În Tadjikistan, atentatul de la Moscova readuce în prim plan ameninţarea jihadistă

Presupusa implicare a patru tadjici în atentatul de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova a adus din nou în prim-plan ameninţarea jihadistă care vine dinspre Asia Centrală, regiune ce se învecinează cu Afganistanul, furnizor regulat de combatanţi pentru gruparea Stat Islamic (SI), informează marţi AFP.
În pofida unei relative stabilizări a acestui risc, cele cinci foste republici sovietice din regiune, cu Tadjikistanul în frunte, duc, din acest punct de vedere, o povară grea, cu plecarea a mii de cetăţeni ai lor în Siria şi în Irak, în anii 2000.
Lovit puternic de un război civil între 1992 şi 1997, cu implicarea unor combatanţi islamişti, Tadjikistanul, care a făcut din lupta antiteroristă o prioritate, rămâne pradă unor ciocniri transfrontaliere regulate dinspre Afganistan şi care implică grupări jihadiste.
Această ţară săracă şi muntoasă, cu 9,7 milioane de locuitori, a fost vizată de diverse atentate revendicate de SI.
O ameninţare reactivată şi mai mult prin revenirea la putere a talibanilor în Afganistan, în vara lui 2021. De atunci, Tadjikistanul este în Asia Centrală principalul adversar al regimului de la Kabul, pentru că exprimă îngrijorări în legătură cu o posibilă propagare a ideologiei talibane, în condiţiile în care mai multe milioane de etnici tadjici trăiesc în Afganistan.
Duşanbe a atenţionat cu regularitate asupra recrudescenţei activităţii grupărilor jihadiste de-a lungul celor 1.375 de kilometri de frontieră pe care o împarte cu Afganistanul, organizând exerciţii antiteroriste cu armatele rusă şi chineză.
Iar anul trecut, autorităţile tadjice au anunţat că au lichidat cinci membri ai grupării jihadiste Jamaat Ansarullah la frontiera afgană.
Atentatul de la Moscova, care a făcut cel puţin 139 de morţi şi a fost revendicat de gruparea Stat Islamic-Khorasan (SI-K), ramura afgană a SI, a zguduit societatea tadjică.
"Este o mare tragedie pentru ţara noastră", a declarat pentru AFP Daniel Rustamov, un artist din Duşanbe, îngrijorat că doar "câţiva criminali aduc prejudicii întregului popor tadjic".
El se teme de asemenea că "tadjicii vor fi persecutaţi în Rusia", unde milioane dintre ei lucrează pentru a-şi susţine familiile rămase în ţară, pe fondul unei amplificări a retoricii anti-imigranţi.
În ceea ce-l priveşte pe Bahtior Ahmedov, om de afaceri de 32 de ani, el a subliniat pentru AFP că "un terorist nu are nici naţiune, nici religie". "Întregul popor tadjic este în doliu", a spus el.
O formulare care se face ecoul mesajului oficial al preşedintelui Emomali Rahmon, difuzat duminică de media acestei ţări, unde informaţiile sunt controlate strict.
Preşedintele tadjic, la putere din 1992 şi ale cărui portrete pe mai mulţi metri înălţime tronează peste tot în Tadjikistan, a subliniat sprijinul tadjicilor pentru "poporul frate rus", declarând că "un terorist nu are naţionalitate".
Această mantră este repetată de regim şi în ceea ce priveşte tadjicii implicaţi în atentate, precum cel din Iran la începutul lui ianuarie, care s-a soldat cu peste 90 de morţi şi care a fost de asemenea revendicat de SI-K.
O ramură calificată drept "cea mai mare ameninţare teroristă în Afganistan şi în Asia Centrală", potrivit unui raport din iunie 2023 al Naţiunilor Unite, care estimează la 4.000-6.000 numărul jihadiştilor din SI-K, cu tot cu familiile lor.
În Tadjikistan, regimul a luat măsuri radicale pentru a contracara integrismul religios, printre care lupta împotriva portului de hijab de către femei.
Potrivit preşedintelui Rahmon, 2.300 de tadjici s-au alăturat grupării Stat Islamic după 2015, cazul cel mai răsunător fiind cel al fostului comandant al forţelor speciale ale poliţiei tadjice care a dezertat pentru a se putea alătura SI şi despre care se crede că a murit în 2017.
"În ultimii trei ani, 24 dintre cetăţenii noştri au comis atacuri teroriste în zece ţări. Numărul tinerilor care s-au alăturat unor organizaţii teroriste, printre care SI, a crescut", a deplâns Rahmon la începutul lui martie.
El a denunţat "propaganda extremistă" care loveşte "atunci când aceşti tineri se află în străinătate pentru a munci", în condiţiile în care circa un milion de tadjici pleacă în fiecare an în Rusia, un număr în creştere.
