SUA: Biden a promulgat legislaţia cu ajutorul pentru #Ucraina, Israel şi Taiwan; livrările de arme către Kiev se reiau imediat

Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai multe luni de dispute între democraţi şi republicani, transmite Reuters.
Primele noi livrări de echipamente militare americane vor pleca spre Kiev în orele următoarele, a spus Biden într-o declaraţie de presă transmisă de la Casa Albă. "În orele următoare, efectiv în câteva ore, vom începe să trimitem Ucrainei muniţii pentru apărare antiaeriană, muniţie pentru sistemele de rachete şi vehicule blindate", a promis preşedintele.
Ultimele livrări gratuite de arme şi muniţii americane pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia datează din decembrie, când au fost epuizate fondurile aprobate. De atunci, potrivit Kievului, Ucraina a cheltuit circa patru miliarde de dolari pentru a achiziţiona arme şi muniţii care să compenseze întârzierea noilor ajutoare occidentale. În urma unei reevaluări contabile efectuate de Pentagon, în luna martie Statele Unite au mai reuşit totuşi să furnizeze Kievului un ajutor militar de 300 de milioane de dolari.
În declaraţia sa, Biden i-a mulţumit preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, care a acceptat în cele din urmă deblocarea acestui pachet, după atacul iranian cu drone şi rachete asupra Israelului din noaptea de 13-14 aprilie.
"Nu ne abandonăm aliaţii, îi susţinem. Nu lăsăm tiranii să câştige, ne opunem lor. Nu asistăm ca spectatori la evoluţiile lunii, le modelăm", a adăugat liderul de la Casa Albă.
"Nu ne înclinăm în faţa nimănui. A nimănui! Şi cu siguranţă nu în faţa lui Vladimir Putin", a mai spus Biden.
"Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială!", a indicat el, bucuros că pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel şi Taiwan a devenit în sfârşit lege.
Preşedintele democrat ceruse de anul trecut acest pachet, pe care partidul său l-a inclus într-un proiect de act normativ unic, adoptat în februarie de Senatul majoritar democrat. Republicanii s-au opus proiectului cerând în schimbul adoptării lui în Camera Reprezentanţilor majoritar republicană o politică mai restrictivă privind migraţia, ceea ce Biden a refuzat, şi au criticat stratagema la care a recurs preşedintele democrat prin includerea fondurilor destinate Ucrainei şi Israelului în acelaşi text de lege pentru a forţa astfel un vot favorabil.
Prin urmare, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, considerat un apropiat al lui Donald Trump, a tergiversat supunerea proiectului la vot în această cameră. Însă atacul cu drone şi rachete efectuat de Iran asupra Israelului, ca represalii după atacul aerian asupra consulatului iranian de la Damasc, l-a determinat în cele din urmă pe Mike Johnson să-şi schimbe poziţia şi să accepte pachetul de ajutor cerut de Biden, incluzându-l însă în acte normative distincte, care au fost votate sâmbătă de Camera Reprezentanţilor şi marţi de Senat.
Din pachetul de ajutor pentru Israel, de 26,38 miliarde de dolari, o parte din fonduri vor fi destinate înlocuirii rachetelor consumate pentru doborârea dronelor şi rachetelor iraniene lansate în atacul din 13-14 aprilie. Circa patru miliarde de dolari vor fi astfel alocate pentru consolidarea sistemului antiaerian israelian Iron Dome (Cupola de Fier).
Tot în ajutorul pentru Israel 9,1 miliarde de dolari vor fi alocate nevoilor umanitare, o solicitare a democraţilor, dar este interzisă finanţarea agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), întrucât Israelul a acuzat că reprezentanţi ai acesteia au fost implicaţi în atacul mişcării Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.
În declaraţia sa, Biden a cerut Israelului să "vegheze pentru ca tot acest ajutor să ajungă la palestinieni fără întârziere". "Vom garanta şi furniza imediat acest ajutor, inclusiv hrană, materiale medicale şi apă potabilă", a promis preşedintele american, recunoscând că populaţia palestiniană din Fâşia Gaza "suferă cumplit" din cauza dezastrului umanitar rezultat în urma ofensivei militare israeliene ce urmăreşte anihilarea Hamas.
