Infiltrarea Rusiei în spionajul austriac: Un cutremur care zguduie Viena (EFE)
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/4090765.jpg)
Viena, un cuib de spioni în timpul Războiului Rece, este din nou scena unei intrigi demne de un roman de John le Carre, care scoate la iveală infiltrarea profundă a Rusiei în forţele de securitate ale Austriei, ţară membră a UE, şi în partidul de extremă-dreapta, care conduce în sondaje, comentează miercuri EFE.
Această istorie, care implică un fost agent austriac de contraspionaj, un jurnalist de investigaţie de renume, o reţea de agenţi ruşi şi un austriac fugar care orchestrează operaţiuni pentru Kremlin din Rusia, arată acţiunile agresive ale Moscovei în centrul Europei.
Primul personaj este Egisto Ott, un fost agent al serviciului austriac de contraspionaj BVT, arestat la sfârşitul lunii martie sub acuzaţia de transmitere de informaţii clasificate către Rusia şi către Jan Marsalek, un compatriot care a fugit în Rusia.
Ott a adunat de-a lungul anilor informaţii despre opozanţi ai regimului rus refugiaţi în Europa, inclusiv foşti membri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) sub noi identităţi, precum şi politicieni şi jurnalişti.
Deşi a fost suspendat din BVT în 2017, fostul agent a continuat să aibă acces la informaţii confidenţiale despre mişcările persoanelor pe care Moscova dorea să le găsească.
Al doilea personaj este Jan Marsalek, fostul număr doi în sistemul falimentar de plăţi online Wirecard, iar de la dezvăluirea unei fraude de 1,9 miliarde de euro la mijlocul anului 2020, unul dintre cei mai căutaţi infractori din lume.
Urmele i-au fost pierdute în iunie 2020, când a călătorit de la Viena în Belarus cu un avion privat.
Acum, pe lângă faptul că este acuzat de uriaşa escrocherie în cazul Wirecard, Marsalek a fost pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei, după cum a dezvăluit săptămânalul german Der Spiegel şi a confirmat o anchetă efectuată în Austria.
Una dintre ţintele prioritare a fost Christo Grozev, un jurnalist de investigaţie bulgar stabilit la Viena până în 2023 şi care a dat mari dureri de cap Kremlinului.
Activitatea sa la platforma media de investigaţii Bellingcat a avut un rol esenţial în identificarea responsabililor pentru doborârea, în 2014, a avionului MH17 deasupra estului Ucrainei, în care şi-au pierdut viaţa 298 de persoane.
Grozev a identificat, de asemenea, agenţi ai Moscovei care i-au otrăvit pe fostul agent secret Serghei Skripal în Anglia şi pe Aleksei Navalnîi, defunctul lider al opoziţiei ruse.
Ott a transmis adresa lui Grozev din Viena şi a furnizat informaţii despre securitatea acestuia unor agenţi ruşi care au pătruns în casa jurnalistului în iunie 2022 şi i-au furat laptopul şi un stick USB.
În plus, copii ale memoriei telefoanelor mobile a trei înalţi funcţionari de la Ministerul de Interne austriac - furate de complicii lui Ott - au fost trimise la Moscova.
Mai mult, Ott l-a ajutat pe Marsalek să intre în posesia unui dispozitiv SINA, unul dintre cele mai avansate aparate criptografice folosite în Occident, care, potrivit presei austriece, a ajuns în Rusia sau Iran.
Arestarea în Marea Britanie a spionilor implicaţi în spargerea domiciliului lui Grozev şi informaţiile transmise Austriei de serviciile secrete britanice MI5 au dus la arestarea lui Ott în martie.
Superiorul lui Ott în cadrul BVT, Martin Weiss, care a fugit în Dubai, este de asemenea anchetat sub suspiciunea că ar fi furnizat informaţii lui Marsalek, racolat de spionajul rus încă din 2014.
La rândul său, Grozev a părăsit Viena în 2023 pentru SUA când a fost informat că Austria nu-i mai poate garanta siguranţa şi a suspectat Rusia vrea să-l asasineze.
Acest caz, despre care apar noi detalii zilnic, a zguduit scena politică austriacă, iar prima reacţie a guvernului, condus de Partidul Popular (conservator), a fost de a anunţa o înăsprire a legilor privind spionajul.
