la agenţia austriacă de studii privind social media BuzzValue, într-un interviu acordat agenţiei de presă austriece APA la finalul anului trecut.

Eurodeputaţii încearcă acum şi să ajungă la tineri prin intermediul TikTok. Verzii germani, de exemplu, intenţionează să atragă prin TikTok tinerii în campania lor pentru alegerile europene din iunie.

Candidata principală a Verzilor europeni, Terry Reintke, a afirmat că măsura este menită să arate cât de importanţi sunt pentru acest partid alegătorii tineri şi votanţii în premieră.

Deşi au existat temeri legate de folosirea TikTok pentru a face campanie, Verzii nu vor să ''lase acest spaţiu extremei-drepte'', a explicat lidera politică a Partidului Verde german, Emily Büning.

Anul trecut, Comisia Europeană şi Parlamentul European le-au interzis angajaţilor lor să folosească TikTok pe telefoanele mobile de serviciu, din motive de securitate. TikTok a fost acuzată de mult timp de lipsă de protecţie pentru utilizatorii tineri europeni. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 09-04-2025 12:43

Presupuși soldați chinezi în #Ucraina: China denunță ''acuzații nefondate'' ale Kievului

Beijingul a denunțat miercuri ''acuzațiile nefondate'' ale Kievului potrivit cărora ''mult mai mulți'' cetățeni chinezi luptă alături de forțele ruse contra Ucrainei, după anunțul capturării a doi soldați chinezi în estul acestei țări, transmite AFP. ''China este în curs de a proceda la verif

Politic Ex 09-04-2025 11:34

SUA: Acord între fisc și serviciile de imigrație privind furnizarea de date despre contribuabili

Autoritățile fiscale din SUA au ajuns la un acord cu serviciile de imigrare pentru a le furniza informații sensibile despre contribuabili, ceea ce ar putea facilita expulzarea migranților, potrivit unor documente judiciare citate miercuri de AFP. Acordul reprezintă o victorie pentru administrația Trump, care a lansat o politică radicală antiim

Politic Ex 09-04-2025 11:00

SUA intenționează să amendeze cu până la 998 dolari pe zi orice imigrant ilegal care încalcă ordinul de deportare

Administrația președintelui american Donald Trump intenționează să amendeze migranții ce fac obiectul unui ordin de deportare cu până la 998 de dolari zilnic dacă nu pleacă din Statele Unite și plănuiește să le confiște proprietățile dacă persoanele respective nu plătesc amenda, indică documente citate de Reuters. Amenzile se bazează pe

Politic Ex 09-04-2025 10:54

Chile: Senatoarea Isabel Allende demisionează în urma unui scandal privind achiziția casei tatălui său

Senatoarea chiliană Isabel Allende, fiica fostului președinte Salvador Allende înlăturat de la putere în 1973 după un puci militar, a demisionat marți din funcția sa după ce a anunțat că Tribunalul Constituțional a destituit-o în urma unui dosar privind vânzarea casei tatălui său către stat, informează miercuri AFP. Guv

Politic Ex 09-04-2025 10:48

SUA: Un judecător a decis ca accesul agenției de știri AP la evenimentele de la Casa Albă să fie restabilit

Un judecător american a decis marți în favoarea restabilirii accesului agenției de presă Associated Press la evenimentele de la Casa Albă, invocând libertatea de exprimare, relatează DPA. 'Curtea decide că în conformitate cu Primul Amendament, dacă guvernul își deschide ușile pentru unii jurnaliști - fie că este vor

Politic Ex 09-04-2025 10:30

Donald Trump ridiculizează țările care încearcă să negocieze cu el pe tema tarifelor

Președintele SUA, Donald Trump, a ridiculizat țările care, spune el, vor să negocieze tarifele pe care el le-a impus unilateral, informează miercuri EFE. 'Aceste țări ne sună, mă pupă în fund. O fac. Ele mor de nerăbdare să ajungă la o înțelegere. Vă rugăm, vă rugăm domnule, ajungeți la o înțelegere. Fac orice. Fac orice,

Politic Ex 09-04-2025 09:31

Influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un denunță eforturile SUA pentru denuclearizarea țării sale

Influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un a denunțat eforturile SUA pentru denuclearizarea țării sale, afirmând că acestea nu sunt nimic altceva decât 'un vis cu ochii deschiși', informează miercuri AFP. Într-un comunicat dat publicității miercuri de agenția oficială nord-coreeană (KNCA), Kim Yo Jong a decla

Politic Ex 09-04-2025 09:28

China a depus o plângere la OMC în privința taxelor vamale impuse de SUA, urmând exemplul Canadei

China a depus marți o plângere la Organizația Mondială a Comerțului în privința noilor taxe vamale impuse de SUA asupra bunurilor din China, afirmând că 'subminează grav sistemul comercial multilateral bazat pe reguli', relatează dpa. Într-o scrisoare trimisă OMS, China susține că taxele vamale de 34% care intră

Politic Ex 09-04-2025 09:00

SUA: Ordinul lui Trump vizând susținerea industriei cărbunelui citează în mod fals Germania ca exemplu

Ordinul executiv semnat marți de președintele american Donald Trump pentru susținerea industriei cărbunelui din SUA citează în mod greșit Germania ca model pentru revenirea la combustibilii fosili, relatează miercuri dpa. Vorbind la un eveniment la Casa Albă în prezența unui grup de mineri, înainte de semnarea ordinului, Trum

Politic Ex 09-04-2025 08:58

Washingtonul se declară 'tulburat' de faptul că doi presupuși soldați chinezi au fost capturați în #Ucraina

Statele Unite s-au declarat marți 'tulburate' de capturarea a doi cetățeni chinezi care, potrivit Kievului, luptau în cadrul armatei ruse în estul Ucrainei, acuzând din nou Beijingul că susține războiul din Ucraina, relatează AFP. 'Capturarea unor soldați chinezi este tulburătoare', a declarat presei Tammy Bru

Politic Ex 09-04-2025 08:48

Cel puțin 20 de răniți în atacuri ruse cu drone asupra mai multor orașe din #Ucraina

Cel puțin 20 de oameni au fost răniți în noaptea de marți spre miercuri în atacuri ruse cu drone împotriva mai multor orașe din Ucraina, potrivit autorităților locale, informează AFP. La Dnipro (sud-est), un număr nedeterminat de drone au lovit clădiri rezidențiale, făcând cel puțin 14 răniți, dintre care unul grav, a a

Politic Ex 09-04-2025 08:45

UE nu va accepta amenințări la adresa integrității teritoriale a Bosniei, declară șefa diplomației europene

Uniunea Europeană ''nu va accepta nicio amenințare la adresa integrității teritoriale'' a Bosniei, țară confruntată cu una dintre cele mai grave crize politice din ultimii 30 de ani, a avertizat marți șefa diplomației europene Kaja Kallas, în timpul unei vizite la Sarajevo, transmit AFP, Reuters și HINA. ''Orice a

Politic Ex 09-04-2025 08:21

SUA: Administrația Trump îi despăgubește pe militarii concediați pentru refuzul lor de a se vaccina anticoronavirus

Administrația președintelui american Donald Trump a decis să îi despăgubească pe militarii care au fost concediați după ce au refuzat să se vaccineze contra COVID-19 și care doresc la ora actuală să intre din nou în rândurile armatei, a anunțat marți Pentagonul, informează AFP. 'Despăgubirea va lua în calcul retribu

Politic Ex 09-04-2025 00:41

VIDEO Trump afirmă că va încheia 'acorduri pe măsură' cu partenerii comerciali

Președintele american Donald Trump a declarat marți că va încheia 'acorduri pe măsură' cu partenerii comerciali ai SUA, la câteva zile după ce a anunțat taxe vamale suplimentare punitive împotriva majorității țărilor din lume, relatează AFP. 'Totul merge foarte bine pentru noi, facem ceea ce eu numesc acorduri pe

Politic Ex 08-04-2025 22:06

Washingtonul anunță că discuțiile americano-ruse vor avea loc joi la Istanbul

Statele Unite și Rusia vor purta discuții joi la Istanbul cu privire la restabilirea unor activități ale ambasadelor lor care au fost reduse semnificativ în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, a anunțat marți Departamentul de Stat american, relatează AFP. 'Nu există probleme politice sau de securitate pe agendă, iar Ucraina nu e