logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - ICR Tel Aviv

Enescu 70 - recital de pian si masterclass Teodora Țepeș în Israel

În cadrul seriei de evenimente 'Enescu 70', dedicate creației enesciene, organizate de reprezentanța de la Tel Aviv pe parcursul anului 2025, la împlinirea a 70 de ani de la dispariția marelui compozitor român George Enescu, a avut loc, la Conservatorul Israelian din Tel Aviv, un recital în interpretarea pianistei Teodora Țepes, împreună cu baritonul Ionuț Pascu. Recitalul a fost precedat, în data de 27 aprilie, de un masterclass oferit de Teodora Țepeș studenților secției de pian de la Academia de Muzică si Dans de la Ierusalim.

După cum a subliniat în cuvântul de deschidere Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, evenimentul muzical s-a dorit a fi si un tribut pentru cel care a fost regretatul Iancu Țucărman, supraviețuitor al Pogromului de la Iasi, decedat în anul 2021 la vârsta de 99 de ani. 'Teodora Țepeș a fost copilul de suflet al lui Iancu Țucărman, cunoscut si stimat în Israel, acesta fiind cel care s-a ocupat de destinele mai multor generații de tineri muzicieni talentați din România - printre care si Teodora Țepes -, inclusiv prin acordarea unor burse de studiu din partea Fundației Adriana si Martin Sternin, înființată de supraviețuitori israelieni ai Holocaustului, ei însisi originari din România' - a precizat Martin Salamon.

Evenimentul, desfăsurat în data de 28 aprilie, a avut următorul program muzical: Pavana de George Enescu, din Suita pentru pian op. 10; Preludiu de George Enescu din Suita în stil antic pentru pian, op. 3; Adagio de George Enescu din Suita în stil antic pentru pian, op. 3, precum si P. I. Ceaikovski - Anotimpurile op. 3. În cadrul recitalului, Ionuț Pascu a prezentat câteva compoziții vocale proprii, celebrând poeții români contemporani, precum Nicolae Dabija si Florin Dochia.

Teodora Țepes a început studiul pianului la vârsta de cinci ani cu profesoara Elisa Bârzescu la Liceul de Muzică 'George Enescu' din Bucuresti. Bursieră a Fundației 'Adriana si Martin Sternin' - înființată de filantropistul israelian originar din România, supraviețuitor al 'trenului morții' de la Podu Iloaiei, în vederea promovării tinerelor talente - Teodora Țepes a intrat în anul 2012 la Universitatea Națională de Muzică din Bucuresti la clasa Deliei Pavlovici, unde în anul 2017 obține licența ca pianistă - concertistă.

Baritonul si dirijorul român Ionuț Pascu este recunoscut pentru interpretările sale profunde si captivante din spectacolele de operă si concerte. Cu o carieră impresionantă dezvoltată pe parcursul a două decenii, Pascu a interpretat roluri semnificative în opere din întreaga lume, inclusiv peste 30 de producții cu Opera din Tel Aviv. Este cunoscut publicului israelian si ca un promotor activ al muzicii românesti - deja patru ediții ale 'Galei extraordin Enescu 70 - recital de pian și masterclass Teodora Țepeș în Israel

În cadrul seriei de evenimente 'Enescu 70', dedicate creației enesciene, organizate de reprezentanța de la Tel Aviv pe parcursul anului 2025, la împlinirea a 70 de ani de la dispariția marelui compozitor român George Enescu, a avut loc, la Conservatorul Israelian din Tel Aviv, un recital în interpretarea pianistei Teodora Țepeș, împreună cu baritonul Ionuț Pascu. Recitalul a fost precedat, în data de 27 aprilie, de un masterclass oferit de Teodora Țepeș studenților secției de pian de la Academia de Muzică și Dans de la Ierusalim.

După cum a subliniat în cuvântul de deschidere Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, evenimentul muzical s-a dorit a fi și un tribut pentru cel care a fost regretatul Iancu Țucărman, supraviețuitor al Pogromului de la Iași, decedat în anul 2021 la vârsta de 99 de ani. 'Teodora Țepeș a fost copilul de suflet al lui Iancu Țucărman, cunoscut și stimat în Israel, acesta fiind cel care s-a ocupat de destinele mai multor generații de tineri muzicieni talentați din România - printre care și Teodora Țepeș -, inclusiv prin acordarea unor burse de studiu din partea Fundației Adriana și Martin Sternin, înființată de supraviețuitori israelieni ai Holocaustului, ei înșiși originari din România' - a precizat Martin Salamon.

Evenimentul, desfășurat în data de 28 aprilie, a avut următorul program muzical: Pavana de George Enescu, din Suita pentru pian op. 10; Preludiu de George Enescu din Suita în stil antic pentru pian, op. 3; Adagio de George Enescu din Suita în stil antic pentru pian, op. 3, precum și P. I. Ceaikovski - Anotimpurile op. 3. În cadrul recitalului, Ionuț Pascu a prezentat câteva compoziții vocale proprii, celebrând poeții români contemporani, precum Nicolae Dabija și Florin Dochia.

Teodora Țepeș a început studiul pianului la vârsta de cinci ani cu profesoara Elisa Bârzescu la Liceul de Muzică 'George Enescu' din București. Bursieră a Fundației 'Adriana și Martin Sternin' - înființată de filantropistul israelian originar din România, supraviețuitor al 'trenului morții' de la Podu Iloaiei, în vederea promovării tinerelor talente - Teodora Țepeș a intrat în anul 2012 la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa Deliei Pavlovici, unde în anul 2017 obține licența ca pianistă - concertistă.

Baritonul și dirijorul român Ionuț Pascu este recunoscut pentru interpretările sale profunde și captivante din spectacolele de operă și concerte. Cu o carieră impresionantă dezvoltată pe parcursul a două decenii, Pascu a interpretat roluri semnificative în opere din întreaga lume, inclusiv peste 30 de producții cu Opera din Tel Aviv. Este cunoscut publicului israelian și ca un promotor activ al muzicii romanești - deja patru ediții ale 'Galei extraordinare romanești' realizate împreună cu Orchestra Simfonică din Ierusalim, în calitate de dirijor și orchestrator, sub egida ICR Tel Aviv.are românești' realizate împreună cu Orchestra Simfonică din Ierusalim, în calitate de dirijor si orchestrator, sub egida ICR Tel Aviv.

Afisari: 69

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].