Maia Sandu face apel la parlament să iniţieze procedura de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut luni un apel la parlament să iniţieze procedura de organizare a referendumului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi a îndemnat societatea civilă la coordonarea eforturilor pentru a combate propaganda şi dezinformările, promovând în acelaşi timp beneficiile aderării republicii la UE, potrivit Deschide.md.
"Vreau să fac un apel către Parlamentul Republicii Moldova să iniţieze procesul propriu-zis şi să pornim activităţile pentru organizarea referendumului în această toamnă", a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău.
Ea a subliniat beneficiile aderării la Uniunea Europeană, menţionând că avantajul cel mai mare este pacea.
"Cel mai mare avantaj este pacea. Cu toţii cunoaştem că pacea este garantată în UE. În toate statele membre ale UE oamenii se bucură de pace şi de aici încrederea mea că toţi cetăţenii Republicii Moldova vor ca statul nostru să devină stat membru al UE, pentru că toţi cetăţenii R. Moldova îşi doresc pace aici în R. Moldova, poate doar cu excepţia câtorva slujitori ai Kremlinului, dar în marea majoritate cetăţenii noştri vor pace. UE e în primul rând un proiect de pace şi aşa putem să consolidăm pacea prin aderarea la UE", a declarat Maia Sandu.
Potrivit ei, Republica Moldova se află în faţa unei oportunităţi istorice, deşi de 30 de ani s-a vorbit despre integrare europeană fără să se facă paşi hotărâţi.
"Auzim voci din opoziţie care spun că acest proiect nu este al poporului, ci al guvernării, ca să convingem că acesta este un proiect al poporului e nevoie să facem acest referendum acum", a declarat Maia Sandu.
Totodată, ea s-a adresat societăţii civile cu îndemnul de a-şi coordona eforturile în combaterea falsurilor şi dezinformărilor despre UE, de a explica societăţii ce înseamnă UE şi care sunt transformările.
În acest sens, Maia Sandu a spus că luni a fost lansată platforma web pentru.md, care va promova mesaje despre Uniunea Europeană şi va combate falsurile lansate în spaţiul public despre blocul comunitar, conform Newsmaker.
Pe lângă principalul avantaj de pace, aderarea la UE va aduce bunăstare şi prosperitate cetăţenilor R. Moldova, a menţionat aceasta, dând ca exemplu nivelul de viaţă în statele care au aderat la UE, precum România, şi făcând trimitere şi la recentele date cu privire la volumul exporturilor.
Astfel, în anul 2023, 65% din volumul total al exporturilor a fost direcţionat către piaţa Uniunii Europene, 47 de miliarde de lei provenind din UE în R. Moldova. În Federaţia Rusă, exporturile moldovene au constituit 3,5 %.
Republica Moldova este ţară-candidată la aderarea la UE. În decembrie 2023, Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova.
În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Republicii Moldova a venit cu o primă reacţie după ce Federaţia Rusă a organizat alegeri prezidenţiale în stânga Nistrului, în pofida interdicţiei impuse de autorităţile de la Chişinău. Maia Sandu a acuzat Moscova de sfidare. "Denotă lipsă de respect", a afirmat ea, potrivit portalului NewsMaker.
"Reprezintă o nouă acţiune care sfidează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova din partea Federaţiei Ruse. O nouă acţiune care denotă lipsă de respect faţă de Moldova şi cetăţenii ei", a declarat preşedintele R.Moldova, adăugând că guvernul va anunţa, "în termini utili", măsura de răspuns faţă de acţiunile Rusiei.
Referitor la incidentele de la Ambasada Federaţiei Ruse din Chişinău, dar şi la presupusul atac cu dronă de la Tiraspol în ziua alegerilor organizate de Rusia, Sandu a declarat: "Ambele seamănă a acţiuni de provocare, care să alimenteze frica şi să creeze o situaţie tensionată".