"Angajamentul meu faţă de Israel este deplin. Securitatea Israelului este extrem de importantă", a dat asigurări Biden, referindu-se la atacul iranian cu drone şi rachete asupra teritoriului israelian.
În legea cu ajutorul pentru Ucraina sunt prevăzute 60,84 miliarde de dolari, o uşoară scădere faţă de cele 61,4 miliarde de dolari din proiectul cerut de Biden. O diferenţă faţă de proiectul iniţial este că fondurile din componenta de ajutor financiar vor fi oferite Kievului sub formă de împrumuturi, în locul asistenţei nerambursabile. Componenta militară rămâne însă nerambursabilă şi în plus permite includerea în ajutorul militar pentru Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune ATACMS.
Dar o parte din acest ajutor militar nu va fi destinată direct Ucrainei, ci finanţării refacerii stocurilor de arme şi muniţii ale armatei americane diminuate în urma sprijinului oferit Kievului în perioada scursă de la lansarea invaziei ruse în februarie 2022. Asistenţa totală oferită de atunci Ucrainei de către SUA se ridică la circa 113 miliarde de dolari.
O altă lege adoptată prevede 8,1 miliarde de dolari pentru zona Indo-Pacifică, în special pentru Taiwan.
A fost de asemenea adoptat un act normativ privind securitatea naţională ce include mai multe dispoziţii care nu se regăsesc în proiectul iniţial cerut de Biden anul trecut.
Printre acestea se regăsesc prevederi care autorizează transferul către Ucraina a activelor ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei, de asemenea sancţiuni împotriva Iranului şi grupării palestiniene Hamas, precum şi restricţii asupra produselor informatice chineze în SUA, în special asupra aplicaţiei TikTok, compania ByteDance care o deţine fiind obligată să vândă aplicaţia unui investitor american, altfel riscă interzicerea ei în SUA.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Germania: Boris Pistorius urmărește o creștere drastică a bugetului apărării
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, vrea o creștere drastică a bugetului anual al apărării Germaniei, transmite miercuri agenția Reuters, citând surse informate. Pistorius are în vedere un buget de peste 60 de miliarde de euro (68,21 miliarde de dolari) începând cu 2025, a indicat una dintre surse, care a vor
Finlanda: Un avion de luptă s-a prăbușit, pilotul a reușit să se catapulteze
Un avion de luptă finlandez s-a prăbușit miercuri în apropiere de aeroportul din Rovaniemi, în nordul Finlandei, dar pilotul a reușit să se catapulteze și a fost localizat, a anunțat armata finlandeză pe platforma X, relatează AFP și Reuters. O coloană de fum negru se ridică în zonă și mai multe mașini de pompieri au fost tri
Planul ReArm Europe: Președinta PE amenință Comisia Europeană că se va adresa CJUE
Președinta Parlamentului European Roberta Metsola a avertizat Comisia Europeană că ocolirea legislativului european în privința unui fond în valoare de 150 de miliarde de euro aferent planului ReArm Europe ar putea conduce la acționarea în justiție a executivului comunitar, relatează miercuri Euractiv. Într-o scrisoare
SUA și China vor purta tratative comerciale în Elveția
Statele Unite și China vor purta tratative comerciale la nivel înalt, în contextul tensiunilor în creștere legate de taxele vamale; Trezoreria de la Washington a anunțat marți că secretarul acestui departament, Scott Bessent, va ajunge joi în Elveția, unde se va întâlni cu un înalt oficial chinez, transmite dpa.