Actuala legislaţie austriacă pedepseşte doar spionajul împotriva instituţiilor naţionale, dar nu şi împotriva organismelor internaţionale sau a altor interese străine în Austria, ţară care găzduieşte aproximativ 30 de organizaţii din cadrul ONU sau OSCE.
Această lacună juridică a făcut din Viena, după încheierea Războiului Rece, un loc ideal pentru spionaj, având în vedere că gradul de impunitate este enorm, comentează EFE.
Un alt aspect este rolul partidului de extremă-dreapta FPO, care între 2017 şi 2019 a controlat Ministerul de Interne şi care în 2018 a semnat un acord de cooperare cu Rusia pentru a îmbunătăţi schimbul de informaţii în domeniul securităţii.
FPO, care nu-şi ascunde simpatia pentru Rusia, este lider în intenţiile de vot pentru alegerile generale din septembrie şi este condus de ministrul de interne de atunci, Herbert Kickl.
Una dintre cele mai controversate măsuri ale lui Kickl a fost reformarea BVT (unii analişti vorbesc de o "destructurare"), care era responsabilă şi de monitorizarea extremiştilor de dreapta din Austria.
Una dintre imaginile controversate ale guvernului conservator şi de extremă-dreapta de atunci îl reprezintă dansul lui Vladimir Putin cu ministrul de externe Karin Kneissl la nunta acesteia din urmă.
Potrivit săptămânalului vienez Falter, şefa diplomaţiei austriece de la acea vreme, numită de FPO şi care în prezent trăieşte în Rusia, a încercat, cu ajutorul lui Ott, să îşi înfiinţeze propriul serviciu de informaţii în cadrul ministerului pe care îl conducea. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Trump afirmă că palestinienii nu ar avea dreptul de a se întoarce în Gaza, conform planului său pentru acest teritoriu
Președintele american Donald Trump a declarat într-un interviu pentru Fox News, care urmează să fie publicat luni, că palestinienii nu vor avea dreptul de a se întoarce în Fâșia Gaza, în cadrul planului său pentru acest teritoriu, relatează AFP. Întrebat de jurnalistul de la Fox News Bret Baier dacă palestinienii ar
Separatiștii din Donețk i se plâng lui Putin de probleme cronice în aprovizionarea cu apă în regiune
Liderul separatist al Donețkului, Denis Pușilin, a recunoscut luni, într-o reuniune cu președintelui rus Vladimir Putin, existența unor probleme cronice în aprovizionarea cu apă a acestei regiuni ucrainene anexate de Rusia în 2022, relatează EFE. 'Livrarea se face conform graficului', dar întreruperile sunt constante, ia
Premierul britanic Keir Starmer s-a supus public unui test pentru depistarea HIV
Premierul britanic Keir Starmer s-a spus unui test pentru depistarea HIV în fața camerelor de luat vederi, devenind astfel primul lider al țării sale, precum și din G7, care a făcut acest lucru public, a anunțat biroul său, relatează AFP. Downing Street a publicat luni imagini cu liderul laburist efectuând vineri un autotest, ca parte a unei iniția
O ostatică israeliană eliberată de Hamas critică transformarea eliberării captivilor într-o chestiune politică pentru Israel
Ostatica israeliană Arbel Yehud, eliberată pe 30 ianuarie de Hamas ca parte a acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza, a mărturisit că s-a confruntat cu o 'realitate cruntă' când, la părăsirea enclavei palestiniene, a descoperit că ostaticii au devenit o 'chestiune politică' și o problemă de diviziune în Israel, informează
Reuters: Rusia joacă tare în discuțiile privind pacea în Ucraina, după ce Trump a vorbit despre un contact cu Putin
Toate condițiile președintelui Vladimir Putin pentru oprirea conflictului în Ucraina trebuie îndeplinite integral înaintea oricărui aranjament posibil pentru încheierea războiului, a declarat luni viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, care supervizează în Ministerul de Externe relațiile cu SUA și controlul asupra armamentelor, suger&acir
Programul Comisiei Europene pentru 2025 și războiul din Ucraina, principalele puncte ale sesiunii plenare a PE