Migranţi a căror situaţie precară este de altfel folosită şi de armata rusă, mărturii privind cetăţeni din Asia Centrală recrutaţi pentru a lupta împotriva Ucrainei fiind deja numeroase. AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA anunță reducerea la jumătate a efectivelor militare din Siria
Departamentul american al Apărării a anunțat vineri retragerea a aproximativ 1.000 de militari din Siria, din cei aproximativ 2.000 desfășurați în prezent în țară pentru a lupta împotriva jihadiștilor, notează AFP. Statele Unite au o prezență militară în Siria de ani de zile, în special în cadrul coaliției i
Un tunisian arestat în Italia, bănuit de pregătirea unui atac al SI
Poliția italiană anti-terorism a anunțat vineri că a arestat un cetățean tunisian suspectat de legături cu gruparea Stat Islamic (SI), care, potrivit autorităților de la Roma, a plănuit un atac în Italia, notează AFP. Bărbatul, care locuiește la Cosenza, în regiunea Calabria (sud), este căutat de Tunisia 'pentru că a fost impli
Bulgaria afirmă că a vândut EAU armele găsite în Sudan
Bulgaria, negând orice încălcare a sancțiunilor internaționale, a afirmat că a livrat Emiratelor Arabe Unite (EAU) arme transferate ulterior în Sudan în ciuda embargoului UE, potrivit unei anchete a canalului de televiziune France 24 publicată vineri, relatează AFP. 'Produsele au fost recepționate în înt
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din #Ucraina
Președintele Donald Trump a rămas vag cu privire la un termen limită al SUA pentru un potențial acord de pace în Ucraina, în urma unui ultimatum criptic emis de secretarul de stat Marco Rubio, relatează dpa. Întrebat vineri la Casa Albă, Trump a declarat că dorește să vadă un acord 'foarte curând'.
Starmer și Trump au discutat pentru prima dată după anunțarea tarifelor
Premierul britanic, Keir Starmer, a avut prima convorbire cu președintele american, Donald Trump, de când acesta a anunțat taxele de 10 % pe toate bunurile importate în Statele Unite din Regatul Unit, relatează PA Media/dpa. Cei doi lideri s-au referit la 'discuțiile continue și productive' privind comerțul dintre cele două
Site-ul Casei Albe susține teoria conform căreia coronavirusul provine dintr-un laborator
Casa Albă a postat pe site-ul său oficial o nouă pagină de internet privind originile coronavirusului, pe care susține teoria conform căreia COVID-19 a apărut într-un laborator, relatează dpa vineri. Pagina, care seamănă cu un poster de film de la Hollywood, afișe
Președintele palestinian vizitează Siria, prima sa vizită în această țară în 16 ani
Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, s-a întâlnit vineri la Damasc cu președintele interimar sirian, Ahmad al-Chareh, cu ocazia primei sale vizite în Siria din ultimii 16 ani, transmite France Presse. Potrivit unei surse guvernamentale siriene, scopul vizitei este de a discuta modalitățile de consolidare a relațiilor siri
Republicanii lansează o anchetă parlamentară privind Harvard
Republicanii din Congresul SUA au anunțat joi că au lansat o anchetă asupra Harvard, acuzând-o de încălcarea legilor privind egalitatea, acesta fiind cel mai recent atac al taberei trumpiste asupra prestigioasei universități, transmite France Presse. De câteva săptămâni, administrația Trump poartă un război financiar cu
Fostul premier sloven Janez Jansa, achitat în primă instanță de acuzații de corupție
O instanță din Slovenia a pronunțat vineri decizia de achitare în primă instanță a lui Janez Jansa, trei ori prim-ministru și principala figură a opoziției din această țară, și a doi presupuși complici, acuzați de abuz în serviciu și corupție, relatează Reuters. Jansa, președintele celui mai mare partid de opoziție, Partidul Democr
Londra interzice intrarea scriitorului francez Renaud Camus în Regatul Unit
Autoritățile britanice au interzis scriitorului francez Renaud Camus să intre în Marea Britanie, a confirmat vineri pentru AFP editorul său de limbă engleză. 'Putem confirma că lui Renaud Camus i-a fost într-adevăr interzisă intrarea în Marea Britanie, unde trebuia să ia cuvântul la un eveniment al Partidului Patrie
VIDEO/JD Vance participă la celebrările Patimilor din Vinerea Mare la Vatican, oficiate în absența papei
Vicepreședintele american JD Vance a participat vineri la slujba din Vinerea Mare dedicată Patimilor Domnului, în Bazilica Sfântul Petru. Cardinalul Claudio Gugerotti a prezidat serviciul religios, delegat de papa Francisc, aflat în convalescență, relatează ANSA. Vance și soția sa Usha sunt catolici practicanți. În Vine
Administrația Trump publică documente despre asasinarea senatorului Robert F. Kennedy
Arhivele Naționale ale SUA au publicat mii de pagini de documente legate de asasinarea senatorului Robert F. Kennedy, potrivit site-ului agenției, ca urmare a ordinului președintelui Donald Trump de a publica informații clasificate anterior, relatează Reuters. Arhivele Naționale au publicat peste 10.000 de pagini de documente în legătură
Lovituri israeliene în Gaza după ce Hamas a respins o propunere de armistițiu
Cel puțin 24 de persoane au murit în urma unor noi lovituri israeliene asupra Fâșiei Gaza, a anunțat vineri Apărarea civilă palestiniană, la o zi după ce Hamas a respins o propunere israeliană de armistițiu, transmite France Presse. La rândul său, mișcarea islamistă palestiniană îndeamnă comunitatea internațională să fa
Rebelii houthi din Yemen revendică o dublă operațiune împotriva Israelului și a navelor americane
Rebelii houthi din Yemen au revendicat vineri responsabilitatea pentru o dublă operațiune, împotriva Israelului și a navelor de război americane desfășurate în Marea Roșie și Marea Arabiei, care s-a desfășurat vineri dimineață, după ce SUA au bombardat portul petrolier Ras Issa, provocând zeci de morți și sute de răniți, transmite EFE. Houthi
Donald Trump a acceptat invitația prim-ministrului italian de a efectua o vizită oficială în Italia curând
Președintele american, Donald Trump, a acceptat invitația prim-ministrului italian, Giorgia Meloni, de a efectua o vizită oficială în Italia în viitorul foarte apropiat, se arată într-o declarație comună a liderilor publicată vineri, după ce s-au întâlnit cu o zi înainte la Washington - relatează Reuters. În timpul &ic