Atacurile israeliene asupra aeroportului din Sanaa au provocat pagube de 500 de milioane de dolari (director)
Atacurile israeliene asupra aeroportului din Sanaa, capitala Yemenului, au distrus terminale și au provocat pagube estimate la 500 de milioane de dolari, a declarat miercuri directorul aeroportului, a consemnat AFP. 'Agresiunea israeliană împotriva aeroportului din Sanaa a provocat pierderi de circa 500 de milioane de dolari', a
Biden îl acuză pe Trump de o 'politică a concesiilor modernă' față de Putin, care nu va mulțumi Moscova
Fostul președinte american Joe Biden a declarat că presiunile pe care succesorul său Donald Trump le face asupra Ucrainei pentru ca aceasta să cedeze teritorii Rusiei sunt o formă de 'politică a concesiilor modernă' care nu va mulțumi niciodată Moscova, informează Reuters și AFP. Biden s-a referit astfel la atitudinea conciliantă a anu
#Ucraina/Von der Leyen vrea interzicerea tuturor importurilor de gaze rusești în UE până la sfârșitul lui 2027
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Comisia Europeană va depune eforturi pentru a interzice toate importurile de gaze rusești în UE până cel târziu la finalul anului 2027, a declarat miercuri, la Strasbourg, președinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, care a precizat că 'era combustibililor fosili ruse
Confruntare India-Pakistan: Cel puțin 34 de morți în atacurile din cursul nopții
India și Pakistanul s-au bombardat reciproc miercuri, acțiuni soldate cu 26 de morți în Pakistan și opt morți în India, în confruntarea militară cea mai gravă dintre cele două țări din ultimele două decenii, relatează AFP. După ce oameni înarmați au împușcat mortal 26 de oameni în Kashmirul indian pe 22 apri
Israelul anunță eliminarea unui membru al conducerii Hezbollah, în sudul Libanului
Armata israeliană a anunțat că a eliminat un membru al conducerii organizației libaneze Hezbollah, într-un atac ce a vizat operațiunile logistice ale milițiilor susținute de Iran, informează miercuri DPA. Lovitura din regiunea Nabatieh ''l-a eliminat pe teroristul Adnan Muhammad Sadiq Harb, comandantul pentru sprijin logistic al
Escaladare militară între India și Pakistan: China și Rusia fac apel la reținere, Trump speră să se 'încheie rapid'
China a cerut miercuri atât Indiei, cât și Pakistanului să dea dovadă de reținere după atacurile letale ale Indiei asupra unor ținte pakistaneze, exprimându-și îngrijorarea față de creșterea tensiunilor, relatează dpa. 'China regretă acțiunea militară a Indiei din această dimineață și este îngrijorată în
Donald Trump declară că fereastra de oportunitate pentru reprimirea Rusiei în G7 s-a închis
Președintele american Donald Trump s-a declarat marți împotriva reintegrării Rusiei în Grupul celor Șapte cele mai dezvoltate state din punct de vedere economic, tehnologic și militar (G7), contrar poziției sale anterioare, informează miercuri dpa. Într-un discurs susținut la Casa Albă, Trump a spus că fereastra de oportunita
Noul cancelar german Friedrich Merz vrea să discute joi cu Donald Trump
Noul cancelar al Germaniei, creștin-democratul Friedrich Merz, a declarat marți că ar dori să discute joi cu președintele american Donald Trump, ca un prim contact direct cu acesta, transmite dpa. 'Încă nu ne cunoaștem personal', a declarat el televiziunii ZDF. Cei doi lideri urmează să se întâlnească p
Donald Trump susține că trei ostatici au murit în Gaza și că 21 se mai află în viață, informație neconfirmată de Israel
Președintele american Donald Trump a declarat marți că încă trei ostatici ai Hamas din Fâșia Gaza au murit, numărul celor aflați în captivitate încă în viață fiind de 21, o informație cu care autoritățile israeliene nu sunt de acord, relatează dpa. 'Astăzi, numărul este de 21, trei au murit', a declarat Tr
Șase bulgari acuzați de spionaj în favoarea Moscovei, primind instrucțiuni din Austria, compar în fața justiției la Londra
Șase bulgari, două femei și patru bărbați membri ai unei rețele de spioni supranumită 'Minionii', compar începând de miercuri în fața justiției londoneze și riscă mulți ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei, informează AFP. Vania Gaberova, 30 de ani, Katrin Ivanova, 33 de ani, Tihomir Ivanov
Curtea Supremă a SUA autorizează temporar administrația Trump să excludă persoanele transgender din armată
Curtea Supremă a SUA, cu majoritate conservatoare, a autorizat marți temporar administrația Trump să excludă persoanele transgender din armată, informează AFP și Reuters. Cu o majoritate de șase voturi și împotriva opiniei celor trei judecători progresiști, Curtea Supremă a anulat suspendarea de către o instanță inferioară a unui ordin e