Federaţia Rusă a organizat în Transnistria birouri de vot pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, fără acordul Chişinăului. Autorităţile constituţionale ale R. Moldova, SUA, România şi Marea Britanie au criticat Rusia, acuzând-o că încalcă, astfel, integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova. În cadrul scrutinului, potrivit presei locale, au participat peste 46.000 de locuitori ai Transnistriei care au votat duminică, în ultima zi de vot. Aproape 45.000 dintre ei, adică 97%, au votat pentru Vladimir Putin. Rezultatele alegerilor din 17 martie indică cea mai mică prezenţă la vot la prezidenţialele organizate de Rusia în stânga Nistrului din ultimii 18 ani, remarcă NewsMaker.
Referitor la alegerile prezidenţiale din Rusia, care i-au asigurat un nou mandat preşedintelui în exerciţiu Vladimir Putin, acestea nu pot fi numite nici libere şi nici corecte, a afirmat Maia Sandu.
"Nu poate fi vorba despre alegeri libere şi corecte atunci când oponenţi adevăraţi sunt înlăturaţi din cursă, atunci când represaliile sunt atât de mari încât oamenilor le este frică să vorbească, asta nu este democraţie şi asta, mai ales, nu este ceea ce vrem să construim noi, aici, în Moldova. De asta vrem să fim stat membru al UE. Aceasta nu este democraţie şi nu este alegere conştientă şi liberă a cetăţenilor", a declarat preşedinta Maia Sandu.
Chişinăul, a spus ea, îşi doreşte relaţii bune cu toate ţările, inclusiv cu Federaţia Rusă, dar cu o condiţie. "Noi ne dorim o relaţie bună cu toate ţările, inclusiv cu Federaţia Rusă, dar vrem să vedem respect pentru integritatea teritorială, pentru suveranitatea Moldovei. Vrem să vedem respect pentru cetăţenii noştri, vrem ca Federaţia Rusă să nu se amestece în treburile noastre interne, aşa cum noi nu ne implicăm în treburile interne ale Rusiei. Noi nu putem să avem relaţii bune cu un regim care ucide oameni nevinovaţi în fiecare zi, dar asta nu înseamnă că în momentul în care Federaţia Rusă va deveni ţară liberă şi va renunţa la război, lucrurile nu se vor schimba", a afirmat Maia Sandu. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Florin Ştefan, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Ungaria: Netanyahu a ajuns la Budapesta, sfidând mandatul de arestare emis de CPI
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aterizat joi pe aeroportul din Budapesta la scurt timp după ora 02.30 (00.30 GMT), a anunțat ministrul ungar al apărării, care l-a primit la scara avionului, notează AFP. 'Bine ați venit la Budapesta, Benjamin Netanyahu!', a scris Kristof Szalay-Bobrovniczky pe Facebook. Prim-mini
SUA: Senatul se opune simbolic taxelor vamale impuse de Trump Canadei
Un grup de senatori republicani s-au desolidarizat miercuri de președintele american Donald Trump și s-au alăturat democraților pentru a adopta o măsură simbolică opunându-se taxelor vamale de 25% impuse asupra importurilor din Canada, notează AFP. Acest text nu are practic nicio șansă să devină lege. Dar este o înfrângere si
Taxe vamale impuse de Trump: Reacții internaționale
Primele reacții după anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale foarte mari, în special împotriva Chinei și a Uniunii Europene, potrivit AFP: Australia 'Aceste tarife nu sunt neașteptate, dar să fim clari: sunt complet nejustificate', a declarat premierul a
'Qatargate': Qatarul nu este o țară inamică', se apără Netanyahu
Qatarul 'nu este un dușman' al Israelului, a declarat marți prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, apărând doi dintre consilierii săi apropiați reținuți sub suspiciunea de corupție în așa-numita afacere 'Qatargate', notează AFP. 'Qatarul este o țară complexă, nu este o țară simplă, dar nu este o țară inamică și mulți o lau
SUA: Ministrul finanțelor le recomandă 'tuturor țărilor să nu riposteze' la taxele vamale