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Prioritățile și programul Comisiei Europene pentru 2025, trei ani de război în Ucraina, uciderea opozantului rus Aleksei Navalnîi și strategia Uniunii Europene pentru Orientul Mijlociu constituie principalele puncte de pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European, care începe
Polonia: Tusk anunță un plan de investiții record de 155 miliarde de euro în 2025
Prim-ministrul polonez Donald Tusk a anunțat luni un plan de investiții record de 155 miliarde de euro pentru 2025 vizând relansarea creșterii economice și întărirea securității țării în contextul războiului din Ucraina, transmite AFP. 'Nu a existat niciodată o asemenea sumă în istoria economiei poloneze' pentru cheltuieli cu in
Războiul din #Ucraina și un posibil plan american de pace, pe agenda Conferinței de Securitate de la München
Războiul din Ucraina și așteptările referitoare la un posibil plan al Statelor Unite de a pune capăt conflictului marchează ediția din acest an a Conferinței de Securitate de la München, care are loc între 14 și 16 februarie și la care vor participa aproape 60 de șefi de stat sau de guvern și peste 100 de miniștri, potrivit directorului evenimentului, Christoph He
Zelenski vrea ca Europa să nu mai primească deloc energie de la Rusia și sugerează alți furnizori
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea ca Europa să devină și mai independentă din punct de vedere energetic de Rusia în urma deconectării statelor baltice de la rețeaua electrică rusă și a sugerat Orientul Mijlociu și Africa de Nord ca posibili furnizori, relatează dpa. 'Moscova nu va mai putea folosi energia ca armă împotriva statelor
Procesul pentru corupție al lui Netanyahu se reia, după o pauză de o săptămână pentru vizita premierului israelian în SUA
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a compărut luni în fața unui tribunal din Tel Aviv în procesul său pentru corupție, suspendat săptămâna trecută ca urmare a vizitei șefului executivului israelian în Statele Unite, informează EFE. În plus, săptămâna precedentă, două din cele trei mărturii săptămân
Kremlinul nici nu confirmă, nici nu infirmă o convorbire Trump-Putin, așteaptă detalii privind planul asupra Gaza
Kremlinul a declarat luni că nu poate nici confirma, nici infirma o convorbire telefonică între președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump, informează Reuters. Făcând duminică declarații în fața unor jurnaliști în timp ce se afla în avionul prezidențial, Donald Trump a afirmat că se află
Germania: Cancelarul Olaf Scholz anunță că elaborează o propunere de creștere a prezenței NATO în Groenlanda
Cancelarul german Olaf Scholz a dezvăluit duminica aceasta că a propus creșterea prezenței NATO în Groenlanda, ca urmare a interesului exprimat de președintele Statelor Unite, Donald Trump, pentru achiziționarea acestui teritoriu autonom danez, și că aliații lucrează în prezent la el, informează EFE. ''Am elaborat o propune
Președintele iranian îl acuză pe Donald Trump că ''vrea să îngenuncheze'' Republica Islamică
Președintele iranian Massoud Pezeshkian l-a acuzat luni pe omologul său american Donald Trump că ''vrea să îngenuncheze'' Republica Islamică, în timpul unui discurs susținut cu ocazia celei de-a 46-a aniversări a Revoluției care a răsturnat monarhia Pahlavi, informează AFP și Reuters. ''Trump spune 'vrem
Hamas consideră absurde și dovada unei profunde necunoașteri declarațiile lui Trump despre cumpărarea Gazei
Declarațiile președintelui Statelor Unite, Donald Trump, despre cumpărarea și preluarea controlului asupra Fâșiei Gaza sunt ''absurde'' și reflectă o ''profundă ignoranță'' despre Palestina și Orientul Mijlociu, a declarat luni Ezzat al Rashq, membru al biroului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, informează EFE.
Noi atacuri ruse nocturne au făcut în #Ucraina cel puțin 11 răniți
Cel puțin 11 oameni au fost răniți în mai multe atacuri ruse nocturne asupra Ucrainei, au anunțat luni media și oficiali ucraineni, informează dpa. O dronă Shahed a rănit o femeie duminică seara în orașul Sumî din nord-estul Ucrainei, potrivit canalului de televiziune Suspilne. Femeia a fost dusă la spital. &Ic