Ministrul american al finanțelor, Scott Bessent, le-a recomandat miercuri 'tuturor țărilor să nu riposteze' la taxele vamale introduse de administrația Trump, sub pedeapsa unei 'escaladări', note
Siria: Loviturile israeliene asupra bazei militare din Hama au făcut patru morți (OSDO)
Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a raportat că loviturile israeliene lansate miercuri împotriva unui aeroport militar din provincia Hama, în centrul Siriei, au făcut patru morți și au scos din funcțiune instalațiile acestuia, notează AFP. Potrivit OSDO, 'patru persoane au fost ucise și alte 11 rănite, printre care membri ai M
Taxe vamale: Londra afirmă că își dorește un acord cu SUA, nu o ripostă imediată
Regatul Unit rămâne angajat să ajungă la un acord cu Statele Unite pentru a 'atenua' impactul taxelor vamale anunțate de Donald Trump și nu intenționează să lanseze o ripostă comercială ime
Trump anulează scutirea de taxe vamale a pachetelor mici trimise din China
Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv anulând scutirea de taxe vamale de care beneficiau pachetele mici trimise din China, mecanism care printre altele a permis giganților chinezi ai comerțului electronic Shein și Temu să se extindă în Statele Unite, notează AFP. Până în prezent, erau scutite de impozitare toate expedierile a
Londra este 'îngrijorată' de manevrele militare ale Beijingului în strâmtoarea Taiwan
Guvernul britanic și-a exprimat 'îngrijorarea' cu privire la exercițiile militare pe scară largă ale Chinei în strâmtoarea Taiwan, a indicat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, notează AFP. 'Suntem îngrijorați de exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, care se
'Orice produs care intră în Statele Unite, va fi taxat cu cel puțin 10%', afirmă Trump
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri o rundă de 'tarife reciproce' majore asupra țărilor din întreaga lume, într-un discurs în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, notează dpa. 'Le vom percepe aproximativ jumătate din ceea ce ne taxează sau ne-au taxat', a spus el, în timp ce a enumerat tarifele de import
Trump anunță taxe de 34% pentru China
Donald Trump și-a lansat miercuri războiul comercial total, anunțând ceea ce el a numit 'tarife reciproce' la nivel mondial, cu scopul de a face 'să renască' industria americană și a pune capăt 'jefuirii' Statelor Unite, transmit Reuters și AFP. Președintele american aanunțat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Eu
Trump anunță tarife de 20% pentru produsele importate din UE
Donald Trump și-a lansat miercuri războiul comercial total, anunțând ceea ce el a numit 'tarife reciproce' la nivel mondial, cu scopul de a face 'să renască' industria americană și a pune capăt 'jefuirii' Statelor Unite, transmit Reuters și AFP. Președintele american a afirmat că tarifele 'nu vor fi complet reciproce'.
Trump declară 'independența economică' a Statelor Unite
Președintele american Donald Trump a declarat miercuri 'independența economică' a Statelor Unite, în cursul unui eveniment organizat în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, unde intenționează să anunțe o nouă rundă de tarife care ar putea afecta comerțul , mondial, scrie EFE. 'Este una dintre cele mai importante zile, după părerea mea, d
VIDEO Trump anunță că va semna introducerea de 'tarife reciproce' la nivel mondial
Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri că va semna un ordin executiv care impune 'tarife reciproce' la nivel mondial, transmit AFP și Reuters.
Căutat de justiție, Milorad Dodik afirmă că s-a întors în Bosnia, după o întânire cu Putin
Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, căutat de justiția țării sale pentru atac la ordinea constituțională, a afirmat miercuri seară într-un interviu că s-a întors la Banja Luka, capitala entității sârbe din Bosnia, după ce s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, relatează AFP. '&